Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 22. března 2023

Jarní intermezzo

Rozhodla jsem se, že na chvilku přeruším psaní deníku a pozvu vás na jedno velice zajímavé místo. 

Možná by se více hodil název článku: "Do Pekla za krásou bledulí". 

Národní přírodní památka Peklo se nachází v údolí Robečského potoka mezi Zahrádkami u České Lípy a Českou Lípou. Jedná se o maloplošné chráněné území, které bylo roku 1967 vyhlášeno přírodní památkou. Roku 1992 byla lokalita zařazena mezi národní přírodní památky. Jako soukromá rezervace však bylo toto území vedeno už od roku 1895. Údolím vede naučná stezka NPP Peklo. Největší počty návštěvníků tu jsou zejména na jaře, kdy zde kvetou bledule jarní.

Neprostupné údolí sloužilo v dobách třicetileté války a prusko-rakouských válek obyvatelům okolních vsí jako úkryt před vojenskými oddíly a také před verbíři. Počátkem 19. století nechal hrabě Vincenc Karel Kounic upravit okolí svého zámku, nynějších Zahrádek, na romantický krajinný celek, k němuž patřilo i Peklo. Robečský potok byl splavněn a plavba na člunu patřila k oblíbeným kratochvílím šlechty, která pobývala na zámku. 

Roku 1881 byla projektována železniční trať Lovosice - Česká Lípa, která měla původně vést údolím. Na nátlak vlastivědného spolku Nordböhmischer Exkursions Club, majitele panství hraběte Albrechta Kounice a široké veřejnosti, byl projekt přepracován a v průběhu roku 1898 údolí nad osadou Karba překlenul ocelový viadukt o výšce 24 metrů a délce 209 metrů. 

Chráněné území má rozlohu 58,11 hektarů a leží v nadmořské výšce 247 - 303 metrů. Robečský potok, který vytéká z Novozámeckého rybníka, protéká pískovcovým masivem, kde vytváří skalní průrvu v délce 4 km a končí v Dubici, která je částí České Lípy, kde se vlévá do Ploučnice. Příkré skalní stěny zde vytváří impozantní pískovcový kaňon. Je zde řada jeskyní a skalních převisů. Stěny kaňonu jsou zarostlé převážně borovicemi, jsou tu i javory a lípy. Kromě již zmíněných bledulí se tu rostou i další chráněné rostliny. Vyskytují se tu i kriticky ohrožení zástupci fauny, jako je žluva hajní, volavka bílá, konipas luční, slepýš křehký a další. Celá lokalita je významným hnízdištěm ptáků. 

Údolím vede červeně značená turistická trasa, jejíž části jsou kvůli močálovému terénu vedeny po hatích.

Přijměte proto pozvání na procházku Peklem.

Zámek Zahrádky, původně Nový zámek nechala vystavět roku 1547 Kateřina z Vartenberka. 
Po bitvě na Bílé Hoře byl ve vlastnictví Albrechta z Valdštejna. 
Sňatkem jeho dcery Marie Alžběty se dostal do vlastnictví Kouniců. 
Od roku 1939 opět sňatkem  přešel do vlastnictví Lichtenštejnů. 
Po roce 1945 byl zestátněn. 
Současným majitelem je Univerzita Karlova. 
Roku 2003 zámek vyhořel. 

Peklo - v tom případě nesmí chybět čert








Nejen bledule, jsou tu i sněženky






















Sasanka hajní už také kvete



Ladislav Lis v tomto údolí žil a měl tu kozí farmu.













Osada Karba


Peklem a čertem jsem začínala, andělem končím.

53 komentářů:

  1. Tady to znám jenom v létě. Je úžasné vidět tolik bledulek ve volné přírodě. Moc krásné děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moc děkuji. 🍀 Já znám Peklo ve spoustě ročních období. Byla jsem čtyři roky na intru v České Lípě a sem jsme chodili docela často. Bledule ve volné přírodě jsou nádherné. Pro mně o to víc, že se po spoustě pokusů nepovedlo, aby se mi uchytily na zahradě.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  2. Alenko i v Pekle může být nádherně. Bledule jsou nádherné, pá 😉😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji. 🍀 Máš pravdu v tom, že v Pekle je nádherně. Tedy v tom s velkým P.😀
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  3. Fotografie jsou moc hezké. Na zámku se toho moc nezměnilo...Tato místa jsme navštěvovali každý rok. Dříve se údolí Peklo udržovalo, ale v posledních letech tam polomy a vývraty zůstávají a údolí už zdaleka není tak krásné, jak jej pamatuji z dob minulých. Kdysi se polomy stahovaly koňmo a dřevo splavovalo po potoce. Teď je potok nesplavný...Množství popadaných stromů a náletových dřevin přibývá a bledulí kvapem ubývá, tak už jsme tam přestali jezdit i když mám přírodu ráda, sem už se mi nechce. Krásné jarní dny Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuji za pochvalu fotek.🍀 Zámek je od požáru v nezměněném stavu, jeho část, která nebyla poškozena požárem, je v sezóně přístupná, stejně tak i zámecký park.
      Asi to bude záměr, že se dřevo netěží a nechává se ležet tam, kam padlo. Pamatuji se také doby, kdy bylo údolí bez spadlých stromů. Možná za to může rozhodnutí správy této přírodní památky.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  4. Alenko, přesně musím napsat totéž co Jára, bledule a ostatní kytičky krásné, ale ty popadané stromy to hyzdí a nikdo tam neuklízí. Pana Lise si ještě pamatuji. Chodili jsme tam rok co rok a jednou jsme tam byli a už bylo po bledulích.
    Totéž v Zubrnicích.
    Zdravím tě. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji za komentář. 🍀 Jak už jsem psala u Járy, možná je to záměr, nechávat přírodní památku bez odstraňování padlých stromů. Jeden byl přes cestu a byla odstraněna jen část, která byla přes hať. Zbytek byl ponechán. Já tam byla mnohokrát v době, kdy jsem studovala v České Lípě. Hájenka, kde pan Lis žil, ještě stojí. 👍
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  5. Nádherné místo plné bledulí.Byla jsem tam jednou s manželem a baterka z foťáku
    zůstala v nabíječce.Cvakala jsem naprázdno,aby manžel nevěděl.Teď chodím obdivovat bledulky
    do Podtroseckého údolí.
    Alenko,měj hezké jarní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji. 🍀 Je to pech, když někam jedeš a nemůžeš fotit. Mám k foťáku baterie dvě a stalo se mi, že jsem si myslela, že druhá je nabitá. Nebyla!. Takže jsem fotila tehdy jen chvilku a pak se otráveně procházela.
      Do Podtroseckého údolí bych se také moc ráda podívala. Třeba to někdy z jara vyjde.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  6. Aleno, to není peklo, to je pohádka :). Krásné údolí a ty bledulky to ještě umocňují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, moc děkuji. 🍀 Je to květinová pohádka v Pekle.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  7. Alenko, ráda jsem se prošla Peklem. Je hezké, že pole bledulí jsou na různých místech republiky a tak se můžeme pokochat. Do Pekla to mám daleko, my jezdím do Kostelce nad O....
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji 🍀 a jsem ráda, že se ti procházka s námi líbila. Těch míst, kde na jaře kvetou bledule, je víc. Kostelec nad Orlicí jsme navštívili jen jednou. Vdávala se tam dcera našich přátel z Týniště. Takže jsem dojeli jen na obřad, pak se vrátili do Čestic do motorestu na hostinu. Takže pro nás je Kostelec stále neznámým místem. Měli bychom to někdy napravit.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  8. Alenko, krásné. Tady nic takového nemáme, ale ráda bych se na podobné místo vydala. V mém rodišti je chráněné území s výskytem hlaváčků a koniklecí, taky je to moc hezké.
    Děkuji za procházku a měj pěkný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, děkuji za pochvalu.🍀 Koniklec a hlaváček jarní se vyskytují kousek za Prahou v Třebotově. Je to také krásný pohled, když rostou volně v přírodě. Naši mladí byli loni někde v Krušných horách a tam také nafotili pole konikleců.
      Jsem ráda, že se ti procházka Peklem líbila.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  9. Alenko, krásná procházka. Letos bledule jen na tvém blogu,doufám, že příští rok se uskuteční naše výprava za bledulemi k Veličkum pod Lysou horu. Z Malenovic a pokračovat směr Lysá hora se zastavením u přiléhající zahrádky plně bledulí. My dál nepokračujeme,kochame se,zrovna tak jako nyní já na tvém blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji. 🍀 Moc držím pěsti, aby vám výprava za bledulemi pod Lysou horou vyšla. Možná budou ještě teď kvést, přeci jen v Beskydech je o něco chladněji. Jsem moc ráda, že jsi se mohla pokochat.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  10. Jestli se dobře pamatuji, na pobyt "v Zahrádkách" několikrát vzpomínal africký student Mireček v sérii filmových "Básníků", protože tam bylo v té době zařízení pro zahraniční studenty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Petře, je to tak. Zámek v Zahrádkách sloužil pro výuku češtiny zahraničních studentů. V lednu 2003 vyhořel. Shořela obrazárna a zámek přišel o střechu. Zatím to moc nevypadá, že by se začalo s rekonstrukcí. V roce 2014 byly zpřístupněny prostory, které nebyly zasaženy požárem. Vzpomínám si, že se konala i sbírka na obnovu této památky. Ale jak dopadla, netuším.

      Vymazat
  11. Do tohoto Pekla to mám docela daleko, ale tady u nás taky vím o místě, kde je jedna bledlule vedle druhé :-).
    Ráda jsem se na fotky podívala.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem ráda, že jsem mohla Peklo přiblížit. 🍀 Je u nás spousta míst, kde v téhle době bledule kvetou. Je na ně krásný pohled.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  12. Krásná jarní květinová nabídka. Udělala jsi mi radost a jistě i mnoha dalším. Bledule - to už je jaro. Přeji ti také další podobné voňavé zastávky v přírodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kitty, moc děkuji a jsem ráda, že jsem ti udělala radost. 🍀Bledule jsou opravdu důkazem toho, že je jaro. Dalším důkazem je i medvědí česnek z Dešova, kterému se na naší zahrádce daří. Zavzpomínala jsem si.
      Zastávky asi budeme muset na nějaký čas odložit, muže čeká operace šedého zákalu. Dnes po obědě jel na vyšetření na oční kliniku a stále prý ještě čeká. A to byl objednán. Měl by se dozvědět termín operace.
      Měj hezké jarní dny.

      Vymazat
  13. Taková hezká romantická procházka, taky by se mi líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, jsem ráda, že jsem ti jí mohla zprostředkovat alespoň virtuálně.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  14. Mám ve sbírce jednu starou pohlednici z tohoto místa.
    Ty koberce bledulí jsou fantastickŕ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, to je báječné. Sbírky nás občas mile překvapí. 👍 Moc děkuji za pochvalu bledulí.

      Vymazat
  15. V úterý a dneska jsem byla fotit tady u nás v Králově zahradě. Tak se jmenuje zdejší bezmála 17ha rezervace. Jezdíme sem už asi deset let někdy každý rok, někdy s přestávkami, teď poslední kvůli kovidu, protože už leží v jiném okrese a to se nesmělo přece jezdit. No a letos jsem si to dala dokonce dvakrát! Nikdy mne to množství nepřestane vyvádět z míry, a pak ta nádherná vůně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já si vzpomínám, že jsi mívala na blogu fotky s bledulemi.👍 Sedmácti hektarová rezervace to už je pěkná plocha pro kytičky.
      My kvůli omezenému cestování mezi okresy prošvihli jarní tah ptáků na Hostivických rybnících. Kousek od nás končí Praha a dál se nesmělo. Tak se budu těšit na tvé fotky.

      Vymazat
  16. Tudy jsme kdysi šli, ale v létě. Bledule jsou kouzelné.
    Krásné jarní dny ☀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, moc děkuji. 🍀Peklo je zajímavé v každém ročním období. Pamatuji si na konec zimy a vysokou hladinu Robečského potoka, kdy se nedalo v mnoha místech projít suchou nohou.
      Přeji hezké jarní dny.

      Vymazat
  17. Alenko, povedly se ti nádherné fotky. A ta úchvatné bledule... Už jsem je léta neviděla. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji a jsem ráda, že se ti fotky líbily. 👍
      Bledule jsou opravdu krásné a procházka za nimi stojí za to.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  18. Krásně jste to zdokumentovala, ale to je u Vás samozřejmé-. Byli jsme se podívat v sobotu. Šli jsme ze Zahrádek do České Lípy a byla to nádhera. Přeji krásný víkend.Jarka sev.Čechy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, moc děkuji za milý komentář. 🍀 Procházka ze Zahrádek do České Lípy rozkvetlým Peklem opravdu stojí za to.
      Přeji hezké jarní dny.

      Vymazat
  19. Vija
    Alenko, tady by se mi líbilo, je nádherné koukat na tolik bledulek. Já mám na zahradě jeden malinký trs a víc nejde a nejde. Náš výlet byl za sněženkami do Obříství, taky nádhera.
    Měj se hezky. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, jsem moc ráda, že se ti procházka Peklem líbila. 🍀 Já nemám s bledulemi šanci, aby se uchytily na naší zahradě. Několikrát jsem dostala od kamarádky cibulky, které šly okamžitě do země a nic. Kolikrát už jsem cibulky kupovala, ani nespočítám. Sněženek jsme ti měli také spoustu, ale mizí. Asi někde dělám chybu.
      Děkuji moc za tip na Obříství, ráda se tam pojedu příští rok podívat.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  20. Páni, to je hotové bledulkové pole!
    Alenko, moc děkuji za zajímavé povídání i obrázky, a také za tip na výlet :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já moc děkuji za komentář. 🍀 Pokud se tam vypravíte, můžete parkovat před zámkem, kde je spousta míst k tomu určených.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  21. Ahoj Alenko to není Peklo, ale přímo ráj ! Nádhera, u nás jich je taky spousta v zámeckém parku, bydlím v Kostelci nad Orlicí. Opatruj se, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuji. 🍀 I když se to jmenuje Peklo, je tam krásně a nejen kvůli bledulím.
      Už jsem v jednom komentáři psala, že jsme navštívili Kostelec jen kvůli svatbě dcery našich přátel. Mám v plánu se někdy vydat znovu tím směrem, protože to tam téměř neznám. Snad se zadaří.
      Měj hezké jarní dny. 🌞

      Vymazat
  22. Když vidím, jak je v Pekle krásně, už se ho ani tolik nebojím :).

    Pamatuji si, že Ladislav Lis, který byl polistopadovým federálním poslancem, ho vychvaloval a pořádal tam hostiny pro známé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Pekle, tedy s velkým P, je opravdu krásně. 😀 Přiznám se, že já se nebojím ani toho druhého.
      Za Ladislavem Lisem tam jezdíval i Václav Havel.

      Vymazat
  23. Tyhle květiny jsou chráněny bylo by jich škoda je trha. Je to okrasa přírody. Nádherné fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, moc děkuji. 🍀 Vím, že jsou bledule chráněné. Mohl mě čert vzít (vždyť jsem byla v Pekle), když jedna německá dáma, ve snaze o co nejlepší záběr v bledulkách šlapala. A já si vzpomněla jen na německé nadávky. Tak jsem jí jen posunky naznačila, co udělala. Očividně jí to bylo jedno.

      Vymazat
  24. Lydie
    Moc pěkná jarní vycházka Peklem..
    U obce Semanín, nedaleko České Třebové, také rostou bledule na rozloze 17 ha - jméno je takové poetické - Královská zahrada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lydie
      Tak jsem "druhá" - Wendy mě už svým komentáře předběhla.

      Vymazat
    2. Lydie, moc děkuji za oba komentáře. 🍀💓 Pro mně je Česká Třebová dost vzdálená. Nicméně jsem za tuto informaci moc ráda. Třeba se někdy budu v těchto místech a hlavně na jaře pohybovat.
      Přeji hezké jarní dny.

      Vymazat
  25. Ali, dobře, že jsi nám tohle Peklo a pro mne vzdálený a neznámý kraj, ukázala. Jsou krásná místa i u nás, já znám jiné Peklo - nad Zdobnicí, to je v Orlických horách. Tolik bledulí a ještě na jednom místě jsem asi neviděla. U nás určitě ne a nevím, kam bychom zajeli, tedy ne přes celou republiku. 😎 Jsem ráda, že k tomu máš i popisy, ale u Tebe s tím trochu "počítám" 😀. Vidím, že ten zámek vlastnil i Albrecht z Valdštejna, také tam jsou rozšířeni živočichové, tedy věřím, že tam jsou. U nás totiž např. ptactva hodně ubylo.
    Přeji příjemné, doufám slunečné dny, u nás to dnes konečně "svítilo".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji za komentář. 💓🍀 Ráda jsem toto zajímavé místo představila na blogu. V dobách studií jsem tu mnohokrát.
      Albrecht z Valdštějna získal zámek roku 1623 po Bílé Hoře, spolu s ním i nedalekou Českou Lípu a po jeho smrti panství zdědila jeho dcera. Ve své době patřil mezi nejvlivnější a také nejmajetnější šlechtice.
      Živočichové tam rozhodně jsou. Na nedalekém Novozámeckém rybníku je přírodní rezervace se spoustou ptactva. Poprvé jsem tu viděla volně v přírodě volavky. U nás je ptáčků poskrovnu, vrabce, kteří se tu vyskytovali hojně, jsem neviděla několik let. Bílou Horu opanovaly straky, je to možná příčina toho, že je tu těch menších málo. Občas sýkorky, kosi a na jaře se objevují drozdi.
      A počasí? Dnes je zamračeno a ráno dokonce zase "létaly bílé mouchy".😀
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  26. Taková krásná procházka by se mi líbila. Děkuji, Alenko. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, já moc děkuji za komentář. 🍀 Procházka Peklem je opravdu zajímavá.
      Přeji hezké jarní dny.

      Vymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤