Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 16. dubna 2011

Barevný svět

Kolik odstínů barvy může mít třeba obloha?
Je jich nepočítaně. Jen těch odstínů modré, červené či žluté barvy je několik. Takový pohled se mi naskýtá z okna.

Jsme obklopeni barvami a žijeme v barevném světě. Většina z nás vnímá a vidí barvy. Patřím mezi ty št'astné, kteří se mohou pohledem na barevný svět kolem nás pokochat.
Žijí ale mezi námi ti, kteří toto nevidí vůbec a to jsou slepci a pak další, kteří jsou barvoslepí.
Mám kamaráda, který je barvoslepý. Paradoxně mu tato vada byla zjištěna až na prahu dospělosti, když si chtěl udělat řidičský průkaz. Možná za našich mladých let se dětští lékaři nezabývali důkladnějším vyšetřením zraku, nebo jim jeho vada unikla. To už dnes těžko někdo zjistí.
Barvoslepost je odborně nazývána "daltonismus". Prvním, kdo tuto vadu popsal byl roku 1798 anglický přírodovědec John Dalton, který barvoslepostí trpěl. Barvoslepost však ve většině případů neznamená, že je vidění černobílé. Naopak, většina barvoslepých vidí barvy, ale některé nejsou schopni od sebe rozlišit a vnímají je stejně - například modrou a žlutou, nebo červenou a zelenou. To je případ i mého kamaráda.
Barevný svět kolem nás se neustále rozvíjí.
V oblasti medicínské nastal obrovský pokrok, dnes jsou léčeny nemoci, které dříve byly hrozbou. Jsou diagnostikovány i vady, které v předchozích dobách bývaly zjištěny pozdě. Mé vnučce, při tříleté prohlídce, zjistila lékařka vadu zraku. Takže nosí brýle a má 3 a půl dioptrie. Má k tomu dispozici, můj muž i moje sestra mají také vadu zraku, ale jim byla zjištěna až ve škole. Takže pokrok. Navíc, čím dříve je vada zraku zjištěna, tím větší je šance na to, aby se zlepšila.
Můžu nahlédnout i do oblasti techniky. Počítač, na kterém píšu tento článek, je dnes pro většinu lidí samozřejmostí, bez níž by si už nedovedli představit komunikaci, psaní textů či práci s fotografiemi.
Doma jsme měli psací stroj a to byla velice ceněná věc.
Můj první fotoaparát se jmenoval Pionýr. Film do něj se vkládal na dřevěných cívkách a bylo možno udělat 12 černobílých obrázků. A dnes? Digitální fotoaparáty nebo mobily, ze kterých jsou poměrně slušné fotografie, jsou pro nás také samozřejmostí. A fotografie jsou barevné.

Prošla jsem svůj archiv digitálních fotografií, patřím mezi ty šílence, kterým se říká zahrádkáři a na čem jiném doložit barevnost, než na květinách? Tak tady jsou:
Bílý anglický muškát. Bílé jsou také sněženky, konvalinky, růže, kopretiny a spousta dalších.

Žlutá růže není jedinou květinou v této barvě, máme žluté pampelišky, blatouchy, narcisy, tulipány...

Zase růže, tentokrát v barvě oranžové, ale krásné jsou i gladioly, nebo měsíček zahradní.

Lososová barva je přechodem mezi oranžovou a růžovou, jako ukázka jsou tu jiřiny.

Zástupce červených květin amarylis, těch červených je asi nejvíc - růže, tulipán, gladiol, ibišek....

Růžovo-fialový syrský ibišek, v tomhle odstínu je také spousta kytek, třeba muškáty, cínie...

Bouganvilea - poprvé jsem jí viděla před mnoha a mnoha lety v Jugoslávii, kde roste jako venkovní keř. Ty moje jsou venku jen přes léto a od té doby, co je mám už značně povyrostly.

Poslové jara krokusy jsou v mnoha barevných odstínech. Tady jsou fialové.

A nelze opomenout kytičku, která tuto barvu symbolizuje - violka vonná, kterou všichni znají jako fialku. Skromný jarní kvítek s kouzelnou a nezaměnitelnou vůní.

"Modrá je dobrá" zní v jedné písni. Modrých kytiček je také dost. Tady je na ukázku lobelka. Modré jsou luční zvonky, čekanka. Nedávno jsem si koupila modrou růži o níž to prodejce tvrdil. Je malá, nevím, zda letos pokvete.

Barvy květů jsem se snažila seřadit podle barev spektra. Já vím, chybí zelená. Zelená je barva jara, kdy po zimě začne růst tráva a na stromech se objevují pupeny. Zelená doplňuje všechny kytky.

Líbí se mi barevný svět, ve kterém žijeme.

22 komentářů:

  1. [1]:ale všetky sú krásne, práve sa mi načítali nádherné ruže a krokusy

    OdpovědětVymazat
  2. hezky fotky skoda ze nejaky nejsou videt :( ale jinak hodne hezky i blog je hezky jen tak dal :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera, nad některými fotografiemi květin se až tají dech... Máš úžasný smysl a cit pro barvu a detail...

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Zobrazování fotek blbne. Jsou dvě možnosti - chvíli vyčkat a ony se načtou, nebo pravou myší kliknout na "zobrazit". Zlobí to už od středy.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Děkuju za pochvalu. Kdysi jsem měla v práci fotky z naší zahrady a můj šéf pronesl: "Jak dlouho tenhle buš zaléváte?" Musím přiznat, že kytky mám ráda a na zahradě od jara do podzimu trávím dost času.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky překrásných květin. Znám to, zahradničení je koníček náročný jak časově, tak fyzicky, ale výsledek stojí zato. Vždycky po zimě netrpělivě čekám na ten barevný svět.

    OdpovědětVymazat
  7. Je to fakt, že barvoslepí lidé, můžou některé barvy vidět. V práci jsme měli pána, který neviděl zelenou, měla pro něj hnědou barvu. Nevidět zrovna zelenou, musí být dost špatné. Uvědomovala jsem si to vždycky hlavně na jaře, když se celá příroda oblékla do nádherné svěží zeleně. Paradoxem je, že se mu podařilo ošálit doktory i autoškolu a měl řidičský průkaz. Když stál na semaforu, musel si pamatovat, kde svítí zelená a kde je červená.    Barvičky květinek jsou nádherné, ale vidím jen asi půlku. Předpokládám, že po odeslání komentáře, se mi zobrazí další snímky.

    OdpovědětVymazat
  8. Vidění barvoslepého musí být zvláštní.

    OdpovědětVymazat
  9. Fotky jsou úžasné, západy slunce mě vždycky dostanou a k těm kytičkám ani není, co dodat, prostě pohádka, vždycky mě jen mrzí, že tak rychle odkvétají, zima a šeď je nekonečná, pak se přižene jaro a člověk neví, kam se dívat dřív. Nazývat se zahrádkářkou si netroufám, ale svojí zahradu miluju, i když si roste spíš podle sebe. Nemám jí bohužel tady v Praze, tak se vídáme jen občas a z toho i vyplývá její "samorostlost".

    OdpovědětVymazat
  10. Pravda je, že nejlépe se porovnávají barvy na květinách. Mám moc ráda květiny, ne jen pro jejich barvu, ale i vůni a tvary. Moc hezké fotky!

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: Děkuji za pochvalu. Já jsem také zažila televizi černobílou. A co víc, dokonce my ani televizi neměli a chodili jsme občas k sousedům, u kterých se scházeli téměř všichni obyvatelé domu. První televizi rodiče koupili, když už jsem chodila do školy. Moje děti mě nelitují, když však o té době vyprávím, dívají se na mě jako na dinosaura.

    OdpovědětVymazat
  12. Krásná kytice, pestrá paleta bareff.

    OdpovědětVymazat
  13. Bohužel vidím jen tři, ale snad se to časem všechno ukáže.

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Mě to taky rozčiluje. Takže klikám a jsem u toho naštvaná.

    OdpovědětVymazat
  15. Blog.cz se dobře vyspal, spánkem relaxoval, tak vidím všechny... krásné.

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: Tak to jsem opravdu ráda. Už se to nazlobilo dost.

    OdpovědětVymazat
  17. Na lososovou barvu jsem zapomněla, sakryš!

    OdpovědětVymazat
  18. [15]: Jo, tahle myšlenka mě taky občas napadá! Existují vůbec barvy, nebo je to způsobeno nějakou clonou v oku, která předává do mysli barevné vjemy?

    OdpovědětVymazat
  19. Do třetice - zatímco jsem smolila komentáře, stačily se tu zviditelnit všechny fotky. Takže, ano, paráda! Asi nejvíc se mi líbí právě ten anglický muškát, a taky nádherné růže, královny květin.

    OdpovědětVymazat
  20. krasne fotky, farby dodavaju zivotu veselost :)

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤