Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 2. února 2013

Výstava minerálů


O výstavě minerálů, která je kousek od mého bydliště vím už od léta. Ale stále nebyl čas, nebo nálada a já návštěvu odkládala. Možná jsem i hřešila na to, že to mám kousek a mohu tam kdykoliv zajít.

Dnes jsme na této fantastické výstavě byli více než tři hodiny a dojmy? Jsem nadšená a navíc jsem si udělala radost.


Minerály a kameny mám ráda. Vozím si je z cest po vlastech českých i po zemích vzdálenějších. Sbírám hezké kameny a kamínky už hodně dlouho. Občas do některého investuji i peníze. V době, kdy byly naše děti malé, jsme chodívali do Národního muzea. A zatímco manžel s dětmi absolvovali prohlídku velrybí kostry a vycpaných zvířat, já mířila vždy do oddělení minerálů.

Mé nadšení z dnešní návštěvy výstavy pramení ze dvou důvodů. Prvním je to, že jsou tu k vidění nádherné kusy toho, co vytvořila příroda. Jsou tu minerály nejen z naší země, ale z celého světa. Krása, kterou jsem si prohlížela hodně dlouho.
A druhým důvodem je to, že výstava je prodejní a na všechny minerály a šperky je 70% sleva.

Důvodem tak veliké slevy je to, že tato výstava končí posledního února. Bavili jsme se tam z několika lidmi ze společnosti MGM Minerals, která tuto výstavu pořádá a sdělili nám, že se budou stěhovat do centra Prahy. Část expozice bude někde u Masaryčky a prodejna má být v Pařížské. Tady v Ruzyni něco zůstane, ale sami ještě neví co přesně.

Při vstupu na výstavu, která je otevřena denně od 10.00 do 20.00 hodin, určitě každého zaujme obrovitá křišt'álová koule, která je údajně největší v Evropě, je prodejná, ale 7,700.000,- je hodně. U tohoto exponátu si nejsem jistá, že se na něj vztahuje sleva. Kolem stěn jsou vitríny s minerály, u kterých je jejich označení, země a místo původu.

O patro výš jsou šperky z minerálů, komponenty na jejich výrobu a potom stoly, vitríny a regály, kde je možné udělat si radost. Koupila jsem si tyrkysové korále, které po odečtu slevy vyšly na 36,- korun. Koupila jsem si i několik achátů, které rozmnoží mou sbírku, kterou mám z minulých let. Do košíčku jsem si přidala kousek křišt'álu, abych z něj mohla čerpat energii, nádherný karneol a kreuzit, který je sice syntetickým kamenem, ale bude se báječně vyjímat vedle kusu ametystu, který mám doma. Kupodivu manžel ani neprotestoval a naopak mi nacházel další a další kameny a kamínky. Košík s nákupem jsem nechala u milé obsluhy, která se mi sama nabídla, že mi zatím poklady zabalí a napíše paragon.

Sešli jsme o patro níž a ocitli se v tmavém prostoru, kde jen stropní světla ozařovala obrovité kusy minerálů. Byly tu krom drahých kamenů k vidění i sochy a nábytek ze dřeva. V dalším patře pod námi byly ametystové geody všech možných tvarů, velikostí a barev. Kromě geod tu byly na stěnách i obrazy.

Pokud tedy máte rádi minerály, nebo jimi chcete udělat někomu blízkému radost, neváhejte a zajed'te si do Ruzyně.
Zde je video k této výstavě a na něm i popsána cesta, jak se na výstavu dopravit od metra Dejvická:
Podívejte se na tu nádheru:

Editace 3.2.2013 - Natty ve svém komentáři upozornila, že video nejde. Nechápu proč. Pro zájemce, kteří ho chtějí vidět - do vyhledáváče si zadejte mgm minerals. Zobrazí se Vám odkazy. Hned ten první je na internetovou televizi Cesty k sobě a tam je možné toto video shlédnout. Čtvrtý odkaz na stránce je na Youtube a tam je naprosto stejné video. Je delší, jeho stopáž je 9:50 minut, ale určitě stojí za vidění. Omlouvám se a opravdu nechápu, proč odkaz zde na blogu není funkční.

Pokud nepojedete z Dejvické, doporučuji trasu z Bílé Hory. Z konečné tramvaje č. 22 autobusem č. 108 do zastávky Jiviny (je to druhá zastávka z Bílé Hory) a potom dolů kolem OBI a benzínové pumpy PapOil a jste na místě. Nebo je možné jet až na třetí zastávku Staré náměstí (před Ruzyňskou věznicí) a potom se kousek vrátit po Drnovské do mírného kopečku (odtud je to blíž). Autobus 108 jezdí pouze v pracovní dny. V sobotu a neděli ho nahrazuje autobus č. 225, tady je nutno dát pozor a nastoupit na směr Ciolkovského, protože 225 k nám na Bílou Horu zajíždí v obou směrech. (V opačném případě by vás autobus 225 odvezl do Nových Butovic).

Jak už jsem se zmínila, byla jsem na výstavě více než tři hodiny a zajdu tam určitě ještě jednou. Udělala jsem si radost, využila jsem těch obrovských slev a koupila si toto.



Celý můj nákup vyšel na 408,- korun.

Vy, kteří máte rádi kameny a kamínky, neváhejte a navštivte tuto báječnou výstavu. A navíc - neplatí se tu žádné vstupné.
Adresa: Praha 6 - Ruzyně, Drnovská 968 (kousek pod OBI).

30 komentářů:

  1. Jak je ta křišťálová koule velká?

    OdpovědětVymazat
  2. Na tu kouli se sleva vztahuje Nebo aspoň před Vánocemi, kdy byly slevy 50% to tak bylo - ptali jsme se. Bydlím taky kousíček, takže tam budu muset ještě vyrazit. Podobný achát s těmi krystaly uprostřed jsem tam sháněla a neúspěšně, tak po výplatě bude výprava.

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, výstava byla určitě zajímavá a i já bych šla obhlédnout kamínky Chtěla jsem juknout na videjko, ale je na něm "není dostupné" a tak alespoň potěšení z tvých fotografií. Pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Miluju tyhle drahé kameny a minerály, zatím se "ňufám" jenom se svým trilobitem, ale snad se časem dopracuji na nějaký hladký kamínek do kapsy .

    OdpovědětVymazat
  5. To je nádhera. Vždycky hrozně moc obdivuju, co dokázala vytvořit příroda. Ty kameny jsou nádherné i v surovém stavu, natož když jsou vybroušené.

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Řekla bych, že je přímo obrovská, vezmu-li v potaz to, že je dílem přírody.

    OdpovědětVymazat
  7. Minerály ani kameny nesbírám, ale dostala jsem loni před vánoci od mé oblíbené blogerky Macin mimo knížečky mých básniček s jejími fotkami i překrásný minerál - mám z něj velkou radost!

    OdpovědětVymazat
  8. Dřív to byl, nebo je i stále, internetový obchod "Minas Gerais" a ty slevy mají už několil let, protože toho nakoupili hodně a nemohou se toho zbavit. Takže ty slevy jsou trochu "obchodní"... nevím jak to slušně nazvat. Takovým stylem se prodávají v Německu "peršany", které taky nikdo nechce.

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkné kamínky! Radost pohledět!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tady v tom ráji bych se chyt mnohem víc než v tom modrobílém. Z pudu sebezáchovy (znám se) si ale radši to chytání preventivně zakazuju. Ještě tak, když někde venku o přírodní vejlupek "zakopnu", skloním se rád. Ale kam s nimi?

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Já je také nijak "programově" nesbírám. Občas mě nějaký krásný kámen osloví, tak ho seberu. Někdy si ho koupím jako suvenýr. Mám tato díla přírody moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  12. Polodrahokamy jsou nádherné.Taky se vždycky ráda pokochám jejich krásou.U nás je tady nedaleko jedno město "Idar Oberstein",a je to město drahých kamenů,zlatníků,šperkařů atd...Kdybys ses tam Ali ocitla,jdeš od jednoho obchůdku ke druhému a všude jen polodrahokamy.

    OdpovědětVymazat
  13. Kamínky mám moc ráda, a taky jich pár doma mám, hlavně polodrahokamy. Tady se bohužel takové akce nekonají, tak svou sbírečku nemám jak rozšiřovat...

    OdpovědětVymazat
  14. No, koukám, koukám a musím konstatovat, že ano, je to krása! Taky bych si mohla už konečně nějaký ten kámen nebo korále koupit, ale jaksi jsem se k něčemu podobnému nikde nedostala. Určitě to je zajímavá výstava, jen škoda, že trochu z ruky. Tedy z mé.

    OdpovědětVymazat
  15. Ani bych nemusela kupovat, stačilo by mi jen kochání se tou krásou, ale jestli byl opravdu vstup volný, tak si myslím, že tam každý nějaký peníz nechal a uděla si radost aspoň malým kamínkem pro štěstí.   

    OdpovědětVymazat
  16. Já se občas kochám u kamarádky, která má nasbíraných kamenů haldy a všechny je umí pojmenovat. Obdivuji takovou výdrž. Musím ji na tu výstavu upozornit.

    OdpovědětVymazat
  17. [13]: I 200 korun se mi zdá málo... musel bych je vidět. My je prodávali kolem 50 eur, ty nejlacinější.

    OdpovědětVymazat
  18. Lepší je obchod "Kristal" v Horních Počernicích. Je to sice velkoobchod, ale když jim řekneš že tě posílám já, mohli by se nad tebou smilovat. Obchod je hned na začátku, když jedeš od Černého mostu.

    OdpovědětVymazat
  19. [22]: Moc děkuji za info a i za nabídku.

    OdpovědětVymazat
  20. Strašně ráda chodím na prodejní výstavy minerálů. Blbé je, že pokud se v nich nevyznáš jako Pavel, tak vůbec nemáš ponětí o ceně. Jen tak přibližně. Jednu jsme si chtěla koupit křiťálovou kouli za 2500 Kč, jenže manžel by si myslel, že jsem se zbláznila.

    OdpovědětVymazat
  21. Obač je třeba udělat si radost. Být tak ta výstava blíž, hned bych se tam rozjela. Koupila sis Alenko moc hezké kamínky. Ty korále jsou  také hezké.

    OdpovědětVymazat
  22. [24]: Minerály mám moc ráda a také se v nich nevyznám. Ale vím, za kolik jsem koupila několik předchozích kamínků a tyto ceny pokládám za hodně výhodné. Křišt'álové koule se na výstavě prodávají také, ale cenu nevím, já je minula. Chystala jsem se tam dnes, ale budu mít odpoledne vnučky, tak to odkládám. Zkusím cenu zjistit.

    OdpovědětVymazat
  23. Milá Alenko, být to blíž, taky bych se šla podívat. V Olomouci nevynechám žádnou výstavu na toto téma.Hezký víkend!

    OdpovědětVymazat
  24. Krásné kameny. Já to mít blíž, tak se tam zajdu podívat.

    OdpovědětVymazat
  25. Tahle výstava by se líbila hlavně mému příteli, on sbírá kameny od mládí.

    OdpovědětVymazat
  26. [27]: Z Olomouce je to opravdu trochu z ruky. Bude to tu u nás na okraji Prahy jen do konce měsíce a pak se mají stěhovat do centra. Budeš-li někdy v Praze, část expozice má být v Pařížské a druhá někde proti Masaryčce.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤