Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pátek 4. listopadu 2011

Adenium obesum a znovu doma


Název Adenium obesum možná někomu něco řekne.
Pro ty, kterým název neříká nic, mám vysvětlení.
Jedná se o květinu, které se také říká "Pouštní růže".
Její první exemplář byl objeven nedaleko Adenu v Jemenu a toto město jí dalo své jméno. Roste v nejdrsnějších podmínkách v Arábii a na africkém kontinentu.
V mnoha článcích jsem se už přiznala k tomu, že miluju kytky. Adenium jsem si koupila před mnoha lety na výstavě a letos mi poprvé vykvetlo. A protože jsem doma, tak se tady chlubím prvním květem své Pouštní růže.
Překvapilo mě také, jak je květ velký. Má v průměru 6 cm.
Ač to tak nevypadá, je Adenium obesum sukulent z čeledi toješt'ovitých (Apocynaceae). Tato čeled' je charakteristická rosolovitým bílým latexem, který je prudce jedovatý. Domorodci jej využívají jako šípový jed. Tato rostlina i přes svou nebezpečnost je velice nenáročná. Vyžaduje slunné stanoviště a občasnou zálivku. Vzhledem k tomu, že se jedná o pouštní rostlinu vydrží i dlouhou dobu bez vody, pouze zredukuje své olistění. V tomto případě platí pravidlo, že méně je více. Pro Adenium je lepší, když je zaléváno méně než více, protože při přelití hrozí hniloba. I když nekvete, je to rostlina, která má velice zajímavý tvar. Její kmen se dole rozšiřuje do ztluštělého tvaru, kde rostlina zadržuje vodu pro své přežití. Proto taky druhý díl jména obesum - tlustý. Od výrazu obezita to není až tak vzdálené. Usmívající se

Jak vyplývá z nadpisu a už jsem se zmínila, jsem zase doma.
V práci se stále netopí a došlo k tomu, čeho jsem se oprávněně obávala.
Včera jsem odešla z práce kolem poledne a na dnes jsem si vzala volno a v teple domova se snažím kurýrovat. Průšvih je to, že jsem začala zase kašlat. Před třemi týdny mě doktor uschopnil po zánětu plic.

Pracuji v soukromé firmě a náš pan majitel se rozhodl, že bude šetřit. Jeho šetření už začalo letos na jaře, kdy začátkem března bylo pár slunečných dní a on usoudil, že jaro je tady. Přišel a oznámil, že nechal vypnout topení. Tehdy onemocněla část lidí, ale jemu to bylo evidentně jedno. Odjel se rekreovat do Alp a vy si to tady dělejte jak chcete. Zatím nemrzne, ale sedět osm a půl hodiny ve studené místnosti není nic příjemného. Sice máme každý pod stolem nějaký přímotop, ale na záda je zima. Přirovnala bych to k sezení u ohníčku, který zepředu hřeje, ale na záda táhne. Ohníček má ovšem tu výhodu, že se můžeme otočit a na chvilku si nahřát záda. Při představě, jak zalézám pod stůl, abych se ohřála, se musím pousmát. Úsměv je to však trochu křečovitý. Když si uvařím čaj, je za chvilku studený.
Ve středu nás šéf přistihl, jak si dáváme "frt'ana". Díval se na nás dost zběsile. Kolega mu řekl, že když se netopí, tak si topíme sami a vnitřně. Moje kolegyně se osmělila ho zeptat, kdy se bude topit. "Až bude zima", odpověděl. To už jsem parádně chrchlala. "A kdy to bude?" zeptala se kolegyně znovu. Jeho odpověd' nám všem vyrazila dech: "Až mě bude zima"!S vyplazeným jazykem
Je nám jasné, že jemu zima hned tak nebude. Ve své kanceláři si topí a když jde k nám na halu, má na sobě péřovou bundu. Moc se tam však nezdržuje. Většinou je v další části firmy, kde máme" vrchnost", a kde se však, na rozdíl od nás, topí. Paradoxní však na tom je to, že sám šéf užívá antibiotika.

Tak jsem doma.
Polehávám, posedávám, liju do sebe čaj s medem, na krku mám priznic. Polykám paralen a kapky proti kašli. Nechci znovu marodit, proto jsem si vzala volno a zrušila všechny víkendové plány.

Pokud chorobu sama nezaženu, vím, že opět skončím u svého praktického lékaře.

Říká se, že v Praze je blaze. Já říkám, jak komu.
Práce v soukromé firmě s podprůměrným platem, není moc velké blaho. A navíc s takovým šéfem.
Jsem ted' tak trochu rozpolcená, možná i proto, že mi je blbě.
Na jednu stranu marodit nechci. Tím, že budu marodit, budu mít ještě méně z toho svého podprůměrného platu, i když peníze opravdu nejsou všechno. Také zkomplikuju život svým kolegům, kteří budou muset dělat práci, která nepočká, za mně.
Ovšem na druhou stranu si říkám, že zdraví je přednější. Možná nemoc jen na chvilku zaženu, ale nevyléčím. Bojím se komplikací, protože mám astma. I když se jakž takž vykurýruju, půjdu si znovu sednout do prostor, kde je teplota kolem 12 stupňů.
Tak nevím. Na pomyslnou misku vah dávám argumenty pro a proti.

Jdu si uvařit další čaj a pak si znovu lehnout.

24 komentářů:

  1. To je ta správná kytka pro TlusŤjocha.

    OdpovědětVymazat
  2. No co říct...jen že někteří šéfové jsou asi nejspíš vhodní na odstřel. To že jsi zase nemocná mě mrzí, a začínám si říkat, že pokaždý když tě pozvu na výstavu tak onemocníš, takže začínám mít špatné svědomí z toho, že ti to nějak přivolávám . Ale je fakt, že u nás doma se to taky mele, nejdřív byl nastydlý muž, pak dcera dostala hnisavou angínu, už je sice dobrá, ale zase začal muž. Takže jsem se jen děsila, kdy to přeskočí na mě. A zvlášť týden před výstavou to není věc žádoucí. Zatím dobrý a jestli lehnu v sobotu odpoledne, tak to už je fuk. Na poslední výstavu jedem až za měsíc

    OdpovědětVymazat
  3. A to můžeš být Alenko ráda, že na tu misku vah, nemusíš přihodit obavu z toho, že budeš propuštěná. Mému synovi, už se to jednou stalo. Pravda, šel marodit ve zkušební době, ale to marození si nevymyslel. Člověk si někdy opravdu neporučí. Tak čajíčkuj a priznicuj, zdraví máme jen jedno.

    OdpovědětVymazat
  4. Šéf je idiot. Nejlepší by bylo, kdyby jste si hodili marod všichni. Třeba by mu to došlo... Přeji ti, ať se ti to uzdravení povede, jen nevím, tři dny není moc...

    OdpovědětVymazat
  5. Pouštní růže je nádherná, Alenko!

    OdpovědětVymazat
  6. To ti tedy, Alenko, nezávidím. A co kdyby vás onemocnělo víc najednou, kdo by pak tu vaši práci dělal? On? Asi těžko, soudě podle svých bývalých šéfů to asi ani neumí. Ty se šetři, zdraví máme jen jedno! A jak to máš daleko do důchodu?

    OdpovědětVymazat
  7. Alenko máš pěkné adenium.Já jsem si letos pořídila tři.Jedno s červenými květy,taky mně teď kvete a dva malé semenáčky kvetoucí bíle jsem dostala.Jestli koukám dobře máš na listech zaschlé okraje.Já to mám na těch malých a nevím jestli to je od přelití nebo od sucha.

    OdpovědětVymazat
  8. Ta kytka je krásná, v životě jsem ji neviděla kvést.

    OdpovědětVymazat
  9. Z nadpisu článku jsem si odvodil, že máš nějaký "tlustý adenom" a že s ním marodíš. Teprve po začtení do článku jsem se dozvěděl, že se nejedná o nezhoubný nádor hypofýzy, ale květinu s názvem "Adenský tlusťoch". Tak se mi dost ulevilo. "Pouštní růži" znám pouze v podobě vykrystalizovaného sádrovce.

    OdpovědětVymazat
  10. no mi mame a budeme mat v prac stale chladno.. ak by sme nemali ohrievac tak umrzneme skodi to aj obchodu, pretoze v tej sviezej atmosfere sa niektorym skratka tie veci nechce skusat a ja ich uplne chapem

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Děkuji za pochvalu mého tlustého kvítku.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to ti nezávidím takovou práci, i když já tady za studeného počasí, teď je zrovna naštěstí teplo, taky mrznu. Ale aspoň si říkám že to utužuje. Třeba to přeje váš šéf vám taky... prevence před zimou. Tak promiň že si dělám legraci, ale přeji ti brzké uzdravení.

    OdpovědětVymazat
  13. je mi líto, že jsi zase nemocná..a zvlášť když máš astma, Šárka ho má taky a vím, o čem mluvím. Teď už taky kašle asi 3 týdny. Brzy se uzdrav. Děti jako prevenci užívají echinaceu. Šéf je blázen, bohužel znám víc takových... Kytička je náádhernááá.

    OdpovědětVymazat
  14. Je to krásná kytka. Název "pouštní růže" znám, vidím ji ale poprvé u tebe, má krásnou barvu.

    OdpovědětVymazat
  15. Přečetla jsem si všechny dobré rady, tedy mě žádná další nenapadá, ale my Češi máme mnoho krásných přísloví, třeba o božích mlýnech, nebo o vaření vody na každou svi.., Je neděle večer a já myslím, že zítra vstanete a půjdete, do té práce, protože jsou lidé, ohleduplní, zodpovědní a solidární a potom jsou ti druzí.

    OdpovědětVymazat
  16. Tuto květinu neznám, ale krásně Ti rozkvetla! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Šéf je kretén. To už jsem řekla několikrát a jak se zdá, můžu to říkat i nadále.

    OdpovědětVymazat
  18. Ty si tu udělej rubriku "herbář" a můžeš nás učit, jak se, co řekne (rozbor samotné květiny), latina, kdy kvete, zda je to trvalka, nebo ne...Mohlo by to být poučné :)

    OdpovědětVymazat
  19. Bože to je vůl! No Alenko já to tu napsat musela

    OdpovědětVymazat
  20. [12]: Škoda, ... zbývá ti rok, takže ještě dvě zimy a tyhle problémy!   Tak se drž!

    OdpovědětVymazat
  21. That's known that cash makes people free. But what to do if someone has no money? The one way only is to receive the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> or short term loan.

    OdpovědětVymazat
  22. In search of researching for some time just for a high quality articles or blog posts to do with this particular area. Seeking in Search engines I now noticed this blog post. Seeing these details I am truly satisfied to state that I've got a positive uncanny feeling I came across the very things I was ready for. I will make sure to don't forget this blog and take a look constantly.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  23. Hrnčirová Alena21. června 2014 v 0:26

    Alenko,závidím vám ten nádherný květ.Loni kvetla imoje Pouštní ruže,ale letos ne.Přeji brzké uzdravení.Alena

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤