Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 9. června 2012

Medardova všehochut'


Osmý červen - svátek slaví Medard. Přiznám se, že osobně neznám žádného Medarda. A i když se při své práci občas setkám s hodně zvláštními jmény, jako je Horymír, Kamélie či Rusalka, s Medardem jsem se ještě nikdy nesetkala.

Většina lidí má jméno Medard spojeno s pranostikou, která říká: "Medardova kápě - čtyřicet dní kape". Rosničkáři předpovídali, že dnešní počasí bude deštivé. Od rána však v Praze svítilo sluníčko. Vyjde předpověd'? Bude následujících šest týdnů pršet?


Dnes byl pátek, to je den, kdy pro mě jezdí manžel do práce a pak jedeme na velký nákup. Na rozdíl ode mně manžel pracuje v pátek jen pět hodin. Už v úterý jsem telefonovala do cestovní kanceláře, která sídlí v Brně a ptala se, kdy nám bude poslán voucher, nebot' čas našeho odjezdu se velice rychle blíží. Byla jsem ujištěna, že nejpozději do konce týdne ho budeme mít doma. Ráno jsem proto manžela poprosila, aby mi po příchodu domů zavolal, zda voucher přišel. Volal a oznámil mi, že ve schránce bylo hodně pošty, ale to, na co čekáme, nikoliv. No paráda, pomyslela jsem si a volala znovu do Brna. Slyšela jsem jakýsi rozhovor, že něco nemá, něco není a pak mi bylo oznámeno, že nemají doplatek našeho pobytu. Ale já ho přeci platila! Byla jsem dotázána, kdy jsem ho platila. Přesný datum jsem si nepamatovala, ale požádala jsem paní v cestovní kanceláři o email, že jí pošlu doklad o úhradě. Je mým velikým štěstím, že si ukládám veškeré platby do emailové schránky. Začala jsem tak činit poté, co nám zkolaboval počítač a já ztratila mnoho důležitých dat. Platební příkaz jsem našla a pak jsem ještě pro jistotu otevřela interbanking a vytiskla si výpis z konkrétního dne, kdy byla platba provedena. Přiložila jsem vše k emailu a odeslala do Brna. Bylo mi hrozně, žaludek se mi zvedal a moje tepová frekvence byla tak vysoká, že bych mohla být v ten moment angažována do kovárny jako buchar. Jak se to mohlo stát? Kolegyně si všimla, že jsem bílá jako smrt. "Co se ti stalo?" " Představ si, že oni nemají v cestovce doplatek naší dovolené." Začalo mě už bolet i břicho. "Co budeš dělat?" "Já jsem jim poslala doklad o úhradě a pak tam zavolám." " Volej radši hned." Poslechla jsem a vytočila číslo cestovní kanceláře. Zvedla ho podle hlasu jiná paní a já jí požádala, aby mi přepojila tu, se kterou jsem se zhruba před čtvrt hodinou domlouvala. "Ta už odešla, bude tady až v pondělí." Málem jsem zkolabovala. "Prosím vás, já už volala v úterý a bylo mi sděleno, že voucher nejpozději do pátku přijde a dnes mi vaše kolegyně sdělila, že jsme nezaplatili doplatek. Posílala jsem jí to emailem." "Ale ona tady bude až v pondělí." Začínala jsem propadat téměř zoufalství. "Prosím vás, když jsem tam k vám volala v úterý, to jste nevědeli, že tam od nás nemáte peníze?" Paní asi slyšela, že se mi chvěje hlas a pronesla, že se tedy kolegyni podívá do její pošty. Slyšela jsem, jak si nahlas předčítá číslo jejich účtu i nemalou částku, kterou jsem před měsícem poslala. "To je v pořádku, ona to asi popletla naše paní účetní, že to nespárovala." "To by si zasloužila odměnu, za ty moje nervy", řekla jsem paní do telefonu. Domluvily jsme se, že se na to podívá a pošle mi voucher emailem. Klepala jsem se jako drahý pes, už takhle jsem nervózní z toho, jak nic nestíhám, co všechno musím ještě dodělat, nakoupit, zařídit a ještě komplikace s platbou. Klasický stres. Bylo mi zle od žaludku a přemýšlela jsem co bude dřív - horem nebo dolem.
A v ten moment přišel k nám do práce můj flegmatický manžel. "Vypadáš nějak blbě, co ti je?" Vylíčila jsem mu story s voucherem a pak se ho zeptala, zda vyřídil cestovní pojištění. "Já?" Dívala jsem se tupě na něj a začaly mi téci slzy - Medard se dostavil. Sice jinak, ale pršelo mi na tváře. Do konce pracovní doby zbývala téměř hodina a já za tu dobu zkontrolovala asi stokrát svůj email. Nic nepřišlo!

A pak jsem seděla v autě a dívala se na černé mraky na obloze, které hrozily deštěm. Moje myšlenky byly podobně černé. Seděla jsem a přemýšlela, co bude. Můj muž ucedil: "Hele a když tam tu platbu neměli, možná ten náš pobyt prodali někomu jinému a my pojedeme do pr....e." Zase ten buchar, znovu žaludek až v krku. Zhluboka jsem dýchala a říkala si, jak by se asi tvářil, kdybych se mu v autě poblila. Byla by to premiéra. Své útroby jsem naštěstí "ukočírovala".
Apaticky jsem chodila později po obchodě a věděla, že musím koupit rýži, která doma došla, nějaké pečivo a svačinu pro holčičky, které nám dcera doveze. To, že bych měla koupit něco na nastávající cestu, eventuelně pobyt, jsem hodila za hlavu. Při cestě k pokladnám jsem zaregistrovala balíček paštik 3+1 zdarma.
Minula jsem lékárnu, kde bych měla doplnit naší cestovní taštičku o nějaké preparáty, co kdyby? Minula jsem i řezníka. Jediná myšlenka byla, být co nejdříve doma a otevřít počítač.

Holčičky čekaly i s dcerou na zahradě a já se poprvé od telefonátu zhruba v půl druhé usmála. "Babí, my jsme si už natrhaly jahody." "To je dobře holky, já jdu ted' nahoru a musím se na něco podívat do počítače." Dcera viděla, že jsem bílá jako smrt, šla za mnou a já jí v kostce vylíčila to, co se mnou mává celé odpoledne. "Ty bláho", pronesla dcera. Hodila jsem tašku s nákupem do kuchyně, zapnula počítač. Chvíli mu to trvalo, otevřela jsem svou schránku a NIC! Vždyt' mi to ta paní slíbila. "Co budete dělat?" "Já tam zkusím ještě jednou zavolat, měli by tam být do šesti hodin". Muž přišel s holkama nahoru, že prý prší. "Tak co, přišlo to?" "Ne, nepřišlo." "Zkus se podívat na můj email". Otevřela jsem mužův email a tam byla zpráva z cestovní kanceláře. Seděla jsem a čekala, něž se soubor načte. Byla to rána, jak mi spadl kámen ze srdce, voucher přišel emailem. Seděla jsem, poslouchala štěbetání holek a dívala se jak venku leje. Medardův déšt.

Začala jsem se pomalu uklidňovat. Jednou to stejně se mnou majzne. Dcera seděla vedle mě a řekla: "Teda my ženský jsme stejně fakt chudáci, já co si nezařídím, to nemám, Tomáš je stejnej jako náš tatík."
Přiznám se, že mnohdy svému mužovi tu jeho flegmatickou povahu závidím. Ale na druhou stranu, kdybych i já byla flegmatik... nevím, raději ani nedomýšlím.
Déšt' venku trochu zeslábl a já se začala srovnávat. Žaludek se mi nezvedal, tepová frekvence se zpomalila a holky chtěly jít ven. Prý je to doma nebaví a prší už jen málo. "Víš babi, my si musíme jít bublifouknout." Ema vyfasovala pláštěnku, Sára bundu, obě si vzaly bublifuk a šlo se ven.


Vzala jsem si fot'ák, fotila si holčičky a zahradu zkropenou deštěm.









Když pak později dcera s holčičkami odjížděla, nad Prahou se klenula duha.

Medard je téměř za námi a pršelo. Pršelo venku, pršelo z mých očí a pršelo v mé duši - že by to mělo trvat ještě dalších 40 dní? To bych nebyla moc ráda.

Dívala jsem se z okna na přicházející noc a než jsem stáhla dnešní medardovské fotky do počítače, vyfotila jsem pár dalších, ty už jsou bez deště.



Už v některých svých předchozích článcích jsem se zmínila, že mám ráda verše Vítězslava Nezvala. Zdaleka ne všechny, mám v oblibě verše které psal ve svém surrealistickém období, či poetismu. Ty pozdější, které byly poplatné době jejich vzniku, už nemusím.

Tyto však patří k mým oblíbeným:

Medardovy deště

Nebesa pláčou drobné kapky deště
Odcházíš? Kam?
Ach zůstaň chvíli, neodcházej ještě
Nebesa pláčou drobné kapky deště
Já zůstávám

Nebesa pláčou drobné kapky vonné
z lip do hlohů
Ach přestaň ve svém nářku aristone
Nebesa pláčou drobné kapky vonné
Já nemohu

Nebesa pláčou do šátečku země
Medardův pláč
Ne, neodcházej, vrat' se, vrat' se ke mně
Nebesa pláčou do šátečku země
Ty také plač


Krásný a pohodový víkend Vám všem. Usmívající se

28 komentářů:

  1. U nás je to spíš naopak. Manžel vyšiluje, kuje katastrofické scénáře a háže flintu do žita a já jsem spíš ten klidný optimista. Je to zvláštní, jak je to v těch rodinách zařízeno a prokombinováno, ale většinou tak, aby se ti dva, doplňovali a jejich povahy vyrovnávaly. Zapeklitou situaci, jsi zvládla na jedničku a problémy už jsou nabeton vybrané a vyčerpané do dna a teď už půjde všechno hladce. Držím k tomu všechny palce!

    OdpovědětVymazat
  2. Joo, joo, nervy. Jsem stejná, ale je fakt, že jsem se časem trochu té flegmatičnosti naučila. Docela to pomáhá.

    OdpovědětVymazat
  3. No- zážitky ti nezávidím-ale báse\ń mi připomněla jednu z mých lásek kdysi-poslal mi tuhle básničku- bylo to sladkobolné a hodně dávno.Teď by to smeskou asi nešlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jste si prožila na Medarda pěkný "nervák"....o to hezčí bude jistě dovolená:)

    OdpovědětVymazat
  5. Já si myslím, že ony ty pranostiky našich předků už tak úplně neplatí, protože se všechno mění. Nicméně je tak sucho, že by těch čtyřicet dnů kapání z Medardovy kápě vůbec nevadilo.

    OdpovědětVymazat
  6. Jak ráda já čtu ty Tvoje články.I když jsou někdy hrozně dlouhé,jsou jedny z mála,které dočtu do konce.Už proto,že vždycky prahnu po tom vědět jak to dopadne.

    OdpovědětVymazat
  7. S dobrým koncem dobré! Zdání někdy dost klame. Já jako od přírody skeptik, co do očekávání možných špatností, taky dopředu s tím skrytě strádám, ale když kalamita nastane, peru se s ní bez paniky, jak to jen jde a musí se. Moje žena spíš naopak. Kouzelně vyprávíš!

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkně napsané - napínavé až do konce.U nás také všechny "papíry" vyřizuji já.Jsem však "kliďas".

    OdpovědětVymazat
  9. Medardova báseň je pěkná. A tobě přeju, aby to byly poslední nervy na pochodu, až do konce dovolené. Až do návratu. (I po návratu...)

    OdpovědětVymazat
  10. I mně  se líbily verše, ale ty Tvoje nervy už vůbec ne. Ale vím, jaké to je, já okamžitě běhám na WC. Z nás dvou je pesimista spíš manžel, tak já si to v jeho přítomnosti nemohu dovolit, i když... ale jinak všechno u nás vyřizuji celé roky já. Taky nevím proč jsem si to tak zavedla. Užij si krásnou dovolenou!

    OdpovědětVymazat
  11. No jo, nervíky, to znám, hlavně, že to dobře dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  12. Konec dobrý , všechno dobré . Ale nezávidím ti ty nervy . Doufám , že se ti aspoň ta dovolená vydaří , když už tě stála tolik nervů .

    OdpovědětVymazat
  13. Nezvala mám moc ráda, ale jako ty, pouze do doby před soc. realismem.  Sbohem a šáteček patří k mým nejoblíbenějším. Taky se mi líbí Manon Lescaut. Většinou ke každé dovolené patří nervy, to zkrátka musí být.

    OdpovědětVymazat
  14. Mě skoro bolelo břicho už jen jak jsem četla, jak ses trápila. To nemůžeš! takhle všechno prožívat. Pamatuj, že výdycky může být hůř a že vždycky všechno nějak dopadne, většinou dobře. To říkával vždycky můj manžel, mé mámě se to líbílo, ale od té doby uplynulo 30 let a teď on ten hysterik a vztekloun. Pro názornost - od čtvrtka se mnou nemluví. Proč, to je dlouhá historie, možná o tom něco napíšu, ale já za to rozhodně nemůžu, leda snad až druhotně. A není mi to nic platné. A tak si říkám "ať si trhne...", když ho baví otravovat SI život, JÁ si ho otravovat nenechám. Tak klídek a přípravy na dovolenou si užij a nestresuj se jimi.

    OdpovědětVymazat
  15. A za verše jsem ti vděčná. Já poezii moc neumím číst a tohle mi sedlo.

    OdpovědětVymazat
  16. Tak jsem si zase hezky pocetla a mám nervy na pochodu s tebou^^!Vsechno bude dobré,nesmís si to tak brát.Ty verse jsi vybrala velmi priléhave,u nás na Medarda trochu prselo,ale tady se drzí na "Sedmispáce",az 27.6.Krásnou dovolenou!

    OdpovědětVymazat
  17. Teda Ali to byla story, brrr fujtajbl. U nás vyšiluje muž a mě je z toho na nic. Ovšem navenek jej usměrňuji, poslední dobou zmatkuji čím dál víc a vše vidí černě Já mu vždy říkám zas začínáš? A pak řeknu své oblíbené: "NO A CO" všechno zlý je k něčemu dobrý!   

    OdpovědětVymazat
  18. Ali, flegmatici mají rozhodně jednodušší život, ovšem chudáci ti v jejich blízkosti.

    OdpovědětVymazat
  19. Vcera jsem psala komentár a spadla do spamu!Tak hlavne stastnou cestu a vsechno bude dobré!

    OdpovědětVymazat
  20. Moc Vám všem děkuji za milé komentáře, za přání št'astné cesty a příjemné dovolené.

    OdpovědětVymazat
  21. Medarda taky neznám Někdy si říkám, jestli jsme si možností dovolených nezavařili. Většina lidí před nimi má stres, pohádají se a než se aklimatizují, tak to trvá tak tři dny.

    OdpovědětVymazat
  22. Také přeji pěknou dovolenou a šťastnou cestu tam i zpátky. Bez nehod. A pěkné zážitky.   

    OdpovědětVymazat
  23. Alenko, víkend je za mnou a Ty už asi někde ve světě. Ty fotky se slzami deště mi připomněly Tvé pocity zoufalství. Ale vidíš - není pořád jen pršlavo a zoufalo. Sama jsi pak viděla duhu. Tak ať je Ti už jen duhově. Moc vám to přeju

    OdpovědětVymazat
  24. Ali, asi pozdě, ale od srdce, ti přeji krásnou, slunečnou dovolenou, bez průšvihů a stresů.

    OdpovědětVymazat
  25. Pozdě, ale přece, tak si to holt přečteš až se vrátíš. Mne by šlehlo už při tom prvním Ne paní z cestovky a apk by mi bouchly saze a začala bych je tam zprdávat na dvě doby a ještě bych určitě pokračovala i s manželem. Takže hezký pobyt a co nejmíň stresu

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤