Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 11. června 2011

V pondělí bude třináctého


Většina lidí nemá třináctku ráda.
A když je navíc třináctého v pátek, jsou jedinci, kteří tento den raději nevycházejí z domu.
Tento měsíc bude třináctého v pondělí.
Měl to být normální, běžný den.
Na tento den však odbory vyhlásily stávku proti vládním reformám.

Nevadí mi třináctka. Třináctého mám svátek, třináctého má narozeniny můj muž.
V podstatě mi nevadí ani odbory. Tedy jen potud, pokud se mně to osobně netýká.
Ale v pondělí třináctého, pokud odboráři splní to, čím vyhrožují, nebo straší, bude se mě to týkat velmi.

Žiju v Praze a jsem odkázána na městskou hromadnou dopravu.
Na pondělní ráno jsem objednaná na vyšetření do Motolské nemocnice. Jezdím tam autobusem, který s největší pravděpodobností nepojede. No co? Vezmu si své "botky šlapky" a vyrazím do Motola pěšky. Mohla bych to z Bílé Hory zvládnout za 40 minut, možná o něco více.
Potom jsem objednaná na plicní, pro změnu v Břevnově. Tam také jezdím autobusem od Motolské nemocnice.
Nebude-li zbytí, vystoupám na Vypich a odtud budu kráčet na břevnovskou polikliniku.
Ale co potom? Měla bych jet do práce. Ale z důvodu stávky nepojedou ani tramvaje.
Jít pěšky z Břevnova do Holešovic?
Nedovedla jsem vůbec odhadnout, jak dlouho bych šla.
Tuto teorii jsem dnes rozvíjela s manželem, když on vezl auto do servisu a mě do práce.
Dnes ráno se ještě mluvilo o tom, že metro v pondělí pojede. Měla jsem "geniální" plán. Až dojdu do Břevnova, zatelefonuji manželovi a ten přijede autem a odveze mě po prohlídce do Stodůlek na metro a potom mu to vyjde tak, že on pojede ke svému lékaři. Báječný plán. I když odboráři hrozí blokádou, nemůžou přeci blokovat všechny silnice a hlavní tahy se dají objet.
V práci jsme se celý den domlouvali, kdo jak v pondělí pojede, kdo koho sveze. Jen já si to zkomplikovala těmi doktory.
Jsem turista, nebude problém dojít z Palmovky od metra do Holešovic a odpoledne po čtvrté hodině už vše pojede.
Jak postupoval den a přicházely nové zprávy, začal se můj geniální plán bortit jako domeček z karet.
Metro taky nepojede.
Probírala jsem to se šéfem, který byl v dobrém rozmaru a říkal, že on si raději přivstane a pojede do práce už ve tři ráno, aby se tam dostal. Já mu sdělila, že u mně hrozí opačná varianta, že já se do práce nemusím dostat vůbec. Tvářil se, že mu to moc nevadí, ale v pondělí se u něj dobrý rozmar nemusí vyskytovat.

Odpoledne mě muž vyzvedl a jeli jsme domů už opraveným autem. A potom se pochlubil, že šel z Holešovic do Břevnova pěšky, aby rámcově odhadl, jakou dobu bych potřebovala na pěší přesun. Šel dvě hodiny. Na rozdíl ode mně je vysoký a dělá dlouhé kroky. Jdeme-li spolu, zvolní krok, abych nemusela vedle něj cupitat. Pro mě to znamená, že já bych na překonání trasy mezi Břevnovem a Holešovicemi potřebovala ještě nějaký čas navíc. Tak nevím? Je docela reálné, že já do práce v pondělí nepůjdu - nebo nedojdu?

Vadí mi, že si odboráři berou nás, kteří jezdí MHD, jako rukojmí.
Nesouhlasím s některými připravovanými změnami, proti kterým je stávka vyhlášena.
Vadí mi, že v budoucnu budou odcházet lidé do důchodu v 70 a více letech. Moje vnučky dokonce v 72 letech a později. Nedovedu si dost dobře představit, jakou pracovní výkonnost bude mít 70 letý klempíř, nebo kominík, pokud se vůbec udrží na střeše. Při nedávné nehodě autobusu na Zličíně bylo řidiči, který zemřel za volantem 60 let. Nebude riskantní nastoupit do autobusu řízeném 70 letým řidičem? Když jsem před lety odcházela ze školství a nastupovala do firmy, ve které pracuji, bylo mi 42 let a už jsem byla pro někoho stará. Zaměstná potom nějaká firma šedesátníky a sedmdesátníky? Nebude po prosazení důchodové reformy nezbytným vybavením firem služební rakev? Co kdyby....

Večer jsem se dívala po hodně dlouhé době na zprávy, kde mluvili odborářští bossové a jeden z nich prohlásil: "Celá Praha se dohodla". Sakra, já se s nikým nedohodla, já se jen s největší pravděpodobností, jako mnoho dalších, nedostanu do práce. A pokud ano, bude to dost náročné.

Manžel při své testovací pouti mezi Holešovicemi a Břevnovem fotil mobilem ještě klidné město. Jaké bude v pondělí, je ve hvězdách.

28 komentářů:

  1. Snažila jsem se dát tu radu a spadla jsem do SPAMU

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem na straně odborářů, i když ta nefungující doprava mě také postihne. Je to jediná zbraň, kterou ti lidé mají v rukou. Raději si na to zvykejme, protože v Londýně, Paříži i jinde už jsou normální i týdenní výpadky dopravy.

    OdpovědětVymazat
  3. V tyhle dny si říkám, jak je dobře, že nikam nemusím (i když v pondělí zrova musím na pracák) a jak je ještě lépe, že nežiju ve městě. Předpokládám, že tady silnice zablokované nebudou a na ten pracák se dostanu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak si říkám, že je docela fajn, že bydlím v takové prdelce, kde stávkovat asi nikdo nebude. A kdyby náhodou, všude si dojdu pěšky, z jednoho konce města na druhý je to maximálně hodina a půl...

    OdpovědětVymazat
  5. Koupil jsem si masážní emulzi na lýtka, v pondělí mne asi čeká dvouhodinouvá túra do práce. Ale vezmu si foťják a snad bude přát světlo.

    OdpovědětVymazat
  6. Veskrze jsem v tomhle ohledu nestranná, protože ta situace není milá z žádné strany. Kdyby se týkala mě, zřejmě bych byla rozlazena. Obecně vzato si nemyslím, že by stávka řešila jádro problému. Jako u nemoci se jí zřejmě vyřeší důsledek nebo části důsledku, ale příčina zůstane a časem zase budou stávkovat jiné nespokojené odbory. Každopádně blokování silnic už taky vnímám jako extrém. A extrém obvykle plodí další extrém, jež je potřeba vyrovnat jinde. Zrovna včera mi Mnslav Zelený Atapana poslal mail o tom, jak indiáni nevnímají jen jednotlivosti, ale celky. A ne celky na Zemi, ale v celém Univerzu. Škoda, že nám tohle vědomí chybí.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky nemám nic proti třináctce, je to den mého narození, ale proti stávkám všeobecně ano. Nemám je ráda, bez ohledu na to, na jaké straně stojím. Nemám ráda ultimata a vydírání, vždycky se dá domluvit, když obě strany chtějí. Ovšem nesmí se zakopat na svých pozicích a nesmí mít jako jediný cíl, neustoupit, ani o píď. Dej Alenko, vědět, jak jsi to v pondělí všechno zvládla. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  8. Já s tím ším humbukem nesouhlasím, odborářští bosové mne jen vytáčejí protože v duchu hesla "děláme to i pro vás" jim stejně jde jen o ty jejich korejtka. Vždyť kdo z nich je z normálního běžného pracovního provozu, kdo z nich jezdí do práce prostředky hromadné dopravy? Nikdo! Sedí si v teplé kanceláři, sekretářky, pardon, asistentky okolo nich poskakují, zadek si vozí ve služebních limuzínách. Jsou v navrhovaných reformách některé naprosté zhůvěřilosti, samozřejmě , ale vědí také odboráři CO bude po té stávce? Ví to vláda? VÍ TO VLASTNĚ NĚKDO? A i kdyby se vláda zhroutila, koho prosím vás v tomhle marasmu volit? Vždyť odstrašující případ VV je víc než alarmující. A že by se tu našlo tolik "spravedlivých a neúplatných" aby založili novou stranu tomu taky snad nikdo nevěří. Ona MOC strašně sladce chutná jakmile se k ní dostanu, a předsevzetí o čestnosti, neúplatnosti a spravedlivosti hodně rychle mizí v propadlišti dějin....takže ti přeju dobré boty a ať to všechno zvládneš oťapat. Hezký den

    OdpovědětVymazat
  9. Vidím, že většina z nás je PROTI stávce. Také nemám ráda násilí a nátlak a tvrdím, že je možné se domluvit po dobrém, ale musí být obě strany ochotny přistoupit na kompromis. Kdo zaplatí ty ohromné ztráty, které stávkou vzniknou? Kdo na to doplatí? Souhlasím s Vendy. MOC opravdu strašně chutná....

    OdpovědětVymazat
  10. Já jen čekám, kdy přijdou s reformou o zrušení invalidních důchodů, protože je víc než jasné, že právě o ně budou všichni ti, které zdraví zradí dřív než ve dvaasedmdesáti (a to bude, tipla bych, 90 procent) žádat. Jenže tahle (a vlastně každá) vláda se chce vyvléknout z jakékoliv zodpovědnosti za občany, ve stylu: "dávejte nám peníze a o sebe se postarejte sami".

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem 13. skládal absolutorium. A dopadlo líp, než maturita.

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem 13. skládal absolutorium. A dopadlo líp, než maturita.

    OdpovědětVymazat
  13. Jejda, omlouvám se za ten duplicitní komentář, ono mne to zlobilo, pořád to psalo chybu a najednou jsou tu dva.     

    OdpovědětVymazat
  14. Stávka je přesunutá na čtvrtek, ale to je v podstatě jedno, jenom nebude třináctého. Já osobně považuji třináctku za šťastné číslo.

    OdpovědětVymazat
  15. U nás stávkují leda prasata a lišky v lese někdy je vidím z okna. Když mají myslivci hon stávkují před okály a ti je zatím hledají dole v lese. Třináctého jsem se narodila a pro mě je to den jako každý jiný, na pověry nevěřím a když mi přejde přes cestu černá kočka, tak ji chytím a dovezu Ivušce, tam se bude mít a poleze po stromech.

    OdpovědětVymazat
  16. Moc Vám všem děkuji za komentáře.

    OdpovědětVymazat
  17. V Německu ten odchod do důchodu taky posunují, nejsou peníze. S mým důchodem beztak nevyjdu a budu pracovat až do totálního vyčerpání. A to ostatní co mne čeká... ještě nemám byt a asi skončím na ulici.

    OdpovědětVymazat
  18. No jo, stávkovat se bude ve čtvrtek a má to být delší, větší, rasantnější.

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Ono vyjít s důchodem je asi dost těžké. Já si nechala udělat předběžný výpočet a není to vůbec žádná sláva. Prací v soukromé firmě nezbohatnu a můj důchod nedosáhne ani 10 tisíc. Ale dál dělat nebudu. Mám spoustu plánů a aktivit a tady to stejně nevypadá na nějakou růžovou budoucnost. Krize na nás dolehla teprve ted' a já se bojím, že bude ještě hůř.

    OdpovědětVymazat
  20. Lidičky, vzpamatujte se! Vždyť ta stávka je jedinou možností, jak ukázat této vládě, že nemůže dělat to, co chce!!! Mně také ta čtvrteční stávka poněkud komplikuje život, ale uvědomuji si, že je i v mém zájmu. Jen ať přijedou horníci a ať je co možná nejrozsáhlejší! Jinak Kalousky, Drábky a jiné pitomce nenaučíme, že vládnout znamená sloužit. Sloužit nám!

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Je mi líto, ale já nesouhlasím. Stávka bude jen chaos, zmatek, komplikace. Každá vláda si tu zatím dělala co chtěla, at' z levé či pravé strany spektra.

    OdpovědětVymazat
  22. No to jsem měla vědět, udělala bych ti v té nemocnici protekci - jsem tam u zdroje i když né zrovna toho lékařského - :)) Jak to bude ve čtvrtek nevím - snad se to zítra rozhodne. Jak to dopadne s nemocnými, kteří se musí akutně do nemocnic dostat - to asi ty stávkující nezajímá. Že půjde o životy dětí na dětském oddělení - to je také každému jedno. Hlavně, že bude stávka! -Bude vůbec k něčemu

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Díky za nabídku protekce , já už tam chodím 13 let na pravidelné kontroly. Moje téměř snacha pracuje v Motole na IVF.

    OdpovědětVymazat
  24. Moje děti už se rozhodli, že budou ve čtvrtek také stávkovat a to dobrovolně bez mučení a chrápat do deseti. Jezdí autobusem. Stávku odnesou jen slušný pracující lidé.

    OdpovědětVymazat
  25. Ten důchod nebudu mít o moc vyšší, protože tam mám započtený ten český. Nejlíp se mají tady přistěhovalí "němečtí" Rusové, kteří dostanou celý německý, i když se tu o něj nezasloužili.

    OdpovědětVymazat
  26. Číslo třináct miluji ve všech jeho podobách. I v tekuté formě, což namená pramen číslo 13 = Becherovka. Ale nejvíc jsem byla pohlazena snímky Prahy, místy, kam jsem před dvaceti lety jezdila tak ráda. Eskalátory brzdí moje city i rozhodnutí, vypravit se domů přes Prahu.

    OdpovědětVymazat
  27. Jak vidno, nakonec se stávka nekonala a přesunula na čtvrtek, takže jsi to zřejmě zvládla klasickou cestou...

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤