Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 15. prosince 2011

Není trh, jako trh

Vánoce patří k nejkrásnějším svátkům.
Při vyslovení tohoto slova slyším zvuk zvonků a vzpomínám na snášející se sníh, který pokrýval zem svou bílou peřinou. Zvuk varhan při půlnoční a pak cesta zpátky domů ztichlou krajinou. Takové jsou v mých vzpomínkách.

Vánoční trhy - to také krásně zní.
Na pražském Výstavišti probíhají každým rokem.
Vzpomínám si, jak jsem před mnoha a mnoha lety, v době, kdy jsem se svým mužem chodila, poznala na jednom z nich svou budoucí tchýni. Byla jsem k nim několikrát pozvána, ale chybělo udělat jen jeden krok, ke kterému jsem se nemohla odhodlat. Se svým nastávajícím jsem mnohokrát dojela na konečnou tramvaje na Bílé Hoře, doprovodila ho až téměř k domu a pak na něj v přilehlém parčíku počkala. Odvaha k seznámení mi chyběla.
A pak byly vánoční trhy.
Můj nastávající mě tehdy zavolal do práce, zda bych mu odpoledne nepomohla s výběrem bundy k vánocům. Souhlasila jsem a dali jsme si sraz v centru Prahy. Domnívala jsem se, že se podíváme společně do jednoho z obchodních domů v centru.
"Pojedeme do "fučíkárny", jsou tam vánoční trhy". Procházeli jsme obě křídla Sjezdového paláce, dívali se po bundách a on si stále nemohl vybrat. "Hele, támhle je moje máma". Na útěk bylo pozdě. "Tak tě konečně poznávám", široce se na mě usmála. Byla vysoká a hodně urostlá, řekla bych "prostorově výrazná". Ztratila jsem řeč a cítila obrovské rozpaky. Také mi okamžitě došlo, že to na mě byla bouda. Bundu jsme tehdy nekoupili. "Pojedeš k nám a nechci slyšet žádné výmluvy".
Jela jsem tam, kde už jsem měla prochozené okolí, plná rozpaků a ještě ten večer poznala budoucího tchána. Byl mi nesympatický, na rozdíl od manželovy maminky.
Tahle báječná a hlavně férová ženská, kterou jsem pak oslovala "máti", odešla před téměř 25 lety. Tchán jí přežil o 22 let. Naše vztahy se nezměnily. Neměla jsem ho ráda a on neměl rád mě. Někdy dokázal být hodně zlý. Respektovala jsem to, že je to manželův otec. Ale nebyl a ani nemohl tu být žádný cit.
Kdykoliv jsou na pražském Výstavišti vánoční trhy, vzpomenu si na seznámení s tou báječnou ženskou. Můj muž naštěstí zdědil její povahu a i podobu, jen na rozdíl od své maminky je hubený.

Také letos jsme nevynechali a navštívili trhy.
Minulý pátek jsme vyrazili od nás z práce. V pokladně jsme si koupili vstupenky a můj muž začal hartusit.
"Co je to za blbost, to už by taky mohli prodávat vstupenky do Kotvy nebo Bílý Labutě!".
Vánoční trhy byly minulý víkend spojené s "Hrnčířskými a řemeslnými trhy", které naštěstí zachránily celé této akci reputaci.
Srovnávala jsem tyto současné s předchozími a došla k závěru, že jsou rok od roku ubožejší. Ještě, že tu byly ve vedlejším křídle řemeslníci. Součástí vánočních trhů je výstava betlémů a to je jedna z mála věcí, které tu stojí za podívání. Zboží nevalné kvality, mnohdy vypadající jako z vietnamské tržnice. Výjimkou snad byl jen stánek porcelánky z Dubí, která nabízela cibulák a další porcelán. Náladu trochu vylepšoval doprovodný program v koutě haly, odkud zněl Vivaldi. Zakoupili jsme se slevou kalendář na příští rok, oříšky ve wasabi, které máme rádi a prošli spojovací chodbou do náhradního křídla.
Tady byl úplně jiný svět.
Keramika, sklo, řezbáři - nádhera, až přecházely oči. Malé děti v chodských krojích, které doprovázeli dospělí muzikanti, tu zpívaly koledy a panovala tu pravá předvánoční atmosféra. Udělala jsem si radost a koupila si nádherného keramického čerta na františky.

Také jsem tu koupila dárek pro syna a snachu, ale nebudu raději psát, co to je. Moje dospělé děti a jejich kamarádi občas sem na blog zabloudí a já bych je ráda překvapila. Věřím však, že je dárek potěší. Muž mi potom koupil "štrůdlák". Sama jsem si ho vybrala. "Dám ti ho pod stromeček", pronesl. "Víš, jak krásně by se vyjímal na štědrovečerním stole?" "Tak jo, alespoň ho nebudu muset balit". Štrůdl na něm bude a já ho stejně zařadím mezi vánoční dárky.

Večer jsme seděli v kuchyni, já slepovala a zdobila upečené cukroví a hodnotili kvalitu trhů.
"Hele, vzpomínáš, jak před lety tam byly mraky zboží?", pronesl můj muž.
"To jo a taky vzpomínám, jak jste na mě s mátí tehdy ušili boudu".
"Nojo, to byl její nápad, víš, kolikrát tě ona už čekala a já pak vypadal jako pitomec, když jsem zase přišel sám."
Povídali jsme si a já mazala a mazala. Vzpoměla jsem si, jak jsem seděla v říjnu v Motole a čekala na endoskopii. Vedle mě seděla paní a začaly jsme se spolu bavit, abychom si ukrátily čekání. Paní pocházela z Lysé nad Labem. Říkala jsem jí, že občas do Lysé na výstaviště jedeme na nějakou zahrádkářskou výstavu.
"Tak to musíte určitě přijet na vánoční trhy". Potom mi řekla, že jsou třikrát, od pátku do neděle, před Vánoci.

"Jirko, víš co? Pojedeme ráno do Lysé na vánoční trhy. Uvařeno mám, tak v tom nevidím problém".
"Tak mě ráno vzbud'", řekl muž, popřál mi dobrou noc a šel si lehnout. Dívala jsem se na komisaře Moulina a patlala se s cukrovím.









Ráno jsem muže probudila a jelo se do Lysé nad Labem. Až na dálnici jsem si uvědomila, že jsem si sebou chtěla vzít fot'ák. V mládí erotik, nyní sklerotik. S tím už asi nic nenadělám.

Malé středočeské město "strčilo do kapsy" celé slavné pražské vánoční trhy. Zboží od českých výrobců, vánoční slevy a spousta doprovodného programu. Hudebníci, kteří hráli koledy, zajímavá módní přehlídka. Byli tu i řemeslníci, kteří prodávali své výrobky. Před areálem vozili poníci malé děti. Chovatelé tu měli ovečky, kozy a králíčky. Děti se s nimi mohly potěši
t. Spousta venkovních stánků, které nabízely i ochutnávky. Nikdy by mě nenapadlo, jak báječně chutná ohřátý ovčí sýr. Sice malou chviličku zapršelo, ale celkový dojem z vánočních trhů byl ohromný.
Nakoupili jsme nějaké dárky a mě začala konečně odeznívat deprese z toho, že jsem neměla pro své blízké nic. Ono to jde těžko, když se marodí a nesmí se ven. Ještě, že jsem si připoměla paní, se kterou jsme trávily společný čas v čekárně. Vzpomínám a dálku jí děkuji za báječný tip.

I když bych měla v příštích letech zůstat věrna tradici a navštívit pražské vánoční trhy, nevím, zda tuto tradici nezruším. Na máti vzpomínám i bez vánočních trhů.

S určitostí však vím, že příští rok opět pojedu do Lysé nad Labem a nejen proto, že se zde neplatí vstupné.
Hlavním důvodem je to, že takhle by vánoční trhy měly vypadat.

29 komentářů:

  1. nice článek Nám trhy otevřely zrovna dneska a tento víkend se tam chystám a vemu svojí mladší sestřičku

    OdpovědětVymazat
  2. Tady se neplatí nikde, ani na trhy, ani na bleší trhy, vše je zdarma (tedy pro nakupující.

    OdpovědětVymazat
  3. Já byla v Lysé naposledy asi před 7 lety, pak jsem z ní začala mít stejný pocit, jako popisujete u trhů z pražského výstaviště :) Ale z vašeho popisu to zní, jako by se lysáci hnuli směrem vpřed, tak se tam možná sjedu o víkendu mrknout.

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, tolik cukroví! Moc pěkné, taky bych si napekla mít nějak víc času, ale zatím máme jen perníčky a linecké + objednané krabice z cukrárny. -___-

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ohromena množstvím cukroví. Ještěže tu mám právě krabičku svatebního cukroví od kolegyně, jinak bych poslintla monitor.

    OdpovědětVymazat
  6. Já ten předvánoční mumraj nemusím.

    OdpovědětVymazat
  7. Tedy klobouk dolů před tvou výrobnou . Ty pyramidky jsem taky dělala, ale letos mám utrum, nejsou tady nikde k sehnání loupané vlašáky na váhu, jen balené a ten pytlíček 15 dk stojí kolem padesátky, takže jsem to rovnou zavrhla, a stejně tak dopadly i ty ořechy.....letos závidím lidem, kteří mají na zahradě vlašák a alespoň něco si nasbírali. Tady u nás se ořevhům nedaří, ještě tak lískovým, ale ty mi každý rok stačí sklidit ořešáci, takže je mám vlastně jen pro zlost s uklízením listí .Na vánočních trzích jsem nebyla už leta, ty naše české se mi přestaly líbit už dávno, a do zahraničí sem se moc nedostala, a když jsme byli teď v Rakousku, tak ani nebyl čas. Tam kde jsme bydleli neměli žádné trhy a ve Welsu sice ano, ale zase nebyl čas. Na výstavu a z vástavy zpátky domů.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Díky moc. Trhy jsou dobré už jen pro to, aby člověk nasál předvánoční atmosféru.

    OdpovědětVymazat
  9. Z vánočních trhů mívám poslední roky podobné pocity. Zřejmě ta klesající úroveň vánočních trhů bude plošným problémem.

    OdpovědětVymazat
  10. Ty pokaždé napíšeš krásnej vzpomínkovej článek. Před prostorově výraznou tchyní bych měl asi taky respekt.

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, to množství cukroví mi přímo bere dech. Fakt, nádhera.

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Je mi to také líto, že úroveň vánočních trhů klesá. Naštěstí reputaci této akce vylepšovali řemeslníci. Chodské děti v krojích opravdu zpívaly koledy, za doprovodu dvou klarinetů a houslí.

    OdpovědětVymazat
  13. U nás jsou trhy dnes, zítra a pozítří, manžel na ně chce mermomocí jít, ale kdyby záleželo na mně, tak mi stačí pohled z okna na ně. Stačí, když začnou ve čtyři ráno stánkaři stloukat stánky... Moc se mi tam nechce, úroveň nic moc, s vánoční atmosférou toho nemají moc společného.

    OdpovědětVymazat
  14. Tedy cukrovíčko, klobouk dolů, to je paráda, zase slintám. A s těmi trhy? To já měla dnes stejný nápad zkritizovat tu hrůzu u nás, čemu ONI říkají TRHY! Co bys řekla na tyto? Koukni a pak porovnej. Já vím, nemůžeme se rovnat k Praze, ale k Lysé snad ano?!

    OdpovědětVymazat
  15. Když vidím ty tvé stoly pečiva, napadá mi, že to je velkovýrobna? - :))

    OdpovědětVymazat
  16. Krásně jsem si početla. Z toho množství cukroví " až oči přechází" - také mám chuť jej ochutnat- je pěkné - jako na výstavu.

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Já taky... a taky bych si dal něco z toho sladkého...

    OdpovědětVymazat
  18. Ali, cukroví máš výstavní a udělala jsi ho pěknou hromadu! Když vezmu v úvahu, že chodíš do zaměstnání, ... klobouk dolů.

    OdpovědětVymazat
  19. [14]: Já na trhy chodím pravidelně před vánoci, občas zajdu i na farmářské. Jejich výhodou je to, že je zde širší spektrum možných vánočních dárků. Vše na jednom místě. V pondělí po práci jsem běhala od krámku ke krámku a sháněla ještě jeden dárek pro syna. Pochodila jsem až v pátém. Trhy nezavrhuji.

    OdpovědětVymazat
  20. To byl úžasný příběh. Takový hezký a příjemný. Je pěkné vzpomínat takhle na někoho v dobrém. Opravdu umíš tyhle věci krásně podat. Wasabi jsem si taky teď oblíbila, je to docela nedávno, co jsem je ochutnala, ale hned mi zachutnaly, přestože pikantní jídla mo nemusím.

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Děkuji moc za pochvalu příběhu i cukroví. Musím se přiznat, že jsem také měla toto období spojené se stresem. Myslela jsem si, že musí být vše nablýskané, naleštěné. Uklízela jsem do hluboké noci a pak se hrůzou budila z toho, že ještě něco není hotového. Dělala jsem to do doby, než jsem před Vánoci onemocněla zápalem plic. Nějaké cukroví bylo upečeno před nemocí, vánočky se koupily. Zjistila jsem, že ty vánoce byly mnohem lepší, než ty předchozí, kdy jsem z přemíry práce a povinností byla protivná na své bližní a pak ve finále jsem usnula vedle vánočního stromku. Od té doby dělám jen běžný úklid, nic nehrotím. Peču ale ráda a moc mě to baví.

    OdpovědětVymazat
  22. Toho cukroví..to je nááádhera. Ty jsi úžasná. Půjdeš s tím na trh?

    OdpovědětVymazat
  23. Milá Alenko budu ti asi ode dneška říkat "Cukrovinková", páni toho je. Pro kolik rodin pečeš? Tvá vzpomínka na manželovu maminku je krásná. Mého prvního muže rodiče mě neměli vůbec rádi, ale současného druhého muže mě milovali a já je. Maminka byla poklad, táta měl své mouchy. Ovšem nastavila jsem mantinely a dál nešel. Maminka vždy říkala: ty na něj platíš a vycházíš s ním dobře. Lysá nad Labem a její výstaviště to snad ani zklamat nemůže, bývám tam 1x do roka na výstavě "ŠIKOVNÉ RUCE SENIORŮ" a je vždy úžasně naaranžována a spojena s ještě další skvělou výstavou- loni růží. Nyní jsou však v dohlednu vánoce a tak se na ně těšme a prožijme dobu před i vánoční svátky samotné bez stresu

    OdpovědětVymazat
  24. Vracím se "CUKROVINKOVÁ Alenko" ten čert teda je    fešáckej!!!

    OdpovědětVymazat
  25. Až holky dostanou chuť na cukroví, vezmu je k tobě na blog, aby se aspoň podívaly.

    OdpovědětVymazat
  26. [23]: Na trh nepůjdu. Dám rodinám svých dětí, kamarádovi, který je na tom zdravotně špatně a kterému pomáháme a zbytek nechám doma.

    OdpovědětVymazat
  27. This website has a lot of extremely helpful info on it. Cheers for sharing it with me!
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤