Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 3. dubna 2010

Nevážně ........ o kočkách (a taky trochu vážně)

Takové kočky... byly chovány už ve Starém Egyptě a byly pokládány za posvátné. Staroegyptskou bohyni s hlavou kočky zosobňovala bohyně Bastet. Z období 2. dynastie se dochovalo mnoho soch s  kočičí hlavou, ba i kočičí mumie. Kult bohyně s kočičí (někdy lví) hlavou převzali i Řekové a ztotožnili bohyni Bastet s bohyní Artemis. Kočky nás provázejí již několik tisíciletí.
Zatímco ve Starém Egyptě a době Řecké a Římské byly kočky uctívány, později v době katolizace a inkvizice byly pokládány za nečistá stvoření a byly ztotožňovány s d'áblem a čarodějnictvím.
V dnešní době se lidé tak trošku dělí na ty, kteří kočky milují a na ty, kteří je nesnáší.

Moje sestra chová nádherné kočky. Mají rodokmen (na rozdíl od nás) a jsou to takoví šlechticové.
2009.04.04 001
Já mám taky kočku, ale je to taková obyčejná míca. Je to už několikátá kočka, která je u nás v domě. A moje dcera - ta má kočky dokonce dvě. Dá se říci, že toto jsou kočky domácí.
Ta moje kočka je naprosto neužitečná, nikdy nechytla žádnou myš (podezírám jí, že se myší bojí), je mlsná (jídlo pro ní vozíme z Německa, Whiskas - který by kočky kupovaly, odmítne a raději nežere) a  vše, co kdy zničila, jde už do tisíců. Ale co miluje, je čerstvé domácí pečivo. Vždy první věděla, že bábovka v troubě je upečená a "vartovala" poblíž, aby jí ochutnala.

Na druhé straně jsou i kočičí bezdomovci. Žijí u popelnic, čekají, kdo jim co dá (nebo co najdou) a kde si ustelou, tam si i lehnou.
Palinuro - bezdomovci 1
Palinuro - bezdomovci 2
Nebylo by něco k snědku - Vieste
Některé kočky nepohrdnou ani špagetami.
Kočka a spagetti
Další kočky, snad lépe řečeno kočkovité šelmy, jsou chovány v zoologických zahradách, abychom my středoevropané mohli vidět faunu jiných kontinentů. Dnes už naštěstí nejsou zvířata chována v malých klecích (jak tomu bylo v dobách mého dětství), ale je snaha vytvořit pro ně prostředí, ve kterém by se mohli cítit alespoň "trošku jako doma" .

Náš život a soužití se zvířaty se odvíjí od vztahu člověk - zvíře. A když už naši dávní předci kočku ochočili a vyšlechtili,  byla by škoda, kdyby tato zvířata, která se (na rozdíl od psů) nikomu nepodbízí, nikdy se nepřetvařují a milují jen toho,  koho chtějí, nežila vedle nás. 

4 komentáře:

  1. Moc ráda vrátím dobrý komentář.Kočky miluju stejnou měrou jako psi a už se jich u nás vystřídalo pět.Vždycky když nějaká umřela našla se nová.Opravdu našla, protože jen jediná je s rodokmenem, ostatní byly a jsou nalezenci.A snažíme se jim všechno co vytrpěly dřív vynahradit s co největší láskou.

    OdpovědětVymazat
  2. Kočky jsou krásné a z těch sestřiných už je jen jedna. Kocour Nero, který leží v peřinách už není.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤