Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 18. listopadu 2010

Pomíjivá krása

Tak trošku víc vloček


K zemi se snáší první vločky,
zima přichází do kraje.
Dívám se na tu krásu mlčky 
a vločka v dlani roztaje.

Jen takhle si hrát se slovíčky
a hledat k slovům vhodný rým,
dívám se do plamenu svíčky
a nějak nevím, co dál s tím...



Vločka je takový malý drahokam, který má však velmi pomíjivou krásu. Každá vločka je jiná.

Je už druhá půlka listopadu a touhle dobou bývá někdy sníh. Svatý Martin přijel minulý týden, ale jestli měl nějakého koně, tak bílý určitě nebyl.

Na první sníh jsem se coby dítě moc těšila. Ticho a snášející se první vločky byly kouzelné a pro dětskou duši předznamenávaly příchod těch nejkrásnějších svátků, kterými jsou beze sporu Vánoce. Pomalu padající vločky a všude kolem posvátný klid. Vše jakoby se na chvilku zastavilo a každý se díval na tu bílou nádheru, která se pomalu snášela k zemi, aby pak z ní zůstaly jen kapky vody.
Málokdy se totiž stalo, že první vločky zůstaly.

Vztah k vločkám a nejen těm prvním a sněhu všeobecně se u mě liší podle věku.
Jako dítě jsem sníh a i zimu milovala. Bylo to tím, že jsem žila na severu Čech a zimy tam byly opravdu dlouhé. Stávalo se, že jsme do školy jeli na lyžích, protože cesty byly zaváté. Ale mělo to kouzlo. Krásná bílá krajina, jiskřící sníh a hlavně čistý vzduch. Po silnici projel pluh, který odhrnoval sníh a za ním na valníku pán s lopatou házel na protaženou ulici škváru.
Je to taková nostalgie.

Současná realita je jiná a sníh a zima v Praze také. Tady se "vesele solí", takže z té bílé nádhery je po chvíli odporná a špinavá břečka. Tady se můj bezmezný obdiv k vločkám a potažmo ke sněhu změnil. Už nejsem tak nadšená, protože mě čekají prosolené boty, kabát zacákaný čímsi špinavým ze země, co už dávno jako vločky nevypadá.
Dnešní vztah ke sněhu v Praze, bych zhodnotila jedinou sarkastickou větou mého manžela: "Hele, už zase lítaj ty bílý mouchy".
A i když zima v Praze nebývá zrovna tím nejhezčím obdobím, jsou momenty, kdy sníh Prahu dokáže ozdobit.
Malá Strana v zimě
Zimní Loreta

3 komentáře:

  1. moc hezké, inu inspirace je holka potulná, taky mě opouští v nejlepším (tím, samozřejmě narážím na text básně, nikoliv na kvalitu příspěvku:) )

    OdpovědětVymazat
  2. I'm not sure exactly why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check back later and see if the problem still exists.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat
  3. Great blog! I actually love how its easy on my eyes and the info are well written. I am wondering how I can be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which really should do the trick! Have a nice day!.
    http://www.begwatches.net

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤