Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 21. listopadu 2011

Břežanské údolí


Břežanské údolí se nachází na jižním okraji Prahy, na samých hranicích se Středočeským krajem. Je dlouhé 4 km a protéká jím Břežanský potok, který je pravostranným přírokem Vltavy. Porost údolí je tvořen smíšenými lesy.
Na kopcích Hradiště a Šance jsou dodnes pozůstatky keltského opidia Závist, které je významným archeologickým nalezištěm. Toto místo je chráněno jako národní kulturní památka.


Břežanské údolí je naším častým cílem. Jezdívali jsme sem s našimi dětmi, ted' sem jezdíme s vnučkami. Hlavním cílem výletů s dětmi je to, že v dolní části údolí je zookoutek. Není to zoologická zahrada v pravém slova smyslu. Zookoutek je tvořen několika ohradami a klecemi, ve kterých se vyskytuje zvěř našich lesů.

Na jezírku, které vzniklo přehrazením Břežanského potoka, jsou divoké kachny.

Nespornou výhodou je i to, že je možné zvěř krmit. Na každé ohradě či kleci je uvedeno, co který živočich smí a co v žádném případě nežere. U divokých prasat, o kterých se říká, že jsou všežravci, bylo uvedeno, že nežerou kaštany. Vzhledem k hromadám kaštanů, které tam byly, to samozřejmě moje starší vnučka musela vyzkoušet. Cedule nelhala, prase kaštan očichalo a pak čekalo, co bude dál. Jablíčko, které dostalo spokojeně schroupalo.



S vnučkami jsme letos byli v Břežanském údolí 29. října.

Stromy byly ozdobené barevným listím, některé už byly holé.

Zdaleka ne všechna zvířata byla k vidění, ne všechna se také podařilo vyfotit. Procházka byla příjemná, kolem potoka jsme došli až k rozcestí pod opidium.
Mě osobně by lákala návštěva opidia Závist, ale pokud jsme s dětmi, ty většinou protestují a nechtějí stoupat do kopce.
Vzpomínám si, že na opidiu jsem byla jen jednou. Na to, že žiju v Praze bezmála 40 let, je to málo. Budu to muset někdy v budoucnu napravit.

Přijměte tedy pozvání na procházku Břežanským údolím.










Do Břežanského údolí je možné dojet autem, před zookoutkem je docela velké parkoviště. Je také možné dojet sem městským autobusem č. 165, nebo vlakem - v obou případech je to zastávka Praha-Zbraslav.


Břežanské udolí nabízí příjemnou procházku v přírodě, čistý vzduch, poznání přírody a i možnost sportovního vyžití. Naše vnučky, na vyhlídkové terásce u divokých prasat, předvedly parádní akvabely.


Tyto a další fotografie z výletu do Břežanského údolí jsou zde.

26 komentářů:

  1. Podle popisu a fotek moc krásné místo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Břežanské údolí budiž pochváleno!

    OdpovědětVymazat
  3. U poslední fotky si říkám... sakra vidim dvojtě... nicméně... břežany miluji jezdila jsem tam několik let....

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, to byla báječná procházka, taky by se mi líbila. Zvířátka, příroda a pěkný podzimní vzdoušek.

    OdpovědětVymazat
  5. Než udělali pražský okruh jezdili jsme přes Břežanské údolí při cestě na chatu, pak na Zbraslav a hurá na Strakonickou....čuníky jsem tam vídala zvědavě nakukovat v ohradě. Ale to opidum bych také ráda navštívila. Tohle jsou části Prahy a okolo ní, kde jsem nikdy nebyla. I když jsme na Zbraslav jezdívali k tetě. takže hezká procházka, alespoň virtuální.....

    OdpovědětVymazat
  6. No teď mne napadlo, až bych zase někdy byla na chatě, tak není problém na Zbraslav sjet autobusem, tak by jsme si ten kopec nahoru mohly vyšlápnout, co říkáš?

    OdpovědětVymazat
  7. No prosím! A pak že v Praze je jen smrad a ošklivé chodníky, ze kterých bolí nohy! Kousek dál je taková nádhera! Moc hezká procházka a krásná "zlatíčka". Ale ani se jim nedivím, že nechtěly šlapat do kopce, mně by se také nechtělo.

    OdpovědětVymazat
  8. Ali, díky za pěknou procházku,zase jsem poznala něco nového. Zoopark se určitě líbí dětem. Také se dívám, že děvčátka jsou jako dvojčátka...

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherné obrázky a nádherná procházka. Mě milovnici dětí se samozřejmě ale nejvíc líbí ty tvé vnučky - to je vlastně dvojí radost hned najednou! -:))

    OdpovědětVymazat
  10. Holky jako lusk a babiččiny čepice také Taky jsem se ráda za tvého doprovodu Alenko prošla údolím. Určitě jste se navzájem užili.

    OdpovědětVymazat
  11. To musel být krásný výlet Pořídila jsi moc pěkné snímky, moc mne zaujala 6. fotka od konce, ty stromy v šeru, ta fotka je taková tajemná

    OdpovědětVymazat
  12. Ty holé stromy jsou takové strašidelné... A kačenky my máme rádi. Hlavně na pekáči .

    OdpovědětVymazat
  13. [1]: To místo je opravdu moc hezké a určitě stojí za návštěvu.

    OdpovědětVymazat
  14. Břežanské údolí vypadá nádherně. Nikdy jsem tam nebyla. Teď už můžu jen čekat, že se najde nějaký ochotný řidič, který by mě tam chtěl vzít.

    OdpovědětVymazat
  15. tie hole stromi su trochu strasidelne, v tom seru.., ale vsetky ostatne fotky su uz velmi prijemne zvlast ta posledna je mila, mas krasne vnucky

    OdpovědětVymazat
  16. Taky jsem myslela, že holčičky jsou dvojčata. Teď se s nimi roztrhl pytel. Podle statistik se rodí o třetinu dvojčat více než dříve. To asi dělá dokonalejší antikoncepce a umělá oplodnění. Sama mám dvojčata, ale vznikla naprosto přirozeně, máme dvojčata v rodině.

    OdpovědětVymazat
  17. V Břežanském údolí musí být nádherně! Moc se mi líbí tvoje snímky, Ali, a ještě víc tvoje vnučky. Jsou to kouzelné šikovné slečny. Moje vnučka je asi tak v jejich věku. S dvojčaty je ovšem dvojnásobná legrace!   

    OdpovědětVymazat
  18. S dvojnásobným zpestřením to muselo být hezké výletování, z fotek se mně nejvíce líbí holé stromy.

    OdpovědětVymazat
  19. [14]: Břežanské údolí je opravdu hezké a určitě stojí za to, aby ho člověk navštívil.

    OdpovědětVymazat
  20. Podívám se kde to je a rád se tam někdy podívám. Jinak jezdím do Klínce a to asi musí být někde na cestě.

    OdpovědětVymazat
  21. Závidím...přiznám se.  Mám také vnučky, ale s nimi jsem moc nebyla, měli babičky v domě, kolem zahradu a jezdili všichni na chatu a my městští jsme byli jen na chvilku a na příp.oslavy narozenin. Vnucovat jsme se nechtěli . Máme 3 syny a 4 vnoučata, teď již dospělá. Chodit do přírody se dá, s kluky jsme si toho užili,na kolách, zájezdy a pod. dost, ale teď už...máš prostě dvojitou radost z vycházek.

    OdpovědětVymazat
  22. Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

    OdpovědětVymazat
  23. My partner and I absolutely love your blog and find the majority of your post's to be exactly I'm looking for. Would you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn't mind publishing a post or elaborating on some of the subjects you write regarding here. Again, awesome weblog!
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  24. krásná prochajda, přiznám se, že ačkoliv hodně výletuju, Břežanské údolí jsem zatím nenavštívila. Na podzim to tam musí být nádherné...děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Návštěvu mohu jen doporučit.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤