Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 9. ledna 2012

Slavíme

Narozeniny jsou důvodem k oslavě.
A kdo má narozeniny?
Tomuto blogu jsou dnes dva roky.


Abych to upřesnila, dnes jsou to dva roky ode dne, kdy jsem na tomto blogu publikovala první článek.

Dva roky. Je to málo, nebo hodně? Záleží na úhlu pohledu. Pro malé dítě jsou dva roky doba dlouhá. Během dvou let se naučí sedět, stát, chodit, mluvit a získávat první dovednosti.
V kontextu dějin naší planety jsou dva roky malým, bezvýznamným okamžikem.
A dva roky blogování? Přirovnala bych to k tomu malému dítěti. Také se společně vyvíjíme.

Není to ale můj první blog. Prvním je takový malý, opuštěný, siroteček na eStránkách. Založila jsem ho o něco málo dříve, než tento. Z neznalosti věci a nejistoty pramenící z toho, zda jsou, či nejsou eStránky placené, hledala jsem jinou alternativu a objevila blog.cz.

Když si vzpomenu, kolik mi dalo práce, než se mi podařilo tento blog založit. Všude jsem četla, jak je to snadné, jak je to lehké a jednoduché. Kolikrát já ho jako celek smazala, protože neodpovídal mým představám. A kolikrát jsem své dílo, se kterým jsem byla jakž takž spokojená, smazala omylem. A jak jsem se u toho vztekala, když mi to nešlo. Mockrát jsem to chtěla vzdát a pak se znovu a znovu vracela. Přeci to musím dokázat!
Stylem pokus-omyl se to podařilo a já začala psát.
Proč?
Jak už mám uvedeno v záhlaví blogu, mezi moje záliby patří cestování, tedy mimo jiné. Mám moc ráda naší zemi, kterou mám až na několik málo oblastí, procestovanou téměř celou. Severní Morava je zatím pro mě "neprobádaným kontinentem", ale chystám se to napravit a poznat jí trochu víc, než jen z okénka auta cestou na Slovensko.
Miluji moře. A navíc, moře potřebuji. Hlavně mé nemocné plíce. Několik roků jsme jezdili do Chorvatska a pak jsme začali objevovat Itálii, kde je kromě moře i nespočet památek. A s tím souvisí i moje další vášeň a tou je historie. Zažívám euforické pocity, když procházím místy, kudy přede mnou "kráčela historie". Minulý rok jsem stála v horkém dni u amfiteátru v Capue a dívala se na mramorové reliéfy tváří na portále vstupní brány. "Díval se na stejnou tvář také Spartakus?"
Vzpomínám si, jak jsme před první zahraniční cestou sháněli veškeré dostupné informace. Jak jsem byla št'astná, když se mi podařilo něco nového zjistit. Nechtěla jsem putovat do míst, o kterých nevím vůbec nic.
Naše první zahraniční pout' kdysi dávno vedla do tehdejší NDR. S minimální znalostí německého jazyka, ale s o to větším nadšením, jsme se pustili na cestu do neznáma. To, že jsme nakonec skončili u nudistické pláže, byla "daň za neznalost".
Při naší první cestě do Chorvatska nás přítel vybavil popisem trasy, abychom někde nezabloudili. A stačilo, abychom v Jihlavě na kruhovém objezdu sjeli jinak a místo na Znojmo, jsme jeli do Pelhřimova.
To byl hlavní důvod, abych založila tento i předchozí, nikým téměř nenavštěvovaný, blog. S obrovskou vehemencí jsem se pustila do popisu jednotlivých turistických cílů a během prvního měsíce jsem napsala 20 článků. Tedy spíš článečků. Blog měl být inspirací pro cestovatele, doplněný o zajímavosti z cest a navštívených míst.
Měl být ..... jak šel čas, od prvotního záměru jsem se odklonila, občas napsala něco k tématu týdne, sem tam něco ze života a z blogu vznikla taková všehochut'. Občas se vrácím k tomu, že napíšu něco, kvůli čemu byl blog založen. Moje cesty a cíle. Ted' jsem si uvědomila, že já ještě nepopsala náš červencový návrat z Kampánie.

Díky blogu jsem poznala spoustu prima lidí, které jsem si oblíbila a kteří jsou mi blízcí. Jejich blogy ráda navštěvuji a těším se na jejich články. Jsem ráda, že na těchto blozích objevuji i další zajímavá místa v naší zemi v oblastech, o kterých jsem se domnívala, že už jsem tam byla.
Možná i díky blogu jsem se osmělila natolik, že jsem zde tak trochu ukázala své obrázky, i když jen zdálky.
Začala jsem psát inkognito, pod nickem SignoraA, což je italsky Paní A. Nenapadlo mě nic moudřejšího, navíc mám pod tímto jménem i emailovou adresu.
Postupem času jsem odtajnila své křestní jméno. Někteří znají už i příjmení, které je uvedeno v Pohádkách pro kulíšky. Měla jsem tu čest poznat některé blogery osobně a jsem tomu moc ráda.
Po tajném začátku jsem se docela slušně "odkopala".

Kdybych to shrnula do jedné věty, musím přiznat, že jsem blogu propadla a stala se na něm závislá.

Připíjím proto tomuto blogu, připíjím na dálku všem těm, kteří chodí na návštěvu pravidelně, i těm, kteří jen krátce zavítají.

42 komentářů:

  1. Posílám velkou gratulaci k narozeninám tvého blogu. Chodím k tobě moc ráda a přeju ti do dalšího blogování spoustu krásných fotek a zážitků, o které se s námi dělíš.

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluju a přeju si, aby tento blog slavil i další narozeniny ) Jsem ráda, že jsem se sem kdysi  přes nějaký náhodný klik dostala!

    OdpovědětVymazat
  3. Mě můj blog založil syn, sama jsem o blogování neměla ani páru a kdyby mě synek k této činnosti přímo nedokopal, asi bych blog nikdy neměla. První články pro mě byly velké nervy a dobrodružství, ale nakonec mě to blogování, stejně jako tebe, chytilo.    Takže přeji tobě i tvému blogu, spoustu inspirací na nové článečky a focení, v tomto, i těch dalších letech!   

    OdpovědětVymazat
  4. I dort dostal jo? No ten se má. :) Tak všechno nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  5. I já připíjím a zvedám pomyslnou sklenku! Přeji další báječná pohodová léta plná skvělých článků a obrázků, ty naše odtajněná . Koukám, že jsme na tom všichni, co jsme se zamotali do Pohádek pro Kulíšky, úplně stejně .

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to gratuluji, moc dobře si pamatuji na druhé narozeniny svého blogu a na ten pocit, že jsem to dokázala a nepřestala, jako vždycky se vším.

    OdpovědětVymazat
  7. Velká gratulace k 2. narozeninám blogu. Přeji ti, ať tě blogování baví nejméně tak, jako dosud. Hodně nápadů a spokojených návštěvníků vinšuju.

    OdpovědětVymazat
  8. Alenko, přidávám se ke gratulantům, přeji hodně inspirace, nových zajímavých nápadů a hodně spřízněných blogových duší.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak všechno nej k tvým druhým narozeninám závislácké blogerky .Jsem ráda že jsme se navzájem jako blogerky našly, protože mne tvoje výpravy moc zajímají i se v něčem poučím. A v druhé řadě i tvoje fotky jsou pěkné a ke koukání . Tak doufám, že snad už letos i dojde na to osobní setkání a zase neochoříš. Tak ti přeju ještě větší návštěvnost (i když na můj vkus jí máš hodně velkou    ), samé pěkné nápady na další psanda a další pěkné cesty. Hezký den Vendy

    OdpovědětVymazat
  10. Takže na zdraví tobě i tvému blogu. Ten dort, když jsem viděl, musel jsem se usmívat, jsi na ně expert.

    OdpovědětVymazat
  11. Svým dortíkem jsi opět vytvořila muka pro mé smyslové ústrojí.

    OdpovědětVymazat
  12. 2 roky mohou být i dlouhé, když je trávíš na vojně, nebo v kriminále. Ale na blogu to frnkne strašně rychle.

    OdpovědětVymazat
  13. Všechno nejlepší :) Dort vypadá dobře, ale víc mi vrtá hlavou, co je to za (asi) salám na chlebíčkách?:)

    OdpovědětVymazat
  14. Připojuji se s blahopřáním, dvojka je pěkné číslo a dva roky blogování už přineslo nějaké ovoce (a možná i tu zeleninu)

    OdpovědětVymazat
  15. Alenko už jsem za ta léta četla pár článků o narozeninách blogu,ale ještě nikde jsem neviděla narozeninový dort pro blog,který mimochodem vypadá úžasně.Tak se také přidávám ke gratulantům a přeji vám oběma hodně dalších úspěšných let blogování   

    OdpovědětVymazat
  16. Také gratuluji tvému blogu k výročí a doufám, že tvá závislost se bude prohlubovat   

    OdpovědětVymazat
  17. Tak nevím, mám gratulovat Tobě nebo blogu. Jééé, blog dostal dort. To je hezké. Musím se podívat, jak dlouho už blogařím, Jestli já už taky nejsem závislačka.

    OdpovědětVymazat
  18. Alenko, také se připojuji a srdečně gratuluji k narozeninám Tobě i blogu, samozřejmě. Krásný dortík jsi mu vyrobila a kromě těch krásných dortíků také umíš moc krásně psát a moc ráda k Tobě chodím na návštěvu. Tak pokračuj, ať máme co číst! Já už mám blog 3,5 roku a taky se mi to zdá chvíli. Utíká to, utíká.

    OdpovědětVymazat
  19. Přiznávám a kaji se, jsem závislačka na blogu a už to letos bude v srpnu 4 roky, z novinek převedený blog sem, už také druhý rok zase běží.

    OdpovědětVymazat
  20. Připojuji se k té kopě gratulantů zde přede mnou a přeji vám oběma, aby vám to pořád tak krásně psalo a aby jste se pořád tak hezky četli. Já jsem váš velký fanda a denně chodím nakukovat zda-li není něco nového.-:)

    OdpovědětVymazat
  21. Ťuk slyšela jsi to ťuknutí i já jsem si s tebou Alenko připila a k výročí blogu ti gratuluji:

    OdpovědětVymazat
  22. Blahopřeji tobě, že jsi před těmi dvěma lety zvládla všechny nástrahy kolem založení blogu, protože se nyní můžeme těšit tvými články.

    OdpovědětVymazat
  23. Přidávám se ke gratulantům. Psát dva roky, to už je docela vytrvalost, to si zaslouží oslavu. A taky se to tvoje psaní dobře čte.

    OdpovědětVymazat
  24. Blahopřeji k výdrži a hodně spokojených čtenářů přeji!

    OdpovědětVymazat
  25. Přeji tomu děťátku, štěstí velkou lopatku,

    OdpovědětVymazat
  26. Děkuji Vám všem za milá přáníčka, která mě moc potěšila

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: dobře veršuješ hele...

    OdpovědětVymazat
  28. Tak a já si v první chvíli myslela, že dort je imitace:))Každopádně je super, ostatně jako ten novoroční a  blog taky.     

    OdpovědětVymazat
  29. Take ja se pripojuji ke gratulantum,hodne dalsi energie a elanu!Severni Moravu muzu jen doporucit,ja jsem tam stravila mensi polovinu meho zivota,je tam moc zajimavych mist,kde jsem se rada vracela.

    OdpovědětVymazat
  30. Tak vám oběma, blogu i tobě, přeju spoustu inspirace, chuti psát a fotit, bezporuchové připojení, věrné čtenáře a mnoho společně prožitých, závislých chvil.

    OdpovědětVymazat
  31. [28]: Je to moje rozhodnutí a moje riziko dát své jméno všanc, ale současně chápu ty, kteří raději zůstanou v anonymitě.

    OdpovědětVymazat
  32. Alenko, ze srdce blahopřeji tvému blogu k druhým narozeninám! Je to, jak píšeš, doba dlouhá i krátká. Když vezmu v úvahu, kolik jsi za ty dva roky napsala skvělých článků, k nimž patří i tenhle, smekám před tebou.

    OdpovědětVymazat
  33. Všem Vám moc děkuji za komentáře a za přání nejen mému blogu.

    OdpovědětVymazat
  34. Alenko, děkuji za návštěvu mého blogu. Tvůj blog je opravdu povedený. Budu se sem ráda vracet. Gratuluji k výročí blogu a přeji Ti hodně dobrých nápadů.

    OdpovědětVymazat
  35. Veliká gratulace Tvému blogu. Jsem ráda, že sem můžu občas nakouknout, mám to tu ráda.

    OdpovědětVymazat
  36. [36]: Já děkuji také a věř, že na tvůj blog zavítám častěji. Tvé recepty se budou hodit.

    OdpovědětVymazat
  37. [38]: Někdy je dobré slovo víc, než si myslíš.

    OdpovědětVymazat
  38. Gratuluji k ''narozeninám''.Přeji hodně inspirace k dalšímu psaní, ať máme co číst.   

    OdpovědětVymazat
  39. Jů, tak to gratuluji a přeji mnoho dalších pěkných článků a návštěvníků.

    OdpovědětVymazat
  40. [39]:-[41]: Všem Vám moc děkuju.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤