Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 20. ledna 2018

Co se to s námi stalo?


"Ty seš fakt úplně blbá, ty krávo..."
Podívala jsem se nejprve na toho, kdo tuto větu pronesl a pak můj pohled zaregistroval další hosty v restauraci. Všichni se dívali k našemu stolu. Položila jsem příbor na talíř, ze kterého jsem v podstatě jen ochutnala. Mlčky jsem se zvedla, došla si k věšáku pro kabát a opustila restauraci. Jen úkradkem jsem zahlédla svého muže a zaslechla: "Tos teda přehnal."
Muž mně došel kousek od restaurace. Oba jsme se shodli na tom, že máme v podstatě docela velký hlad, ale co je moc, to je moc. Cestou domů v tramvaji jsme se pochechtávali, protože nám došlo, že jsme mu tam nenechali žádné peníze za naše nedojedené obědy. "To má za tu krávu", řekl můj muž a já se začala smát.
Znovu se po nás dívali lidé, ale tentokrát mi to bylo jedno.
Ta věta z úvodu zazněla proto, že mám odlišný názor na to, koho volit v druhém kole prezidské volby.
Dotyčný, který jí vyslovil, má totiž jiný názor než já. Ale já mu ho neberu, ani mu nevnucuju ten svůj.
Touhle větou zabil dlouhé roky trvající kamarádství.
I když ... svými názory a argumenty mě provokoval a štval už nějakou dobu.
Copak musíme mít všichni stejný názor?
A nebo jen ti, co křičí, mají pravdu?
Dosud jsem většinou mlčela a nechala ho mluvit. Myslela jsem si své a říkala si,"Až se vykecáš, bude ti asi líp."
Občas jsem se, sice chabě, ale pokoušela oponovat.
Muž mě klidnil a říkal: "Nenech se vyprovokovat."

Ano, mám svůj názor na to, kdo by měl zasednout na Pražském hradě.
Jiřího Drahoše jsem volila v prvním kole a ve druhém mu samozřejmě dám opět svůj hlas.
Současný prezidet při minulých volbách proklamoval, že bude prezidentem všech.
Zdůrazňoval, že bude prezidentem i těch "dolních deset miliónů".
A výsledkem je to, že se lidi kvůli rozdílným názorům začali nenávidět, napadat a rozcházet - a to nejen názorově.
Nikomu před tím se zatím nepovedlo takhle rozeštvat lidi.
Pravda a láska byla zašlapána do prachu.
Lež a nenávist mají zase navrch.

Začátkem týdne mi volala kamarádka, se kterou se známe už dlouhých 50 let. "Můžu se tě zeptat, koho si volila?" Moje odpověd' se jí nelíbila. Snažila se mě přesvědčit o tom, že moje volba není dobrá a moje rozhodnutí pro druhé kolo je ještě horší. "To radši k volbám nechod'". Po více než třičtvrtě hodiny dlouhém telefonátu to vzdala. Pak mi ještě poslala několik emailů. Odpověděla jsem jí v tom smyslu, že pevně doufám, že odlišný politický názor nebude mít vliv na naše dlouholeté kamarádství. Odpověděla mi, že jediným mým štěstím je to, že jsem stejně volila už v kole prvním a že to tedy nebude žádný nový hlas.
Co se to s námi stalo?

Nikdy jsem si nemyslela, že na svém blogu budu zveřejňovat cokoli, co souvisí s politikou.
Tento článek je opravdu výjimkou, ale já prostě nemůžu jinak.

60 komentářů:

  1. Mám to podobně . Radši už nepíšu, koho volím a proč na sociální síti mě naposledy málem udupali. Taky moje kamarádka začala,že bude volit někoho jinýho než já . Takže jsem jí na rovinu řekla,že se s ní o tom bavit nebudu, že politika zbytečně rozděluje a je to pravda .

    OdpovědětVymazat
  2. Já to napíšu. Už v létě jsem byla podpořit pana Drahoše na podpisovém místě.

    OdpovědětVymazat
  3. A ještě jsme si navzájem ve stejném čase psali komentáře, to je osud

    OdpovědětVymazat
  4. Ať volíme kohokoliv, vždycky se najde někdo, komu se to nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  5. Na fb mám v přátelích několik blogerek které ke mě chodí a jsou to většinou dámys tarší než ty, až na dvě výjimky, ale co je spojuje je to, že jsou z Moravy. A asi ti nemusím říkat kdo že je jejich idolem a láskou .... a kdybys četla ty někdy až útočné odpovědi na moje komentáře že prostě Zeman nikdy ani ve snu, a že moje volba to nebyla ani poprvé před pěti lety, natož teď. A přesně to jsou tipy na které je cílená antikampaň a fakenews. Věří tomu jako písmu svatému. Radši už jsem s těmi komenty přestala a jen se modlím ať už je po volbách. Tolik urážek, sprostoty a   lží už mne vážně nebaví. Jenže to je přesný odraz toho jaká je naše politická reprezentace právě v čele s nejvyšším...  asi si takového prezidenta zasloužíme, protože se k sobě už vážně chováme jak hovada I když, i ty krávy a volové se k sobě nechovají tak jako lidi. Dost se ojím, že to i tentokrát slušnost projede a zas vyhraje to státní buranství.

    OdpovědětVymazat
  6. Lidé už neví, co je slušnost a proto si všechno nechávám pro sebe

    OdpovědětVymazat
  7. Naštěstí jsem při volbách se svým okolím ve shodě...v rodině i v práci, i v práci Prvorozeného. Jsem tomu ráda, nemíním se kvůli politice hádat...

    OdpovědětVymazat
  8. Každý má právo na svou volbu

    OdpovědětVymazat
  9. Lidé nemusí mít stejné názory, ale to neznamená, že by si měli nadávat. Pokud to někdo dělá slušný není. Rozdělené názory ale  byly v průběhu dějin vždycky, proto také byly a  jsou i války, není to jen v této době. Myslím, že je to spíše jen tím technickým propojením mezi lidmi, že to o sobě víc ví. Více tolerance je třeba.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Udělala jsem opravdu výjimku, jednak tím článkem a hlavně tím, že jsem napsala, koho budu volit. Takhle rozdělení jsme snad ještě nikdy nebyli,

    OdpovědětVymazat
  11. Bohužel, lidé stále neumí debatovat.

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Naprosto souhlasím. Slova jako je slušnost, etika a další se někam vytratila.

    OdpovědětVymazat
  13. [9]: S tím souhlasím, protože každý máme právo mít svůj názor. Ale společnost zhrubla, jsou mezi námi hulváti, kteří zapomněli na slušné chování. Je mi to líto, že odlišné názory dělají, z dříve slušných lidí, hulváty.

    OdpovědětVymazat
  14. Já nějak nechápu, jak po tom, co tam 5 let Zeman předvádí, může mít takovou hrozně obří podporu. Nehledě na to, že jeho zdravotní stav je dost bídnej a já si nemyslím, že člověk kterej je na tom takhle by měl zastávat funkci prezidenta.

    OdpovědětVymazat
  15. já to taky nechápu, ať si každý volí koho chce..

    OdpovědětVymazat
  16. Každý má právo volit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, to je ta demokracie, po které jsme za totáče tolik toužili. Teď si s ní někteří nevědí rady

    OdpovědětVymazat
  17. [14]: Lidem se asi líbí, jak se vyjadřuje a mají pocit, že je jedním z nich. To, že si dokáže poupravit zákony k obrazu svému, že jeho nejbližší spolupracovník po pěti letech nemá bezpečnostní prověrku nevidí. Ale já jim to nezazlívám. Každý má nastavený svůj žebříček hodnot a pokud jim nevadí hulvát... Myslím si, že prezident by měl být slušný a důstojný představitel naší země. tedy i nás.

    OdpovědětVymazat
  18. [16]: Evi, někdy si říkám, že pro tohle jsem teda těma klíčema na Václaváku fakt nezvonila.

    OdpovědětVymazat
  19. Mám kamarádku, která nemá vlastní názor. Papouškuje slova svého muže a to je důvod, proč asi přestane být mou kamarádkou. Volí navíc Zemana ( pochopila bych, kdyby to dokázala rozumně obhájit a použít mozek , ale zase kváká nesmysly) -  naše letité přátelství asi umře.

    OdpovědětVymazat
  20. [2]: Teoreticky by urna mohla přijít za tebou :) Mělo by stačit zavolat na úřad a nebo pak přímo okrskové komisi a požádat, aby za tebou přišli.

    OdpovědětVymazat
  21. [2]:Volit můžete i v nemocnici Aspoň za naší babičkou takhle před lety s urnou přišli. Ale samozřejmě hlavně přeji rychlé a úplné uzdravené. Markéta

    OdpovědětVymazat
  22. [19]: Asi nebudete taková kamarádka, když se o ní takhle vyjadřujete

    OdpovědětVymazat
  23. Nelze považovat nositele jiných politickych názorů za blbce...to bychom se vůbec nemohli bavit vubec...Werich vzpomina jak ho prekvapili v Americe pravicovi republikani, kteří je s Voskovcem jinak plně respektovali, i když věděli že politicky jsoz jinde...

    OdpovědětVymazat
  24. Well, mám k tomu textu pár poznámek

    OdpovědětVymazat
  25. Největší omyl je,že za naše chování (spíš hysterii co se týče voleb) může p.Zeman nebo p.Drahoš - nemůže,za své chování je zodpovědný každý sám za sebe.Sprostoty a útoky jdou z obou stran a jsou vyrovnané (kam se hrabou fandové Sparty a Slavie).U nás v příbuzenstvu volil každý jiného kandidáta a nejvýš to skončilo špičkováním mezi sebou. Syn je momentálně na zahraniční dovolené s rodinou kamaráda a každý teď bude volit opět  jiného kandidáta, jejich vztahy to nijak neovlivní, bylo by to hodně smutné kdyby je mělo rozdělit kdo za pár dní usedne na Hrad. Tak asi tak - jinak máte moc pěkný blog.

    OdpovědětVymazat
  26. Něco podobného mám za sebou a už je tomu drahno let. Stále mě zní v uších slova: "ty ještě kupuješ sobotní právo"? Na co jsem já a jiní cinkala klíči - a má odpověď, aby si každý mohl koupit tisk jaký sám uzná za vhodný.

    OdpovědětVymazat
  27. Na co si hrajete?Zemana volila mimo Prahy celá republika.

    OdpovědětVymazat
  28. No je mi jasný, že přesně tohle jsi svým článkem myslela. A stokrát mi tady někteří komentátoři mohou tvrdit, že Zeman nikoho nerozděluje .... a jejich "slušné" vychování taky asi někdo nějak opominul. A jsme tam kde jsme byli. Místo konstruktivní diskuze urážky. Ano, neumíme diskutovat, pouze pod slovem diskuze používáme sprosté argumenty a nadávky.

    OdpovědětVymazat
  29. [26]:Jseš holt ta čestná výjimka.

    OdpovědětVymazat
  30. [27]: Aspoň se za své rodné město nemusím a taky nebudu stydět!

    OdpovědětVymazat
  31. [19]: Lidí, kteří nemají vlastní názor bude asi víc. Je to škoda.

    OdpovědětVymazat
  32. Mně jen mrzí, že se dokážou dvě kamarádky pro jeden rozdílný  názor dokrve pohádat a přestat spolu komunikovat, i když třeba předtím měly stejné záliby. Já například vůbec nechápu, jak mohl dostat Zeman tolik hlasů z Moravy, když já a moje rodina ho nevolila. Volili jsem Hynka, který nám byl svým postojem nejblíž a nyní se musíme rozhodnout. Ale že bych kvůli tomu opustila kamarádku?

    OdpovědětVymazat
  33. ... každém případě jste se rozhodla zcela správně.U mne by ten chlap neměl vůbec šanci,natož být někdy mým kamarádem...

    OdpovědětVymazat
  34. Je to smutné, ale poslední dobou čím dál víc narážím na to, jak se dlouholetá přátelství ocitají v troskách jenom kvůli tomu, že mají dva lidé odlišné názory. Smutné.

    OdpovědětVymazat
  35. Já jsem se bavila v autobuse v pátek, dva starší kamarádi se také dohadovali, kdo bude koho volit, ale ten, co chce volit Drahoše, byl slušný, o tom druhém se to říci nedalo. Nesvědčí to taky o něčem? Podobné argumenty (sprosté)? Nemám vůbec ráda vulgarismus a i v televizních filmech je ho čím dál víc, bohužel.

    OdpovědětVymazat
  36. Ale vidíš, že veškerá tahle agrese přichází od Zemanovců? Já s toho všímám už delší dobu. A už jen proto bych ho nikdy nevolila... jestliže jeho skalní příznivci jsou takhle omezená individua, která jsou schopna zničit přátelství kvůli volbám. Horší to bylo podle mě jen s parlamentními volbami a SPD, ti toho taky stihli rozeštvat hodně.

    OdpovědětVymazat
  37. Tvá kamarádka by ze mě neměla radost. Dám Drahošovi nový hlas, protože jsem ho v prvním kole nevolila. Byl to Hilšer. Ale mám smůlu, v mém okolí jsou všichni Zemanovci, naštěstí mě berou jako exota a nechávají být.

    OdpovědětVymazat
  38. Jak málo stačí. Je to smutné. Někde jsem četla názor, že jsme se rozdělili na dva prezidentské tábory. Ano. Bohužel, je to pravda. A ty dva tábory mezi sebou vedou bitvu v argumentech a urážkách. Je to smutné...

    OdpovědětVymazat
  39. [32]: Majko, mně hlavně mrzí to, že jsme rozdělení a nikdo nedokáže uznat, že ten druhý má právo na svůj vlastní názor. Připadá mí to jako: "Kdo nejde se mnou, jde proti mně."

    OdpovědětVymazat
  40. O politice je lepší se s lidmi nebavit. Naštěstí ale osobně neznám nikoho, kdo by chtěl volit Zemana...

    OdpovědětVymazat
  41. [41]: Já ano a není jich málo. Ta věta z úvodu padla po té, kdy se mně dotyčný zeptal, koho budu volit a já odpověděla.

    OdpovědětVymazat
  42. A proto bývávaly v prvorepublikových kavárnách ceduličky:

    OdpovědětVymazat
  43. [43]:Tak to je zajímavé, to jsem nevěděla.

    OdpovědětVymazat
  44. Já ti nadávat nebudu, ale Fischer by byl rozhodně lepší a měl by větší šanci proti Zemanovi.

    OdpovědětVymazat
  45. Ahoj , asi to nebyli dobří přátelé a rozumní lidé. To je přece ta demokracie, že může mít každý svůj a odlišný názor. Není třeba o něm ty druhé přesvědčovat. Každý z mých přátel pokud vím volil někoho jiného a mnozí říkali, že se jim nikdo z kandidátů nelíbí, ale přátelé jsme stále. Mezi námi, politika se tím nezlepší ani nezmění. Už dávno si nemyslím, že šel někdo do politiky proto, aby něco udělal pro národ a lidi. To je naivní představa, ale na druhou stranu, někdo to dělat musí. Vůbec jim nezávidím. Dokážu se zabavit jinak.

    OdpovědětVymazat
  46. Lidé by se kvůli politice k sobě neměli chovat hnusně. Bohužel to dělají a je to úplně zbytečné, protože volební šílenství pomine ale lidé budou muset žít s ostatními lidmi dál.

    OdpovědětVymazat
  47. Já myslím, že i když se (v čemkoliv)neshodneme, na kamarádství by to nemělo mít vliv.

    OdpovědětVymazat
  48. [47]: Všimla jsem si, že nejvíc rozbrojů se teď snaží vyvolat voliči pana Drahoše házením špíny na Zemana. Když se všichni považují za vzdělané a inteligentní,tak se divím, že se snižují k takovým ubohostem.

    OdpovědětVymazat
  49. [48]: Nesouhlasím. Doporučuji přečíst si komentář [24]:. Má pravdu.

    OdpovědětVymazat
  50. [43]: Takovéto ceduličky by se hodily i dnes.

    OdpovědětVymazat
  51. Ta politika hýbala opravdu všemi. Já se na všechny ty reakce vykašlala a ani jsem se do těch vášnivých diskuzí nezapojovala a udělala jsem dobře.

    OdpovědětVymazat
  52. [52]: Jsem ráda, že jsou volby za námi a snad nastane pomyslný klid zbraní.

    OdpovědětVymazat
  53. Žádná politika nestojí za to, aby se kvůli tomu rušila přátelství a hádali se lidi i v rodině. Ani volba prezidenta. Na fejsu jsem viděla spoustu špíny a to i od Drahošovců, sorry. Jestli oni poukazovali na špinavé praktiky od Zemanovců, pak oni sami nezůstávali nikterak pozadu.

    OdpovědětVymazat
  54. P.S. neboj, já tě zavrhovat nebudu Mělas pro svou volbu nějaký důvod a tak to beru.

    OdpovědětVymazat
  55. [54]: Vendy, moc děkuji za názor a souhlasím s tebou, že žádná politika opravdu nestojí za to, aby rozdělovala lidi a rušila přátelství. Bylo to všechno hodně na hraně, mnohdy až za hranicí slušnosti a já jsem ráda, že je to už za námi.

    OdpovědětVymazat
  56. [56]: Kdyby to bylo na fejsu, dám ti lajk

    OdpovědětVymazat
  57. [57]: Já facebook nemám, možná jsem tím tak trochu rarita. On stačí ten čas, který věnuju blogu a správcování dvou tříd na Spolužácích.cz. Ovšem za případný lajk děkuji.

    OdpovědětVymazat
  58. [58]: Koncert musel být opravdu úžasný! A i s lidmi se to časem zklidní, stačí, když přijdou jiné, závažnější problémy (teda ne že bych po nich toužila, my se můžem dostat do takových problémů, že nějaký Zeman versus Drahoš nám bude připadat jako Disneyland).

    OdpovědětVymazat
  59. [59]: Koncert úžasný byl a Drahoš tu medaili obdržel za druhé místo. Zaznělo jen, když už je ta olympiáda.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤