Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 5. června 2012

Neděle za námi


Do našeho odjezdu na italský jih chybí pouhých deset dní. To nám to zase uteklo.

Začínám pomaloučku shromažd'ovat první věci, které sebou na třítýdenní pobyt povezeme. Spíš by se asi hodil výraz, že věci, o kterých si myslím, že by se mohly hodit, odkládám do pracovny. Pak ve finále jich stejně nechám polovinu doma, nebot' to, o čem si ted' myslím, že bude potřeba, bude nepodstatné.

Na zahradě jsou ještě dost velké nedodělky a čas se stal mým nepřítelem. Z práce jsem chodila po půl páté a budu chodit ještě později, protože nám v sobotu rozkopali Letnou a já budu muset cestovat po nábřeží. Cestou na sraz jsem přes Letnou jela a byl to opravdu hodně výživný zážitek. Takže nejen Libni, i Letné se vyhni - a to nejméně na tři měsíce.
Kromě času se staly mým nepřítelem i nemoci. Sužuje mě zánět dutin, se kterým bojuju už druhý týden. Dcera od svých holčiček chytila bacila, který jí způsobil spálovou angínu a snacha má zánět v prsu. Už když jsem plánovala v dubnu oslavy svátku Jiřího a dceřiny narozeniny, bylo to komplikované. Vždy se to někomu nehodilo, či do toho někomu něco přišlo.

V sobotu v noci jsem se vrátila z abiturientského srazu a na neděli jsem měla naplánovanou rodinou sešlost, abychom mohli předat holčičkám dárek ke Dni dětí, dárek pro vnoučka předat jeho rodičům a konečně mohli popřát zet'ovi ke kulatým narozeninám, které měl před týdnem. Oslavy jsme kvůli nemocem odsunuli. Sejdeme se tentokrát všichni?

V pátek jsem zakoupila krkovičku na grilování a v sobotu po návratu jsem - samozřejmě - zapoměla vyndat kuřecí maso z mrazáku, protože ne všichni krkovičku jedí. To nám to hezky začalo. Probudila jsem se po šesté ranní a naklusala k mrazáku, abych zachránila, co se dá. Kus zmrzlého kuřecího masa jsem položila do dřezu a šla si ještě na chvilku lehnout. Je neděle, mohla bych si přispat. Mohla, ale... mou hlavou táhly myšlenky na to, co je potřeba ještě do doby odjezdu udělat a hlavně ta odpolední sešlost. Neusnula jsem, tak jsem v půl sedmé vstala a po snídani vyrazila na zahradu. Zaklekla jsem u záhonku a snažila se v plevelu najít zbytky petržele, které nestačil vyhrabat drozd při hledání něčeho do zobáčku. Je zvláštní, jak ten plevel roste. Potřebovala jsem ještě do truhlíků dosadit nové muškáty, místo těch, které zlámal vítr. Šramotit v bytě se mi nechtělo, muž ještě spal. Notnou chvíli jsem se hrabala v zemi a pak, když mi začínala být zima, vrátila jsem se do bytu, abych zkontrolovala, zda maso trochu povolilo. Bylo půl deváté a maso bylo netknuté. Jako kus Antarktidy. Co ted'? Mám ho namočit do vody? Manžel vstával a já se mu "pochlubila" a ukázala. co se mi nepovedlo. Nojo, blondýna. "Hele víš co? Strč to zpátky do mrazáku a já pro něco zajedu po snídani do Kauflandu." Rozhodla jsem se, že pojedu raději s ním, nebyla jsem si jistá, zda by koupil správné maso. Vzpoměla jsem si, jak koupil hovězí zadní a chtěl z něj řízky.

Po nákupu jsem se pustila do marinování masa na odpolední grilování a do přípravy oběda.
Muž se zatím činil na zahradě a udělal "protikrysí či protipotkaní" opatření. Doufám, že hlodavec byl vyrušen hlukem vrtačky a opustil kanalizační rouru včas. V opačném případě dopadl jako Rath.
Rat je vlastně anglicky krysa - takže svůj k svému. Možná máme také svého vězně.


Syn nám telefonicky oznámil, že nepřijdou. No prima a já naložila masa jako pro regiment vojáků. Ještě tak, aby si to rozmyslela dcera a já půjdu namalovat plakát a pověsím ho ke Karlovarské silnici - "Dnes grilujeme". Avizovaných 19 - 20°C se jaksi nekonalo a Slunce zůstalo skryté za mraky. Opatrně jsem zavolala dceři a ta sdělila, že určitě přijdou. "Vezměte si něco teplejšího na sebe, není tam moc hezky."

Po obědě jsem začala připravovat věci ke grilování a když jsem nesla první várku do altánu, zjistila jsem, že prší. No, nazdar! Naštěstí déšt' neměl dlouhého trvání a než přijela dcera s manželem a našimi zlatíčky, bylo po dešti.
Maso se povedlo, všem chutnalo, dost nám toho zbylo. Od zahradního krbu bylo příjemné teplo.


Holčičky vyzkoušely na zahradě dřevěné golfové hole, které dostaly ke Dni dětí a chtěly také vyzkoušet i nový nafukovací bazén. To jim neprošlo. :-D Mladí odjížděli až krátce před sedmou hodinou večerní. Oběhla jsem s konví a později s hadicí zahradu a končila jsem, když začalo drobně mžít. Zbytečně jsem zalévala, ale po předchozím suchu, které panovalo, raději dvakrát, než vůbec.

Večer jsem seděla a přemýšlela, jak je složité něco naplánovat. Syn říkal, že je snaše už lépe, ale prý má strach, aby malý něco nechytl od holčiček, když se "plácaly" opakovaně se spálou. Prý ještě nemá všechna očkování.
Má cenu něco plánovat?

Ráno jsem vstávala do deště, cestou k tramvaji jsem se usmívala, v umytém vzduchu se mi krásně dýchalo. Po více než týdnu se mi začíná konečně vracet čich. Snad se dutiny uzdraví do našeho odjezdu. V tašce jsem si nesla do práce pořádný flák grilovaného masíčka. Bylo to nakonec příjemné, že zbylo.

Odpoledne jsem konečně dosadila do okenních truhlíků nové muškáty, místo polámaných. Snad po odpolednech, do konce týdne, zvládnu dodělat zahradu tak, aby po našem odjezdu s ní měla dcera co nejméně práce.
Jahody zrají, rybíz začíná červenat. Krásně vše začíná kvést a je radost se na kytičky dívat.



Neděle je za námi a další je před námi.
Následující už budeme trávit v Puglii. Měla bych opravdu začít chystat věci na náš každoroční pobyt na jihu.
Tentokrát nikoho nepozvu. :-)

30 komentářů:

  1. Jo , to se mi poslední dobou stává taky , že naplánuju narozeniny , nebo jinou oslavu a z celé naší ( nebo spíš manželovi ) početné rodiny se nás sejde jen pár . Tak to poslední dobou dělám tak , že 10 - 14 dní před plánovanou sešlostí rozešlu SMS , s tím , že kdo chce přijít ať se mi ozve a podle toho se zařídím . Jasně s dětma je dlouhá doba i týden , ale my naštěstí už zase tak úplně malé děti nemáme a často nemocné taky ne .

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu hezké fotky, jinak velice pěkný a nápaditý blog cestování je nádherný koníček

    OdpovědětVymazat
  3. Vidím, že vůbec nezahálíš. Na grilování mám jeden trik: Začátkem sezóny si trochu čerstvého masa dávám do mražáku už naloženého na grilování a průběžně doplňuju. Potom stačí vytáhnout až ráno v den G.

    OdpovědětVymazat
  4. Vidím, že je to všude stejné - těch věcí, co musí ženská zajistit, udělat, samé "prkotiny", ale jedna si kvůli nim ani nepřispí a nakonec je kvůli nějaké malicharnosti jako zmrzlé maso stejně za blondýnu :) Horší je to s těma otravnejma nemocema...vydrž, na jihu určitě všechny neduhy zmizí.

    OdpovědětVymazat
  5. No já snad od tebe chytla cestovní horečku, už si spolu s tebou představuji to balení a té práce okolo baráku, že snad taky nebudu moct ráno dospat. Tak sugestivně jsi to všechno popsala. S naloženým masíčkem na grilu jsi mi udělala chutě, zvolila bych to kuřecí. Není nad posezení na zahrádce. Jo a s tím významem slova "rat" jsi mě překvapila, to jsem nevěděla.

    OdpovědětVymazat
  6. Alenko vidím,že si tu dovolenou zasloužíš.Plánování je na nic,ale bez něho se taky nedá,holt musí člověk počítat se vším.

    OdpovědětVymazat
  7. |Přeju ti víc klidu při chystání se na dovču- abys to zvládla a nebyla před dovolenou úplně ztahaná.Když jsem četla tvůj článek- tak jsem málem znervozněla,že se flákám- oproti tobě.Ale je zima a tak počkám na sluníčko.Jsem nastydlá- jako ty,prskám,smrkám- tak se mi nic nechce.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak s tím hovězím to zase až takový nesmysl není, tchán opravdu řízky z hovězího dělal a byly vynikající, nevím jak to dokázal, ale maso bylo měkké a strouhanka zlatá....když jsem to zkoušela já, tak bylo jak podrážka. Ale setkala jsem se s tím již víckrát. Já teď na zahradě potřebuji hlavně vyrývat, jenže muž mě už slibuje tři neděle že mi koupí nový rýč, z celokovovou násadou, protože všechno rycí nářadí už pomřelo na zlomeniny násady. Předevčírem naposledy rycí vidle . Takže ho neustále upomínám a neustále na to zapomíná. Asi už ho taky něčím bacím, protože pak si na tom všem dokaličím záda šíleným způsobem... Krásný bílý angličan i buganvilea, u mně už jsou obě tyto květinky minulostí, letos mi zašly poslední dva z desweti angličanů a ta buganvilea dokonala po tom mraze před měsícem.....přeju hezkou cestu a spoustu nových zážitků a hlavně dobré světlo na focení

    OdpovědětVymazat
  9. Jak vidím,ani u vás nic nového pod sluncem.Asi jako skoro  všude jinde. Zřejmě nepatříme mezi pár "vyvolených",kterým všechno vyjde.Ale zase je nějaký to vzrůšo.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Návštěva Ruska musí býr určitě zajímavá, početla jsem si na tvém blogu.

    OdpovědětVymazat
  11. To ranní "nespaní" to znám taky důvěrně. Jak mám nějaké úkoly nebo starosti před sebou, je to stejné. Hlavní je, abyste byli v pořádku a nic na tu dovolenou nezapomněli. Už se těším, jak nám zase poreferuješ a ukážeš fotky. Ale snad ještě nějaký článek před odjezdem bude,ne?

    OdpovědětVymazat
  12. Kytičky jsou nádherné. Plevel je houževnatý, tomu se daří, i když je sucho. To známe!   

    OdpovědětVymazat
  13. Dovolené se dožiješ v pohodě a určitě nic nezapomeneš. Až na jednu věc. Vždycky je nějaká "jedna věc", kterou nezvládneš. Ale jak vidím, bude to nějaká prkotina. Chystání na dovolenou Ti nezávidím, ale zase ta pohoda potom tam...

    OdpovědětVymazat
  14. Dovolenou a pořádnou pouze odpočívací si skutečně zasloužíš - staráš se o všechny, tak ať se nyní můžeš postarat jen o vás dva a odpočinout si, ne? Hezky si to užij a věř, že ztráta čuchu někdy není k zahození, zvláště v MHD!

    OdpovědětVymazat
  15. Tedy ta krysa mě vážně pobavila .

    OdpovědětVymazat
  16. Ali, i když tvoje plány nevyšly stoprocentně, stejně jste si grilování krásně užili a ještě ti zbylo maso na svačinu, což by mě taky potěšilo.

    OdpovědětVymazat
  17. Plánovat se musí,a je to zákon schválnosti,ze bud nekdo odrekne nebo naopak prijde nekdo navíc,jak to u me bývá pravidlem.Ale to nic,místo se vzdy najde a k jídlu bývá obvykle neco navíc^^.S malými detmi,to je vzdy nejak zasmodrchané,ale co se dá delat!Melo by uz konecne být léto,po vasí dovolené uz to urcite bude lepsí!Krásnou cestu!

    OdpovědětVymazat
  18. [12]: Kytičky teprve začínají kvést a hodně jich nepřežilo zimu, bohužel. Nemoci na nás opravdu hodně zaútočily. Dcera byla s holčičkami minulý týden ve Střešovicích v nemocnici, kde jim dělali testy na imunitu a zda nejsou alerfické. Dnes by snad měly být výsledky. Moje dutiny už jsou také lepší, zítra mě čeká vyšetření na ORL, kam se samozřejmě netěším.

    OdpovědětVymazat
  19. Ali jako u nás, ten může, ten ne a nakonec do toho nemoci. Počasí nic moc a můj muž ještě s těma svýma prognózama jak bude lít a my budeme mít bláto až za ušima. No a taky trávník zničený. Nic z toho nebylo jen já měla ze soboty na neděli parádní migrénu z těch mužových řečí. Jinak přeji pohodové balení, už ta vidina těch dnů volna je odměna.

    OdpovědětVymazat
  20. Plánovat se musí, i když věci nevyjdou tak, jak by si člověk přál. Kytičky jsou moc pěkné a krytka proti potkánkovi také. U nás dnes ráno byly jen 4 stupně, vyhlídka na další dny taky nic moc, tak snad se v Itálii ohřeješ. Hezkou dovolenou.

    OdpovědětVymazat
  21. Ali, u nás také máme problém se sejít celá rodina. Hlavně, že se grilování nakonec konalo i když v menším počtu. Přeji krásnou dovolenou a dostatek sluníčka a tepla ( v Itálii snad bude líp).

    OdpovědětVymazat
  22. [20]: Počasí je opravdu bláznivé, včera ráno jinovatka a +3°C a dnes je v Praze léto. Ale znovu se to má pokazit a večer má začít pršet. Vůbec se nedivím, že z těch změn máš migrény.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak jsem si se zájmem přečetla pěkné povídání.S tím plánováním je to těžké asi všude.Na cesty balím dle seznamu,který mám vyzkoušený a je to pohoda.V Itálii - tedy hlavně na Sicílii jsme byli letos koncem března - na koupání to sice nebylo,ale můj muž i naši přátelé se vykoupali několikrát - jednou dokonce za potlesku domácích,kteří tam byli v zimních bundách,šále a čepici na břehu.

    OdpovědětVymazat
  24. [24]: Seznam na balení mám také, uložila jsem si ho do počítače a postupem času některé věci vyřazuji a jiné připisuji. Problém je čas, který mi zoufale schází. Po práci dělám na zahradě až do šera, ve středu jsem tam i promokla. Plevel bují a když ho nechám, už pak své rostliny nenajdu. Ještě mě čeká dát kytky, které zimovaly v domě na jejich letní místo.

    OdpovědětVymazat
  25. [4]: Ale, Kerrio, hovězí řízky jsme taky doma dělali, jen se musely pěkně naložit a péct delší dobu. (Napřed jsme je osmažili a pak pekli v troubě). Zajímavý byl obrácený trojobal - nejdřív strouhanka či mouka, a vajíčko nakonec...   

    OdpovědětVymazat
  26. Alenko, ať vám to pěkně vyjde!

    OdpovědětVymazat
  27. Odmrazovat můžeš v mikrovlnce a je to hned.

    OdpovědětVymazat
  28. Ali, držím palce, aby vám dovolená vyšla skvěle!

    OdpovědětVymazat
  29. Keep up the superb piece of work, I read few content on this site and I conceive that your web blog is really interesting and has got bands of good info.
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤