Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 12. dubna 2021

Červené Poříčí

Ráda bych Vás pozvala na jeden zámek, který nepatří mezi ty, které jsou často navštěvovány a kde rozhodně nemusíte dlouho čekat na prohlídku. Z jeho historie a i z fotografií se dozvíte, proč vypadá v současné době omšele. I když i tady se začíná blýskat na lepší časy, jak dokládaji dvě následující fotografie. 

Jedná se o zámek Červené Poříčí, který jsme navštívili v srpnu 2018. 

Vstup do zámku - 11. srpen 2018

Vstupní prostor po rekonstrukci 13. července 2020.
Zdroj fotografie: Internet - stránky zámku na Facebooku

Zámek Červené Poříčí je ojedinělou dochovanou ukázkou stavby ve stylu saské renesance. Nachází se ve stejnojmenné obci v okrese Klatovy, na dohled vodního hradu Švihov. 




První zmínka je datována rokem 1318, kdy v těchto místech stávala tvrz a statek, patřící Jaroslavovi z Poříčí. Byl spřízněn s rodem Černínů a Švihovských. Po jeho smrti roku 1352 se zde střídali majitelé, jednu dobu byl majetek připojen k nedalekému Švihovu. V polovině 16. století je Poříčí uváděno jako samostatný statek v majetku vladyky Jindřicha Mladoty z Jelmanic, který roku 1569 prodal majetek Šicům z Drahenic, a ti, po požáru tvrze, nechali roku 1611 na jejím místě postavit renesanční zámek. Díky velké ploše střechy zámku, která svítila do dálky, získal zámek přívlastek „Červené“. Za účast na stavovském povstání ztratil Mikuláš II. Šic z Drahenic dvě třetiny majetku a Poříčí s třinácti vesnicemi koupil v dražbě roku 1623 císařský plukovník Filip Adam z Kronberku. Panství pak neslo označení Korunní Poříčí. Roku 1634 padl Filip Adam v bojích třicetileté války a jeho majetek přešel do rukou jeho syna hraběte Otty z Kronberku. Ten na zámku trvale žil a také zde roku 1692 zemřel bez mužského dědice. Jeho dcery roku 1709 prodaly panství císařskému generálovi Janu Jiřímu z Haubenu. Ten roku 1716 padl v tureckých válkách u Bělehradu a dědičkou se stala jeho dcera Františka, která byla provdána za bavorského šlechtice hraběte Maxmiliána Josefa Thörringa von Jettenbach. Za Thörringů byl zámek naposledy trvale osídlen. Roku 1763 koupil Poříčí bavorský vévoda Klement František, který v této době již vlastnil Zákupy a Kácov. Zámek nechal stavebně upravit, ale už se tu on, ani jeho nástupce trvale nezdržoval. Na základě rozhodnutí Vídeňského kongresu přešlo roku 1803 zákupské vévodství do majetku Habsburků. Bylo určeno pro vnuka císaře Františka I. a syna císaře Napoleona Františka Karla, vévodu zákupského, kterému se v Čechách říkalo Orlík. Po jeho předčasném úmrtí roku 1832 bylo panství v držení toskánského vévody Leopolda II. Ten jen držel do roku 1847. Poté byly ze zámku odvezeny cenné věci a zařízení a stalo se z něj sídlo správy velkostatku. Po vzniku Československa byl zámek zestátněn. Byl předán Ústřednímu ředitelství státních lesů a v jeho správě zůstal, s malými přestávkami, až do roku 1997. V této době došlo ke spoustě necitlivých zásahů do stavby zámku. Potom jej převzal Národní památkový ústav, který zahájil postupnou rekonstrukci.

Roku 2010 byl zámek prohlášen národní kulturní památkou.

Přijměte tedy pozvání na prohlídku:


Strop místnosti, které se říká "Velká tabulnice". 
Je zde k vidění necitlivý zásah do klenby, kdy místnost byla rozdělena na několik menších. 


Najdete zde sochy českých panovníků a bavorských kurfiřtů, 
které byly původně umístěny na zdi, obklopující zámecký park. 
Z původních 56 soch se dochovala polovina. 
I zde je vidět zásah do zdiva a podlahy.

Kaplová místnost. 
Zůstal jen výklenek ve zdi.

Jediným mobiliářem zámku jsou rekonstruovaná kachlová kamna.
Kdo by čekal klasické zámecké prostory s nábytkem a obrazy, bude zklamán.

Ještě jednou kaplová místnost s pozůstatky necitlivých stavebních úprav.
Zámecké komnaty byly rozděleny na byty pro zaměstnance lesního závodu. 
 

Vstup do velkého sálu

Strop velkého sálu, kde byly z části zachovány původní výmalby. 
Byl také rozdělen na byty vybudováním příček. 
Do zdí byly zasekány trámy a sníženy stropy.
Otvory po trámech jsou vidět dole na fotografii.

A pak bylo vymalováno válečkem.
Dnes restaurátoři odstraňují jednotlivé vrstvy a odkrývají původní výmalbu.

Díra ve stropě je "památkou" na komín od kamen.

Díky sníženým stropům je možno vidět zachovalé zbytky původní výmalby.

Jedna z mála dochovaných fresek.

Odkrývání vrstev nové malby na stěnách

Freska je nazývána "Astraea pax grata".
Rozhodně by si zasloužila zrestaurování.

Tato freska už tolik štěstí neměla.

Díra, která zde byla "vytvořena", způsobila zatékání. Viz vpravo dole.

Zde jsou pro ilustraci ponechány trámy, na kterých spočíval strop bytů lesní správy.
Za nimi je freska, která se jmenuje "Bohové na Parnasu".

Jedna z mála dochovaných fresek - "Paridův soud".

Krb netřeba - zazdíme ho.

Strop a okno v přízemí kaple.

Pohled z okna kaple na řeku Úhlavu.

Hospodářské budovy zámku z vnitřní strany.

Budova zámku a pětiboká zámecká věž.




Vstup do zámku, nad vchodem je letopočet jeho výstavby - rok 1611.

Jako první a nejdůležitější byly zrekonstruovány střechy.

Pohled do zámeckého parku


Z dálky zámek vypadá podstatně lépe než z blízka.

Gloriet v zámeckém parku, který má být také rekonstruován.

Zámecký rybník.

Plot okolo zámku původně zdobily sochy, které jsou dnes v tabulnici.

Gloriet

Zámek a hospodářské budovy.

Na boční straně zámku je ještě patrná původní fasáda.



Poslední pohled na zámecký park. 

Moje dojmy z návštěvy Červeného Poříčí? Ve své době to musel být klenot. 
Bylo mi však smutno z toho, jak si někteří, rádoby hospodáři, nevážili této památky a chovali se k ní macešsky a v podstatě ničili dědictví dřívějších generací. Bohužel k tomu přispěl i minulý režim, kdy byla šlechta prezentována jako ten nejhorší nepřítel. Spoustu dalších nepěkných věcí jsem už nefotila. 

Přeji Červenému Poříčí, aby rekonstrukce a obnova pokračovala a zámek se znovu mohl ukázat ve své původní kráse. 
Bude to trvat dlouho, ale věřím, že jednou tomu tak bude.
 

59 komentářů:

  1. Alenko, děkuji za tuto nádhernou reportáž. Zámek musel být v době své slávy skutečným klenotem. Bohužel kolik zámků skončilo nakonec v troskách jako například Lipová u Šluknova a mnoho dalších, mnoho zámků j bylo léta ponecháno svému osudu a chátrání jako je například Jezeří, Bělá pod Bezdězem a další. Tady se snad blýská na lepší časy. Podle toho, že píšeš o Švihovu, tak tipuji, že je to někde poblíž Klatov. Pokud se situace zlepší a my budeme očkovaní, tak snad se do těchto končin letos vydáme na dovolenou. Ovšem musí být i možnost ubytování, abychom mohli jezdit do okolí a nemuseli se pokaždé vracet až do RBK, což je pak moc složité. Tak že pro nás je to i tip na jeden z možných výletů. Ten park je krásný i zděný altán v něm. Děkuji za zajímavou reportáž a přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuji za komentář.🍀💓 Spousta zámků dopadla špatně, chystám článek o dalším. Červené Poříčí je na půl cesty mezi Přešticemi a Klatovy a opravdu malý kousek od Švihova. Ubytování určitě seženete, otázkou je, jak to bude s cestováním. Pro letošek nic neplánujeme, uvidíme, jak vše dopadne.
      Měj hezké a zdravé dny. 🍀

      Vymazat
    2. Járo, udělala jsem si dovolenou s vnučkami na Klatovsku v r.2019 a bydleli jsme v Chudeníně u Klatov a stíhali jsme Lnáře, Blatnou, Švihov, Klatovy, Černé jezero, Klenovou a dalších hodně míst, včetně Domažlic a statku J.Sladkého...Kdyni, rozhlednu Koráb a další. Tam se vám bude hodně líbit. Hlavně je tam krásně čistý vzduch. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Dřív to opravdu musela být nádhera. Škoda, že něco tak krásného vypadá teď takhle.
    Děkuji za hezkou prohlídku, Alenko. Pěkný zbytek dne. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, moc děkuji. Zámek byl určitě krásný a já věřím, že znovu bude. Díky nadšení lidí, kteří o jeho obnovu mají zájem.
      Přeju hezké dny. 🍀

      Vymazat
  3. V době své slávy musel být zámek opravdu nádherný. Bohužel není jediný, na kterém se necitelně podepsal minulý režim. Práce tam bude opravdu hodně, doslova jak na kostele. Výsledek bude určitě nádherný, třeba se tam někdy podíváme. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, určitě byl zámek krásným místem. Minulý režim nechal zdevastovat spoustu památek, na některých už se povedla částečná rekonstrukce. Bohužel covid teď toho spoustu zabrzdí, na kulturu a obnovu památek ubyde financí.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  4. Souhlasím, dřív musel být zámek krásný. Bohužel necitlivé zásahy v minulém režimu mu hodně ublížily. Aby se mu vrátila dřívější krása, bude to chtít velké investice a bude to trvat dlouho. Přesto se mi prohlídka líbila. Připomnělo mi to loňskou prohlídku na zámku v Brtnici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, zámek byl ve své době krásný a já pevně věřím, že znovu jednou krásný bude. Rozhodně to bude chtít velké investice, ale obávám se, že teď bude muset vše, kvůli covidu, počkat. Brtnici bohužel neznám, na Vysočině jsme pobývali pár dnů v červnu 2019. viděli jsme toho spoustu, ale ještě víc jsme vidět nestihli.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  5. V rodině máme dva restaurátory, nesmírně obdivuji tu mravenčí práci, ze které nakonec vzejde překrásné dílo.

    Podobnou díru měla v bytě babička, když se před 70 lety nastěhovala do městského bytu. Jen to bylo v podlaze a lezli tamtudy nahoru původně řemeslníci z dílny v přízemí :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, kdysi jsem poznala jednu restaurátorku a vím od ní, jak je její práce náročná. Takže před tvými rodinnými příslušníky hluboce smekám.
      Když jsem si četla o díře v podlaze, myslela jsem, že tam babičce lezla nějaká havěť. A oni si jen řemeslníci udělali zkratku. 😀
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  6. Alenko, je to smutné toto vidět, ale je úžasné vidět pak ty opravené interiéry, fasádu i zahradu po zásahu nadšenců, kteří záchraně věnují tolik času i finančních prostředků. Doufám, že se to tady taky povede a bude radost se podívat.
    Měj se hezky. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, na mně při prohlídce opravdu padl smutek, takže jsem pak přestala fotit. Byli jsme na prohlídce sami s mužem, plus průvodkyně. I na ní bylo vidět, že by raději provázela skupinu návštěvníků klasickými zámeckými interiéry. Snad se Červené Poříčí dočká lepších časů. Ten zrenovovaný vstup už vypadá nadějně.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  7. Milá Alenko,
    ad "Díra ve stropě je "památkou" na komín od kamen." Jestli on tudy taky nevyletěl čert! Jeden nikdy neví! A komín nemá k ohni daleko! :-)
    Na fotkách mě nejvíce zaujaly květinky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dorko, mě to s tím doktorem Faustem napadlo u té větší díry, která zasahuje do fresky. 😀 Ta po komínu je poměrně malá. Květiny mezi zámkem a hospodářskými budovami byly krásné, stejně tak i hortenzie v zámecké zahradě.

      Vymazat
  8. Alenko,na takové to chátrající památky mám stejný názor,jak píšeš dole.Velká většina chátrajících objektů má stejný důvod.
    Zámek musel být opravdu nádherný,jenom ta velká plocha parku.Také bych mu přála,aby rekonstrukce pokračovala.Nadchnul mě gloriet.Lákají mě hodně staré stavby nacházím v nich nějaké kouzlo starých časů,více než v nějakém přepychu.Manžel mi na to říká,že jsem ujetá.
    Díky za nádhernou podívanou.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, to já patřím také mezi "ujeté". Staré stavby a ještě víc archeologické areály mě také lákají. Chodím jimi a přemýšlím, po koho stopách jdu. Mám ráda památky všeobecně, u těch méně navštěvovaných je obrovskou výhodou to, že se člověk nemačká s dalšími návštěvníky a nemusí dlouho čekat na prohlídku, kdy se občas stane, že jedna skupina dohoní v prostorech památky tu předchozí. I to už se nám stalo.😀
      Snad se Červené Poříčí dočká obnovy, moc bych mu to přála.
      Moc děkuji za komentář a přeji hezké dny. 🍀

      Vymazat
  9. Alenko, krásná prohlídka a věřím, že se blýská na lepší časy. Podobně na tom byl zámek ve Vimperku. Také byl rozdělen na byty a celkem vybydlen. Naštěstí i zde už probíhá rekonstrukce.
    Zámek Červené Poříčí je nádherný a po rekonstrukci, která nebude jednoduchá ani levná, bude se opět na co dívat. Třeba se do něj jednou také podívám.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, moc děkuji. Zámek ve Vimperku si pamatuji. Jezdívali jsme mnoho let do Horní Vltavice a Vimperk býval cílem zejména větších nákupů. Město máme prochozené, se zámkem jsme tehdy neuspěli. Vím, že už je zpřístupněn veřejnosti a je v plánu našich cest.
      Červenému Poříčí a i dalším zámkům, které potkal podobný osud, nezbývá, než držet palce, aby se jim dostalo financí na rekonstrukci a aby ti, kteří o jejich záchranu bojují a pomáhají ve své snaze nepolevili.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  10. Alenko, jsem ti vděčná za tento článek, my jsme tam byli loni a mám to na blogu 19.7.2020, ale zdaleka ne tak krásně obsáhle pojednáno i s historií místa! V tom jsi o dvě koňské délky přede mnou, já to jen tak letem světem vzala, protože jsme se tam stavili v rámci výletu po více místech. Souhlasím, že až se to opraví a zrekonstruuje, bude to krásné. Saská renesance je také, tuším, na zámku v Benešově n.Pl. a v Jílovém a pod...na Děčínsku, jestli se nepletu. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, podívala jsem se na tvůj blog a fotky z Červeného Poříčí mě potěšily.👍👍 Zejména ten renovovaný vstupní portál, který my viděli ještě před renovací. Saská renesance je k vidění na hodně objektech na severu Čech, kde vznikala díky sousedství se Saskem. Mimo tebou zmíněných je to i zámek ve Šluknově. I zámek Libouchec sem patří. Červené Poříčí je jediným zástupcem tohoto stylu v Plzeňském kraji.
      Děkuji za komentář a přeji klidné pohodové dny. 🍀

      Vymazat
    2. Alenko, jak píšeš, tohle téma je tak smutné, my jak s mužem občas objíždíme určité oblasti, zíráme, jak jsou většinou jezeďákama nebo vojákama zničené kláštery a zámky. Co to bylo za ignoranty? Už se to začalo opravovat ( někdy někde ) a domnívám se, že covid to hodně zbrzdí.Jiřina z N.
      Českou Lípu, Horní Libchavu, Benešov n.Pl., Jílové a Libouchec jsme znova navštívili taky loni.Ale některá ta místa jsem fotila jen přes plot.

      Vymazat
  11. Aleno, díky za hezký fotovýlet i s historickým výkladem :). Snad opravdu zámek čeká větší obnova a lepší časy. Je to taková ušmudlaná perla, co by po vyleštění krásně zazářila... Třeba tvrz v Královicích, kterou jsem fotila na našem nedělním výletě (viz článek na blogu), vypadala ještě před 5 lety o hodně hůř - aspoň podle fotek, které jsem našla na mapy.cz. A dneska je (alespoň při pohledu zvenku) pěkně obnovená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já děkuji za komentář. 🍀 Snad se perla dočká svého vyleštění. Podobných památek je bohužel mnoho. Dívala jsem se na krajský rozpočet a na obnovu památek je v něm pro letošní rok schváleno o 2 miliony méně, než v předchozím roce. Bude to rozhodně běh na dlouhou trať.
      Tvrz v Kralovicích na Tvém blogu vypadá velice hezky, nedokážu však posoudit její stav před tím, protože jsem do těchto míst nikdy nezavítala.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
    2. Alenko, když si na mapy.cz rozklikneš fotogalerii k tomuto místu, tak tam jsou právě starší fotky (já tam taky byla poprvé)

      Vymazat
  12. Alenko, člověk by zaplakal... Moc děkuji za prohlídku, hned jsem si zámek poznačila, až pojedeme kolem. Zdá se, že nakonec nespadne a všechny ty socialistické zásahy přežije. Ale bude to asi trvat a bude to něco stát...
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, byla jsem z té prohlídky smutná, ale vím, že to není jediný případ, kdy byla památka necitlivě poničena. Připravuji článek o další památce.
      Moc děkuji za komentář a přeji hezké dny. 🍀

      Vymazat
  13. Alenko, moc děkuji za reportáž. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já děkuji za komentář
      a přeji také hezké dny. 🍀

      Vymazat
  14. super reportage, dakujem za rozsirenie obzoru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a jsem ráda, že jsem tuto památku mohla přiblížit.
      Přeji hezké dny. 🍀

      Vymazat
  15. Takových menších zámků, které "hospodaření" nejrůznějších organizací nepřežily vůbec, je bohužel spousta. Je pozitivní, že tenhle zámek, zdá se, aspoň dostal šanci na lepší budoucnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, souhlasím s tebou, že úplně zaniklých zámků je spousta.
      Červené Poříčí mělo štěstí v tom, že se stalo národní kulturní památkou a započatá devastace byla skončeno a začalo se s obnovami.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  16. Takhle je s prominutím dokurvenej hrad Vargač v Dobříši. Tam se prostě zasekaly do zdí traverzy, a udělaly betonové podlahy a že to zasahovalo třeba do půlky oken? Koho to zajímá.... hlavně že měly rukavičkářky kde bydlet. Teď to pán co to od koupil pracně dává dohromady...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, hrad Vargač má tu historii o to smutnější, že už v 18. století z něj udělali sýpku a potom se z něj snažili udělat ubytovnu. Smutné je to, že stále nejsou finance na jeho rekonstrukci, která bude kvůli betonu uvnitř hodně náročná, ne-li nemožná.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
    2. No majitel se snaží, je nová střecha, celý objekt má nová okna, uvidím jak letos to pokročí. Ale je to běh na dlouhou trať.

      Vymazat
    3. Já se na Vargač dívala z druhého břehu rybníka, když jsem byla loni v červnu v zámeckém parku. Střecha je základ všech rekonstrukcí, bez ní by nemělo téměř smysl něco dělat.
      Přeci jen to byl pohled z dálky a mně připadal hrad stále stejný jako před lety. Nicméně tato zpráva mě potěšila. 👍👍👍

      Vymazat
    4. Ono se k němu dostaneš když jdeš cestou okolo hřbitova, takže to tam většinou vždycky vezmu hned po vystoupení z autobusu. Zkontrolovat jak to jde.

      Vymazat
  17. Jeee, my tam byli rok před vámi. A podle fotek stav podobný. Krásné místo, i ta zahrada.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, moc děkuju za komentář. On ten stav bude podobný ještě asi hodně let, i když už vstup doznal úpravy.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  18. Vždycky mne potěší, když se nějaká stará památka citlivě zrekontruuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, souhlasím s tebou. Je to určitý projev úcty k tomu, co nám tu zanechali ti, kteří tu kdysi žili a něco tu zanechali pro budoucí generace.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  19. Alenko, děkuji za seznámení s tímto zámkem. Pár takových jsem prošla a jsem vždy nadšená, když vidím snahy o znovuzrození. Přeji také tomuto zámku tuto možnost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, jsem ráda, že jsem ti mohla představit zámek z opačného konce naší země. Také jsem prošla už několika památkami, kde došlo k devastaci. Zahřeje to u srdíčka, když je zájem o obnovu toho, co nedávní "rádoby hospodáři", dokázali poničit.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  20. Necitlivé zásahy do architektury se spoustě stavbám nevyhnuly a tento zámek je toho důkazem. O to víc pak potěší, když člověk na svých cestách narazí na místo, kde je velká snaha o obnovu. Tento zámek má štěstí :-) Vždy mě však udiví výčet všemožných majitelů, kteří se většinou střídají jako ponožky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lili, máš bohužel pravdu v tom, že spousty staveb a nejen zámků byly necitlivě upravovány. Některé památky i zbořeny. Tento zámek má štěstí v tom, že se dostal pod Národní památkový ústav a byl prohlášen národní kulturní památkou. Díky tomu se dostal i k financím na opravy. Když se k tomu přičte nadšení a elán těch, kteří tomu napomáhají, je to na dobré cestě.
      Majitelé panství se opravdu dost často střídali. Život byl kratší, někteří umírali bez dědiců, další padli v bojích, jiní o majetky přišli.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  21. Vždycky přemýšlím s jakými pocity se tak necitlivě zasahovalo do budov, které měly a mají svoji historii.
    Jak je psáno nade mnou. Tento zámek má štěstí, že se s obnovou počítá.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, na mně při prohlídce padl smutek. Zámek jsem neznala, ač jsme byli na nedalekém Švihově, nějak jsme ho minuli.
      Podobný smutek jsem už zažila na více památkách (Bečov, Manětín a další), ale ty už byly z části rekonstruovány. Věřím, že i tady jednou dojde k tomu, že se vše podaří dovést do zdárného konce.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  22. Devastace zámečku je značná, ale tento měl štěstí, že se ho někdo ujal a v rámci možností jej dal dohromady. Původ má opravdu slušný, už letitou historii. Krásné fotky před - i po, taky se mi líbily ty s květinami, opravdu květiny dokážou krásně oživit okolí.
    Pěkná reportáž!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuju. Červené Poříčí mělo štěstí v tom, že bylo prohlášeno národní kulturní památkou, pro svůj ojedinělý styl v západních Čechách a díky tomu se dostalo pod Národní památkový ústav. To zaručuje alespoň nějaké finanční krytí a když se k tomu přidá pár nadšenců, kteří mají zájem o jeho obnovu, je snad vše na dobré cestě.
      Kytičky opravdu dokáží zkrášlit a vylepšit i ty nejméně hezké prostory.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  23. Z to ho až bolí srdce, kolik krásy bylo nenávratně poničeno, přesto stále dost zbývá, dost na to, aby si člověk udělal představu o někdejším půvabu a vznešenosti zámečku. Také mu moc přeju, aby rekonstrukce proběhla úspěšně a toto krásné místo bylo uchováno pro nás i další generace. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bev, bylo mi při prohlídce smutno, když jsem viděla ty "rozparcelované" sály, díry ve zdech, které "zdobily" malby válečkem. Tohle je ukázka toho, jak se tu dříve hospodařilo. Přemýšlela jsem o lidech, kteří tam dostali byty od lesního závodu. Zda jim toho zámku nebylo trochu líto? Nebo jim bylo všechno fuk a v duchu tehdejších názorů se svým způsobem vyrovnávali s nepřítelem, kterým pro ně byla šlechta? Měla jsem tu čest poznat osobně jednoho šlechtice, byl to můj kolega, který ač byl vzdělaný a moudrý, byl nucen vykonávat podřadné práce. Od té doby je pro mně synonymem pro výraz šlechta slovo šlechetnost. Bývalému kolegovi bylo vráceno rodové jmění, ale zůstal stále stejným šlechetným člověkem. Každé setkání s ním byla radost.
      Doufám, že se Červenému Poříčí podaří vrátit jeho bývalou krásu.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  24. Alenko, mě je vždycky také smutno z takového ničení památek...A že toho bylo zdevastováno. Muselo to tam být ve své době kouzelné, líbí se mi také ten gloriet. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, bylo to smutné. Bylo toho zdevastováno spoustu, některé památky byly zlikvidovány úplně. Gloriet by se měl snad opravovat letos a věřím, že zámek se také jednou dočká.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  25. "Zámecké komnaty byly rozděleny na byty pro zaměstnance lesního závodu." To tedy zní jako špatný vtip.
    Zachovalé fresky jsou krásné a oprava fasády je také moc pěkná, když to tak bude postupovat, nakonec tam budou prohlídky ve více okruzích :).
    Zákoutí zámeckého rybníku s mohutnými stromy naštěstí neutrpělo necitlivým zacházením.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, tohle byla bohužel smutná realita. 😢 Vysekat šlic do zdi, popřípadě do klenby a přehradit. A aby se to dříve vytopilo, snížíme stropy. Takhle nějak podobně uvažovali ti, kteří měli zámek ve své správě. S podobnými zvěrstvy jsme se setkali na více místech.
      Věřím, že nadšení těch, kteří usilují o to, aby zámek byl opět krásný, nezeslábne. Stejně tak doufám, že NPÚ bude i nadále poskytovat finanční prostředky na rekonstrukci.
      Rybník naštěstí té devastaci odolal.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  26. V Červeném Poříčí bydlel jeden můj strýc...Byl jsem za ním jen párkrát v dětství, z okna měl pěkný výhled na les...Tenkrát jsem viděl i ten zámek, ale pamatuji si jej kennmatnrmm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, já myslela v prvním momentě, že bydlel přímo na zámku. 😀 Ještě, že tomu tak nebylo.

      Vymazat
  27. Tak tenhle zámek se mi nelíbil, byla to taková hodně smutná prohlídka. Je tam toho víc k rekonstrukci než k dívání. I když podle některých záběrů to kdysi nejspíš byl velmi hezký zámeček...

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤