Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 18. dubna 2012

Francouzské brambory jinak


Už mockrát jsem se zamýšlela nad tím, proč se zapečeným bramborům říká francouzské.
Stejně tak bych mohla dumat nad španělským ptáčkem, srbským žebírkem, holandským řízkem či ruským vejcem. A ještě mě napadly americké brambory.
Vrátím se však k francouzským bramborům. Existují různé varianty, jak je připravovat a já se s Vámi podělím o jednu z nich.

Pikantní francouzské brambory

1 - 1,5 kg brambor (dle velikosti pekáčku)
30 dkg uzeného
8 vajec
4 zelené papriky
1 cibule
30 dkg sýra
2 dcl rajčatové št'ávy
sůl, pepř
trochu másla na vymazání pekáčku

Množství, které je zde uvedené, je do menšího pekáčku, nebo remosky.

Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme, stejně tak uvaříme 4 vajíčka a oloupeme je.
Do pekáčku, který je vymazaný máslem, klademe na plátky nakrájené brambory. Vrstvu mírně osolíme a pokryjeme jí nakrájeným uzeným, či jen uzeninou.
Na uzené přidáme další vrstvu brambor a opět jí posolíme. Na brambory položíme na plátky nakrájená vajíčka, lehce posolíme a posypeme pepřem.
Opět položíme vrstvu brambor a posolíme. Na brambory dáme vrstvu nakrájených paprik, posolíme a opepříme. Výborné je, když jsou papriky v létě trochu pálivé, v tomto případě můžeme vynechat pepř.
Můžeme přidat i nakrájenou cibuli. Není však nutná, lze jí vynechat.
Opět položíme vrstvu brambor. Posypeme částí nastrouhaného sýra.
Zalijeme 4 vajíčky, která jsou rozmíchána v rajské št'ávě. Tuto lze nahradit zředěným kečupem, ale št'áva je lepší. Zde ilustrační foto, které jsem stáhla z internetu.
Zálivku dle chuti přisolíme a opepříme.
Navrch nasypeme zbylý sýr a dáme zapéci do trouby.
Zapékáme při teplotě 170°C asi jednu hodinu.

Ted' už jen mohu popřát dobrou chut'.Usmívající se
Jako doplněk se hodí kyselá okurka, či jakýkoliv zeleninový salát.


30 komentářů:

  1. Tak to jsou zapečené brambory opravdu jinak. Dělala jsem je minulý pátek, ale bez vařeného vajíčka a papriky a vajíčkovou zálivku ředím mlékem. Tato tvá varianta vypadá moc zajímavě a já ji co nejdříve vyzkouším, už teď se těším.   

    OdpovědětVymazat
  2. Ohoou, tak teď jsem dostala hroznou chuť :)

    OdpovědětVymazat
  3. No- to je receptík.Děláme je často- máme je rádi-vždy s nějakou obměnou.Ale s vajíčky jsem ještě nezkoušela.\Jo musím zkusit.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám ráda francouzské brambory. Takovou kombinaci neznám, ale může být velmi chutná.

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za výborný tip! Vařím denně a protože mi poslední dobou příjde, že jsem totálně vyvařená (dochází mi inspirace) a že se neustále pohybujeme mezi rajskou, svíčkovou a segedínem . Určitě vyzkouším .

    OdpovědětVymazat
  6. Alenko,dala bych tu první část sýra už na druhou vrstvu brambor,atˇse mi to tam pěkně rozteče při pečení.

    OdpovědětVymazat
  7. Hmm, to vypadá přímo skvěle! To je skvělý recept, nejen proto, že chuťově to musí být vynikající, ale líbí se mi Tvá kuchařka, která může posloužit i takovým kuchařským expertům jako já A vypadá to i poměrně jednoduše a jaký z toho musí být úžasný oběd!

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to moc jedle, francouzské brambory taky dělávám, ale tyhle musí chutnat úplně jinak, musím to vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  9. Já nevěděla, že se tomu říká francouzské brambory, u nás doma prostě zapékané. Nebo se smetanovou zálivkou. Ještě že mě nehoní chutě - měla jsem to totiž na oběd dneska asi před hodinou . Ta vrstva cibule a vajíček je ale zajímavý tip .

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá to velmi pěkně a také vábně. Já dělám francouzské brambory s pórkem.

    OdpovědětVymazat
  11. To je "pekáček" jak jsi ho nazvala? Já myslela, že to je velepekáč, ale to asi je jen dojem, že je to focené z blizoučka?-:) Já dělám zapečené brambory ze syrových brambor a vše promíchám, nedávám to vajíčko a hlavně nepepřím. Ale ty tvé vypadají báááječně, taky je někdy zkusím, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  12. Ali, to je bezvadný recept. Francouzské brambory občas dělám, ale jen takové úplně obyčejné. Tvůj recept určitě vyzkouším, už teď se mi sbíhají sliny. Skvěle jsi nafotila a popsala postup.

    OdpovědětVymazat
  13. Já je dělám velmi často pro svoji lásku, protože je to její nejoblíbenější jídlo, ale prokládám brambory zeleninou a vajíčko šlehám v mléce.

    OdpovědětVymazat
  14. Jiný a zajímavý recept na francouzské brambory. Určitě ho vyzkouším.   

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Jsou opravdu jiné, pikantnější. Až vyzkoušíš, tak napiš, jak chutnaly.

    OdpovědětVymazat
  16. [1]: Jsou jinak. Dělám i ty klasické s vajíčkovo-mlékovou zálivkou, ale tyto vítězí.

    OdpovědětVymazat
  17. A další mňamka, kterou určitě vyzkouším! Už tak to vypadá báječně! Jednoduchá varianta je taková, kterou dělám dost často. Brambory také uvařím, projedu je kolečkem na kostičky, přidám uzeninu, hrubo nastrouhaný sýr - dost, to všechno promíchám, trošku osolím a opepřím a zaliji vejci, zředěnými s mlékem.

    OdpovědětVymazat
  18. Taky dělám z brambor syrových, ale jinak cibulka, paprika, kyselá okurka a vajíčko. A to masejčko....zálivka s tou šťávou je zajímavá, taky ji někdy vyzkouším....

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Vyzkoušej a uvidíš. Francouzské brambory se dají dělat na mnoho způsobů, tyhle jsou trochu jiné.

    OdpovědětVymazat
  20. [16]: Ze syrových brambor jsem je taky zkoušel dělat, ale pak jsem přišel na to, že jsou nejlepší z nedovařených, neboli napůl uvařených.

    OdpovědětVymazat
  21. Se sýrem mě to nikdy nenapadlo, nechápu proč, určitě je to mňamka a ta rajčatová šťáva, je asi také prima změna. Klasické francouzské brambory, to nás učili ve škole, říkalo se tomu praktika, jeden týden vaření, druhý dílny a to mě říká jak je hezké když čtu, že muži vaří, to naše generace moc vžité nemá, i když můj, kdyby chtěl, tak by také uměl.

    OdpovědětVymazat
  22. Výtečný popis a krásná fotodokumentace.

    OdpovědětVymazat
  23. Vypadají skvěle a lákavě. Také je často vařím, ale ještě mě nenapadlo k nim přidat papriku. To je pro mě novinka, kterou musím vyzkoušet. Jo a tu rajskou šťávu, také nedávám, ale příště už dám.

    OdpovědětVymazat
  24. Vypadá to zajímavě, ale asi zůstanu u klasiky. Nějak mě v tom nelákají ty papriky a rajčatová šťáva.

    OdpovědětVymazat
  25. " Francouzské jísti brambory ?

    OdpovědětVymazat
  26. Milá Ali, díky za báječnou inspiraci, kterou udělám manžílkovi k obědu a já si to zakóduji do hlavičky, aby se mi o této mňamce aspoň zdálo. Joj, až se mi sliny sbíhají. Pěkný den!

    OdpovědětVymazat
  27. Tak takovouhle variantu francouzských brambor neznám, my je děláme obyčejně jen brambory, uzené, vajíčko, sůl, pepř... někdy i sýr navrch Moc je nemusím, ale teď mám takový hlad, že bych si je dala hned

    OdpovědětVymazat
  28. you have brought up a very great details, appreciate it for the post.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  29. I stumbled on this article on Yahoo despite the fact that I was looking for something similar, but I just wanted to say excellent stuff and I 100 % agree. Is there any way to subscribe to fresh content?.
    http://www.begwatches.net

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤