Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 8. listopadu 2010

Smutné výročí

Vztah k určitému místu si člověk vytvoří během chvilky. Místo, kde se narodil, kde byl št'astný, místo kam se rád vrací.
O svých návratech na sever Čech už jsem se několikrát zmínila, a čím jsem starší, tím víc mě ta místa berou za srdíčko.

Dalším místem, ke kterému mám silný vztah, je Bílá hora. Není to jen tím, že tu bydlím už téměř 36 roků, ale svůj podíl má i moje láska k historii.

Dnes 8. listopadu 2010 uplynulo 390 let od Bitvy na Bílé hoře.

Bitva, která vstoupila do dějin naší malé země a která znamenala konec stavovského povstání a následujících 300 roků nadvlády Habsburků.
A to trvala sotva hodinu.

Bitva na Bílé hoře
V této bitvě se střetly armáda českých stavů, armáda Katolické ligy a armáda Svaté říše římské. Stavovská armáda byla poražena a to i přesto, že byla početnější a i lépe postavená. Strategické místo na Bílé hoře, které zaujala, však nezabránilo její kruté porážce.
O této bitvě bylo napsáno mnoho knih.
K odkazu této smutné události se toto místo hlásí. Třeba jen názvy místních ulic jako třeba Anhaltova, Thurnova, Haberfeldova, Bubnova nebo Moravanů jsou stálou připomínkou porážky, kterou pak završila poprava 27 českých pánů na Staroměstském náměstí 21. června 1621.
Z okna našeho domu je vidět na vrcholek Bílé hory, kde byla v roce 1920 vybudována mohyla při příležitosti 300. výročí této smutné události.

Mohyla na Bílé hoře
Studiem starých map jsem kdysi zjistila, že náš dům stojí v místech, kde byla seřazena stavovská vojska před začátkem bitvy a kde se také i bojovalo. Dalo by se říci, že bydlíme na bitevním poli.

Plánek postavení vojsk              
 Postavení vojsk v Bitvě na Bílé hoře - použito z knihy Dušana Uhlíře Černý den na Bílé hoře 

                 
Před několika lety, když jsem zakládala nový záhon, objevila jsem značně zkorodovanou minci. S obrovským nadšením jsem začala minci čistit a těšila se, že mám památku na tuto chmurnou událost. Asi po hodině práce jsem zjistila, že je to pouze koruna z období protektorátu. Ale i tak... v některých okamžicích přemýšlím, proč stavové nezaútočili, proč jen potupně ustupovali, vždyt' měli tzv. trumfy v rukách. A jaká by pak byla naše země, kdyby stavovská vojska zvítězila?
Bílá hora je místo, kde se měnily dějiny naší malé země.

Mohyla na Bílé hoře

3 komentáře:

  1. Wonderful article, thanks for putting this together! This is obviously one great post. Thanks for the valuable information and insights you have so provided here
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤