Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 8. ledna 2017

Nezmar

Tímto textem a několika fotografiemi bych ještě ráda doplnila svou fotobilanci uplynulého roku.

Fotím ráda a jsem vděčná digitální technice, díky níž můžu fotit hodně. Můj muž někdy prohlašuje, že fotím každou kravinu. Má asi pravdu. Nestačí mi jeden záběr, dělám jich většinou víc, i když si můžu jejich kvalitu ověřit na displeji fot'áku. V době, kdy jsem fotila na kinofilm, dělala jsem totéž, jeden záběr a pak druhý, tak zvaně na jistotu. Co kdyby?

Další mou oblíbenou činností je zahradničení. Je to možná s podivem, zvlášt' když si vzpomenu na svá telecí léta, kdy pro mně největším trestem byla práce na zahrádce, kterou si mí rodiče, bydlící v činžáku, pořídili. "Odtud až támhle to vypleješ!" Nemohlo být nic horšího. Seděla jsem na bobku, klečela a pak už i ležela. Trest nemohl být horší.
Dnes se nad tím usmívám, protože rytí v zahradě mě neskutečně baví a pak ta radost z dobře vykonané práce, či rozkvetlých rostlin, je povznášenící.
I za cenu, že pak chodím jako ortopedický pacient, ohnutá v prapodivném úhlu. Prostě zahrádkaření miluju.

Při procházení fotek, které jsem loni udělala, jsem narazila na zvláštní úkaz, se kterým vás seznámím.
Předcházela tomu předělávka zahrady, či spíš vyklízení její horní části, s níž souvisela likvidace některých rostlin a přesazování dalších.
Před pyramidou, na které se pěstovaly spoustu let stáleplodící jahody, byl chodníček a před ním úzký záhonek, na kterém jsem mívala různé květiny.
Vzpomínám si na jeden návrat z Itálie. Vystoupila jsem z auta, odemkla vrata a pak šla rovnou na zahradu. Na záhonku trčely už téměř holé stvoly vysokých afrikánů a místo listů byli všude odporní rezaví slimáci. Ještě ted' při vzpomínce na ten hnus, mám husí kůži. Tolik slimáků jsem pohromadě nikdy neviděla. Přinesla jsem si modré granulky, jejichž název jsem samozřejmě nezapomněla, ale nechci dělat reklamu a vysypala na záhon půlku krabice. Fuj tajbl.
Až pak jsem začala manželovi pomáhat vyklízet auto.
Na zahradu jsem šla až ráno. Pohled na záhon byl ještě odpornější a oslizlý chodník u domu i chodníček před pyramidou jsem myla hadicí.
Jiné kytky jsem tam už nezasadila. A tak během léta přes chodníček přelézaly odnože jahodníku z pyramidy a v zemi, pohnojené slimáky, se uchytily.
Záhon jsem upravila až na podzim a to tak, že jsem jen přesadila přelezlé jahody. A tak tomu bylo několik let.

Odbočila jsem do minulosti a ted' se vracím do roku 2015, do doby předělávání zahrady.
Muž vykopal jeden z rybízových keřů a já obryla ostružinu a přesadila jí na místo, kde býval rybíz. Dostala notnou dávku kompostu a já čekala, zda přežije. Pak přišly na řadu jahody. Sice jen ty obyčejné, které rodily jednou v roce, ale byly lahodné. Mrzelo mě to, protože je miluju a mají je rády i děti. Ale co naplat. Někde jsem potřebovala místo na sušení prádla a další pak na kytky, které jsem chtěla z horní zahrady zachovat. A navíc, tytam jsou doby, kdy jsme jezdívali na dovolenou v srpnu. Od roku 2004 jezdíme v červnu, tedy v době, kdy jahody zrají. Na dno plastových beden jsem si nasypala zem a jahody jsem jednu vedle druhé zakládala. Zkusím je nabídnout sousedce, která má pozemek v zahrádkářské kolonii. Na místo původní jahodové plantáže muž umístil zatravňovací šablony a na hranicích pozemku vybudoval vyvýšený záhon. Navozila jsem si zeminu, přesadila nějaké rostliny a vysela trávu. Stejný postup jsem zvolila i při vyrývání sazenic jahod z pyramidy. Znovu jsem je zakládala do "řeznické" bedny. Muž pak kompletně přestavěl celou pyramidu, snížil jí o patro a prodloužil jí až k novému sušáku. Zasadila jsem do ní zpátky jahody a do záhonku, který byl kdysi hřbitovem slimáků, jsem nanosila čerstvý kompost. Pak jsem přesadila kytky.
Bedýnku s jahodami sousedka uvítala.
Ostružina se ujala, jahody v nové pyramidě a čerstvé zemi rostly jedna radost. Prvních pár plodů jsem utrhla před odjezdem do Itálie. Snaše jsem řekla, že jahody začaly zrát, tak aby si je sklízela.
Přes prázdniny jsem měla minimum času a záhonek před pyramidou zarůstal plevelem. Ke své hrůze jsem pak navíc zjistila, že jsem v dubnu udělala kardinální chybu. Jahody oproti minulým rokům nekvetly! Přehodila jsem totiž bedýnky a zasadila do pyramidy obyčejné jahody. To asi sousedka čubrní, co jí roste na zahrádce. Vždycky ty remonty obdivovala a já jí občas nějaký ten přebytek sadby věnovala. A ted' holt dostala celou bednu.

V září jsem konečně zaklekla k záhonku před pyramidou. Plevele tu byla spousta a mezi ním byly tři malé sazenice hledíků. Kdy jsme je měli naposledy na zahradě? To už bude pár let. A kde se tady vzaly? Mívali jsme je na horní zahradě v už zlikvidovaném záhonu. Nebo mohla být semínka v kompostu. Možná je přistěhovali ptáci.
Nevyhodila jsem je. Přesadila jsem je do nového záhonku pod sušákem a pak na ně zapomněla.

V půlce ledna jsem šla na zahradu dosypat slunečnici do krmítka. Všimla jsem si, že kvetou sněženky a měla pocit, že se příroda zbláznila. Pak mojí pozornost upoutalo cosi růžového. Že by nějaký vřes, nebo vřesovec? To snad není možné, tady kvete hledík. Vrátila jsem se do bytu, vzala fot'ák a šla znovu na zahradu.

Příroda se opravdu asi zbláznila, na zídce je námraza

Na listech je vidět, že už trochu trpí zimou

Fotila jsem ho ráno a listy byly povadlé. Asi už zmrzl

Před polednem mi to nedalo a šla jsem na zahradu znovu.
Vylezlo sluníčko a hledík pookřál

Hledík vypadá svěže a kdyby kolem nebyly poházené větve tújí,
které sloužily jako ochrana před mrazem, mohla být fotka pořízena kdykoliv.
Ne začátkem března

Tady je odkvetlý, ale přežil zimu. Vedle něj pnoucí hortenzie nasazuje pupeny.
Větve tújí už v záhoně nejsou, je jaro

Poslední fotka, je neostrá, je to jen výřez z velké fotky.
Pnoucí hortenzie za hledíkem už má malé lístečky, vzadu kvete irský vřes

Fotografie jsem opatřila datem, kdy byly pořízeny.
Hledík, který je u nás pěstován jako letnička, jsem nazvala Nezmarem a pokládám jeho vegetování za přírodní úkaz.
Byl jediný z těch tří sazeniček, který přežil přesazení a jeho květy v půlce loňského ledna byly odměou za to, že jsem mu dala šanci.


34 komentářů:

  1. To je jasný, roste Ti to tolik díky tomu "slimákovému" hnojivu! To má i protimrznoucí účinky.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypěstovala jsi možná novou odrůdu vytrvalého hledíku a propo, co dělá teď? Možná by stálo za to vyzkoušet z něj sebrat semínka a vysít je. Uvidíš jak se budou chovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Příroda je mocná. Loni nebyla zima nic moc a hledík je obecně nezmar. Případná semínka seber a vysej, možná vyroste otužený hledík

    OdpovědětVymazat
  4. Jo slimáci, to byla po invazi nálož živin, že se hledík pomátl..

    OdpovědětVymazat
  5. Loni nám celou zimu kvetly petrklíče,také jsem fotil, přežilly i těch pár dnů sněhu....To letos nehrozí...Máme i měsíční jahody, jakoby lesní, spíš zajímavost, ale plodily nám až do začítku listopad

    OdpovědětVymazat
  6. Převezla jste mě, myslela jsem si, že podle názvu bude článek o některé z vnuček :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zahrada, milovaná zahrada...to je nevyčerpatelná studnice, to víš, že jsi mě potěšila   
    Moc bych si letos přála sehnat pnoucí hortenzii, protože ona je nádherná stavbou rostliny i v zimě, když je holá.
    V létě jsem sehnala jednu z těch s obrovským, doslova gigantickými květy, němci jsou z nich nemocní, upřímně, nedivím se, měla jsem půl metrové laty květů, každý kdo šel kolem ,nechápal.
    Tvůj hledík je hříčka přírody, ale ta barva v lednu, naprosto chápu to překvapení

    OdpovědětVymazat
  8. Mně roste vysemeněný hledík ve škvíře betonu u baráku.

    OdpovědětVymazat
  9. To je ale opravdu nezmar, je to opravdu takový malý zázrak, že?

    OdpovědětVymazat
  10. Přesně tak jsem nahlížela na práci na zahradě také já, teprve až po třicítce mě zahrada začala bavit. Bylo to určitě i tím, že zahrada byla moje a já si tam mohla zasadit to, co jsem chtěla já. Dneska je to můj koníček, ale přiznávám, zeleninu nepěstuji     

    OdpovědětVymazat
  11. Mamka má jednoho Nezmara u baráku pod lavičkou.
    Sedí si tam celý rok a odolává mrazům.
    Jen když hodně fouká, tak k němu sníh doletí, ale mrzne tam stejně, jako všude.
    Obdivuju ho. Ale víc ho obdivuju v létě, když se sluníčko opírá o barák.
    Je opravdu na jižní straně a vydrží všechna vedra.
    Vyrůstá ze spáry mezi kameny a je rok od roku větší a rozvětvenější.
    A já ho mamince hnusně závidím, protože v mém záhonku se hledíkům prostě nedaří
    Ale zas mi kvetou hortenzie a těm se nelíbí u maminky, takže to je jedna jedna

    OdpovědětVymazat
  12. Tak jsem si myslela, že to bude článek o tobě, a vida, on v tom jel hledík!

    OdpovědětVymazat
  13. [15]: Vidiš to! A já si myslela, že ten můj hledík je naprostá rarita. Možná je ten maminčin chráněný lavičkou. Ted' vidím, že jsem ho asi měla zachovat pro roky příští a nenahrazovat ho hortenziemi.[16]: Já už takový nezmar nejsem, občas propadám i zmaru. [17]: Přiznám se, že já na to taky v té půli ledna koukala nevěřícně.

    OdpovědětVymazat
  14. Sousedka pěstuje hledíky a k nám přes půl zahrady létají semínka. Hledík je nezničitelný.

    OdpovědětVymazat
  15. Připomenula jsi mi, jak jsem také nerada chodila na zahradu rodičů, kterou si pořídili na důchod. A také jsem musela dělat, co mi táta přikázal, i když jsem o víkendu po týdnu v práci měla jiné představy. A když pak rodiče chtěli zahradu prodat, že já ji přece nenávidím, tak jsem se vzbouřila. Je něco jiného pracovat na zahradě podle svých představ, zkoušet sama, co dokážu, vlastní pokusy, a hlavně podle vlastních sil. Zahrada mě baví, i když bez auta je to docela vyčerpávající. Na slimáky mám také modré granulky a osvědčily se mi. Slimáci rádi zalézají pod desky i do hlíny. Tak jsem na záhonech i nějakou tu desku nechala, jako předělení a občas ji otočila, posbírala slimáky do zavařovačky a zalila vařící vodou a nechala tak, než jsem jela domů. Pak jsem sklenici s odporným obsahem vlila na kompost.
    Horší než slimáci je v zahradě zajíc. To už se také stalo a protože si někteří udělali umné krásné ploty, které přeskočí i srnka a podleze zajíc, tak se vždy děsím pod lesem a nad loukou, že se někdy stane to, co tátovi. Zaječice s mladým spásla všechno. Táta brečel a zahrada ho přestala bavit. Hledíky nemám a moc se mi líbí. Jsou to takové zaječí tlamičky. Takže tyhle zajíčky bych na zahradě mohla mít. Příroda se někdy zblázní. Hledík se rozhodl v teplejším dni, že už nebude pospávat....

    OdpovědětVymazat
  16. Ty brďo, já zírám, nejdřív jsem si myslela, že ses asi u první fotky spletla a napsala na ni chybné datum.. Fotka je jak z léta.. To je tedy skutečně nezmar ten hledík..

    OdpovědětVymazat
  17. ahoj, nádherné fotky, sháním komentáře na mojí povídku a omlouvám se za reklamu. jsem vděčná za každý komentář, děkuji.

    OdpovědětVymazat
  18. Hledík-hrdina, nedbá na roční dobu a nepřízeň počasí a prostě si roste a kvete.   
    Občas se v přírodě dějí věci, že člověk jenom nevěřícně kouká.

    OdpovědětVymazat
  19. je krásné to vidět takhle chronologicky.. jak vypadal leden minulý rok a kde jsme teď.. že se z člověka stává rampouch jenom co vyjde ven.. :(

    OdpovědětVymazat
  20. Já taky potřebuji fotit všechno. Tak ono je lepší to zdokumentovat, že? Lepší než o to přijít. ;) Zharádka vypadá krásně...
    Já jsem jako malá práce na zahradě milovakla, pomáhala jsem babičce se vším. Pak, když jsem byla v pubvertě, po mně nikdo nic nějak nechtěl a u toho zůstalo... ale tak teď taky bydlím v Praze, na zahradu téměř pomyslet nemůžu.

    OdpovědětVymazat
  21. Příroda je silná a statečná. Tady je důkaz.

    OdpovědětVymazat
  22. Tak to fotografování i zahradničení máme společné . U obou činností se vždycky odreaguju, nemusím nikoho poslouchat, jen přírodu kolem sebe A u nás doma je stále co předělávat, modernizovat a opečovávat, ostatně skoro jako na každé zahradě.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak to je krásné:)Takhle se odvděčují kytičky:)

    OdpovědětVymazat
  24. Hledík je opravdu nezmar S tou zahradou prodělávám podobný postup. Máme ji u domku rodičů manželky 40 km od Brna a jak já jsem tam nerad jezdil. A teď když domek zůstal na nás, tam v létě často pobýváme i na noc a těším se z každé kuličky rybízu, angreštu, lesní jahody, zahradní tam také jsou, i jabloně, třešně, ořechy, ... kvetou růže, pivoňky, floksy, ...  sekám trávu.
    Zahrada povznáší na duši.

    OdpovědětVymazat
  25. [32]: O hledíku už se může mluvit jen v minulém čase, zůstal zachován jen na fotkách. Padl díky mým dalším pokusům o zvelebení zahrady.
    Vidím, že jsi také propadl té vášni, kterou láskyplně popsal Karel Čapek v knížce Zahradníkův rok.

    OdpovědětVymazat
  26. Práce na zahrádce je Alenko nekonečná.

    OdpovědětVymazat
  27. [34]: To byl opravdu odolný kousek přírody. [35]: Je nekonečná, ale já už se zase těším, jak se budu od jara rýpat v hlíně.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤