Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 2. února 2012

Kostlivec ve skříni

V mnoha rodinách se vyskytuje tzv. kostlivec ve skříni. I naše rodina vlastní jeden exemplář a co je horší, začíná hrozit, že nám z té skříně co nevidět vypadne.

Pro ty, kteří neradi čtou smutné věci, bude lepší, když dál číst nebudou. Není to hezké povídání, je smutné a navíc je v něm cítit hořkost. Ta, která mnou prostupovala po mnoho let.

V sobotu to bude už dlouhých 25 let, co zemřela manželova maminka. Už jsem se o ní párkrát zmínila, jaká to byla báječná a hlavně férová ženská.
Tchán po její smrti osaměl, ale ne na dlouho. Už na podzim nám přivedl ukázat svou novou partnerku. Byla mi povědomá, ale nedokázala jsem jí zařadit. Až pak. Došlo mi, že je to paní, která zastupovala chvíli vedoucí ve vedlejší ulici v obchodě. Dětem navrhla, že jí mohou říkat "teto". Tchán se k ní nastěhoval a k nám do domu, kde do té doby bydlel, začal chodit na velmi sporadické návštěvy.
Švagrová byla po dovolené velice překvapená, že se jí z vitrínky ztratily skleničky a ptala se, zda o tom něco nevíme. Nevěděli jsme, ale časem vyplynulo, že v době, kdy švagr a švagrová byli na dovolené, přišla na návštěvu "teta" s tchánem a skleničky se jí zalíbily natolik, že tchán je zabalil a odnesl. Stejně prý byly původně jeho a manželovy maminky.

Mezi Vánoci a Silvestrem jsem zašla k nám do obchodu. Vystála jsem frontu u pultu, když se ozvala paní vedoucí:
"Víte o tom, že si váš tchán vzal paní XY?"
Vykulila jsem oči a nechápala.
"No, já jen, že před chvilkou přijeli pekaři a říkali, že paní XY slaví v krámě a vykřikuje, že má dědka a bude mít barák v Praze".
Zapoměla jsem tehdy, co jsem chtěla koupit a z krámu jsem odešla domů.
"Ty jsi nekoupila rohlíky? ", zeptal se doma můj muž. Dívala jsem se na něj a nechápala jeho otázku.
"Víš o tom, že se otec oženil?"
A ted' pro změnu nechápavě koukal můj muž.
Ano, manželův otec se oženil.
Dcera byla ještě poměrně malá a začala "tetě" říkat časem babičko. Syn jí tak nikdy neřekl a když o ní mluvil, říkal - dědova žena. Chodívali na občasné návštěvy, popřát ke svátku, k narozeninám.
Potom tchán, který nadobro zakotvil na nedalekém sídlišti, převedl svou polovinu domu na své syny. Jako mávnutím proutku návštěvy ustaly. "Tetě" zůstal jen ten dědek a vidina baráku v Praze se rozplynula jako pára nad hrncem. Muselo to pro ní tehdy být hodně veliké zklamání.
Pro naše děti bylo zklamání to, že jejich jediný děda na ně zapomněl.
Plně se soustředil na vnoučata své druhé ženy. Dceři bylo třináct let a my vezli do Brna na autosalon autíčko na výstavu. Chtěla jet s námi, ale v dodávce byla jen dvě místa k sezení a navíc do Brna mířil i tchán. Dcera nemusela vstávat tak brzy jako my a navíc jela pohodlně. Před pavilonem "Z" byla postavena dráha a na ní závodily děti v dětských buggy. Sešli jsme se tu všichni. Byl tu i syn dědovy druhé manželky s rodinou. Tchán v závěsu se svou vnučkou, naší dcerou, se k nim přiřítil a o něco mladšímu děvčeti předával tašku s dárky: "To máš od babičky", a potom vytáhl peněženku a přidal k tašce peníze: "A tohle máš ode mně, kup si něco hezkého." Stála jsem vedle a dívala se na to absurdní divadlo. Pak jsem si všimla, jak mé dceři tečou slzy.
Vždyt' je to její děda!
Večer jsme se vraceli dodávkou z Brna ve třech. Dcera, než by jela zpátky pohodlně se svým dědou, seděla raději v autíčku na ložné ploše dodávky.
Když bylo synovi osmnáct let, domluvil si se švagrem prázdninovou brigádu u něj ve firmě. Přišel do kanceláře, kde seděl tchán a paní, která se starala o administrativu. Syn pozdravil "Dobrý den" a pak k tchánovi "Ahoj". Děda to asi přeslechl a ptal se: "Co tu chcete?" "Já sem jdu na brigádu." "My žádné brigádníky nebereme!" "Ale, já jsem domluvený s Milanem, že sem mám přijít." "No dobře, jak se tedy jmenujete?", pronesl tchán. "Já jsem Jirka, dědo."
Zpočátku jsem podezírala syna, že si tento dialog vymyslel, nebo přinejmenším přikrášlil. Ale pak mi ho potvrdila paní z kanceláře a dodala, že se za tchána styděla.

Roky plynuly, naše děti dospívaly.
Manžel a jeho bratr se se svým otcem vídali v práci.
Občas, při nějaké významnější události, docházelo k setkání i s jeho druhou ženou. Byla to však setkání poměrně vzácná a "teta" nám všem dávala dost zřetelně najevo, že jsme jí, my všichni, připravili o majetek. O nějaké srdečnosti, či jen náznaku citu, nemohla být řeč.
Tchán onemocněl. Snad si začal uvědomovat, že svou původní rodinu, kvůli nové téměř nevídal, těžko říct. Začal k nám chodit sám na návštěvy.
A mnohokrát nás zval na návštěvu k nim. Bylo to před čtyřmi, možná i pěti roky. Byli jsme pozváni na Nový rok. Nechtělo se mi, ale to jsem navíc netušila, co nás čeká. Slušelo by se přinést nějaký dárek. Pro tchána lahvinku něčeho dobrého, pro jeho ženu keramického anděla z domažlického porcelánu.
Tchán nás už čekal.
V bytě byl nepředstavitelný bordel, stěna za gaučem něčím ohozená. Červené víno, či zvratky? Ta obrovitá skvrna přitahovala stále mojí pozornost, stejně tak, jako vrstvy prachu na všem.
Tchánova žena byla na balkoně, kde kouřila. Popřáli jsme tchánovi k novému roku a čekali, až přijde jeho žena.
Přišla a byla totálně ožralá.
Tchán se tvářil hodně rozpačitě a stále jí omlouval. Seděli jsme a mě došlo, že tahle návštěva neměla být. Po chvilkách rozpaků se tchán zeptal, zda si nedáme kávu. Zvedla jsem se a šla mu do kuchyně pomoci. Opět bordel. Horko, těžko jsme dávali dohromady čtyři hrnky, lžičky se našly jen dvě. Poslala jsem tchána sednout, zalila jsem kávu a vrátila se s ní do obýváku.
Trapné mlčení protrhl řev: "Kdo se tě prosil o kafe, ty krávo! Copak jsem chtěla ňáký kafe? Až ho budu chtít, tak si ho udělám sama!" Prásk, dveře od balkonu se za ní znovu zavřely.
Kvapně jsme dopili kávu a pak jsme se s tchánem rozloučili. Byl nešt'astný, rozpačitý: "Proč už jdete pryč? Vždyt' jste tu byli jen chviličku." Můj muž mu řekl, že jedeme do centra, podívat se na novoroční ohňostroj. Za dveřmi bytu jsem manželovi oznámila, že do tohoto bytu už nikdy nevkročím.

Zpočátku menší zdravotní problémy, které přicházely s věkem, pak se problémy prohlubovaly a tchánovi lékaři amputovali nejprve prst, pak nárt, kotník. Zůstal na vozíku. Oba synové - můj muž i jeho bratr se o něj starali, vozili ho po doktorech, nakupovali pro něj i jeho ženu. Jednou jsem se s ním setkala na poliklinice. Starý, nemocný, nešt'astný.

A pak tchán zemřel. Rychle a nečekaně. V pátek nás ještě "úkoloval". Chtěl nějaké pytlíčky, kam by si roztřídil léky. V pondělí cestou z práce jsem se stavila v lékárně a koupila mu organizér na léky a manžel mu ho odpoledne odnesl. Ptala jsem se, zda se dědovi líbil, ale manžel říkal, že spal. V noci zemřel. Jeho manželka pouze zavolala synům co se stalo a dál nic. Jakoby nechala odvézt odpadky.
Nikdo z nás nevěděl, zda přijde, či nepřijde svému manželovi na pohřeb. Přišla, spíš by se hodilo napsat, byla přivedena. Opilá na plech. V obřadní síni škytala a vylu
zovala zvláštní zvuky, jako kdyby měla zvracet.
Přichystala jsem u nás doma pohoštění pro smuteční hosty. "Tetin" syn, který přijel z daleka, se s námi loučil a říkal, jak ho mrzí, že nemůže jít k nám, protože to jeho matka zakázala.
Ten den, od kterého začátkem května uplynou tři roky, pro mě skončilo toto příbuzenství.

Udělala jsem velikou okliku ve svém vyprávění a ted' se vrátím k tomu pomyslnému kostlivci ve skříni.
Od pohřbu jsem dědovu druhou ženu neviděla a upřímně se přiznám, že jsem po tom ani netoužila. Manžel jí viděl párkrát, krátce po pohřbu, kdy z bytu stěhoval zpátky do práce rýsovací prkno a když v něm něco opravoval.
Neviděl jí pak ani při projednávání pozůstalosti. Tam místo ní byla její dcera.

Kostlivec, který do té doby pokojně odpočíval na dně skříně, začal chrastit kostmi.
V neděli dopoledne manželovi zvonil telefon a ona volala. Nesouvisle mu začala vypravovat, že někde ztratila nějaké věci. Můj muž se jí ptal, jak jí může pomoci. Prý nijak a pak mu druhým dechem začala vyčítat, že jsme jí ani neřekli, že děda je po smrti. Manžel zavěsil telefon a pronesl: "Asi jí hrabe."
"Prosímtě, zavolej její dceru, mě se to nelíbí. To vypadá, jako by jí trochu lízla mrtvice." Můj muž se zdráhal. Když jsem svou prosbu zopakovala, řekl mi, že její dcera to určitě ví, protože s ní nějaký čas už bydlí.
V pondělí se manžel svěřil s telefonátem svému bratrovi. Byt, ve kterém obě ženy bydlí, je švagrův. Občas se tam zajde podívat, aby zjistil v jakém stavu je jeho majetek. Mužovi řekl, že v bytě je nepředstavitelný nepořádek a paní, která nosí stejné příjmení jako my, je neustále ožralá.

Od neděle už volala několikrát. A já začínám mít obavy, co bude následovat.

Kostlivec ve skříni chrastí svými kostmi.

42 komentářů:

  1. Příbuzné si bohužel nevybíráš. Můj tchán byl notorický alkoholik a rok před smrtí nás do bytu už nepouštěl a když zemřel jeho byt byl v podstatě na vyhození do vzduchu. Neuvěřitelný bordel, výkaly a zvratky, které jsme vyklízeli celý měsíc. A o své ex raději už vůbec pomlčím.

    OdpovědětVymazat
  2. Každá rodinka má něco takového. Moje máma je ze 14i dětí, takže o příbuzné nemám nouzi. Kdybych měl začít psát o všech rodinných skandálech, nepřátelstvích a pomluvách, měl bych práci na půl roku. Život píše někdy divný a smutný příběhy.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Máš pravdu, říká se, že počasí a příbuzné si nevybíráš. Tchánovou smrtí pro mě toto příbuzenství skončilo. Už všechno upadalo do zapomnění a ten nedělní a následující telefonáty mě vrátily zase zpátky. Nevím, zda od nás něco čeká.

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, to je neskutečné! Taky už jsem ledacos zažila, ale tohle je tedy síla. Můžu ti říct, že mě při čtení úplně rozbolela hlava.   Už si nestěžuji na svou tchyni, protože to je hotový anděl. Moc ti přeji, aby se z toho chrastění nevyvrbilo něco zlého!

    OdpovědětVymazat
  5. Alenko, pokud zavolá, položte to raději. Zřejmě je ve stadiu, kdy už neví, co dělá a vy jí nepomůžete. Má svoji rodinu, ne? Nejste jí nic dlužni. Budete se jen nervovat. Dobře aspoň tchán udělal, že aspoň ten dům nezískala. Byla to jeho volba, chlapi jsou málokdy rádi sami, ač takových pár znám, že zůstali sami nebo se jen navštěvují s ,,přítelkyní".

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud její existence pro vás nemůže mít nějaký právní dopad, tak bych si s takovým kostlivcem starosti nedělal.

    OdpovědětVymazat
  7. [3]: Zasloužil nebo nezasloužil, sám si to nadrobil, aneb každý je strůjcem svého osudu. Můj otec si mé mámě chodil stěžovat na svou novou manželku, jaká je to megera. A já jsem mu to celkem nepokrytě přál.

    OdpovědětVymazat
  8. Tady nemůžu přidat svou trochu do mlýna, takovou zkušennost namám. Naštěstí!

    OdpovědětVymazat
  9. Je to smutné, ale nic s tím nenaděláš, každý svého osudu strůjcem, když už jsme u těch přísloví. Já jen mám trochu strach, kdy se vzbudí nějakým způsobem kostlivec z mého prvního manželství. Ale ty se nenechávej vyvézt z míry, nemáš to za a) za potřebí a za b) k té paní tě nic neváže. má svojí vlastní rodinu která by si měla dělat starosti a pokud od ní dala ruce pryč, asi to bude mít svůj důvod.

    OdpovědětVymazat
  10. Kdo ví, proč se někteří lidé opravdu takhle uvězní? Je to ale vždy bohužel vzájemná patologie. Nedá se říci, že jeden je větší oběť. Možná že je někdy lepší, když kostlivec vypadne ještě tehdy, kdy se s tím dá něco dělat prakticky dělat. Někdy už je to jen na jemněhmotné úrovni duší. Jasné hranice s touto paní, praktická pomoc (odvezení do léčebny nebo nemocnice) a nic víc. Na jiné úrovni proces smíření... Ale sama vím, jak tyhle procesy jsou dlouhé a bolestné... Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  11. Citový vztah dvou subjektů je dialekticky nevypočitelný. /Dr. Aves: "Dubnové these"/

    OdpovědětVymazat
  12. [4]: Hani, bohužel, je to skutečnost. Těch více než dvacet let, bylo jako špatný a zlý sen. Jen se z něj nešlo probudit. Mám zvláštní mrazení a není to jen tím právě panujícím počasím. Snad zůstane jen u mrazení.

    OdpovědětVymazat
  13. Z tvého vyprávění mě mrazí, ale moc bych si s tím hlavu nelámala. Ty s tou paní nemáš už vůbec nic společného a opravdu bych se tím netrápila. Ona má rodinu, která se o ní může, nebo by měla, postarat.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Ano, vím že má rodinu, ale proč začala ted' otravovat nás, tedy mého muže? Já jsem s ní skončila před vchodem do Motolského krematoria.

    OdpovědětVymazat
  15. Leze mi z toho mráz po zádech. Taky bych mohla vyprávět, ale kostlivce raději nechám spát a doufám, že mne jednoho dne nezačnou strašit. Snad vám dá pokoj.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Myslela jsem si, že to už je minulost. Ale ty telefonáty nám trochu připomenuly, co bylo. Doufám, že zůstane jen u toho chrastění kostmi.

    OdpovědětVymazat
  17. Pokud už jsou její vzpomínky natolik zmatené, snad zapomene stejně náhle, jako si vzpomněla.

    OdpovědětVymazat
  18. V podstatě nemám nic proti tomu, aby vdovec či vdova začali nový život, jen by si měli dát takovou  delší zkušební dobu, ve které by se víc poznali a případně mohli ,,vycouvat". Děti by měly  snad jen z povzdálí  přihlížet, tak trochu kontrolovat, aby  otec či matka nenaletěli, ale opouštět  nadobro by  je neměly.

    OdpovědětVymazat
  19. Život píše romány Nejspíš nějaká mrtvička nebo Alzheimer - to si pak lidé pamatují jen události, co se odehrály dávno v minulosti

    OdpovědětVymazat
  20. Je to těžké. Lidé prý pijí, protože jsou nešťastní, mají k tomu nějaký důvod. Kdo ví, proč ta tvoje známá se dala na tuto cestu? Všichni ti tady radí dát od ní ruce pryč, chápu, taky bych to tak udělala, jen nikdy nikdo neví do jaké se dostane situace a zda-li i on nebude potřebovat pomoct.

    OdpovědětVymazat
  21. [18]: Děti neopouštějí své ovdovělé rodiče, zvlášť jedináčci jsou s nimi spjati až do smrti. Mám ve svém okolí dost případů, kdy ani nechtějí mít svůj život, protože chtějí žít s rodičem!-:(

    OdpovědětVymazat
  22. [17]: Doufám, že na nás zase zapomene a já bych tomu byla moc ráda. V podstatě nás téměř ignorovala od doby, kdy tchán převedl dům na syny. Výjímkou byly případy, kdy něco potřebovala. Přiznám se, že od neděle mám takový divný pocit.

    OdpovědětVymazat
  23. Tady jde o to, jestli ve svém alkoholickém opojení nezačne trpět stihomanem a pocitem, že jí něco dlužíte. Aby neotravovala a neotravovala, už kvůli tomu, abyste byli otrávení z jejích telefonátu. Navrhla bych telefony od ní pokládat bez vysvětlování (pokud zjistíte, že volá ona) a pokud možno nereagovat. Pak je ještě možnost, nechat si změnit číslo a zaplatit si tzv.utajení. (Číslo dát třeba jen nejbližším... - nevím teď, jde o pevnou linku nebo o mobil? Dnes má každý mobil, ale někteří mají ještě pevné linky...)

    OdpovědětVymazat
  24. Tak to je opravdu "silný kafe"....Přeji Ti,a´t se situace brzy uklidní.Nejhorší jsou ty "nervy"-co se zase bude dít...

    OdpovědětVymazat
  25. Alenko, četla jsem to už včera. Je to smutný příběh. Bohužel, kostlivci ve skříních mají tendenci občas se kouknout ven mezi lidi.

    OdpovědětVymazat
  26. [23]: Je velké štěstí, že má pouze mobil na mého muže. Při zvonění mu to hlásí, kdo volá. Už párkrát telefon nechal zvonit. Můj mobil nemá a pevnou linku nezná, protože jsme měnili operátora.

    OdpovědětVymazat
  27. Taky jsem pro to , ignorovat ty telefony. Nebo zablokovat číslo. Myslím , že tvého muže taky brzy omrzí dělat opilci samaritána. A ona sama špatně skončí. Občas se nám na oddělení nějaký alkáč objeví a je to hrůza hrůz.Ale takové lidi nelituju , mohou si za to sami. Občas je mi z nich na blití.   

    OdpovědětVymazat
  28. [27]: Hani, vůbec se ti nedivím. Než jsem poznala svého muže, chodila jsem s alkoholikem. Myslela jsem si, že ho napravím. Zatím je vše jen ve stádiu telefonátů a já doufám, že to tak zůstane. Tchánova žena má své děti, svá vnoučata. Nevím, proč si vzpoměla na nás.

    OdpovědětVymazat
  29. Budu upřímná. Slovní spojení "kostlivec ve skříni" už jsem slyšela, ale musela jsem se teď svojí mamí zeptat, co to vlastně znamená. Myslíš, že má ta žena určitý důvod ke svému chování? Aspoň tak jsem to pochopila.

    OdpovědětVymazat
  30. Já se také přiznám, že mne mrazí. Asi bych také nereagovala na její volání, možná už jí opravdu "hráblo" z toho pití a ani bych se nedivila. Přeji Ti, Alenko, hodně síly, těš se na vnoučátko a zkus tuto paní ve své mysli zapudit, i když vím, že je to hodně těžké, ne-li nemožné.

    OdpovědětVymazat
  31. [29]: Kostlivec ve skříni se říká v případě, že člověk má něco ošklivého z minulosti, děsivý zážitek nebo škaredou zkušenost, o které nechce mluvit. Tak ji zavře do pomyslné skříně.

    OdpovědětVymazat
  32. [26]: S tímhle přístupem zkuste vydržet. Nechat ji prostě zvonit, nebo ukončit vyzvánění nebo mobil prostě vypnout (i když asi tohle nepůjde, jestli tvůj manžel podniká, mobil musí mít zapnutý...)

    OdpovědětVymazat
  33. Kostlivec pěkně nepříjemný! Snad to nenabere dotěrné obrátky:)

    OdpovědětVymazat
  34. Uf, to je tedy příběh. Moji kostlivci jsou úplní břídilové. Tak ať od ní máte pokoj, pomoci jí asi není.

    OdpovědětVymazat
  35. Ani se ti nedivím, že se bojíš aby se znova neozvala, takové vzpomínky. Já bych se sní nijak nepárala. A manželova dobrota  myslím, že by si to měl rozmyslet, některým lidem je opravdu lepší se vyhnout. Znovu otvírat uzavřené a když s váma už nemá nic společného, ne.

    OdpovědětVymazat
  36. [32]: Nemám naštěstí zkušenost. Ale k chování "paní z telefonu" radím taky nereagovat, vypnout, položit. Má bludy či je zlomyslná a chce vás znervóznit. Takoví lidi taky jsou. Změňte si číslo telefonu, nenajde vás... A hodně klidu do budoucna...   

    OdpovědětVymazat
  37. To je smutný příběh... Dovedu si představit, jak vám tahle žena otravuje a komplikuje život, nejspíš bych se s ní ale vůbec nezaobývala, nezvedala telefony, úplně jí ignorovala, protože to člověk neví, co si taková ženská vymyslí... Už s ní nemáte vlbec nic společného, ona má svojí rodinu a ta by se o ní měla starat. Od vás si rozhodně žádnou pomoc ani slitování nezaslouží...

    OdpovědětVymazat
  38. Hm, po konci clanku som si spomenula na to co hovorieva moja kamoska - pribuzny su ako hory, najkrajsi su z dialky.. Ci tak nejak :)

    OdpovědětVymazat
  39. Alenko, z toho příběhu mrazí. O takového kostlivce není co stát.

    OdpovědětVymazat
  40. Moc všem děkuji za komentáře. Od pátku je klid, nevolala. Doufám, že to tak vydrží.

    OdpovědětVymazat
  41. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to return the favor. I am attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  42. To je mrazivý příběh. od té doby už je od kostlivce klid?

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤