Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 14. srpna 2011

Znovuobjevování Pompejí


Jsou místa, která Vás osloví, která se Vám zaryjí hluboko do srdce.
Místa, na kterých si uvědomíte, že se zde zastavil čas. Čas, ta pomíjivá veličina.
Pompeje - město, kterému se také říkalo Venušino. Bohyně Venuše byla jeho patronkou a město jí bylo zasvěceno.
Roku 62 našeho letopočtu poškodilo Pompeje silné zemětřesení. Město bylo velice bohaté a ihned po zemětřesení se jeho obyvatelé pustili do jeho obnovy.
Dne 24. srpna roku 79 však došlo k erupci Vesuvu, která trvala tři dny a město bylo zasypáno sopečným prachem a pemzou až do výšky 6 metrů.

Pompeje jsme navštívili poprvé v roce 2004 a zanechaly v nás hluboký dojem. Už tehdy jsme si říkali, že se sem ještě někdy vrátíme.
Před těmi sedmi lety jsme je navštívili s partou lidí a paní Danielou, která žije už několik let na jihu Itálie, má italského manžela, italské děti a stejně jako já, má ráda historii.
Po vykopávkách nás tehdy provázela tak trochu inkognito. Smějí zde totiž provázet jen licencovaní průvodci, kteří si své služby nechávají zaplatit. Takže tehdejší naše procházka po tomto místě se mnohdy podobala zvláštní hře - rozprchávali jsme se na všechny strany a pak se postupně vraceli k paní Daniele, která pokračovala ve výkladu. K úprku docházelo v momentech, kdy se blížila skupina s průvodcem, nebo se v naší blízkosti objevil podezřelý jedinec. I přes toto zvláštní zpestření jsme viděli z Pompejí dost.
Zhruba rok potom jsem si půjčila od svého švagra knihu o Pompejích a zjistila, že mnohá místa v tomto zvláštním místě jsme neviděli.

Po dopoledním výstupu na Vesuv jsme se přesunuli do Pompejí. Hned u prvního parkoviště na nás mával jeho zaměstnanec a naznačoval, že mají volná místa a kam zajet. Zaparkovali jsme a všimli si, že na tabuli, která při vjezdu dovnitř není vidět, je uvedena cena za parkování 3 € za hodinu. Zůstali jsme stát u tabule a zvažovali, že raději přeparkujeme někam jinam. Součástí parkoviště byla i restaurace a z té vyběhl číšník a říkal nám, že pokud si potom u nich dáme jídlo, budeme mít parkování gratis. Všimli jsme si, že v restauraci sedí několik lidí. No dobře, stejně bychom někam zašli na večeři, takhle nemusíme hledat hospodu a v podstatě to parkovné projíme. I když 3 € za hodinu jsou dost (v porovnání s Vesuvem, kde bylo celodenní parkování za 2,50 €), nabídka povečeřet nezní až tak špatně.

S knihou, ve které byla i mapa, jsme vstoupili Mořskou bránou do Pompejí.
Prvním našim cílem se stala Villa dei Misteri (Vila Mysterií), která leží mimo areál vykopávek. Oproti ránu bylo horko a dusno, i když bylo pod mrakem. Prošli jsme okrajem fóra, kde byly davy lidí a pak procházeli uličkami mezi více či méně zachovalými stavbami. Došli jsme k nekropoli, která je až na samém konci města. Vyšli jsme Herkulánskou bránou ven a úzkou uličkou jsme pokračovali podél směrovek. V průvodci bylo uvedeno, že tato vila je nejslavnější a nejpůvabnější stavbou Pompejí. Průvodce nelhal. Budova je rozdělena na obytnou a hospodářskou část a byla vystavěna ve II. století př. Kristem. Procházeli jsme se a byli uchváceni nádherou fresek, které zdobí většinu obytné části.
Slunce zvítězilo nad mraky a bylo horko a vlhké dusno. U kašny u Herkulánské brány jsme doplnili do lahve vodu na další cestu.
Dalším našim cílem byla Casa dei Vetii (Dům Vettiů), jehož fresky jsou zobrazovány na mnoha pohlednicích a ve většině průvodců. Při naší předchozí návštěvě jsme jej také neviděli, pouze jsme do něj nahlédli přes mříže a vyfotili si (všechny ženy určitě) boha Priapa. Od Herkulánské brány jsme vystoupali nad nekropoli, kde je nově vybudována cyklostezka. Cyklisté tu nebyli žádní a nás pěších několik. Vzhledem k tomu, že jsme byli na úrovni kdysi zasypaného města, byly odkryté vykopávky zhruba 6 metrů pod námi a nám se nabídl netradiční pohled na ně. Kolem Merkuriovy věže jsme došli k Vesuvské bráně a tou jsme vstoupili znovu do města. U této brány je také nekropole. Orientovali jsme se v uličkách a hledali vstup do Domu Vettiů. Některé uličky byly uzavřené a my potkali italského řemeslníka a ptali se, kudy dál. Řekl nám, že Dům Vettiů se opravuje a je uzavřen. Škoda, jen jsem si říkala, zda ješte někdy budeme mít možnost sem zavítat.
Většina vil a domů je uzavřena, do některých lze nahlédnout skrz mříže. V Bedekru jsem se dočetla, že se stává, že zaměstnanci areálu jsou za úplatek ochotni tyto uzavřené objekty otevřít a nabídnout návštěvníkům jejich prohlídku. Fotila jsem skrz mříže fresky a manžel pronesl: "Hele, to by mohl být on". A byl. Vedle nás stál Ital v bleděmodré košili a v ruce měl veliký svazek klíčů. Dělali jsme, že o této možnosti, jak se dostat dovnitř, nevíme. Zabočili jsme do jiné uličky a pán s klíči šel za námi a významně zvonil. Otočili jsme se a on šel znovu naším směrem. Byli jsme v místech, kam většina návštěvníků nechodí. Zůstávají v oblasti fóra, zajdou k amfiteátru a navštěvují chrámy a památky v centrální části. Ital zřejmě větřil kořist, vypadali jsme oba dychtivě, když jsme z různých úhlů nahlíželi do uzavřených vil a zahrad, ale nepodlehli jsme. Zvonit klíči a chodit za námi mu přesto vydrželo čtvrt hodiny. Ztratili jsme ho až u Lupanare, což je nevěstinec. Tady už byl větší počet lidí.
Pokračovali jsme směrem k nejstarší části tohoto města, kterou je Trojúhelníkové fórum. Na tomto místě se nachází pozůstatky dórského chrámu z VI. století př. Kr. Odtud jsme sešli po schodech dolů a prohlédli si malou palestru, velké a malé divadlo. Davy lidí houstly. Tato místa jsme už navštívili před sedmi lety, ale stále bylo co objevovat. Abychom se vyhnuli davům turistů, odbočili jsme do jedné z uliček a chtěli pokračovat směrem k velké palestře a amfiteátru. Horko bylo nesnesitelné a my neustále přecházeli z jedné strany na druhou, hledajíce trochu stínu. Obrovskou výhodou tohoto města je to, že na mnoha místech jsou kašny a voda je tu pitná, což se rovná téměř zázraku. Většina kašen a fontán je původní a při čerpání vody do lahve jsme přemýšleli nad tím, že tady už pili lidé před dvěma tisíci roky.
Došli jsme na konec uličky a tam byly natažené pásky a nápis "chiuso". Nechtěli jsme se vracet zpět, tak jsme vytáhli mapu a zkusili další uličku. Nápis tam sice žádný nebyl, ale ulička byla přehrazena plechovou bariérou. Až na třetí pokus se nám podařilo najít uličku, kterou jsme došli k Velké Palestře a amfitéátru. Až později mi došlo, že tato oblast je uzavřena již od loňského listopadu, kdy je zde zřítila jedna z nejzachovalejších památek - Dům gladiátorů. Tato zpráva proběhla naším tiskem. Cestou od amfitéátru jsme šli po "hlavní třídě", kterou je Via Dell Abbondanza. Podívali jsme se do vily Casa di Octavius Quartio a do Casa di Venere in Conchiglia a potom došli k fóru. Davy turistů už byly o poznání menší. Blížil se večer a my si v klidu procházeli centrální a nejnavštěvovanější částí Pompejí. Procházeli jsme místa, na kterých už jsme byli a znovu obdivovali dokonalost budov, nádheru fresek a štukové výzdoby.

Pompeje nejde jen tak procházet, Pompeje se musí prožít.
Jít po dlažbě, po které chodili obyvatelé tohoto města před 2000 lety, dívat se na vyjeté koleje, po kterých jezdily jejich vozy, pít ze stejné kašny, která tu byla už před osudným výbuche
m Vesuvu, stejně jako tehdejší obyvatelé. Obdivovat stavby, které byly promyšlené a architektonicky dokonalé a potom .... vidět odlitky těl těch, kteří tu žili, je nezapomenutelné.
Ráda bych se sem ještě někdy vrátila.
Přijměte tedy malou ukázku toho, co nabízejí Pompeje:
Mořská brána - pohled z "města"Pozůstatky jednoho z domů s dochovanými nádobamiApollonův chrám v oblasti fóraTento obrázek nepotřebuje komentář - strach z něj jde i po téměř 2000 letechNekropole u Herkulánské brányHerkulánská brána
Pohled na Vesuv, jehož vrchol je ještě v mracíchSrovnávací fotografie - na pravé straně je nově postavený dům a vlevo je Vila Mysterií - dokládá to, jak je původní město hluboko pod městem současným
Fresky ve Vile MysteriíV popředí pozůstatky jednoho z chrámů a v pozadí nové PompejeDokonalost tohoto města dokládá i zachovalá vodárna, kterých zde bylo více. Město bylo zásobováno vodou akvaduktem Augusta
Pohled přes mříže do jednoho z mnoha interiérů vilKasárna gladiátorů - malá palestraAmfiteátr, jenž dokázal pojmout všechny obyvatele města, kterých bylo 20.000
Vila "Venuše v mušli" je jednou z mála, která je otevřena všem návštěvníkůmDetail freskové výzdoby ve Vile Octavia QuartiaZahrada vily Octavia Quartia byla největší v Pompejích a je obnovena do původní podobyPohled do vily na Via dell'AbbondanzaFórum v pozadí s VesuvemDetail štukové výzdoby v lázních na fóru - ta nádhera se dochovala 2000 letKolonáda na fóruBazilika

Poslední fotografie, poslední pohled a my Mořskou bránou opustili toto zvláštní místo. Ještě jsem se několikrát otočila a přemýšlela, zda se sem ještě vrátím.

Cestou k parkovišti jsme se těšili na večeři. Utrmácení, zaprášení (i když jsem se u kašen pravidelné oplachovala) jsme došli na parkoviště. Byla na něm pouze dvě auta. Naše a druhé, jak jsme zjistili, patřilo zaměstnanci restaurace. Natěšení a přiznám se, že i hladoví, jsme zamířili do restaurace. A tam nám řekli, že mají ted' zavřeno a otevírat budou za třičtvrtě hodiny. Měla jsem pocit, že si z nás v poledne někdo parádně vystřelil. Čekat, až otevřou se nám nechtělo, tak jsme zaplatili 18 € za parkování a odjeli. Jak vzpomínám, tohle parkoviště s restaurací tu před sedmi roky nebylo, tehdy byl problém v blízkosti zaparkovat.
Večeře byla po pár kilometrech v Pagani.

Pro zájemce o další fotografie z tohoto pro mně nezapomenutelného města jsou k dispozici zde.
Můj staší článek, doplněný fotografiemi z roku 2004 jsou zde.

30 komentářů:

  1. Chtěla bych dát těch hvězdiček strašně moc, běhá mi úplně mráz po zádech když tyhle antické nádhery vidím. Miluju antiku a první co bych udělala, když bych tam vlezla je to že bych se rozbrečela, štěstím i tím, ža to zatím všechno přežilo doteď, že se můžu dotknout tak staré historie. Přesně tohle se mi stalo v berlínském Pergamonmuseu, když jsme přišli do sálu s Pergamonskou akropolí, prostě jsem jen zůstala stát s pusou dokořán a tekly mi slzy jak hrachy. A pak ještě u originálu Ištařiny brány. Moc ti závidím ale i přeju, že si to mohla vidět a projít si to.....

    OdpovědětVymazat
  2. V semináři Dějin umění jsme se dívali na film o výbuchu Vesuvu a bylo to šílené. Na druhou stranu díky té tragédii se zachovalo mnoho užitečných informací, třeba techniky malířství nebo životní styl.

    OdpovědětVymazat
  3. Přenádherné fotky a krásné povídání -:)

    OdpovědětVymazat
  4. Vyděrači, to trochu pokazí náladu. Ale to je všude na světě.

    OdpovědětVymazat
  5. Také mám takové zvláštní pocity, když vidím, co všechno lidé před takovou dlouhou dobou uměli a jak to vydrželo. Jsem zvědavá, co jednou zůstane po nás. Krása!

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za krásnou procházku historií a náherné fotky. Občas nám byznys kazí zážitky....

    OdpovědětVymazat
  7. Hezka procházka Pompejima, a krasne fotky

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné fotografie, zejména pro ty, kteří se do těch míst nikdy nedostanou. Díky.

    OdpovědětVymazat
  9. Uááááá!!! Těžká závist a obdivné slintání nad fotkama.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc pěkné povídání i fotky.Vzpomínala jsem-Pompeje se mi podařilo navštívit třikrát-stála jsem objevovala něco nového.

    OdpovědětVymazat
  11. Nebyla jsem a zřejmě už nebudu na tomto mystickém místě, věřím že každý by to chtěl vidět na vlastní oči, a má pocit že ti lidé museli velice trpět a tím se to stává pro mnoho lidí senzací, já ji nesdílím neboť jsem o tom  dost četla, město zahynulo velice rychle, byla to otázka několika minut, tísíci stupňová plazmatická vlna a žhavý popel vše přikryli během okamžiku a nikdo se netrápil, velice obdivuji staré kultury někdy i převyšující tu naši ve smyslu, umění a estetiky, zřejmě by jim nedovolila etika, dívat se do hrobů, neb měli větší pocit strachu z mysterií. Objevujíc, jejich krásu, otvíráme staré hroby v různých částech světa, obdivujeme se jejich umění a jako lidstvo pomíjíme pietu těch věcí,  mnohdy se i stane, že jsou archeologové za tu troufalost potrestáni, a i to se posléze stane senzací. Také jsem takový lovec, na mnoha místech jsem byla a měla podobné pocity těm tvým, takový jeden sen jsem si dokonce splnila, viděla jsem pozůstatky šesti, ze sedmi divů světa, a nakonec jsem se smířila s pocitem že nic moc to ve mě nezanechalo, bohužel. Ten pocit který ty popisuješ je ten nejsilnější, že tam na těch místech žili a měli své lásky, radosti a starosti, úplně stejní lidé, jako já nebo ty tak ten je nejsilnější.

    OdpovědětVymazat
  12. Je to nádherné místo, musí to být nádherný pocit vidět to vše na vlastní oči, já obdivuji to jak už dříve uměli.

    OdpovědětVymazat
  13. Nádhera, nádhera, nádhera! Fotografie velmi povedené, nad některými se až tají dech. Už aby děti vyrostly a my všichni mohli cestovat spolu...

    OdpovědětVymazat
  14. Alenko, tvoje návštěva Pompejí byla trochu dobrodružná a nesmírně zajímavá. Něco takového vidět na vlastní oči, musí být opravdu zážitek na celý život. Jsem vděčná za tvoje snímky i povídání, protože se na tohle místo nikdy nedostanu.

    OdpovědětVymazat
  15. Těšil jsem se právem. Jako kdybych tam znovu byl. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji Vám všem za milé a i pochvalné komentáře. Jsem moc ráda, že těm, kteří tam již byli, jsem připomněla nezapomenutelné místo na zemi a těm, kteří tam nebyli, jsem mohla ukázat něco z toho, co mám ráda. Doufám, že se tam ještě někdy podívám.

    OdpovědětVymazat
  17. Alenko, díky za krásnou procházku. Pompeje jsou až neuvěřitelně zachovalé, byly zasypány asi tak rychle a pečlivě, že se vše krásně zakonzervovalo. Bylo to překrásné město s nádhernými vilami a zahradami, muselo být úžasné chodit místy, která toho tolik pamatují. Toto bych si přála vidět na vlastní oči.

    OdpovědětVymazat
  18. clovek ma taky zlastny pocit aj pri pozerani fotiek obdiv a zaroven male zimomriavky

    OdpovědětVymazat
  19. Jak snadno se zapomene na to, ze nam kdysi nebylo dovoleno vyjet za Zeleznou oponu. Dnes asi lide si jiz nepamatuji co to ta Zelezna opona byla.

    OdpovědětVymazat
  20. [17]:[18]: Jsem moc ráda, že jsem vám mohla ukázat to kouzelné a hlavně zajímavé místo.

    OdpovědětVymazat
  21. Alenko, díky za skvělou reportáž. Moc ráda bych se do těchto míst podívala. Ta naše parta, se kterou jsem letos cestovala a která pořádá cesty po Itálii už 13 let, tam byla vloni a všichni byli moc nadšeni. Já jsem vlastně Itálii začala objevovat až letos s nimi a Itálie mne chytila za srdíčko.

    OdpovědětVymazat
  22. [23]: Helenko, Itálie se stala také mojí srdeční záležitostí. Je pro to víc důvodů. Krásná země, která má spoustu památek a je stále co objevovat.

    OdpovědětVymazat
  23. Alenko, ráda jsem s Tebou vrátila do Pompejí. Děkuji za krásné a podrobné vyprávění i za jedinečné záběry. Pompeje jsme s dcerou navštívily v roce 1998. Byl to pro mě jedinečný zážitek a dodnes vzpomínám na zvláštní pocit, že když jsme vešly do Pompejí, měla jsem pocit, jako kdybych už tam někdy byla, pocit, jako bych se vracela domů. Získala jsem tam spoustu inspirace k malování a psaní básní a povídky "Proč odletěli ptáci", kterou mám uveřejněnou na www.druidova.mysteria.cz (autor Jana Vesuvanka)

    OdpovědětVymazat
  24. Alenko, posílám ještě odkaz na moje vyprávění z Pompejí, kde je i několik mých obrázků a zmíněná povídka "Proč odletěli ptáci":

    OdpovědětVymazat
  25. Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

    OdpovědětVymazat
  26. Ah, many thanks for the mention, I'm extremely honoured Smile
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  27. Fotky jsou výtečné, moc bych se tam chtěla někdy podívat.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤