Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 7. dubna 2021

Ohlédnutí

Konečně se mohu ohlédnout za uplynulým týdnem. Dříve to bohužel nešlo, jak bude vysvětleno. 

Abych začala od začátku. Konečně mi jarní počasí v minulém týdnu umožnilo rozsadit moje muškátové výpěstky, jejichž přípravu jsem už na blogu prezentovala. Pustila jsem se do toho s vervou v úterý 30. března. Zpočátku ještě v bundě, odpoledne už jen v tričku. Už při vyjmutí první části sazenic mi došlo, že jich je nějak moc. Na podzim jsem toho udělala méně a ty "trýbky" mě s největší pravděpodobností slyšely, protože téměř všechny zakořenily. Za velký úspěch považuji, když jich zakoření 60%, tentokrát jsem to odhadla na 90%. A já jsem magor v tom smyslu, že když něco má kořínky, tak to přeci nevyhodím. 




Výsledek práce za první den - okno na chodbě

Ve středu 31. března jsem pokračovala ve své bohulibé činnosti. Po ránu jsem šla na půdu a vytvořila si tam pod oknem pomocí bedýnek a táců další prostory pro sazenice a rozložila tam to, co se mi večer nevešlo na chodbu. Až potom jsem šla na zahradu. 
Muž se pustil do opravy plotu. Nový soused (právník) začal být loni trochu nepříjemný, prý náš plot vybočuje na jeho pozemek, hlavně ta křivá zeď. Samozřejmě mu také vadila branka v plotě. Ta je tam od nepaměti a vždy byla důkazem nejen přátelství se sousedy, ale také vzájemné důvěry. A i ta křivá zeď byla památkou na ty, kteří už tu bohužel nejsou. Zeď byla původně základem přístřešku pro jejich auto. Když vybudovali garáž, zeď zůstala a tehdy jí tchán s mým mužem využili jako část oplocení pozemku. Pamatuji se, když se plot v roce 1974 stavěl. 
Bylo nutné ubourat kus podezdívky a můj muž se za pomocí vrtacího kladiva činil. 

Další truhlík čeká na rozsazení

Končila jsem před pátou večerní a vyfotila si březnovou teplotu.

1. dubna ráno odjel muž k bratrovi do Rudné pro sbíječku. Tím kladivem to moc bourat nešlo. Vzal si živnostenský list a s bratrem se domluvil pro případ, kdyby ho zastavila kontrola, aby mu potvrdil, že si jede do firmy v okrese Praha-západ pro nářadí. Kontrola ho nezastavila, za 40 minut byl zpátky. Velkou firemní sbíječkou se mu část plotu bourala podstatně lépe. Já opět po ránu rozložila další muškáty na půdě a potom sázela další. 

2. dubna bylo pochmurné ráno. Po krásných a prosluněných třech dnech zůstala jen vzpomínka.  Zbývalo mi rozložit poslední zasazené muškáty, protože jsem na to ve čtvrtek už neměla náladu a ani sílu. Už jsem jela na rezervu. Muškáty jsem dočasně rozmístila na půdě a chystala jsem se na počítač. Blog jsem v předchozích třech dnech poněkud zanedbávala. A ejhle! Nefungovala wi-fi. Muž venku usilovně pracoval, nechtěla jsem ho rušit, takže jsem si zadělala těsto na mazance a věnec a když přišel na oběd, na wi-fi jsem se zeptala. Nejdříve restartoval, potom zkoumal, aby ve finále zavolal poskytovateli internetu. Pátek - svátek. Nějaká služba mu oznámila, že u nich je vše v pořádku a ať zkusí restartovat router. Bylo nám jasné, že se přes Velikonoce hledání závady, či případné opravy, nedočkáme. 


Napekla jsem, nazdobila


Rozsadila jsem rajčata

V sobotu 3. dubna jsme ráno zajeli na nákup. Jezdíme pravidelně v pátek, ale tentokrát to nešlo. Před obědem se stavila dcera, která mi dovezla krásné tulipány a já jí předala nadílku pro holky. 


Průběžně jsem sledovala to ohavné venkovní počasí. 

Pondělí velikonoční. Jedinými koledníky byla malá vnoučata. 

Úterní ráno. Bylo mi jasné, že to, z čeho jsem se během přesazování muškátů radovala, pomrzne. 

Dopoledne jsme se dovolali poskytovateli internetu. Přijeli během dvou hodin a zjistili, že závada bude někde mimo dům. Máme totiž internet vedený telefonními linkami. 
Záhada byla vyřešena. Tenké telefonní dráty versus sbíječka, neměly šanci. Ale zato máme hezky spravený plot. 
Dnes nám to opravili. 
Konečně a třikrát hurá!!!





56 komentářů:

  1. Aleno, ty jsi tedy maxipěstitelka. Doufám, že ty mrazíky přežily. Počasí nás teď fakt tahá za nos - je skutečně aprílové. Než jsem se včera oblékla na polední procházku, tak chumelilo, jak kdybych byla na horách a ne na pražském sídlišti :)
    Hezký další týden

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já jsem spíš magor, protože je mi líto něco vyhodit. A pak to takhle dopadá. 😃 Počasí je opravdu aprílové a navíc nezvykle chladné. Před chvilkou opět sněžilo a už se klube sluníčko. Sazenice muškátů a rajčata přežijí, jsou pod střechou. Hůř na tom budou růže a hortenzie, které jsem stihla ostříhat a které byly pěkně narašené. Ani nemám chuť se na to jít podívat.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  2. Alenko,jsi velmi pracovitá.Tolik sazeniček,nevím,zda bych měla takovou trpělivost.Měla jsem také rušné dny,vyklízeli jsme kvůli opravám na domě lodžii a vzala jsem k tomu i sklepy.Tak se odváželo na sběrný dvůr.Včera se měla začít omývat omítka na paneláku a čeká nás výměna zábradlí u lodžií,ale počasí nepřeje.Včera přes den chumelenice a dnes ráno asi 3 cm sněhu a dál padá.Tak nevím,zda firma dnes začne.Krmítko pro ptáky jsem vrátila na lodžii,protože jsem ráno koukala,jak shánějí něco k snědku.
    Tak ať je brzy lépe.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, mě ty kytky vyloženě baví, je to radost. Jsem holka z činžáku a když si rodiče pořídili zahrádku, byl to pro mně trest. Radši bych tehdy dělala cokoliv jiného, než jít pomáhat na zahrádku. A pak to nějak přišlo s léty. Syn mi odmala pomáhal, k ničemu jsem ho nenutila. Dcera moje snažení nemusela. A dnes? Syn si zahrady nevšimne a dcera se ryje v zemi jako krtek.😃
      Jak čtu, také sis pěkně mákla. Snad se počasí umoudří a firma bude moci nastoupit a opravit, co je třeba. To počasí tomu lotos opravdu nepřeje. Držím palce.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  3. To je úplná velkopěstírna. Může vůbec v dobách pandemických být tolik květináčků pohromadě? Nedivil bych se, kdyby na to byl taky nějaký předpis :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych naplnila literu zákona a nepřekračovala povolený limit nádob na květiny? Abych pak z toho ještě nakonec nemusela odvádět povinný desátek těm kašparům nahoře.
      Teď vážně. Letos je toho opravdu mnoho, sadbu si dělám sama a ještě nikdy jsem toho neměla tolik. Můj muž se kochá myšlenkou, že třeba ještě něco zajde. 😃

      Vymazat
  4. Tak mne napadlo. co takhle dát si na nový plot novou ceduli "Zahradnictví u Alenky"? Jsi dobrá, já bych skončila s přesazováním nejspíš v polovině... Nás postihlo sněžení až v úterý, ale to bylo! Sníh se drží do dneška. Nejenom drží, on opět připadává. My jsme o Velikonocích měli zase jiný problém. "Odešel" nám velký pultový mražák, celkem naplněný, což byla tragédie, ale ještě v neděli jsme si přivezli nový. S jeho koupí jsme zažili opravdu nervy, ale to je na jiné povídání. Ali, hlavně že jsi tu velkou akci přežila. Opatruj se. hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tu ceduli by viděl jen ten náš nový soused. 😃 Počasí je letos opravdu jako na houpačce, před týdnem jsem chodila v tričku a teď jsem ráda, že jsem ještě neuklidila jedny zimní boty a kvůli práci s kytkama, nestihla vyprat a uložit kabát.
      O pultovém mrazáku bych také mohla povyprávět. Měli jsme ho ve sklepě, nad lednicí býval malý mrazáček. Ten rok jsme koupili prase, mrazák byl plný. Krom masa tam byly zamražené borůvky ze Šumavy, meruňky a zelenina do polévky. Poslala jsem tehdy synka pro filé, které jsem tam dala cestou z nákupu. Donesl ho a bylo povolené. Myslela jsem si, že jen někdo špatně mrazák zavřel. Šla jsem tam až za pár dnů. Průšvih!! Maso jsem dávala do igelitek, ovoce a zeleninu nabírala lopatkou do kbelíku. Pak jsem šla ke kamarádce, která měla německého ovčáka s dotazem, zda Rex žere vepřový. Odnášela jsem tašky s masem, obarveným borůvkami. Netroufla jsem si ho už spotřebovat. Dnes mám velký mrazák v kuchyni, ale už ne truhlicový. Kdyby k něčemu došlo, zjistím to hned.
      Hlavně, že jste zvládli výměnu za nový v rychlém čase, i když si dokážu představit, jako to byly nervy.
      Měj hezké dny a opatruj se. 🍀

      Vymazat
  5. Vy se opravdu činíte :-)
    Takového souseda aby člověk pohledal, co? Na jednu stranu chápu, že chce mít všechno v pořádku, ale z druhé stránky nad tím můžu jen kroutit hlavou. Jestli by se tak hlásil, kdyby on něčím zasahoval do vašeho pozemku, hmm.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lili, oba jsme si pěkně mákli. Ta problematická zeď byla v podstatě jeho, to jen my kdysi využili toho, že tu stojí. Už loni nám bylo jasné, že budeme muset plot opravit. Původní sousedé byli opravdu přátelé a to vydrželo přes tři generace. Sousedka před dvěma lety náhle zemřela, kromě branky v plotu jsme měli klíče od jejího bytu a ona měla ty naše. Přátelily jsme se od roku 1974.

      Vymazat
  6. Kdybys byla blíž, ráda bych tě přebytků zbavila, mě totiž letos zůstalo jen minimum přezimovaných převislých muškátů a to minimum je ještě takové na hranici žít-zdechnout. Pustily se mi do nich nebývalou silou mšice a pěkně je zdecimovaly. A já nemohla najít Mospilan o kterém jsem věděla že tu někde je. Nakonec jsem ho našla a zachránila co se ještě zachránit dalo, ale jestli budou mít nějakou sílu se zmátořit, bůh suď. No a dneska probuzení? Šok! venku nachumelený čtyři centi sněhu. Takže jsem musela vzít koště a dostat jím z již připraveného altánku dostat sníh ze střechy aby se nezačala náhodou trhat. To jsem za celou dobu co ho máme a začátkem dubna připravujeme na novou sezónu dělat ještě nemusela. Myslím, že letošní duben bude zas po dlouhé ten echt bláznivej měsíc kdy se střídá počasí po hodinách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, kdybych byla blíž.... Já na podzim preventivně ošetřuju vše co přezimuje a i ty trýbky. Stejně se mi dostaly na oleandry svilušky, takže to letos budu muset radikálně řešit. Už jsem si koupila tabák, protože chemie na ty potvory nefunguje. Loni jsem jen tak z legrace zasadila semínka oleandrů a pak je rozsadila do malých květináčků po třech. Celé léto jsem o ně pečovala a v listopadu vše vyhodila. Bylo to totálně sežrané, i když jsem se snažila to zachránit.
      Počasí je opravdu děs-běs. My máme na altánu už pevnou střechu, ale také jsme během letoška dvakrát stahovali dolů sníh. Sice je ta původní konstrukce zpevněná roxory a betonem, ale pod tím množstvím sněhu by to mohlo celé kleknout. O víkendu by se mělo oteplit, ale pak znovu udeří mrazy.

      Vymazat
  7. Alenko to jsi krásně využila hezké dny a i manžel. S tou brankou je to tak. Lidi si poslední dobou staví kolem domů vysoké zdi, jen aby se nikdo neviděl a tím se vlastně uzavírají. Když jsem bydlela ještě u rodičů, tak byly plůtky jen nízké, jen aby nepřebíhaly slepice a neničily sousedům záhonky, ale běžně se dalo jít na sousední pozemek a oni chodili běžně k nám. Přece jen na venkově je to trochu jiné než ve větších městech. I když tady už se také ty zdi množí, jen aby sousedi nezáviděli. Je to takové smutné, že se ty hezké sousedské vztahy mění a lidé se sobě vzdalují. Přeji Ti, ať Ti to krásně roste a dělá radost. U nás leží sníh a já už se také těším na to opravdové teplé jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, ta branka byla opravdu dokladem dlouholetého přátelství. Nový soused už v létě na nás naléhal, abychom udělali ten plot plný, že prý v Hornbachu prodávají už hotová pole. Muž mu vysvětlil, že by na zahradě bylo málo světla. Zahrada není moc veliká, je do písmene U, jsme dvojdomek. Máš pravdu, že on by nejraději nechal postavit zeď. Začalo mu vadit vše, takže se ho muž ptal, proč to kupoval. Vždytˇ krb, sud na vodu a kompostér tu byly, když ještě žili rodiče sousedky, která před dvěma roky zemřela. Mladý, ambiciózní... co k tomu dodat.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  8. Ty jsi tedy zahradnice. To je nějakých sazeniček ! Když se moc nepovede soused, tak to je nepříjemné.
    Alenko, věřím, že sazeničky ti přežijí a budeš se radovat z jejich květenství - to bude tedy záplava květů.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my si mohli dlouho libovat, jak se máme. Loni kvůli přestavbě terasy bohužel skončilo dlouholeté přátelství se sousedy z druhé půlky dvojdomku. Soused už komunikuje, sousedka je zaseklá. A dva měsíce potom na nás nastoupil nový majitel z druhé strany. S ním jsme se do té doby jen zdravili a občas prohodili pár zdvořilostních frází. Teď by snad mohl být klid, když je plot opraven a ta jeho zeď je rozebrána.
      Děkuji za pochvalu mého zahradničení.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  9. Jé, máme evidentně stejnou silikonovou formu na beránka! 😀

    Ty jsi pilná jako včelka! U nás napadlo asi deset centimetrů sněhu, už jsem byla z minulého týdne natěšená, že půjde Bořek konečně z domu, a ono houby 😀.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ten můj beránek je keramický a je to pokaždé kovbojka, zda se mi ho podaří vyklopit. 😃
      U nás se ten sníh naštěstí moc nedrží, je n každé ráno jsou bílé střechy. Viděla jsem fotky od spolužačky z Liberce, tam to bude podobné jako u vás. Bořek ještě bude muset chvíli počkat. 😃

      Vymazat
    2. Tak to je neskutečné, protože ten tvůj má naprosto identické záhyby, jako ten můj! :D - https://moje-nova-mozkovna.blogspot.com/2017/04/velikonocni-kohout.html.

      Vymazat
  10. Alenko, tolik sazeniček, to bych asi nedala. Snad bude váš soused spokojený s opraveným plotem a vaše vztahy se zlepší.
    Já jsem využila hezkých dnů k umytí oken a vyprání záclon. A také jsme se byli podívat u Staré Říše na bledulích. Jsem ráda, že jsme to letos stihli, teď v tom nevlídném počasí by se nám tam nechtělo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, měla jsem toho plné kecky, ty poslední sazenice jsem dávala na místo až v pátek. Doufám, že soused už nebude mít námitky, co se plotu týče, ale u něj si nejsem ničím moc jistá. Možná si zase něco vymyslí.
      Výlet za bledulkami závidím. Měli jsme naplánovaný výlet do Pekla, ale stále ještě nesmíme opustit hranice Prahy. A tady těch míst pro procházky v přírodě tolik není.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  11. Rozsazení rajčat kvituji velice. Rajčata já rád velice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, i já mám rajčata ráda, zejména ta vlastnoručně vypěstovaná. 🍅

      Vymazat
  12. Alenko, rajčat mám asi stejně a ještě další musím přesadit. Doufám, že je dopěstuju úspěšně. Ty máš tedy parádní zásobu všeho. Nestačím zírat. Počasí si dělá letos co chce. Už mě to přestává bavit.
    Měj se krásně. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já mám ještě nějaká rajčata nezasazená, nechala jsem je, kdyby mi něco uhynulo. Ale zatím to vypadá, že rostou v kelímcích všechny. Těch muškátů mám letos až moc. Na podzim jsem to omezila a zakořenilo mi to téměř vše. Došlo to tak daleko, že mi došly kelímky a já stříhala černé sadbovače, abych měla do čeho sázet.
      Počasí je opravdu divoké. Po krásných téměř letních dnech to byl sešup do zimy. O víkendu má být zase hezky a pak znovu přijdou mrazy. To, co je pod střechou, je v pohodě, ale co ty chudinky na zahradě.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  13. Letos dostane rajčata manžel od souseda, ale nikdy jich moc nesázíme. Muškátů máš snad víc než nabízí OBI, zatím jsem je nesháněla, protože na chatu ještě nemůžeme a pořád hlásí dost velkou zimu. Ještě si počkám. Jste s manželem pilní jako včelky ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si dělám sadbu sama, jeden druh je z rajčat, která jsme kupovali v Itálii a ze kterých jsem si vyndala semínka. Už je takhle pěstuju čtvrtým rokem. Muškáty se mi notně rozmnožily, muž doufá, že něco ještě uhyne. 😀
      S chatou je to pech, naši mladí také nemůžou jet odzimovat, vyvětrat a zkontrolovat.
      Děkuji za pochvalu mě i muže. 👍💓

      Vymazat
  14. Alenko, já vůbec nevím, co bych napsala. Ty jsi naprosto neuvěřitelná! Já si myslela, jak můj táta řádil, když mamce zabral všechny parapery!
    Snad se počasí umoudří a budeš moct svou vášeň rozvinout naplno!
    Moc tě zdravím, Helena

    PS: chválím velikonoční přípravy, ten věnec musím taky někdy vyzkoušet...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem magor, který nedokáže nic vyhodit. To už musí být. Parapety jsou také u nás plné, na půdě jsou provizorní police a také plné. Dnes jsem to skoro hodinu zalévala.
      To počasí se má na víkend vylepšit a pak zase se vrátí mrazy. Je to nevyzpytatelné.
      Věnec peču z kynutého těsta na mazanec. Je to jen cop ze tří pramenů.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  15. Alenko, byla jsem tu již včera kolem půlnoci, nenapsala jsem komentář hned, byla jsem utahaná už z představy, že bych to celé měla absolvovat s tebou ☺ ☺ ☺ Jsi borec, mě stačí pár truhlíků na balkoně. Ali, tak ať ti vše roste a kvete, plodí a rodí. K tomu sousedovi, není nad "dobré" sousedy ☺ ♥ ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, asi by se ti špatně spalo po tom kytičkovém maratonu. 😂🤣 Kdybych neměla prostory, kam s tím, musela bych tu svou vášeň hodně redukovat. Děkuji za přání, určitě z toho něco vyroste.
      A soused? Jakoby nestačilo, že se s námi kvůli synově terase rozkmotřili v červnu ti naši dlouholetí přátelé. Asi budeme letos jako na pustém ostrově. 😂
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  16. Alenko, znám jen jednu osobu, která má tak zelené prsty, jako ty a to je moje švagrová.
    Sousedi, kteří jsou problematičtí, se nějak rychle množí, a ty jejich 4 metrové zdi mi vadí, i když je vídám jen na procházce, připadá mi to, jako by žili na Borech.V bytě jsou problémy, přeci jen nás je v domě 4 vchody po šesti bytech, ale v soukr.domku a se zahradou bych to nečekala. Jiřina z N.
    Budeš mít nejkrásnější dům obsypaný květy, ( můj manžel by si taky přál, aby ty kytky zdechly, být to množství naše )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, já měla v práci kolegyni, o které se říkalo, že má zelené ruce, nejen prsty. Byla to ona, která mi ukázala, jak množit muškáty. Asi jsem z toho něco pochytila. 😃 S těmi zdmi máš pravdu, dnes se opravdu každý opevní na svém pozemku, jen aby tam nebylo vidět. Je to patrné u těch nových domů, které vyrůstají na krajích měst.
      Problémy jsou asi všude, nejen v činžácích, ale i v domcích. Kdysi jsem na tohle téma psala článek o naší "rozhádané" ulici. Dnes jsem byla očíhnout, jak vypadají hortenzie a soused pozdravil. Slušně jsem mu odpověděla. Snad ho ten opravený plot uklidnil.
      Jinak ti mužští jsou, co se kytiček týče, jako přes kopírák.
      Měj hezké dny a opatruj se 🍀💓

      Vymazat
  17. Alenko, to tedy bude muškátů. Starkl je proti Tobě břídil ! Kolik těch kelímků prosím Tě je, máš to spočítané ? Líbí se mi Tvůj věnec s vajíčky. A k akci Z - já mám zkušenost, že když se nám něco po....tak nikdy nezůstane při jednom. Ale Ty máš už vše vyřešeno - plot opraven, internet taky...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, bude! A to mnohem víc, než jsem měla v plánu. Kelímky jsem nepočítala, jen tak zkusmo první den a to jich bylo asi 360. Každopádně mi kelímky došly. Loni jsem toho dost rozdala a navíc jsem na podzim pro své spolužačky dělala sadbu převislých jahod, které se pěstují v květináčích nebo truhlících. Ještě jsou založené v záhonech. Tam jsem těch kelímků spotřebovala také dost. Už jsem rozhodila ve třídě sítě, ale holky se moc nechytly, jen dvě mi pár kelímků dovezly na sraz.
      Přesně jak píšeš, nikdy nezůstane při jednom. Nicméně dnes soused pozdravil, já mu odpověděla a tak jen doufám, že na nás zase nenaběhne s nějakými paragrafy.
      Ten věnec peču z kynutého těsta na vánočky či mazance a pletu ho ze tří pramenů. 😃
      Měj hezké dny💓🍀

      Vymazat
  18. Pěkné ohlédnutí. Už jsme taky využili pěkných (dvou) dní k práci na zahrádce. Nejvíc ze všeho se těším na rajčata. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, moc děkuju.🍀 U nás bylo i dnes hezky, sice to nebylo na tričko, ale bylo příjemných 16°C. Na rajčata se také těším, není nic lepšího, než čerstvě utržené rajčátko. 🍅

      Vymazat
  19. To by byla škoda, kdyby ti to pomrzlo. Tolik práce. Věnec se ti podařil, je krásný. I mazanec a beránek je krásný. U nás letos nikdo nemrskal. Dokonce ani syn nepřišel přes chodbu. Docela mě to mrzelo, což jsem mu v úterý řekla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to, co jsem zasadila je pod střechou, to nepomrzne. Hůř jsou na tom růže a hortenzie.
      Děkuji za pochvalu mého pečení. 🌹 Chápu, že tě mrzí to, že se syn nestavil. Je to jen mužský, ten můj také nepřišel. Zato vnouček se dostavil.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  20. Alenko, ty už máš malé zahradnictví. Krásné shrnutí dnů. Měj pěkný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to zahradnictví je spíš velké, nepočítala jsem, že se téměř vše, co jsem na podzim napíchala do země, ujme. 😃
      Měj hezký den. 🍀

      Vymazat
  21. Alenko, mých pár květináčů s rajčaty a paprikami, je úplné nic, skláním se před tvou neskonalou pěstitelskou vášní. Neuvěřitelné, cítím záda při pohledu na tu nádheru. Mít takovou sousedku by byl dar. Tak přeju brzo lepší počasí nám všem, ať se tvým rostlinám daří. Už vidím tu rozkvetlou nádheru, kdy nesázíš, ale konce s vodou stále v ruce.
    Měj ae moc hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já jsem cvok v tom smyslu, že když má něco kořínky, tak to musím zasadit. Záda mě bolela, o tom žádná. Ale namohla jsem si pravou ruku, bolelo to trvale několik dnů a vypadalo to jako zánět šlach. Mému muži jen slušnost zabránila v tom, aby pronesl: "Dobře ti tak." Dnes už to bolí o něco méně.
      Děkuji za přání rostlinkám, snad se jim bude dařit. S konvemi se v létě naběhám až až. Kytičky si rozmazluju dešťovou vodou, nebo alespoň odstátou. Když někam jedeme a stará se mi o ten "bush" snacha nebo dcera, mohou zalévat hadicí. 🤣😂
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  22. Ty to bereš ve velkém, vypadá to na záběry ze zahradnictví :).
    Ale jsi velmi dobře připravená na budoucnost, ani 15 dalších lockdownů tě a celou rodinu nemůže zaskočit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, stalo se! Udělala jsem té sadby na podzim už méně, ale ve výsledku je toho více než loni. 😃 Díky zahradě mi až tolik lockdown nevadí, jen mě mrzí omezené cestování. Pro letošek to ještě nevidím a také nic neplánuji.

      Vymazat
  23. Jsem tu opět po delším čase. Svůj poslední komentář (únor) jsem musela smazat, neviděla jsem na to a nemohla jsem pak ani na PC. Teď vidím, a to doopravdy - že máte doma zahradnictví, pěstujte jak Karel Čapek. To je ve vaší ulici víc takových zahradníků? Jestli ano, pak to tam musí v létě kvést, ale asi i spotřeba vody je větší. Ale na co šetřit, dovedeš upéct krásné a chutné věci, tak se žije v důchodu - hlavně zdravíčko aby bylo. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji za komentář. 🍀 Těch zahradníků je u nás v ulici víc, ale muškáty v tomhle množství asi pěstuju jen já. Na druhou stranu se stárám jen o kytky na parapetech a zahradě. Naši sousedi, se kterými jsme se loni nepohodli kvůli synově stavbě, mají krom zahrady ještě pozemek v zahrádkářské kolonii. Takže ještě větší cvoci než já. 🤣
      Loni bylo poměrně deštivé počasí, takže jsme z větší části používali dešťovou vodu, máme svedenou půlku střechy do sudu. Na letošek plánuju druhý sud, syn bude mít zastřešenou půlku terasy a byla by škoda, kdyby voda odtékala do kanalizace. Jen tak trochu řeším "nerudovskou otázku", kam s ním. 😂
      Přeji hezké, pohodové dny. 🍀

      Vymazat
  24. Alenko, otevíráš zahradnictví? 😀 Koukám jako blázen a tiše závidím. Já nemám kde muškáty přezimovat ani předpěstovávat a tak je na jaře každý rok kupuji. Chtěla jsem dát na blog fotky mých oken kde se činí rajčata a celer, ale když vidím to množství rajčat u tebe tak se stydím za těch mých 10. Vždycky si říkám že v tom sáčku je semínek strašně moc a mně na zahradě stačí těch 10 rostlin. Pěstuji keříčková rajčata a vždycky jsem měla velkou úrodu. Tak jsem byla na své parapety hrdá, ale moje hrdost utrpěla pohledem na tvoje zahradnictví. 😀 Nám plot na zahradě opraví ČEZ, protože si usmyslel výměnu sloupu pro elektrické vedení a tím pádem nám vyjede jeřáb na zahradu, aby ten betonový sloup vytáhl. Plot a pozemek, který zdevastují pak prý uvedou do pořádku. Ale asi to vyjde na příští rok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, zahradnictví neotevírám. 😀 Přebytky rozdávám. Sazenice muškátů mám na okně na chodbě, kde je dostatek světla a není tam moc teplo. Určitě se neostýchej a pochlub se svými výpěstky. Je spousta lidí, kteří to nedokáží. Letos v předjaří jsem si v zahradním centru všimla, že je na sáčcích uveden počet semínek. Loni to ještě nebylo. Mám osvědčené druhy rajčat, např. stupické ranné, které vysévám rok co rok. V roce 2017 jsme si v Itálii kupovali rajčátka, taková menší, oválná, kterých bylo na stonku hodně. Navíc nám moc chutnala. Domů jsem si přivezla dvě, nechala je hodně vyzrát a pak z nich vyjmula semínka. Sazeničky z nich zatím vypadají nejlépe a daří se jim i tady, nejen v Kalábrii.
      Moc držím palce, aby ČEZ nenadělal moc škody a pozemek včetně plotu uvedl do pořádku. Když se u nás před lety měnila ulice v obytnou zónu a my měli podhrabaný plot, čekali jsem na opravdu hodně dlouho. Nakonec jsme se dočkali až začátkem prosince, kdy jsem doslova "dovlekla" před plot bagristu, který v ulici nabízel ke koupi zbytky zámkové dlažby, protože prý už byla proinvestovaná. Nakonec byl jediný, který plot uvedl do původního stavu. Možná i zalitoval, že s nabídkou dlažby zavítal na místo činu. 😂🤣
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
    2. Můj tatínek byl jiný zemědělec než já. On si také nechával plody na semeno. Já takto pěstuju akorát keříčkové fazolky, že nechám pár lusků úplně dozrát. Také mám strach z toho, jak dlouho jim to bude trvat. je to tam pod lesem, kde se v louce občas vyskytují i zajíci a kdysi dědovi sežrali úrodu salátu a mnohé další. Když tam nebydlíme, tak to nemá kdo hlídat a bez plotu delší dobu si nedovedu představit. To by tam lákalo i zloděje. :(

      Vymazat
  25. No au teď jsem vyšel do truhlíků papriky...

    OdpovědětVymazat
  26. Alenko, opět mraky sazeniček, Ty asi už jiná nebudeš. Nechápu, odkud pořád bereš tolik energie, jsi jednička! :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Taky jsem letos dělal nový plot. Nakonec to dopadlo tak, že jsem musel koupit celé nové poplastované pletivo, ale co se dalo dělat. Nechal jsem alespoň sloupky, které byly zachovalé, ale pletivo šlo nové. Tak uvidíme, jak dlouho to vydrží. Musím říct, že natahování mi vůbec ale vůbec nešlo. Naštěstí mě zachránil soused, který mi s tím pomohl. ;-)

    OdpovědětVymazat
  28. Nás čekaly na jaře (stejně jako každý rok) také velké opravy. Máme velkou zahradu, tak než se ke všemu dostaneme, tak to trvá. Plot máme na pořadu práce, zatím jsem ráda, že manžel konečně objednal a zadělal dálkové otevírání vrat , takže už si je ovladačem otevřu a zavřu a to je panečku luxus :-D .

    OdpovědětVymazat
  29. A co třeba betonové ploty? Jasně, chcete něco hodně levného. Ale aby vám to taky nějakou chvíli vydrželo. A co vím z vlastní zkušenosti, tak betonové ploty jsou skoro věčné. Jen to chce samozřejmě občas na to určenou penetraci a impregnaci. Mrkněte třeba na článek o betonových plotech který o tom poměrně slušně a objektivně mluví.

    OdpovědětVymazat
  30. My máme se sousedy taky dobré vztahy, až na jednoho... On nás sice "jenom" sleduje, ale těžko říct, co má zalubem. Někdy bych chtěla vědět, co se mu honí v hlavě. Vyřešili jsme to tak, že máme na všech oknech rolety den a noc v systému MAXI a roletu na okně k sousedovi vůbec neroztahujeme, takže k nám dovnitř nikdy nevidí.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤