Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 16. července 2016

Co to bylo?



Patřím mezi ty, kterým se říká "technický antitalent".
Moje schopnosti, co se techniky týče, začínají a končí u vypínače. To ostatní mi musí někdo vysvětlit.
Nevím, ale asi v mém mozku chybí něco, co mi neumožňuje pochopit návody k obsluze, kterým každý normální člověk rozumí. Já mezi ně nepatřím.
V praxi to vypadá následovně. Koupí se nějaký nový spotřebič, přístroj ... tady lze dosadit lecos a já na to koukám, obdivuju barvu, tvar, design a .... pak nic.
Jo, zapomněla jsem, že občas objevím i knoflík, či vypínač, kterým se to nové "cosi" spouští nebo zapíná.
A pak nastupuje většinou můj muž, který si vezme do ruky návod k obsluze, protože na rozdíl ode mně mu rozumí a chápe ho a pak mi vysvětlí, co s tím dál. "Hele, když to budeš chtít zapnout, tak zmáčkneš tohle, když budeš chtít (tady lze dosadit jakákoliv další fuknce), uděláš tohle... a tak dále." Já si píšu na papírek poznámky, abych se pak mohla tvářit, že tomu novému "cosi" rozumím a na malou chvíli nevypadám jako naprosté technické tele.
Vždyt' já mám dokonce napsaný i návod, jak pustit domácí pekárnu!
Problém nastává v momentě, když papírek s poznámkami k dotyčnému spotřebiči nemohu najít. Tak pak volám na pomoc manžela, hledám pro něj návod k použití a bezradně se na něj dívám s očekáváním, že mi znovu pomůže.
Většinou tomu tak je.

Včera v pozdních večerních hodinách, kdy jsem se konečně dostala k tomu, abych zareagovala na komentáře na svém blogu a pak si prošla blogy těch, ke kterým ráda chodím, jsem zjistila, že se mi občas nedaří vložit komentář. Musela jsem opakovaně kliknout, aby se zobrazil.
Co to bylo? Opravdu nevím.
Spát se mi ještě nechtělo, protože jsem po nočním návratu z Polska prospala téměř celé čtvrteční dopoledne.
Šla jsem se podívat, co je nového. No nazdar! V Turecku je převrat. S touto informací jsem se přiřítila za manželem, který sledoval nějaký film v televizi. Jen něco zamručel.
Vrátila jsem se k počítači a když jsem rolovala zprávou dolů, monitor zčernal.
Co to je?
Vědoma si toho, že muže znovu vyruším od sledování televize, jsem za ním přišla s tím, že mi zčernal monitor.
Vstal a šel k mému počítači. Na něco klikl a monitor zbělal.
Ježišmarjá, co to zase je? Vždyt' ten počítač mám teprve rok a půl.
Počítač nereagoval.
Muž ho zkusil vypnout, ale světýlko na vypínači stále blikalo.
Zjistila jsem, že se začínám potit.
Muž odpojil počítač od sítě a světýlko zhaslo.
Po chvíli ho znovu zapojil a jediné, co fungovalo, byla bílá šipka myšky na černočerném monitoru. Wi-fi na poličce zběsile mrkala a kontrolka na počítači si také občas mrkla.
Rozbolelo mě břicho.
I můj technicky zdatný muž si s počítačem neporadil. Zkusil ho ještě několikrát zapnout a pak jen pokrčil rameny a pronesl, že v pondělí zavoláme "počítačového Honzu", nebo jeho kolegu Vencu. Ještě, že v té firmě jich není víc.
Když jsem se sprchovala, napadlo mě, že jestli to opravdu celé kleklo, jsou ztracené fotky z Krakova.
Co z Krakova? Budou v čudu i fotky z Itálie!

Spala jsem špatně.
V půl šesté ráno jsem vstala a moje první cesta vedla k počítači.
Vytáhla jsem ho ze stolku a zkontrolovala všechny dráty, které do něj vedou.
A pak jsem ho zapnula.
Černo!
Šla jsem na záchod, pak do koupelny a znovu si sedla před počítač.
Co budu dělat? Tolik fotek!
Snad se je podaří zachránit.
Pak jsem si všimla, že v pravém dolním rohu se mi problikl obdélníček s antivirem.
To je zvláštní, většinou se objeví, až když je počítač zapnutý.
Seděla jsem, tupě se dívala na černou plochu. To bylo drama, protože se nic nedělo.
Vzala jsem si rozečtenou knihu a pustila se do čtení.
Pak jsem zaregistrovala, že se na černé ploše točí modré kolečko, jako by se něco načítalo.
Svitla ve mně malá naděje, že snad ještě není všechno ztracené.
Pokračovala jsem ve čtení.
Po půl hodině počítač naběhl. Nejen, že naběhl, ale on i fungoval.
Co to bylo?
Proč to večer nefungovalo?
Proč to na nic nereagovalo?
Pro mě, technického antitalenta, nezodpovězené otázky.

Téměř tři hodiny jsem přesouvala fotografie na externí disk.
Mezitím jsem stihla dočíst knihu, zalít kytky a utřít prach.
A také jsem přemýšlela nad tím, zda mám začít popisovat nejprve náš třítýdenní pobyt v Itálii, nebo ten třídenní v Polsku.
Rozhodla jsem se, že to nechám na vás.
Prosím o vaší odpověd' v anketě pod článkem a předem za ní děkuji.

40 komentářů:

  1. Dagmar Krystynová16. července 2016 v 13:22

    Mně je to jedno. Já se těším na obojí.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se těším na oboje, ale klikla jsem na Polsko. Třeba si chtěl PC hrát a tohle byl jeho způsob černého humoru

    OdpovědětVymazat
  3. No ja som rozhodne podobný talent. Bosh robot mi manžel dáva dokopy podnes a pekáreň som radšej darovala dcére. Ešte že myčku, pračku a šijací stroj ovládam   Minule mi tiež štrajkoval počítač, vždy po naštartovaní zamrzol. Na tretí pokus som sa na neho vy... a šla ho skontrolovať tak po 3/4 hodine a on šiel

    OdpovědětVymazat
  4. Dávám hlas Polsku. Bude kratší a bude toho méně rozvrtaného.   Návody krok po kroku si píšu odjakživa. Nechci nosit všechno v hlavě. Nyní si vše píšu do PC, papírky se ztratí, ale návody ve složce ne. Jo a co to bylo? Počítače se často chovají nevyzpytatelně, to potvrdí i můj programátor doma.

    OdpovědětVymazat
  5. Sice jsem klikla na Itálii, ale o Polsku to bude také fajn. Jednou mi to počítač také udělal, ale když jsem zavolala "technikovi", poradil, ať z něj všechny "dráty" vypnu a nejméně 5 minut nechám tak. Pak zase zapnout a čekat, no a ono to pomohlo. Možná se ti do něj dostal nějaký virus a vypnutím jsi ho poslala pryč. Mám sice jen notebook, ale mám i  další, starší, který mi vyčistili, takže je pojízdný také. Nechávám ho v záloze, kdyby tento vynechal. Důležité obrázky jsem si stáhla na externí ADATA-USBéčko, takže snad nic neztratím.

    OdpovědětVymazat
  6. Mluvíš mi z duše, technický antitalent, to jsem já Nedokázala jsem nařídit ani kdysi oblíbené digitální hodinky. Současné televizní přístroje jsou pro mne také záhadou, divím se, co všechno vlastně dokáží, no a počítač, co říct? Ještě že se manžel trochu vyzná, v horším případě nastoupí syn. Ještě, že je mám Já bych začala Polskem     

    OdpovědětVymazat
  7. Jednoznačně jsem zvolila Polsko, Itálie bude mít delší pokračování, tuším při Alenko, že to bude až koncem prázdnin - budeš přece "hlídací". Ale ne, určitě dříve , každopádně budeme číst a připomínat si léto na podzim i v zimě, vše budou doplňovat tvé úžasné fotky. Už se těším

    OdpovědětVymazat
  8. Jestli ti ho "neodstavil" ten antivir. Ono když se spustí tak to kolikrát dělá věci. Měl to jednou zablokoval o všechno co na počítači zablokovat šlo. Jakmile si všechno přechroustal a zkontroloval zase všechno šlo.

    OdpovědětVymazat
  9. Technika a couvání autem.....to umí chlapi lépe,ale my umíme zase jiné veci , hlavne neztrácet odvahu.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Možná jsem ho opravdu uhranula. První problémy už nastaly ve čtvrtek, kdy jsem stahovala fotky z Krakova. Tam mě začal zlobit fot'ák a z nějakého neznámého důvodu se mi v něm změnilo datum na l. leden 2000. Kdybych měnila baterky, pochopím to, občas se to stane, ale ty jsem měnila až následující den v Kaziměři.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj a nedivím se ti, že ti šlehalo. Taky bych už fakt měla uložit důležité fotky na USB, páč externí cosi nemám. Ale... Klikla jsem na Polsko, bude to asi kratší. Potom si s chutí počtu o Itálii a spravím oči nad zrovna "zachráněnými" fotkami   

    OdpovědětVymazat
  12. [14]: Kitty, já byla na mrtvici. Pokud mohu poradit, otevři si pro archivaci fotek svou stránku třeba na Rajčeti:  http://www.rajce.idnes.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. Problém s neodesláním komentáře se mi taky občas stane. Může za to ale blog.cz, takže to chce klid . Někdy pomůže přidat mezeru na konec komentáře.

    OdpovědětVymazat
  14. [16]: Blog občas zlobí, na to už jsem si zvykla. Dokonce jsem zjistila, že o půlnoci se na chvilku vypne, takže to, co není v ten moment uložené, končí v propadlišti dějin.

    OdpovědětVymazat
  15. Já nesnáším návody z důvodu jejich zdlouhavosti, přijdou mi zbytečně rozvláčnělé...pak se v něm klasicky ztratím, zase se k němu vrátím...pak s tím fláknu o zem a protože po mém boku momentálně není žádný zdatný praktik s teoretikem...musím si poradit stylem pokus ....omyl...pokus     

    OdpovědětVymazat
  16. [18]: Tak to si budu muset zapamatovat.

    OdpovědětVymazat
  17. Vím, jak se cítíš, mně zrovna nedávno náš prvorozený rozchodil čtyři roky mrtvý počítač, na kterém jsme měli fotky z dovolené. Jakou já měla radost!

    OdpovědětVymazat
  18. Alenko, ber to z té lepší stránky - co všechno jsi stihla udělat. Mně vadí, když PC stávkuje jen kvůli bankám, jinak je to relax a vím, že mě to neláká. Co se týče nových spotřebičů - jsem jedině pro kvalitní manuál a jedu vždy dle něj - manžel to bere od oka - muži ví vše.

    OdpovědětVymazat
  19. Mně notebook jednou za čas také nechce naběhnout, ale mám jednoduché řešení:

    OdpovědětVymazat
  20. V neděli dopoledne se mi stalo přesně totéž. Černo bez ikon a jen myšička si šmejdila po monitoru. Čekala jsem a nic. Tak jsem počítač vypla natvrdo ze zásuvky. Pak znova zapla a naskočila obrazovka s anglickým textem, že počítač byl nečekaně vypnut a dále hromada angličtiny, kterou neumím a prý mám press F1. Tak kliknu na F1 a šup. Byla jsem v BIOSu. Tam se dá lecos nastavit, vyladit,.....ale také asi úplně pos...! Volám synovi, co s tím. Klikni na Esc a je to. Kliknula jsem. Opět hlášky na výběr, co chci udělat v angličtině. Save je uložit, to vím. Tak prej, pokud jsem nic neměnila, mám to uložit. Udělala jsem a bylo vše OK a zatím je stále. Na otázku, jak se to mohlo stát, když jsem počítač předtím vypnula správně, mi odpověděl, že to se někdy stává. A koukám, že se to stalo i mně přibližně ve stejnou dobu. Tak za to nemůžeme my, ale určitě Microsoft.

    OdpovědětVymazat
  21. Zvolila jsem Polsko, z Itálie bude určitě víc článků.

    OdpovědětVymazat
  22. [13]:  Když ten prevít přestane fungovat, nevadí. Vše mám zálohované na externím disku, který mohu kdykoliv přiložit k jinému PC v bytě.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: Tvůj komentář dokládá to, že ty děti jsou, co se techniky týče, už mnohem dál než my. A takový technický antitalent, kterým jsem, jen zírá.

    OdpovědětVymazat
  24. Alenko, tohle bylo o nervy. Úplně jsem s tebou cítila, ty momenty, kdy nešel nakopnout počítač. Těžko říct, čím to bylo, jestli nějaké přetížení wifi sítě (ale to by se týkalo internetu a ne vlastního počítače), nebo zrovna bojoval s nějakým virem. Připadá mi, že se s technikou nemáte moc v oblibě a ta technika to občas cítí. Ale neboj, tohle taky trochu znám, třeba v případě, kdy mi najednou vyply bedničky, takže jsem nejela se zvukem dobrých šest týdnů, až se stavil synovec, tak jsem mu to řekla - a on přišel na to, že mám vepředu (mám totiž možnost píchnout čudlíky do počítače i zepředu) přehozené koncovky od bedniček.

    OdpovědětVymazat
  25. P.S. ten převrat v Turecku - brzy skončil, moc brzy. Spekuluje se, že to byl plán Ergodana, protože takový fofr s odhalením pučistů a jejich pomahačů by asi nebylo možné zvládnout tak brzy. Spíš to vypadá, že už měl seznam a teď jede podle něj. Co je hodně znepokojivé, je, že je příliš mocný, přílliš arogantní a s dobyvatelskými sklony. Neštítí se ničeho a nebojí se ničeho. Hrozná kombinace.

    OdpovědětVymazat
  26. [28]: Máš kliku, že máš technicky šikovného muže. Vlastně se pěkně vyrovnáváte, ty jsi šikovná na jedny věci, tvůj manžel na jiné.

    OdpovědětVymazat
  27. Ještě naposled - k těm komentářům, taky se mi to stává a už hodně dlouho. Prostě odesílám tak dlouho, dokud se neodešlou. Když je odklikávám popáté, tak se naštvu a udělám následující - komentář si zkopíruju, z článku vyjedu, pak znovu kliknu na komentáře, vložím ten zkopírovaný komentář a odkliknu. Většinou to naskočí hned. Proč to takhle blbne, nevím...

    OdpovědětVymazat
  28. Počítače si žijí svým životem, Ali.

    OdpovědětVymazat
  29. Alenko, mě by kleplo. Hlavně ze ztráty fotek. Jsem ráda, že se ti podařilo je zachránit a PC zprovoznit. Také je raději přesouvám na externí disk, něco mám na rajčeti.

    OdpovědětVymazat
  30. [29]:-[32]:  Vendy, já už na tvůj komentář reagovala a pak "vypadl" počítač. Už zase. Dokonce v daný okamžik nefungoval ani blog.

    OdpovědětVymazat
  31. [33]: Hani, počítače opravdu žijí svým životem a já k nim přistupuji s pokorou, protože vím, že "ten stroj je chytřejší, než já".

    OdpovědětVymazat
  32. [36]: Já mám naštěstí syna, který si s počítačem poradí, jinak bych ho asi vyhodila z okna ... samozřejmě počítač.   

    OdpovědětVymazat
  33. [37]: Hani, i já mám syna, ale ten je na tom s počítačem stejně jako já. Prý na to má ženu. Občas mi Gábina s něčím poradí a když je opravdu nejhůř. obracím se na odborníky Honzu a Vaška, kteří se počítači zabývají profesionálně. Mám tady trochu protekci, protože jsou to kamarádi dcery.

    OdpovědětVymazat
  34. [39]: Takže to máš taky dobré, Ali.   

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤