Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 16. ledna 2012

Lednová obora

Tato zima je opravdu velice zvláštní.
Když nad tím přemýšlím, zvláštní bylo i počasí, které panovalo už od loňského léta. Nedávno jsem trochu dělala pořádek ve fotografiích. Díky tomu, že se mi u každé zobrazuje datum, zjistila jsem, že se naše vnučky koupaly ještě začátkem září v bazénu. Po studeném a divném létě přišel krásný podzim.
Co říci o zimě?
Snad jen to, že je opravdu zvláštní. Na Silvestra jsem na zahradě fotografovala kvetoucí sněženky.

Z pátku na sobotu Prahu znovu trochu "pocukroval" sníh.
Nevím, zda celou Prahu, ale Bílá Hora dělala čest svému jménu. Navíc začalo mrznout a páteční kapky deště vytvořily na mnoha místech parádní klouzačku.
Měli jsme tu vnučky a ty, na rozdíl od nás dospělých, projevovaly ze sněhového poprašku obrovské nadšení a chtěly ven.

Nedaleká obora Hvězda je cílem našich procházek.

Chodívala jsem sem se svými dětmi, když byly malé, chodíváme sem na běžky, když sněhové podmínky dovolí, chodíme sem i se svými vnučkami. Dalo by se říci, že Hvězdu máme prochozenou dokonale ve všech ročních obdobích.
Tentokrát jsem, na rozdíl od minulého víkendu, kdy jsme zde také byli, nezapoměla doma foťák a mohla naší procházku zdokumentovat.
Foukal studený ostrý vítr a po obloze se honily mraky. Chvilkami byla obloha vymetená a azurově modrá, aby během několika málo okamžiků změnila barvu na olověnou šed´.

Cesty, v místech kam nezasvítilo slunce, byly pokryty vrstvou ledu a klouzaly. Trávník uprostřed byl jako pocukrovaný.


Došli jsme k letohrádku, tolikrát již fotografovanému.





Zatímco holčičky "řádily" na nedalekém dětském hřišti, fotila jsem letohrádek. Všimla jsem si, že nad ním letí letadlo a "maluje" čáru po obloze.



Foukal stále studený vítr a mraky se pohybovaly velkou rychlostí. Každou chvilku zakrývaly slunce a vzduch se ochlazoval.


Další letadlo, tentokrát letící "na přistání".


Byla mi zima a při pohledu na svého muže, který asistoval holkám při jejich aktivitách, jsem zjistila, že jemu také není nejtepleji. Museli jsme vnučky dlouho přesvědčovat k návratu. Moc se jim nechtělo, ale nakonec se nechaly přemluvit k návratu.
I z nevelkého množství sněhu někdo postavil malého sněhuláčka a holky projevily přání, abych je s ním vyfotila.


Slunce bylo skryté za stromy a v lese se začínalo šeřit.


O Hvězdě jsem už psala před necelými dvěma roky. Střechu letohrádku vídám z našeho okna. Mám to místo ráda. Oblíbily si ho i vnučky, protože na dotaz: "Holky, tak kam dneska půjdeme?" většinou odpovídají: "Do Hvězdy."




29 komentářů:

  1. Radši bych zase ty sněženky a sluníčko.

    OdpovědětVymazat
  2. Obě tvoje holčičky, mají v tváři růžičky, růžičky šípkové, obě dvě jsou takové.

    OdpovědětVymazat
  3. Ali, to byl pěkný výlet, i když jsi musela taky pořádně promrznout. Vnučky si to parádně užívaly, tvářičky mají pěkně růžové a v očích šibalské jiskřičky. Tak mě napadá, že jsem u "Hvězdy" ještě nikdy nebyla.

    OdpovědětVymazat
  4. Máš pravdu, Ali, letos je to počasí nějaké divné. V neděli jsem nakoukla do zahrádky a zjistila, že už raší krokusy a dnes do rána to všechno zapadalo sněhem, takže zima přece jen přišla. Moc se mi líbí fotka se sněhuláčkem

    OdpovědětVymazat
  5. Loňská zima, touto dobou pomalu končila, hrozně brzo slezl sníh a pak jsme čekali dlouhé týdny na příchod jara. Letošní zima, zdá se, teprve začíná. I s tím létem máš Alenko, pravdu. Stálo za starou belu, ale září trhalo teplotní rekordy.    Měli jste s vnučkami krásnou vycházku. Mají pěkné teplé čepičky a moc jim to sluší.

    OdpovědětVymazat
  6. Sněhuláček je boží , u nás nejsme pocukrovaní, ale cukrem totálně zasypaní. Už jsme ve fázi, kdy Míša musí chodit ze školy sám, já se tam skrz haldy sněhu s kočárkem prostě nedostanu.

    OdpovědětVymazat
  7. Ali, podařily se ti krásné fotky. Je vidět,že se holčičkám procházka líbila, mráz jim vykouzlil na tvářích "zdravíčka" a je vidět, že jsou i v té zimě spokojené.

    OdpovědětVymazat
  8. Mrazivé obrázky, ale krásné, i když mám tu Hvězdu přeci jen raději na jaře a v létě. Holčičky jsou kouzelné a trpělivé, když se jim z té trošky sněhu povedl takový sněhulda.

    OdpovědětVymazat
  9. No jo, vy už si jí užíváte krásně opravenou, mi když jsme tam chodili za tchýní tak to bylo ještě děsný šedivý a smutný. I ten park je pěkně upravený. My tam vždycky sbírali houby, koukali tam na nás docela divně. Asi si všichni mysleli že se to tam nesmí či co...Ale je akt že děcka se tam úžasně vyřádila, ať už vevnitř nebo venku.

    OdpovědětVymazat
  10. Je moc fajn, když máte kam chodit. My máme les ,,za humny" a vím, jak rádi kluci do něj chodili, s chlebníčkem přes rameno, svačinou, aby hladem nezhynuli. Dnes tam ,,vedle" bydlí nejstarší syn s rodinou a díky tomu děti nikdy nevěděly, co je nuda.

    OdpovědětVymazat
  11. Výborné jsou fotky se zapadajícím sluncem a letadlem. Ve Hvězdě jsem byla několikrát, ale bydlím na druhém konci Prahy, takže hostivařský lesopark je naším  častějším cílem Holčičky jsou roztomile "ošlehané".

    OdpovědětVymazat
  12. Náááádherná reportáž z víkendové procházky! A jak mají holčičky krásné červené tvářičky! Je vidět, že si to užily a že jim bylo moc dobře! Máš krásná zlatíčka!

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné fotky a hlavně vnučky. Moc jim to sluší.

    OdpovědětVymazat
  14. Jak se podařily vašim mladým úplně stejné holčičky! Jen jedna malá a jedna velká!

    OdpovědětVymazat
  15. Znám moc dobře tato místa. Jako mladá a zamilovaná jsem tam chodila s milým ruku v ruce, jako maminka jsem tam ráda jezdila s malým v kočárku. Nyní už dlouho pracuji nedaleko tohoto hezkého místa. Moc hezké fotky i vyprávění - jako vždy!

    OdpovědětVymazat
  16. Vubec se nedivim,ze se holcickam nechtelo domu,kdyz byly v pohybu a tak dobre zababusene^^,moc jim to slusi.Krasna prochazka,krasne fotky,jako vzdy.

    OdpovědětVymazat
  17. U nás přes noc do rána nasněží, přes poledne vyleze teplota nad nulu a než stihne venku navečer přimrznout, téměř všechno roztaje. A další den zas...

    OdpovědětVymazat
  18. Alenko fotky se Ti povedly. Už se Těším , až budeš dávat do blogu jaro u Hvězdy. Nemám ráda zimu.

    OdpovědětVymazat
  19. Holky jsou si docela podobné. Děti si taky stavěly sněhuláka , ale myslím , že jim brzo roztaje , dnes odpoledne do té bíálé nadílky prší a bude z toho brzy pěkná břečka.

    OdpovědětVymazat
  20. Alenko parádní fotky. A vnučky zlatíčka a čertice asi zároveň. Jó aspoň jednu vnučku mít , ale co naplat hlavně jak těch mých pět vnuků je zdravých.

    OdpovědětVymazat
  21. [1]: Kdybych si mohla vybrat, také bych raději sluníčko a kytky. Nemám zimu moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  22. Hezké místo pro vycházky, hezké fotky, hezké holky.

    OdpovědětVymazat
  23. Mají červené tvářičky, ale přesto děti snášejí zimu lépe, protože mají na rozdíl od nás dospělých pohyb.

    OdpovědětVymazat
  24. Na Bílé Hoře jsem byla poprvé loni v létě.Líbilo se mi tam.To jsem Ti už psala k nějakému článku.Teď mě to ty fotky připomněly.

    OdpovědětVymazat
  25. Moc krásné fotky, to letadlo a ten západ, nádherné. Holky jsou fešandy, takovou čepici bych také brala a sněhuláčka už můžou postavit pořádného. Taky by mě zajímalo co ty chudinky sněženky budou teď dělat do jara. K nám už dnes málem nepřijel autobus, jsme na kopci a kolem pole kde to foukne na silnici a máme Himaláje.

    OdpovědětVymazat
  26. Neměla jsem dnes hezký den, tak jsem se šla k tobě podívat na sněženky, moc se na ně těším, po dnešku tolik, až se mě chce plakat, také jsem si vzpomněla na tvé povídání o sousedských vztazích, jak se mně to moc nelíbilo a jak jsem si dnes zaškytala i slza v oku byla, když člověk pocítí škodolibost, jak to bolí, jak je bezradný, tvé příběhy ze života o tom mluví a posloucháme až když se nás to osobně dotkne, a mě se to dnes dotklo. Šla jsem načerpat klid ke tvé hvězdě.

    OdpovědětVymazat
  27. Fantastické fotky! Zprvu jsem začala číst, ale pak mě strhly fotky, a musela jsem si je pořádně prohlédnout. Úplně mě nadchla fotka s cestou (myslím že čtvrtá shora). Ale postupně jsem přicházela na další perfektní - obloha s letadlem, letadlo nad stromy, psi proti sobě a fantastický oblačný záběr. A do toho dvě cácorenky s minisněhulákem!

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤