Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 5. června 2011

Po dešti


Ráno jsem vstávala brzy, i když jsem nemusela. Je sobota a mohla jsem si přispat. Já ale už delší dobu špatně spím.
Den od rána byl krásný a prosluněný a už po šesté hodině ranní ukazoval teploměr téměř 19 stupňů. Šla jsem na zahradu a říkala si, že by potřebovalo zapršet. Konečně jsou všechny moje kytky na svých místech, začínají zrát jahody, rybíz už se také červená. Je ale hrozné sucho. Tráva je místy žlutá a jakoby vypálená. Pozitivní na tom je to, že se nemusí sekat, není téměř co. Zato plevel, tomu se daří i v suchu. Je to boj a já nemám pocit, že bych v něm byla vítězem. Ale bojovala jsem statečně.

Po obědě jsem se pustila do úklidu kůlny. Byly v ní věci bez ladu a skladu. Květináče, ze kterých jsem přesazovala kytky, nářádí, několik párů rukavic a ejhle, zase květináče. Vystěhovala jsem vše ven, spoustu nepotřebných věcí vyhodila. Bylo dusno, ale já ve své činnosti neustávala. A pak jsem se podívala na oblohu a bylo mi jasné, že si musím pospíšit a urychleně nastěhovat věci zpět do kůlny. Vzdálený hrom mi zdůraznil, že se žene bouřka.

Déšt' přišel nečekaně rychle. Obrovské kapky vody dopadaly na zem, první okamžitě usychaly, ale voda padala s takovou intenzitou, že po chodníku tekl potůček. Pak přišly kroupy, malé a zvonivé. Ze svého úkrytu jsem pozorovala, jak se odrážejí a zvoní na kovových věcech. Hřmělo a déšt' s kroupami sílil a voda létala i do kůlny. Opustila jsem úkryt, který moc úkrytem nebyl a než jsem doběhla ke vchodu do domu, byla jsem promoklá.
Vlezla jsem rovnou do sprchy, abych ze sebe smyla prach z kůlny a cákance ze zeminy, která původně byla v kbelíku vedle mě v kůlně a pak se mrška přestěhovala na mé nohy, které ozdobila pihami.

Pršet přestalo za hodinu a já se vydala zpátky na zahradu, abych zjistila, zda kroupy nenapáchaly velkou škodu. Vzduch voněl, svět byl čistý a umytý a mě, astmatikovi, se báječně dýchalo. Poslouchala jsem zpěv ptáků ze zahrad a prohlížela si své zelené království. Některé kytičky byly polehlé, jiné byly pocákané zemí, jako já před tím, ale žádné větší škody jsem nezaznamenala. Konečně dostala zem tak potřebnou vodu.
Dešt'ové kapky zůstávaly na rostlinách a vypadaly jako malé, skleněné perly.
Některé kapky vody, byly jako korálky navlečené na šňůrce.
Zelená barva lahodí oku, alespoň se to říká. Na červenou je také hezký pohled.

30 komentářů:

  1. Sedmá a osmá fotka je opravdu nádherná    Taky ráda fotím po dešti

    OdpovědětVymazat
  2. Bohu dík, že nemáš žádnou škodu. Tady jen pár krát zahřmělo odpoledne a hned to zase přešlo. Jsme v jednom městě a máme různé počasí. Nechceš sem dát GPS souřadnice té zahrádky? Já totiž mám strašně rád čerstvé jahody! V dětství jsem si je trhával u babičky, ale to je fakt dávno.

    OdpovědětVymazat
  3. Za ten déšť bych byl rád. Tady bylo strašný vedro. Osvěžující fotky. Ta předposlední jahůdka se ti krásně povedla.

    OdpovědětVymazat
  4. Má oblíbená zelená... v téhle kombinaci je přímo kouzelná...

    OdpovědětVymazat
  5. červená je hezká, když se dá jíst.

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Já původně vůbec nešla fotit, jen jsem chtěla zkontrolovat zahradu a až pak mě napadlo fotit dešt'ové kapky.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: To máš pravdu. Ale bude brzy i modrá, borůvky jsou sice ještě zelené, ale také se vybarví do jedlé barvy.

    OdpovědětVymazat
  8. Ty fotky jsou vážně dokonalý. Mě se to nikdy nepovede

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Děkuju moc za pochvalu, ale musím se přiznat, že já se zatím učím focení s makrem a ne vše je ještě dokonalé.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné fotky. Tady se sice nad východem černalo. Jednu chvíli se zdvihl vítr a dokonce jsem snad zaslechla i hrom z dáli. Jenže u nás od Východu nepršívá.

    OdpovědětVymazat
  11. U nás dnes byla bouřka odpoledne,spíše více hřmělo než pršelo.Kapky deště obzvláštní rostliny.Také ráda fotím a můj muž nedovede pochopit,že stále a vytrvale

    OdpovědětVymazat
  12. asi nejen astmatikům je po dešti fajn, i mně po migréně bývá, prahnu po čerstvém a vlhkém vzduchu.

    OdpovědětVymazat
  13. Po dešti je zahrada vždycky taková čerstvá, voňavá a svěží. Krásně jsi nafotila kapky na listech

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Ali, taky jsem včera doháněla na zahradě to co se za těch poslední pár hektických týdnů zameškalo a taky mne vyhnaly hromy a blesky. Jenže se nakonec nic nedělo, nespadla ani kapička a bouřka taky byla za chvilku na tahu někam jinam. Ale to sucho je tu taky. Dneska mne čeká pokračování v podobě vyhledávání kytek v pleveli. Ten opravdu tedy tady zatím s trávou, roste jak zběsilej.... . Jinak fotečky moc pěkný.

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Alenko, nádherné fotky jsi nadělala po dešti, já bych si musela nejdřív vzít konev a jít si to zalít!! Neprší a neprší, brzy se tu budou procházet velbloudi. Přeji ti moc krásný nový týden.

    OdpovědětVymazat
  16. Krásné obrázky, u nás to bylo samý hrom a blesk a skoro žádná kapka. V řece je asi deset centimetrů vody.

    OdpovědětVymazat
  17. Krásné jsou kapky deště. Úplně cítím ten vzdoušek! U nás ani včera ani předevčírem, ani dnes - nic. Ani kapka. A tak by to chtělo kyslík!!!

    OdpovědětVymazat
  18. U nás taky pršelo. Ale ne takhle krásně, nýbrž docela obyčejně Docela bych přivítal malý deštík i dnes. Je tu od rána hrozně dusno a vedro. To jsem vždycky bez příčiny unavený, bez nálady a elánu.

    OdpovědětVymazat
  19. Zrovna jsem v televizi dokoukala na počasí a zítra by mělo zase zapršet, snad na celém našem území. Tak se snad dostane i ty zahrádky, kterým se zatím déšť vyhýbal. Snímky zeleně po dešti jsou pěkně osvěžující a ani jahodám, krupky neuškodily.   

    OdpovědětVymazat
  20. [10]: Děkuji za pochvalu, včera se také černalo, ale voda spadla jinde. Je hrozný sucho, chtělo by to delší slabý déšt', takový zalévací.

    OdpovědětVymazat
  21. Včera odpoledne jsem už taky dostal pořádnou sprchu.

    OdpovědětVymazat
  22. Alenko, povedly se ti moc pěkné fotky. Kapky se fotí těžko, ale ty jsi to zvládla bezvadně.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Já jsem předpokládala, že konečně zaprší i v Německu. Z tvého komentáře dýchá smutek, asi budeš mít s koncem ještě spoustu patálií, jako náš kamarád. Držím palce, abys vše zvládl.

    OdpovědětVymazat
  24. Krásné obrázky, zvlášť se mi líbí ten poslední. U nás pršelo včera a dost vydatně, ale ráno jsem zjistila, že by bylo ještě potřeba, ale takový deštík mírný zalejvací, ne žádná průtrž.

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Kdybychom si mohli vybrat, to by byla nádhera. U nás byla včera odpoledne průtrž mračen, která z větší části odtekla po okoralém zemském povrchu. V noci byly dvě bouřky provázené deštěm. Opravdu by byl potřeba mírný a vytrvalý déšt', aby se voda dostala hlouběji do země. Je opravdu hrozné sucho.

    OdpovědětVymazat
  26. Hehe, ted se za své fotky oproti Tvým stydím. Červená je dobrá, ale jen když je jedlá.

    OdpovědětVymazat
  27. Po dešti je konečně dnes i u nás, ale padaly i kroupy, to už tak pěkné nebylo, naštěstí jen chvilku, ale pěkné koule. Krásný večer Alenko.

    OdpovědětVymazat
  28. tie fotky sa ti krasne vydarili :) naozaj su to ako take koralky, to sa mi na poprsanej trave tak paci :)

    OdpovědětVymazat
  29. Máš nádherné fotky, kapky deště na listech a ty orosené jahůdky, prostě nádhera!

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤