Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pátek 19. srpna 2011

U šetřílka

Musím se hned na začátek přiznat, že jsem notnou chvíli zvažovala, zda vůbec na tohle téma cokoliv napsat. Téma mě totiž docela vyděsilo a už přemýšlím, jaké bude to příští.
Jsem z generace, která zažila jen tvrdý, z jedné strany lesklý papír na roli, později rozdělený na malé, napůl složené čtverečky. Opět lesklé a tvrdé. Žádná radost, ale v té době nic jiného nebylo. Moji vrstevníci určitě zavzpomínají, zámáčknou slzu dojetí a budou vděčni za to, co nám současný trh nabízí.
Abych se však vrátila k názvu článku.
Je to už několik let, kdy jsme navštívili našeho známého na jeho chalupě. Nechci tvrdit, že je lakomý, ale je jaksi šetrný. Jeho šetrnost se projevuje ve větě: "Ježíšmarjá, to vás rád vidím, ale já vám ani nemám co nabídnout". Podotýkám, nejeli jsme se tam najíst, ani napít. Měli jsme cestu kolem a zareagovali na jeho mnohokrát opakované pozvání. Přiznám se, že hlavní motivace však byla ta, že jsem potřebovala na záchod. Prohlédli jsme si chalupu, pochválili co tu vybudoval a já už stála s nohama křížem a doufala, že exkurse skončí. Pak jsem ho požádala, zda bych si mohla odskočit. "No samozřejmě, támhle na konci zahrady mám kadibudku". S úlevou jsem spěchala zahradou. To, co bylo uvnitř však překonalo veškeré mé očekávání.
Naštěstí nosím sebou stále papírové kapesníky.
Náš známý měl ve své kadibudce na čtverečky rozřezaný pytel od cementu. Představa, že se rovnou můžu zapudrovat byla hrozná.
Je to už opravdu několik let, ale tehdy ta návštěva byla první a současně i poslední. I když občas slýcháme, že se máme stavit.

38 komentářů:

  1. Pytel od cementu? To musí být velmi, velmi příjemné...

    OdpovědětVymazat
  2. Pytel od cementu?! Bože, některý lidi mají podivný zvyky...

    OdpovědětVymazat
  3. ahojky,máš krásný dess,podívej se i ke mně,neber to jako reklamu,děkuji ♥

    OdpovědětVymazat
  4. To slyším poprvé.. že se něco takového vůbec někde dělá/lo

    OdpovědětVymazat
  5. Hrozná představa, Ali! Víš, jak to mohlo dopadnout?! Bez legrace, to je teda síla, nastříhané noviny se kdysi dávno občas vyskytly (u nás doma ne!!!), ale tohle?!   Bohu díky za měkké navoněné toaleťáky!   

    OdpovědětVymazat
  6. Ve svém článku jsem se zmiňoval o kreativitě občanů v dobách bolševického nedostatku papíru, ale tento váš známý svou kreativitou všechny přetrumfnul. Vytírat se pytlem od cementu, to musí být opravdu nářez. Ještě že to nebyl třeba truhlář a neměl tam použitý šmirglpapír.

    OdpovědětVymazat
  7. Super....tak to jsou proti tomu ta moje koťata a králíčci hadr .

    OdpovědětVymazat
  8. Ale víš jak se s tím tvrdým lesklým toaleťákem perfekně hrálo na hřeben? To s těma jemnejma navoněnejma nejde. Moje bývalá tchýně s tchánem byli špičkoví volejbalisti a měli známého ve Švýcarsku, takže za totáče za ním jezdili a tak jsem si v dobách nedostatku díky nim alspoň chvíli užívala toho zjevení které jsme tady neznali a to jemný, barevný a navoněný toaleťák. To sice trvalo jen ten rok a půl mého manželství ale bylo to fajn

    OdpovědětVymazat
  9. Na tvrdé toaleťáky, si dobře pamatuji. Musely se pečlivě rozemnout, jinak působily spíš jako roztírací, než utírací. Pardon. Pamatuji se i na dobu, kdy nebyl k sehnání, ani tento papír a na řadu přišel na čtverečky nařezaný, "ruďas". Teda, řeknu ti Alenko, toto téma se adminům, náramně povedlo!     

    OdpovědětVymazat
  10. Mít zacementovanej zadek není špatné. V padesátých letech když nebyl ani papír, bylo aspoň rozstříhané Rudé právo. Byly to i největší noviny.

    OdpovědětVymazat
  11. Ééé, nechci radit, ale nebylo by tenkrát lepší zastavit u silnice a skočit do travičky?

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to mě pobavilo.U nás se taky ledacos nevyhazovalo,třeba pytlíky od mouky ,ale v těch se nosily známým vajíčka.My jsme v době kritického nedostatku používali ,,zemědělky"

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tohle by nenapadlo asi toho největšího recesistu. A vida, někoho přece a v dnešní době? Ani se ti nedivím, že už se ti tam nechce. Já bych asi taky příště raději někde "za strom".

    OdpovědětVymazat
  14. Ačkoliv jsem téměř o generaci mladší, tak ten tvrdý lesklý taky pamatuju. My doma sice už dávno používali normální, ale babičky z nějakého důvodu zůstávaly věrné tomuto skoro šmirglu.

    OdpovědětVymazat
  15. " Když navštívil jsem v Americe pratetu,

    OdpovědětVymazat
  16. Tak to je téma - to by tak hned někoho nenapadlo. A pak je ještě Fredy schopen napsat básničku, která tomu dodá lesk.

    OdpovědětVymazat
  17. Pytel od cementu? Tak to by nenapadlo ani kačera Skrblíka.

    OdpovědětVymazat
  18. Já vím tobě do smíchu nebylo, ale já se tu řechtám jak urvaná.No nevím jak by mě brada klesla a nemít ještě ty kapesníčky.Takovej šetřílek, no marný

    OdpovědětVymazat
  19. [16]: Kerria: To proto, že babičky byly spořivé a balíček skládaného papíru stával pouhých padesát haléřů.

    OdpovědětVymazat
  20. Mohlo být hůř, mohly to být pytle od nehašeného vápna! To bys pak měla i s desinfekcí

    OdpovědětVymazat
  21. korunka ke korunce... -no, někdo to má jako životní náplň- hamounit a radovat se z každého uspořeného halíře... taky známe pár takových spořivých a musím říct, že se tím občas dobře bavíme, ale aplikovat to doma rozhodně nehodláme.

    OdpovědětVymazat
  22. Děkuji Vám všem za komentáře. Bohužel nestíhám odpovídat jednotlivě, protože ted' ze mě byla hlídací babička. Vnoučátka jsou obrovská radost, ale ještě větší starost.

    OdpovědětVymazat
  23. Dobré ráno,taky bych se chtěla podělit o mé zkušenosti,my jsme dokonce v práci"vyfasovali"každý svůj toaletní papír,protože jinak by na toaletě nic nebylo,no a v obchodě běžně taletní papír nebyl k dostání.Ale papír od betonu!Inu kdo šetří má za tři!

    OdpovědětVymazat
  24. Muheh. Historka za všechny prachy, zařazeno do výběru na téma týdne.

    OdpovědětVymazat
  25. Alenko, konečně se nám ujaly článečky. Cirratka nás dala do výběru TT! mám radost. Navíc máš i hezkou příhodu.

    OdpovědětVymazat
  26. Náhodou, cementové pytle byly z kvalitního papíru.

    OdpovědětVymazat
  27. [26]: Sice platí, že kdo šetří, má za tři. Ale já si nedovedu představit, jak se náš známý mohl utírat pytlem od cementu. Leda, že by to tam bylo pro návštěvy.

    OdpovědětVymazat
  28. Šmoula Mrzout a Skrblík dohromady

    OdpovědětVymazat
  29. [11]: Ohromně se povedlo. Ale safra - oni jen předhodili, co my jsme navrhli! Já jsem ale toaleťák nenavrhovala, a přece se urodilo výživné téma.

    OdpovědětVymazat
  30. Tedy, čekala bych Právo, Blesk či Deník, úhledně rozřezaný na potřebný formát, ale pytel od cementu!        To vybízí k hrůzostrašným představám... ještě, že máme ty kapesníčky!

    OdpovědětVymazat
  31. [36]: Kapesníčky byly mou záchranou. Jen by mě zajímalo, zda ten pytel od cementu používal také, nebo zda ho měl jen pro návštěvy.

    OdpovědětVymazat
  32. Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤