Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 22. března 2018

Ztrátové úterý


Možná by se hodil jiný název.
Třeba to, že není každý den posvícení.
Asi by bylo vhodné napsat jen, den ztrát. Ale už nikoliv nálezů.
Důležité však je, že nejde o život ....

Ztráta první - úterní poledne
Odešel mi pevný externí disk. Pořídila jsem si ho v době, kdy jsem měla pocit, že můj původní počítač je zahlcen informacemi a zejména fotkami. Stal se pro mně archivem fotek od roku 2004, kam jsem až s pedantickou pečlivostí ukládala fotky, které jsem řadila do souborů, jako je dovolená, cesty po Čechách, kde jsem měla i podsložku "Hrady a zámky". Další část byla věnována vnoučatům, kde bylo vše chronologicky řazené od prvních fotek v porodnici, až po součastnost. A tak podobně to bylo s následujícmi okruhy mých zájmů. Samozřejmě nechyběla ani videa, řazená podobně jako fotky. Prostě pedant.
Ale líný a prokrastinující pedant.
Můj muž mi mockrát říkal, abych zálohovala. Občas jsem mu trochu oponovala, protože jsem se někdě dočetla, že média, jako jsou CD a DVD disky mají omezenou životnost. Nicméně několik málo souborů je i na plackách.
Věřila jsem v nesmrtelnost svého externího disku.
Víra byla natolik pevná, že jsem do něj uložila i zdigitalizované diapozitivy, na jejichž přeměně z celuloidové do digitální podoby jsem pracovala víc než dva měsíce.
To, že nenačítá data, jsem zjistila před týdnem. Moji počítačoví guru Honza a Vašek mi tentokrát nepomohli. Dostalo se mi kontaktu na firmu, která se záchranou dat zabývá. Prohlédla jsem si jejich web a moc mně nepotěšil jejich ceník. Začínal na 2 500 korunách, samozřejmě bez daně, za lehké poškození a končil na 9 000 korunách za poškození těžké. V neděli se tu stavovala dcera se svým počítačem. Prý se někdy stává, že externí disk jen nekomunikuje s operačním systémem. Je grafička, pracuje s Macintoshem. Výsledek byl stejný.
V pondělí jsem telefonovala do firmy, na níž jsem dostala kontakt. "Přivezte to, pokud chcete. Můžeme k vám pro to poslat kurýrní službu, která si to odveze".
Vzhledem k tomu, že firma sídlí v Butovicích, kousek od metra Hůrka, rozhodla jsem se předat disk osobně. Navíc se mi dostalo informace, že posouzení stavu je zdarma a že se pak sama rozhodnu, zda chci opravu. Vyplnila jsem dotazník, podepsala protokol o předání s tím, že mě budou do dvou dnů informovat. Doufala jsem, že se bude jednat o lehkou závadu, maximálně o střední, kde byla cena 4 500 korun bez daně. Ale i to už by bylo hodně. Chtěli po mně email a telefon. Telefon jsem dala manželův, protože já většinou ten svůj neslyším. nechávám ho válet tu a tam a někdy zůstává v kabelce až do úplného vybití baterií. Moje dcera tvrdí, že telefon pro mně je zbytečnost. Souhlasím. Ovšem od doby, kdy nám před rokem T-mobile zrušil bez náhrady pevnou linku, občas telefon potřebuju.
Email i telefonát manželovi, z úterního poledne, nám vyrazil dech. I kdybychom se rozhodli pro nejlevnější verzi, oprava disku a záchrana dat by vyšla na 20 000 korun bez daně. Mohli bychom zvolit variantu opravy do tří dnů, kde cena byla "pouhých" 40 000 korun. I ta levná verze by znamenala vzít oba naše důchody, pár korun k nim přidat a nechat si opravit disk. Písemně jsem odpověděla s tím, že cena přesahuje naše finanční možnosti a že tedy nic opravovat nechci. Obratem mi přišla nabídka, kde prý si tedy mohu sama zvolit, kolik jsem do obnovy dat ochotná investovat, ovšem s tím, že mi nikdo nezaručí, že se to podaří. Prostě jejich pracovník bude pracovat tak dlouho, dokud mu vydrží peníze, které pošlu a co pak ... ???
Odmítla jsem to, nechci s nikým licitovat o ceně.
Domluvila jsem se s nimi, že manžel disk převezme bez opravy.

Ztráta druhá - úterní odpoledne
Manžel odjel pro disk. Cestou se zastavil se starým počítačem, kde by mohly být nějaké starší fotky, který je umístěn v kuchyni a slouží pouze jako herní medium pro vnoučata, když se hodně hádají o můj počítač. Svůj notebook už jim muž nenabízí, protože přeinstalace, kvůli nenechavým ručičkám našich milovaných vnoučátek, ho stála docela dost peněz.
Cestou se zastavil ve firmě, kterou kdysi spoluvybudoval jeho otec. Byl podnikavý už za komančů, vymyslel spousty vynálezů a zlepšováků a pod hlavičkou Kovopodniku rozjel jako první výrobu plochých radiátorů u nás. Bylo to v prostorách, kam byla po znárodnění přesunuta rodinná firma manželova dědečka. Dědeček tehdy znárodnění nevydýchal a zemřel. Jeho syn, tedy manželův táta, ve snaze ochránit rodinné stříbro, ve firmě zůstal. Svým umem, talentem a chytrostí tehdy přešel z výroby štaflí, normálních a kolových žebříků, na vytápěcí techniku. Firma pod hlavičkou Kovopodniku prosperovala. Pracovali v ní oba manželovi rodiče a posléze i můj muž. Díky práci servisního technika jezdil po republice a montoval se svým kolegou nejprve elektrokotelny a později regulaci ke všem kotelnám. Později, když se nechal zlákat do jiné firmy, vyřídil si tzv. "povolení národního výboru", které ho opravňovalo k tomu, že mohl legálně pracovat na vedlejší pracovní poměr. Později měl "živnostenský list". I po odchodu do důchodu, si ŽL ponechal. Zůstal také mezi servisními techniky výše uvedené firmy.
Jeho výdělky za rok, byly po odečtení nákladů, úlevy za penzijní připojištění a za odpočet zákonem stanovené nezdanitelné částky, v mínusu. Sociálka mu po odevzdání přehledu za rok 2016 sdělila, že je naprosto zbytečné, aby platil sociální pojištění, protože mu ho celé, beze zbytku, vracela. Zdravotní pojišt'ovně platí měsíčně celých 32 korun, většina peněž se mu stejně vrací. Chtěl letos k poslednímu květnu končit kvůli EET. Náklady na pořízení, by se mu při jeho "závratných výdělcích", vrátily až za spoustu let.
Ústavní soud zavedení dalších vln EET pozastavil. Nedokázal však už pozastavit pokrok, kdy dnešní výrobci kotlů už montují regulaci rovnou do nich. Firma, kterou spoluzakládal tchán, ukončila svou činnost. Stalo se tak už k poslednímu dni uplynulého roku a můj muž to zjistil už 20. března. Stále však figuruje na čestném třetím místě mezi montážními a servisními firmami. Co bude dál? Firma zatím rozprodává materiál, ale už defacto neexistuje. Až nebude materiál, nebudou opravy.

Ztráta třetí - úterní večer
Už jsem se několikrát zmínila o tom, že oba s mužem milujeme divadlo.
Když jsem odešla do důchodu, ozval se mi kolega, který mi vždy sliboval, že až budu v penzi, budu moci chodit do divadla na dopolední představení, či na veřejné generálky. Jak slíbil, tak i udělal. Zavolal mi, že mám přijít tam a tam a já byla představena partě skvělých lidí, kteří sdílí stejnou vášeň. A zatímco muž stále ještě pracoval, já díky, už si dovolím napsat "naší divadelní partě", viděla spoustu skvělých představení různých žánrů v mnoha divadlech.
Jen jedenkrát se za tu dobu stalo, že se vracely lístky, protože premiéra a tudíž i veřejné generálky, byly odsunuty.
Když se z manžela stal také důchodce, rozšířil naše řady. Do divadel jsme chodili spolu a těšili se nejen na představení, ale i na setkání s prima lidmi.
Už loni v září jsme získali lístky na nový muzikál Robinson - námořník z Yorku. Premiéra byla plánována na konec ledna, stejně tak i generálky. Dva dny před představením jsem zjist
ila, že je to vše odloženo na konec března. Zavolala jsem do divadla, získala kontakt na produkci muzikálu a tam zjistila, že si mohu vybrat jiný, náhradní termín, který nám bude vyhovovat. Bylo mi to celkem jedno, kdy. Hlavně, že nový muzikál uvidíme. Zavolala jsem informaci svému bývalému kolegovi, protože je jediný, na kterého mám z party kontakt. A to jen díky tomu, že to číslo měl i můj muž. Ostatní kontakty zůstaly po prosincovém pádu telefonu někde uvnitř tohoho malého, rozbitého přístroje. Řekla jsem mu, co jsem zjistila a pak ho poprosila, aby obvolal další lidi, neb já jim z výše uvedených důvodů zavolat nemůžu.
V divadle jsme, místo lístků na veřejnou generálku, získali lístky na druhou premiéru. Byla jsem přímo natěšená, říkala si, že je to prestižní záležitost a už s předstihem přemýšlela, v čem na tu premiéru půjdu. Chlapi to mají v tomhle podstatně jednodušší.
V úterý večer mi zavolal bývalý kolega, který se ptal, zda to divadlo bude. Proč by nebylo? Sakra, ten chlap snad slyší trávu růst. Na internetu jsem zjistila jen tolik, že muzikál zmizel z programu divadla Hybernia. Zavolala jsem to kolegovi. Ozval se ve středu ráno a sdělil mi, že je to zrušené. Prý produkce dluží všem, na které se podívá.
A já dnes od rána zkouším telefonovat střídavě na obě čísla, která jsou uvedená na stránkách Hybernie, která se distancuje nejen od tohoto muzikálu, ale i od dalších a zejména od produkční společnosti. Jedno je trvale obsazené, druhé zpočátku vyzvánějící, ted' už nedostupné.
Jen jedna věc mi není jasná. Muzikál je nastudovaný, jsou vyrobené kulisy, ušité kostýmy. Možná jsem hloupá ženská, ale ted' už by muzikál mohl na sebe začít vydělávat.

Říká se do třetice ..... tak já jen doufám, že tomu tak bude.
Protože jinak budu soptit jako bahenní sopka na včerejší fotce z rezevarce SOOS, kam jsem to všechno šla rozchodit.

31 komentářů:

  1. Ano, Ali, dnes jsem to četla. Hotový kus, úspěšný, ale kvůli neplacení v Hibernii t už nezařadí. Jsem zvědavá, jak zafunguje ruka trhu. Přece je možné, že se hotového kusu někdo ujme. Uvidíme, ale tobě (vám) přeju, abyste to nakonec uviděli a ostatní milovníci divadla taky. Nech bahenní sopku žít a věř, že se umění ubrání

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že v tom třetím případě doufáš zbytečně.Už to proběhlo i netem, že to je zrušené. Copak to, vy jste se těšili, ale těm hercům to nikdo neřekl i když tomu stále věnovali své síly. Ti mají asi větší škodu.....jinak co říct než jen že když se to sere, tak se to sere....

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, je mi líto, že jsi přišla o fotky a videa na externím disku. Cena za obnovu je hrozná. To bych také nedala.

    OdpovědětVymazat
  4. já to s tím muzikálem nechápu...nechápu proč se nehraje když jsou kostýmy, kulisy a je nastudováno...když produkce dluží tak by si takhle mohli vydělat ne?

    OdpovědětVymazat
  5. Co k tomu říci? Ach jo. Asi bych raději o všechno uložené přišla. Co já vím, jestli o to někdo bude mít zájem až tady nebudeme? Nemají ani čas nás nějak kontaktovat častěji než o svátcích či narozeninách (tedy kromě těch nejmladších, kteří nás ještě aspoň potřebují), tak jak by prohlíželi pozůstalost, no? Něco mám na CD, něco na externím disku. Možná je to ale vzácné jen pro mne.   

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: On už mi včera kolega večer telefonoval, že o tom budou mluvit na Primě, ale tou dobou jsme byli ještě na cestách. Lístky na muzikály jsou poměrně drahé, myslím si, že kdyby to nechali, nějaké dluhy by se mohly díky vstupnému umořit. Ale z pozice zklamaného diváka do toho nevidím. Třeba se toho ujme jiná produkce, i když na druhou stranu těch muzikálů je opravdu hodně. Ono už to asi začalo v tom lednu, kdy se vše odsunulo, pak nějaké dohady mezi hlavními protagonisty a režisérem Adamcem a nakonec úplné zrušení. Jako kdyby ten muzikál byl prokletý.

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Sešlo se to tak nějak v jeden den. Tři špatné zprávy, hezky jedna za druhou. Tak jsem se sbalila a včerejší den procourala v nejzápadnějším výběžku naši země. Domů jsem se vrátila unavená a už s jinými myšlenkami.

    OdpovědětVymazat
  8. Vzhledem k cenam novych počítačů je cena za opravu disku a záchranu dat téměř neuvěřitelná..n

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Ta cena mě taky šokovala. Seděla jsem nehnutě před monitorem, dívala se nevěřícně na ty ceny a bylo mi zle od žaludku.

    OdpovědětVymazat
  10. [5]: Dluží za nájem, oni je do divadla už nepustí. A mezi námi, koho bude zajímat tlustý padesátiletý Robinson...?!

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: 80ti leté babičky!

    OdpovědětVymazat
  12. [14]: Tak to pardón, je myslela, že jsi mladší...     

    OdpovědětVymazat
  13. [15]: No vidíš jak jsi se sekla!

    OdpovědětVymazat
  14. [16]: Já odpověď samozřejmě pochopila, jen jsem Tě ráda pozlobila...

    OdpovědětVymazat
  15. [17]: Čím jsem si to zasloužila divoško?

    OdpovědětVymazat
  16. Jít to rozchodit na SOOS bylo rozhodně to nejlepší, co jste mohla udělat. Mám to tam moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  17. Lístky na Robinsona mám také, úterní veřejná generálka se opět nekoná. Producentka neplatí za pronájem divadla při uvádění muzikálů (má jich celkem dost, mj. i Sibilu), neplatí hercům, neplatí nikomu. Dluhy už jdou do milionů, a tak Hybernia na její muzikály zrušila smlouvy.Třeba se toho, v podstatě již hotového představení, ujme jiná produkce

    OdpovědětVymazat
  18. [20]: A kam dává tedy peníze za lístky? A co dotace? Vždyť snad dostávají na činnost.

    OdpovědětVymazat
  19. Sice se všude uvádí, že jsou služby drahé. Tato cena je však šokující.

    OdpovědětVymazat
  20. Takové dny máme v životě za odměnu, abychom si pak vážili těch, které proběhnou bez větších průserů.

    OdpovědětVymazat
  21. Alenko, tak to je fakt mazec. Ten HD by mě tedy hodně mrzel, asi budu muset taky někam zálohovat. Moje přesvědčení o tom, že je HD nesmrtelný, je asi mimo mísu...

    OdpovědětVymazat
  22. Velmi smutné přijít o fotky. Proto mám externí disky dva.

    OdpovědětVymazat
  23. Omlouvám se všem, že reaguji na komentáře se zpožděním. Pátky jsou pro mně "hlídacími" dny, takže se ke klávesnici počítače dostávám většinou velice výjimečně.

    OdpovědětVymazat
  24. CD ani DVD nemají trvalou životnost. Ta nejkvalitnější max 20 let. Fotky zálohuju na servru Zonerama. Nechávají tam původní velikost snímků. Nezmenšují, jako třeba Rajče nebo Picaso.

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: Moc děkuji za tip na Zoneramu. Znám Rajče, kde jsou fotky z třídních srazů a Picaso, kam pro změnu dává fotky dcera.

    OdpovědětVymazat
  26. Také mám v počítači vše roztříděno ve složkách, jinak to asi nejde, pokud člověk fotografuje a cestuje a fotí rodinu a podobně. Také zálohuju, ale jak je vidět, je potřeba zálohovat dvakrát na různá média. Já zatím jen na jeden disk o kapacitě 1TB, což je poměrně dost, ale už jsem lempl v aktualizování zálohovaných složek. Takže by to chtělo ještě jeden disk. Ach jo. Pokud chceš vytáhnout data z disku, je to velmi časově náročné a i potřebná technika je dost drahá. Navíc vyhledaná data jsou jinak pojmenovaná a nejdou vůbec podle data nebo místa, je to přeházené až hrůza. To tedy dělá můj prográmek, když něco smažu, tak se to dá ještě vyhledat, pokud to není již přepsané, ale když ti udělám hned mám šanci. To ale vytahuju z nepoškozeného disku, u poškozeného je potřeba jiná technika. Služby na opravy jsou opravdu drahé a asi se to řídí i množstvím dat.

    OdpovědětVymazat
  27. [29]: Já se z toho v podstatě ještě úplně nevzpamatovala a nemám chut' ani sílu se podívat, co jsem stihla zazálohovat. Budu si na to muset vyhradit nějaký čas, kterého mám pomálu. Externí disk nekomunikuje s počítačem, takže z něj nic vytáhnout nejde. Bylo velké štěstí, že jsem se pustila do deníku z Itálie a loňské fotky díky tomu zůstaly v počítači. Říkala jsem si, že je na ten externí přesunu, společně s dalšími loňskými, až dopíšu deník. Zhodnotila bych to větou, že tentokrát "byl pánbůh asi doma."

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤