Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 1. ledna 2012

Novoroční dort

V každé rodině se udržují různé zvyky.
Nový rok bývá dnem, kdy si mnozí z nás dávají předsevzetí, aby je pak stejně nesplnili.
Je to i můj případ a přiznám se, že si žádná předsevzetí nedávám už mnoho let.

Nový rok u nás začíná rozkrojením dortu.
Tento zvyk jsem převzala od své maminky, která razila heslo: "Jak na Nový rok, tak po celý rok". Byla vždy št'astná, když se celá rodina sešla už u novoroční snídaně. Posledních několik let, od doby, kdy naše děti dospěly, snídáme s manželem sami. Ale tradice je tradice a já každoročně na Silvestra peču dort, kterým zahajujeme nový letopočet v kalendáři.

Letošní:
Z minulého roku:
Z předminulého:
Starší:
Ještě starší:
Ještě o něco starší:
O víc starší:
Nejstarší, digitálně zvěčněný:

Mohla bych se ponořit do alb a naskenovat fotografie dalších dortů s ještě nižšími letopočty, ale myslím si, že sladkého je tu dost.

Dnes odpoledne se u nás zastavil dlouholetý kamarád, který žije sám. Popíjel kávu a jedl k ní novoroční dort. Pak se zahleděl na mého muže a pronesl: "Teda Jirko, tohle ti fakt závidím."

41 komentářů:

  1. Tohle je úžasný nápad, začít nový rok něčím sladkým.

    OdpovědětVymazat
  2. Originální tradice, moc pěkné! Ještě jsi tu mohla vložit aspoň úplně první - tedy nejstarší - dort. To by mě fakt zajímalo.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Musím se bez mučení přiznat, že dnes bych raději uvítala silný hovězí vývar. Ale tradici jsem neporušila.

    OdpovědětVymazat
  4. To je jeden z nejlepších nápadů, jak zahájit nový rok.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: souhlasím.... ty dorty vypdachí opravdu ale opravdu chutně... mňam ♥♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  6. To je nádherná tradice. :) Ty dorty vypadají velice chutně a musím uznat,že se vám všechny od roku 2005 po rok 2012 náramně povedli. :) Určitě byli i moc dobré.  :))

    OdpovědětVymazat
  7. Ježiš, to je pěkný, jak je máš zdokumentovaný. Je na nich vidět  momentální nálada, trpělivost i rozmáchlá ruka. Zajímavá je i přehlídka vánočních ubrusů!

    OdpovědětVymazat
  8. Pokaždé skoro stejný,jen letopočet se liší .Úžasná tradice Alenko.

    OdpovědětVymazat
  9. to je uplně hrozně moc krásná tradice =o)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásná tradice, jeden dortík, klidně bych si nechala říct. Já se na nový rok nacpala kupovanou marcipánovou štolou, ale taky byla mňamózní .

    OdpovědětVymazat
  11. Jseš hračička a fakt se ti dařej . Já bych se také raději po tom všem sladkým spíš klonila k tomu vývaru, anebo v mém případě ještě spíš k pořádný porci horký dršťkový...protože tu miluju úplně nejvíc!

    OdpovědětVymazat
  12. Přiznávám bez mučení, že závidím spolu s vaším dlouholetým kamarádem. S takovým krásným nešizeným domácím dortíkem, bych já milovnice všeho sladkého, taky nepohrdla. Skvělá tradice!!

    OdpovědětVymazat
  13. Je to krásný zvyk a dorty vypadají nádherně. Zavedu neco podobného, akorát to nebude dort, ale koláč. Dorty se u nás moc nejí. Upekla jsem letos tvarohové horácké koláče a byly báječné. Za rok udělám znovu a máme tu tradici. Hezký den, hezký celý rok.

    OdpovědětVymazat
  14. [4]: Už takhle zahajujeme více než 30 let.

    OdpovědětVymazat
  15. Teda takový dort - to by mohlo jít na výstavku! No a že tě kamarád pochválil, to přece je nasnadě. I když mu určitě manžel řekl, že "má co", tedy vlastně "koho"!!! To tě muselo zahřát u srdíčka a to je fajn.

    OdpovědětVymazat
  16. Ali, tvůj novoroční zvyk se mi jeví přímo k nakousnutí. Takový dort je určitě lepší, než různá předsevzetí, která stejně zmizí v "propadlišti dějin".    On teda dort zmizí taky, ale aspoň si na něm člověk pochutná!

    OdpovědětVymazat
  17. No jo je fakt k nakousnutí, teda ten dort. Manžela ani kamaráda neznám .Určitě jste Alenko sehraná dvojka u které se kamarádovi v pohodě posedí a taky si určitě u vás smlsne

    OdpovědětVymazat
  18. Krásné dorty, jen mi to připomnělo, jak jsem zdobila svatební dort s panenkou pro nevěstu, těmi samými ,,ťupičkami" odshora dolů - měl ,,přízemí a dvě patra" bíle a pomerančově, všem se líbil a já ani nevím, jak chutnal. Asi na mne zrovna nevyšel kousek- bylo na svatbě 140 lidí - svatební hostina na zahradě pod velkým stanem, v létě. No, však jsem ji popsala kdysi už v r. 2008 v srpnu nebo září.

    OdpovědětVymazat
  19. Ty už jsi horší než já s tou dokumentací jídla. Děláš mi chutě tedy.

    OdpovědětVymazat
  20. To je ale krásná tradice! Ještě jsem něco takového nikdy neslyšela, ale určitě to je k zamyšlení! I když chlapi by si asi po silvestru dali většinou také ten hovězí vývar, ale tradice jsou od toho, aby se ctily! Bravo! Mimochodem moc krásně umíš dorty!

    OdpovědětVymazat
  21. Je to super nápad s dortíkem! Možná ho začnu praktivat také         

    OdpovědětVymazat
  22. Milá Alenko, pozvolna se vracím do svého smaragdového světa, ač jsem zjistila, jakým je konec mateřské vražedným obdobím pro blog. Chtěla bych Ti do nového roku popřát samé milé lidi ve tvém okolí, protože dort je sladký právě tím, mezi kolik takových se dá rozkrojit.

    OdpovědětVymazat
  23. No já se mu nedivím. Příští rok si k tobě po Silvestru zaskočím. Teď už jen nějak vypátrat adresu.

    OdpovědětVymazat
  24. Ivo, díky za letmý popis dortů:)

    OdpovědětVymazat
  25. Nepeču dort, to neumím. Ale peču na Nový rok táč, ten jediný umím. Tak si poznamenám a ozdobím ho letopočtem. No co, bude z remosky, ale hezčí než obvykle. Dík za nápad. A zdravíčko a další nápady na blogu do celého roku přeje Kitty   

    OdpovědětVymazat
  26. mám ráda tradice a tahle je úplně úžasná, nadchla jsi mě :)

    OdpovědětVymazat
  27. [16]: Děkuji za pochvalu. Kamarád je už hodně dlouho sám a je navíc invalidní. Sice něco zvládne sám, ale na kulinářské výrobky si sám netroufne. Snažíme se mu pomáhat a já vím, že on ocení cokoliv, co je tzv. domácí.

    OdpovědětVymazat
  28. Ač si hodně vzpomínám na dětství, nějak si nevzpomenu, jestli se u nás nějak Nový rok slavil. Tradiční bylo na neděli u babičky pečení buchet u tety, kde jsem (ve stejném domě s babičkou) bydlela, cviboch= piškot. Já jsem míchala žloutky s cukrem, musela jsem u toho zpívat, abych nelízala a pak ušlehat bílky do tuha lehce vmíchat, pak po lžících mouku a na vymazaný, moukou vysypaný plech rozetřít- zlehka.

    OdpovědětVymazat
  29. [29]: Není to přímo oslava Nového roku, ale načínáním dortu načínáme rok. Krém dělám ze stejných surovin, také nastavovaný. Jen jsem postupem času zjistila, že je lepší cukr netřít s máslem, ale vmíchat ho do horké kaše. Urychlí to hodně práci.

    OdpovědětVymazat
  30. Hezká novoroční tradice. O dortu jsem ještě na Nový rok neslyšela. Ale já dorty nejím, tak musím vymyslet jinou tradici.

    OdpovědětVymazat
  31. Moc hezká tradice, moje maminka taky vždycky pekla novoroční dort, jenže bez letopočtu. Já jsem to nepřevzala, ale tohle se mi líbí tak, že jsem zavolala i manžela, ať se jde mrknout a i jemu se ta vaše tradice moc líbí, že bychom to příští rok taky zkusili?   

    OdpovědětVymazat
  32. hend jsem na ně dostala chuť .-) pekla jsem dort včera ka narozeninám, ale tak krásně zdobit neumím použila jsem kupované ozdůbky a hlavně se mi nedaři rozetřít esteticky krém po prostředku

    OdpovědětVymazat
  33. Tak tohle je mnohem zajímavější přehlídka než módní. K nakousnutí.

    OdpovědětVymazat
  34. [32]: Myslím si, že letopočet nemusí být nutně jen na dortu.

    OdpovědětVymazat
  35. [36]: Jo k nakousnutí a vylomení zubu o kost.   

    OdpovědětVymazat
  36. Mňam, děláš mi chutě. Líbí se mi klasické zdobení dortu i celá tahle tradice. Ještě jsem o nikom, kdo peče novoroční dort, neslyšela. My děláme ovárek

    OdpovědětVymazat
  37. Koukám , e děláš každoročně stejný dort jen s malými obmněnami. Já novoroční dort nepeču , ještě býváme přeslazení z Vánoc a Nový rok taky trávíme většinou každý jinak , hlavně kvůli mé práci. Na Nový rok občas sloužím, tak na nějaké tradice nemůže dojít.

    OdpovědětVymazat
  38. krásná sladká tradice :) mňam!

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤