Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 8. prosince 2021

Od K po C

Jsem tu po pauze, která měla být vyhrazena zazimování zahrady a péči o květiny. Byla mnohem delší, než jsem původně plánovala. Ale jak říká můj muž: "Plány jsou od toho, aby se měnily." Ty mé se změnily tedy dokonale.

Mockrát jsem se zmínila o tom, že nemám ráda podzim. Trochu mě s ním smiřují slunné dny, kdy se barevná krajina ukazuje v úžasných barvách. Ten letošní měl ale nečekaný závěr.

Abych začala od začátku, tedy písmenem K, což značí mou bohatou květenu. Už před příchodem prvních chladných dnů jsem některé květiny přestěhovala do domu. Zatím na provizorní místa. Činím tak každým rokem, tentokrát jsem neudělala výjimku. Pak jsem vše venku ošetřila proti přezimujícímu hmyzu a když začali meteorologové předpovídat první mrazíky, s mužem jsme přestěhovali truhlíky z oken a další kytky do garáže. Problém byl ten, že v místech, kde se této, pro mně nemilé, činnosti pravidelně věnuju, má syn nové auto. Ochota, na kterou jsem spoléhala, se tentokrát minula účinkem. Kytky musely dočasně na jiné místo.    

Víkend jsem z větší části věnovala umístění oleandrů, bougainvilleí a další středomořské květeny na jejich zimoviště a v pondělí šla zpracovávat muškáty do garáže. Tam, kde jsem byla v předchozích letech, jsem si mohla topit. Nabalená jako pumpa na zimu a s vědomím, že mohu nastydnout, jsem se věnovala tomu, co mám nejméně ráda. 

Těšila jsem se na večer. Měli jsme lístky do Barči, kde jsme byli s přáteli. Všichni jsme při vstupu prošli kontrolou a měli respirátor. Sezení u stolů, konzumace nápojů a dalšího vedla k tomu, že během několika málo okamžiků si každý respirátor sundal. Vždyť jsme přeci očkovaní! Užili jsme si báječný večer, pozdravili se se spoustou lidí, které jsme víc než rok a půl neviděli. Byli jsme tu naposledy v únoru 2020. Během přestávky jsem si povídala se zpěvačkou naší oblíbené skupiny a ta mi řekla, že už nevěřila, že tu ještě někdy budou vystupovat. Večer byl úžasný. Po tak dlouhé době jsem zažívala pocit, že se svět vrátil k normálu a že se můžeme všichni těšit z milé společnosti a konečně se svobodně nadechnout.

Druhý den jsem byla na plicním na kontrole a pak jsme autem zajeli do tržnice pro věnce na hroby. Dušičky budou za týden.

A pak jsem pokračovala v té neoblíbené činnosti v garáži. Dokonce jsem si sebou vzala foťák a občas si něco z toho zdokumentovala. Ve čtvrtek odpoledne bylo hotovo. V bytě jsem si uvařila čaj s rumem, abych se zahřála. Obavy, že to tentokrát odskáču zdravotně, mě neustále pronásledovaly.

24. října - "bush" se začíná rýsovat

25. října - ranní stav a odpoledne, kdy už je část hotová

27. října - příprava sadby na příští rok. Velká část uschla, neopouštěli jsme byt a nikdo to nezalil.
Podobně dopadly i sazenice převislých jahod, které jsme měli venku.

27. října - hromada na vyhození a část květináčů na místě

28. října - už jsem si i trochu hrála a vytvářela koláže, práce se chýlila ke konci

28. října - část na vyhození už je v pytlích, další část na hromadě

28. října - z naší chodby je opět botanická zahrada

V pátek jezdíme ráno na velký nákup, ani tentokrát jsme neudělali výjimku. Uvařila jsem oběd a snědla jen půlku toho co jsem si dala na talíř. I večeři jsem odbyla, nějak jsem neměla chuť.  Večer jsem měla pocit, že na mně něco leze. Usnula jsem u televize. Vzala jsem si Panadol a zalezla do postele. Snad mně to do rána přejde.

Nepřešlo! Jsem člověk, který když má teplotu 37°C, je mu zle. A já si ráno naměřila 38°C. A sakra! Já v té garáži prostydla. No nic, zkusím to vyležet. Prospala jsem skoro celý den. 

Sobotní ráno

Odpoledne mi teplota vystoupala na 39°C. Bolelo mně vše, co bolet může. Nejhorší byla hlava, kdy jsem měla pocit, že mi jí někdo zavřel do svěráku a čas od času ho utáhne. Muž, který mi přinesl čaj se zeptal, zda nechci odvézt na pohotovost, či zda nemá zavolat rychlou. To jsem rázně odmítla. Přeci nebudu s každým prdem otravovat doktory. Já to vyležím. Neděle a pondělí byly jako přes kopírák. K horečkám a blouznivým snům se přidala žaludeční nevolnost, průjem a slabost. Potácela jsem se na záchod, nohy mně nenesly. Bolelo mně vše. Kosti, klouby, svaly.  Hledala jsem polohu, ve které mě to bude bolet méně. To se mi ty kytky teda vyplatily. Horečka 39°C neklesala. Bylo to divné!

V úterý ráno se muž rozhodl, že do mého rodiště pojde na hrob sám. Ten pražský obstaral den předtím. Poprosila jsem ho, aby se nejdříve zastavil v lékárně a koupil antigenní testy. V noci jsem přemýšlela, proč mi neklesá horečka a proč je mi pořád zle. Co kdyby to nebylo jen to nachlazení. Když odjel na sever, vylezla jsem z postele a podle návodu si udělala test. Dvě čárky se objevily téměř okamžitě. Co teď? A tak jsme se dostali k písmenu C. Zalezla jsem znovu do postele a usnula. Muž se vrátil kolem druhé hodiny domů. Probudil mě s dotazem, jak dopadl test. "Vypadá to, že mám covid." Dovolat se na hygienu? Vyloučeno! Linka určená pro covid? Totéž. Naše praktická lékařka ordinuje jen dopoledne. Co teď? Zavolala jsem lékařce, která tu naší zastupuje. Zadala mně do systému a mám si co nejdříve nechat udělat PCR test. Nerada jsem opouštěla postel. Cesta k autu byla pro mně náročná, nohy se mi klepaly jako drahému psovi. U okénka na odběrovém místě jsem od paní v okénku dostala vynadáno, že nejsem registrovaná. Jen slabě jsem namítla, že mně do systému zadala paní doktorka. "Nojo, to už jste dneska desátá!" Nakonec se slitovala a s náležitým komentářem mně do systému zadala. Sestra, která prováděla výtěr, byla na rozdíl od ní příjemná. Výsledek přišel během čtyř hodin a jen potvrdil to, co jsem po AG testu tušila. Zavolala jsem přátelům, se kterými jsme byli v Barče a sdělila jim, co mi je. Současně jsem je poprosila, kdyby měli nějaké problémy, aby šli na test. Preventivně! Ležela jsem a přemýšlela, kde jsem to mohla chytit. V pátek v Globusu? Jezdíme brzy ráno, kdy je tam minimum lidí a navíc jsem měla celou dobu náhubek. V Barče? Tam jsem si to sundala a chvíli si užívala života. A nebo na plicním? Tam jsem také na chvíli náhubek sundala, když jsem byla na spirometrii. V tržnici jsem se zdržela 10 minut a měla nasazený respirátor. Jinak jsem byla doma a blbla kolem kytek a zahrady. 

Ve středu naše praktická doktorka ordinovala až odpoledne. Zavolala jsem jí hned po poledni a ona mi řekla, že jí to kolegyně vyřídila a ví o mně. Zeptala se, jak je na tom muž. Nebylo mu nic, jen pokašlával. Ale to on pokašlává každou zimu! Prý ať si udělá také AG test a pak ať jí zavolám. Opět dvě čárky.  Prý nás oba pošle na infuzi monoklonálních protilátek a muž si má dojet na PCR test a pak jí jen prozvonit a ona mu podá papíry se kterými půjdeme do ÚVN. Takže jsem opět opustila postel a raději manžela zaregistrovala, aby nedostal také čočku, jako já den předem. Výsledek, který mu přišel byl pozitivní. 

Ráno muž zavolal naší praktické a řekl jí, že PCR má také pozitivní. Byl bez teplot, jen pokašlával. Uvědomila jsem si, kolik mohl nakazit lidí.  Preventivně jsem doma polkla krom Panadolu raději ještě  Imodium, abych to zvládla bez návštěvy záchodu. Prý zastaví i vlak. Cesta do ÚVN byla pro mně únavná. Parkovali jsme mimo areál. Dojít k infekční klinice bylo jako dálkový pochod. Doktorka na infekci byla protivná, sprdla nás, že nemůžeme jít oba najednou, ale po půl hodině. Podala jsem jí desky od naší praktické, kde byl vložen papír a na něm 9:00 OBA. Muže zavolali o něco dříve, mně chvíli po něm. Já, která omdlívá při odběru krve, jsem si nechala napíchnout žílu, dokonce jsem se na to i apaticky dívala. Doktorka nás pak zevrubně prohlédla, změřila saturaci, poslechla si plíce a pak nás vyzpovídala. Sestra nám změřila teplotu. A pak do nás kapala infuze. Obě sestřičky byly příjemné a milé a daly zapomenout na nesympatickou doktorku. I pak, když už jsme měli Regeneron v sobě, nás chodily kontrolovat. Jak já se těšila domů, do postele. 

V pátek teplota trochu klesla, ale bolesti, nevolnosti a průjem trvaly dál. Muž se cítil naprosto v pohodě. Došlo mi, jakou je výhodou jeho bezpříznakový průběh, protože se o mně opravdu staral. Z mrazáku si vytahoval zbytky jídel, protože jsem se stále nenaučila vařit jen pro dva a ta si ohříval. Já jedla půlky rohlíků, víc jsem do sebe nedostala. Stejně jsem měla pocit, že jím piliny. Dcera nám vozila nákup, který nechávala za dveřmi bytu. Byli jsme s ní v kontaktu po telefonu. Kdyby bylo mužovi tak jako mně, byla rozhodnutá se k nám nastěhovat a postarat se o nás. Ještě, že jí máme. Syn a snacha, kteří bydlí s námi v domě ..... Škoda slov.

Ležela jsem ještě víc než týden, neschopná cokoliv udělat. Vleže jsem přemýšlela, co bych měla nebo mohla, ale když jsem vstala, ráda jsem si znovu zalezla. Horečku už jsem neměla, jen teplotu. Konečně přestal zlobit žaludek a střeva, ale další příznaky se mně držely jako klíště. Hlavně ty úporné bolesti hlavy. První, co jsem udělala po opuštění postele, byl silný hovězí vývar. Zvládla jsem ho sníst sběračku. Jinak jsem pokračovala ve svých porcích půlek rohlíků či půlek banánů, nebo půl krajíčků chleba. Bylo mi jedno, co jím. Všechno mělo stejnou chuť.  Už jsem neležela celé dny, ale občas jsem si zalezla. Zůstávala jsem v pyžamu a županu. Prostě pacient. 

Pyžamo jsem svlékla až 24. listopadu. Nicméně jsem i v domácím oblečení chvílemi polehávala. Ve čtvrtek jsme si udělali oba AG test a měli jednu čárku. Muž jel po měsíci v pátek na velký nákup. Já poprvé  vylezla z bytu až v pondělí 29. 11. a to jen proto, abych na branku a dveře pověsila věnce. Na první adventní neděli jsem to nestihla. U branky jsem se potkala s vnoučkem, který byl doma v karanténě, protože měli ve třídě několik případů covidu. Dojal mně, když se mně zeptal, jak mi je. Od tak malého kluka bych tuhle otázku nečekala. Navíc od dítěte  rodičů, kterým bylo jedno, co s námi je. Vylézt k nám do patra bych přirovnala k výstupu na Sněžku. Měla jsem toho plné kecky. V pátek 3. prosince jsem po pěti týdnech jela s mužem na nákup. Opírala jsem o vozík a byla ráda, že ho mohu použít jako berličky. Jak ráda jsem pak byla znovu doma. Výstup na Sněžku a pak jsem seděla a byla jako vypnutá. 

Sejmulo mně to parádně. Kombinace astmatu, obezity, problémů se srdcem a covidem způsobily, že se cítím o spoustu let starší. zažívám pocity bezmoci, kdy nejsem schopná dokončit, co jsem začala. Jsem stále unavená, bolí mě vše, Většinu činností vykonávám pomalu a v sedě, v kuchyni u linky používám barovou stoličku. A víc než pracovní činnosti se věnuju odpočinku. Tělo si prostě řekne. 

Vánoce budou letos jiné. Nebude tolik cukroví, na které byla rodina zvyklá. Nebudu péct ani tu spoustu vánoček, kterými jsem obdarovávala příbuzné a přátele. Prostě na to ještě nemám. Prý ty problémy trvají většinou 3 měsíce. Chodím na procházky okolo bloku, stejně jako 92 letý soused. Někdy mívám pocit, že jsme vrstevníci. Jsem ráda, že to ujdu. V pondělí jsem na procházce potkala kamarádku. Ona si tím svinstvem prošla na jaře a dodnes není v pořádku. Moc mě tím nepotěšila. 

Jsme oba očkováni a covid se nám nevyhnul. Jsem přesvědčená o tom, že mně očkování zachránilo před ještě těžším průběhem. Neteř, která normálně pracuje na urgentu, je už potřetí "převelena" na covidový JIP a dle jejich slov, je to teď mnohem horší, než to bylo v předchozích dvou vlnách. Stejný názor měly i obě sestřičky v ÚVN. Oddělení plná neočkovaných, kteří přijdou a chtějí okamžitě zachránit. Nechápu proč spousta lidí vakcínu stále odmítá. Bohužel mezi ně patří i moje sestra. 

I když není očkování stoprocentní jistotou toho, že se člověku nákaza úplně vyhne, rozhodně zmírní průběh nemoci a zmenší počty těch, kteří končí v nemocnicích na ventilovaných lůžkách, v horším případě na JIP.  

Pokud můžete, nechte se prosím očkovat!


Moc se omlouvám, že nestíhám chodit na vaše blogy. 







60 komentářů:

  1. Signoro, děvče moje nešťastné. Jak je mi vás líto. Já chytila covid loni na vánoce. Kdybych necvičila jógu a jak nás učili správně dýchat, tak už bych nebyla. Dodnes nejsem v kondici. A to fakt trénuji chození i po kopcích, po vrstevnicích na delší vzdálenosti, ale mé maximum je 11 km a jsem úplně hotová. A to předtím 25 km denně i v kopcích nebyl problém. Stále cvičím dechová cvičení, stále trénuji a věřím. Naočková jsem, mám 3 dávky. Lidé jsou nevěřící Tomášové, dokud to nezažijí. Přeji hodně sil a opět zdraví. Držte se. Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, moc děkuju za komentář. Držím pěsti, aby se dřívější kondice vrátila. Třetí dávku jsme museli odložit, nebýt toho svinstva, asi bychom už jí také měli.
      Přeji hezké a zdravé dny.🍀💓

      Vymazat
  2. Alenko, drž se. Já jsem nyní chodila se synem na PCR testy i na plícní a zatím jeho onemocnění je jen bronchitida, ale bála jsem se abychom v nemocnici něco nechytli. Včera na kontrole jsme se dověděli, že sestřička našeho praktika má covid a to před týdnem brala synovi krev a měřila tlak, při čemž se k němu nakláněla. Tenkrát ještě asi covid neměla nebo o tom nevěděla. My jsme očkovaní všichni, já už 3. dávkou a tak se jen modlím, aby nás nic nepotkalo. Nikam nechodíme a těšíme se na léto, že bude lépe. Alenko, ty jedna pilná zahradnice, drž se. Když vidím ty vyrovnané řady muškátů a schody lemované oleandry, tak jen čučím s pusou dokořán. Manželovi i tobě přeji brzké zotavení. My jsme z generace, která brala za samozřejmost očkování proti nakažlivým smrtelným nemocem a díky tomu se nemoci již neobjevují. No vlastně díky tomu, že některé maminky odmítají tyto vakcíny, mohou se nemoci opět vrátit. Ale my jaksi věříme, i když nás odmítači mají za blázny, ne-li něco horšího. Opatrujte se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moc děkuju za komentář. Moc držím pěsti tvému synovi a celé rodině, aby se vám to vyhnulo. U vás je ta situace jednou z nejhorších, tak se všichni držte.
      Kytky jsem stihla opravdu jen tak tak, ale kvůli izolaci se jim nedostalo péče v podobě vody, takže na jaře sečtu ztráty. Snad budu už ve formě. Zahradu jsme zazimovat nestihli. I když je muž už v pořádku a něco málo po covidu udělal, byla by toho ještě spousta. co hotovo není a nebude. Příroda je silná a určitě si poradí.
      Odmítačům vakcíny nerozumím, zejména mé sestře, které je sice mladší, ale i tak je jí 66 let. Snad jí to nepotká.
      Měj hezké a zdravé předvánoční dny.👍🍀

      Vymazat
  3. Alenko, to je mně moc líto, že tě covid takto sebral, ale jak píšeš, díky očkování to není horší. Taky nechápu tu spoustu i mladých lidí, kteří se odmítají očkovat.
    Přeji ti brzké uzdravení a hodně odpočívej, všek Vánoce dopadnou dobře i bez toho obvyklého nasazení.
    Už jen dobré dny přeje Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuju za milá slova a i já přeji klidné a zdravé dny. 🍀💓

      Vymazat
  4. Alenko, myslela jsem si, že pouze zahradničí a ty zatím takhle. Jsem také toho názoru, že se mají všichni očkovat a ne se vymlouvat na nějaké hloupé čipy a nebo jiné jiný napadajícími důvody proč se očkovat nenechají. Nerada velice nerada to nepíši ale má dcera mák očkování také odmítavý přístup jinak jsme všichni v rodině na očkování. Dostat se k třetí dávce byl pro mě přímo horor termín jsem dostala až za 10 dní na počítači mě vyskočilo že přednost mají první dávky ale nakonec jsem si vše by telefonovala a termín jsem si vybrala, který mně vyhovoval ohledně dalších plánovaných lékařských kontrol
    Přeji tobě a tvému muži brzké uzdravení 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuju a ano, zahradničila jsem, jenže pak se to zvrtlo.
      Očkování by opravdu měli podstoupit téměř všichni, krom těch, kterým to není umožněno ze zdravotních důvodů. Vymlouvat se na čipy a nebo poslouchat antivaxery.... takhle se z toho bludného kruhu nikdy nedostaneme. Nechápu svou sestru, neteř se jí snaží přesvědčovat všemi možnými i nemožnými způsoby. Nefunguje ani to, že k ní přestala pouštět syna. Jejími slovy: "Kuba nemá babičku." Ani tohle jí nepřesvědčilo.
      My jsme očkováni všichni, snacha, coby zdravotnice má už 3. dávku od řijna. Jen malá vnoučata zatím nejsou, ale jsem přesvědčená o tom, že je očkovat také nechají. Dceru nepříjemně překvapil pediatr, když u něj byla s holkama, protože patří k antivaxerům. Dcera zvažuje, že se poohlédne po jiném pediatrovi. A přitom on slouží i v Motole. Třetí dávku jsme museli odložit, po monoklonálních látkách jí můžeme dostat až po třech měsících. Naše doktorka má dokonce názor, abychom na ní šli ještě později, v podstatě při končící imunitě po prodělaném onemocnění.
      Marti přeju tobě i celé rodině klidné a zdravé dny. 💓🍀

      Vymazat
  5. Alenko, to sis tedy prošla opravdu nepříjemnou zkušeností. U nás v domě soused (45 let), marodí po covidu od jara. Byl na léčení v Martiňáku u Cvikova, pak v lázních a pořád mu není dobře a na plicích má pořád nálezy. Není schopen vyjít schody k nám do druhého patra. Je silný a už zhubnul 15 kilo, ale stejně je mu pořád zle. My jsme byli včera na třetí posilovací dávce očkování a dnes máme oba oteklou ruku a zimnici. Jsou to vedlejší příznaky, ale je lepší zvolit očkování, než riskovat nákazu, zvláště v našem věku. Já vám oběma přeji, abyste byli brzy v pořádku a zdraví. Vánoce nemusí být o hojnosti, ale o pohodě a klidu. U nás letos také budou chudší, protože se bojíme chodit do velkých obchodů i když jsme očkovaní a nakupovat po eshopech se mi nechce. Mladí dostanou obálku s hotovostí, ať si pak koupí, co se jim bude líbit. Měj se hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuju za komentář. Ten váš soused je ještě mladý na všechny ty problémy, co covid způsobil. Snad to překoná. A já doufám, že to zvládnu i já. Zatím se cítím jako opakovaně použitý pytlík od čaje.
      Držím palce, aby se reakce na 3. dávku zmírnila. Důležité je, že jí máte. My na ní můžeme až v příštím roce.
      Vánoce? S mužem jsme se shodli, že budeme rádi, až budou za námi. Pohodu si samozřejmě uděláme, na Štědrý den budeme u dcery. Dárky jsem z větší části objednala přes internet, holky dostanou tentokrát peníze. Už ani dcera si sama netroufne jim koupit nějaké oblečení a na hračky už jsou velké. Tak ať si něco vyberou dle svého.
      Moc děkuji za přání k uzdravení a i já přeju klidné dny, hlavně ve zdraví.
      Měj hezké dny. 🍀💓

      Vymazat
  6. Alenko, snad už bude jen líp. Já jsem prodělala covid vloni, měla jsem vysoké horečky čtrnáct dní a skončila v nemocnici. Už to bude rok a stále nejsem zdravotně v pořádku, mám poškozené plíce a každý měsíc zánět průdušek. Takové je to svinstvo... Přesto, že moji synové viděli, co to se mnou udělalo, dva z nich jsou velcí odpírači očkování. Přeju Ti hlavně hodně zdraví ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, je to opravdu svinstvo. Jsem přesvědčená o tom, že kdybych nebyla očkovaná, asi by to všechno dopadlo mnohem hůř. Ale i takhle to bylo výživné a já se z toho stále snažím vyhrabat. Leni, nezbývá, než tvým synům držet palce, aby se jim to vyhnulo. Neteř je teď přeložena na covidový JIP a je tam spousta mladých neočkovaných lidí se špatnou prognózou. Prý si zdravotníci vzájemně dodávají sil, aby to zvládli, nejen fyzicky, ale také psychicky.
      Leni, moc děkuju za milá slova a přeji ti, aby ses z toho také dostala.
      Opatruj se a měj hezké dny. 💓🍀

      Vymazat
  7. Alenko, jsem moc ráda, že ses zase ozvala. Myslím, že díky očkování není průběh až na hospitalizaci, ale jak píšeš, žádná sranda to zrovna není. My jsme v pondělí byli na 3. dávce a syn i dcera jsou také očkovaní, ale 100% jistotu, že to nechytneme nemá dneska nikdo. Tobě i manželovi přeji, ať jste brzo v pořádku a na vánočky se vykašli. Kdo umí, ať si jí upeče, kdo neumí, tak si jí může koupit. Zdraví je přednější, držím palce, pá 💗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuju za komentář a opravdu, není to sranda. Můj muž měl velice lehký průběh, bezpříznakový. Jen byl trochu unaven. A já si to s prominutím vyžrala za nás oba. Oba jsme si mysleli, že nás očkování ochrání před nákazou. Ale mně asi ochránilo od pobytu v nemocnici, protože mám další zdravotní problémy. Vánočky upeču maximálně pro nás a když to nepůjde, tak je koupím.
      Třetí dávku si zatím dát nemůžeme, budeme muset být mnohem opatrnější a nesundávat si ten náhubek. I když ten pocit svobodného nadechnutí a poslechu hudby, kterou máme rádi, byl úžasný. Myslím si, že jsem to chytla v té Barče.
      Měj klidné a zdravé předvánoční dny. 👍🍀

      Vymazat
  8. Alenko, je mi líto, že jsi měla takový průběh covidu. Držím palce, abyste byli oba brzy v pořádku. Ty se šetři, na Vánoce nemusí být všeho hodně. My na třetí dávku teprve půjdeme, já příští týden a manžel asi až po novém roce. Je po operaci achilovky, která mu praskla při volejbalu. Sádru bude mít do Vánoc a pak se uvidí, jestli bude moci na nohu hned došlapovat. Doma chodí o berlích a na operovanou nohu nesmí stoupat. Také nám to změnilo plány, ale říkám si, co stihnu stihnu.
    Přeji vám oběma hlavně zdraví. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc děkuji za komentář.💓 Muž už je v pohodě, já ještě ne a obávám se, že to ještě nějakou chvíli potrvá. Šetřím se, ono to ani jinak nejde. Ale je to jako na houpačce. Některé dny jsou lepší a jiné stojí za..... Držím tvému muži palce, aby rekonvalescence po sundání sádry trvala co nejkratší dobu. V tomhle případě vím, o čem píšu. Měla jsem přetržené vazy v kotníku a na šest týdnů nechodící sádru a berle. Díky rehabilitaci jsem se dostala zpátky do normálu. Ono se asi opravdu nemá nic plánovat. Naše plány také tentokrát vzaly za své.
      Přeji oběma hezké dny a hlavně to zdravíčko. 🍀💓

      Vymazat
  9. Alenko, zdravím tě moc a ač jsem o této tvé anabázi věděla, stejně mi čtení o covidu u vás přišlo hodně drsné, na to, že jste byli oba očkovaní, asi ti to zachránilo život! Já mám tři dávky vakcíny, manžel jde 14.12. na třetí.Porovnání jednání vašeho syna a dcery mi vyrazilo dech, ale tak to chodí.Alenko, odpočívej, ještě bude spousta příležitostí později dělat zázraky, tak prostě budete mít Vánoce jednodušší a pohodové, nechceš je zase proležet.Přeji ti uzdravení a žádné následky, stejně tak i ostatním, kteří si tím prošli ( že, babiLenko? ).
    Jsem moc ráda, žes o tom tady obšírně napsala, snad to někomu otevře oči.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, vím, že víš. 😀 Očkování určitě napomohlo tomu, že tu ještě jsem. Když jsem bezmocně ležela v posteli, měla jsem blbé myšlenky, že to všechno mohlo dopadnout ještě hůř.
      Náš syn je kapitola sama pro sebe. Zlý, sebestředný a sobecký cholerik. Když se přistěhovali sem do domu, vznesl "územní nároky" a asi kdyby mohl, zabral by vše. Mužovi patří polovina domu, mladým druhá. Ale syn se chová jako výhradní majitel a my se občas cítíme jako nevítaní nájemníci. Tehdy jsem bojovala o uhájení našeho prostoru, protože můj muž je opravdu hodný člověk. Hodný, až je to někdy na škodu. To, že jsem pak skončila v péči klinického psychologa, byl důsledek. Já to naše soužití nazývám "chůze po minovém poli". Nikdy nevíme, kde zase něco bouchne. Dcera je proti němu zlatá.
      Jiřinko, já se k tomu článku odhodlala díky tobě. Patří ti za to obrovský dík.🌹🌹🌹
      Měj klidné dny v pohodě, já od ráda držím 👍👍

      Vymazat
  10. Alenko, obdivuji jaká jsi zahradnice a jak jsi pilná.
    S tím covidem jsem úplně vedle.Původně jsem myslela,že když budeme očkovaní nedostaneme ho.Už vím,že ho dostat můžeme i tak.Ale,že může být i tak zle,jako tobě,to mě děsí.My jsme s manželem měli covid na podzim.Já bez příznaků a manžel skoro 14 dní ležel a spal.A další měsíce musel pomalu,protože nemohl dýchat a neustále mu opuchal kotník.U nás sousedi po očkování také covid a oba na kyslíku.Přesto jsem se rozmýšlela,zda jít na třetí dávku,ale manžel pořád naléhal a tak jdeme zítra.
    Přeji ti,aby jsi byla v pořádku,půjde to asi pomalu,ale bude to.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuju za pochvalu mého zahradničení. Snažila jsem se být pilná a vše dotáhnout do konce, jako v předchozích letech. Ale dopadlo to poněkud jinak.
      Já si také na jaře myslela, že díky vakcíně budeme proti covidu chráněni. S nadcházejícím podzimem mi došlo, že tomu tak asi nebude. Ale věřím, že díky tomu jsem nedopadla ještě hůř. U nás tomu bylo naopak, manžel bez příznaků a já víc než tři týdny v posteli. Vím, že to nějakou chvíli potrvá, než se dám do kupy, ale po malých krůčcích to snad dám. Na třetí dávku půjdeme oba až v příštím roce, kvůli monoklonálním protilátkám teď nemůžeme.
      Měj klidné dny ve zdraví a ještě jednou moc děkuju.💓🍀

      Vymazat
  11. Zdraví je důležitější než domácí vánočka, tak odpočívej a zatěžuj jen velmi zvolna. Tenhle virus dokáže být tvrdý soupeř.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, souhlasím s tebou, že je to tvrdý soupeř. Nečekala jsem, že to bude tak výživné, protože jsme oba očkováni.
      Zdraví je opravdu důležitější, než cokoli jiného.
      Měj hezké a hlavně zdravé dny.💓🍀

      Vymazat
  12. Už mi to bylo divné, že jsi dlouho na blog nic nepřidala, ale tohle mě nenapadlo. Měla jsi opravdu těžký průběh a to ještě po očkování, radši ani nemyslet, co by kdybyste očkovaní nebyli. Hlavní je, že jste to s manželem přestáli a snad bude už jenom lépe. My jsme měli všichni covid brzy zjara, ale krom tatínka jsme všichni měli celkem lehký průběh, ten to chudák odnesl i za nás, ale dnes už je zase v kondici, jako byl před covidem a to je mu 87 let. Přeji krásný a hlavně klidný adventní čas. Odpočívej a vánočky a cukroví si udělej jen tak pro radost, jen co to půjde. :) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bev, moc děkuji za komentář. Vyhradila jsem si pauzu na zazimování květeny a zahrady a přišlo tohle svinstvo. Navíc jsem byla zpočátku přesvědčená, že jsem jen prostydla a že to vyležím. Jsem přeci očkovaná. Také mně občas přepadaly myšlenky, co by bylo, kdybych očkovaná nebyla. Jsem ráda, že jste to přečkali s lehkým průběhem a tvůj tatínek má můj hluboký obdiv. 🍀
      I já přeji krásný adventní čas, hlavně ve zdraví a slibuju, že to rozhodně s přípravami nebudu přehánět. Ono to ani jinak nejde. 😀

      Vymazat
  13. Ó jé, Alenko, to je mi moc líto. Dlouho se tu neobjevil nový článek, myslela jsem, že máte práci se zazimováním květeny, jako každý rok, a ona zatím takováhle šlamastyka! Tak moc držím palce, ať je vám brzo líp. A na vánočky se vykašlete a nákup si objednejte na Rohlíku nebo na Košíku, ať vám to přivezou a vy můžete co nejvíc odpočívat. Mějte se jak nejlíp to půjde!
    Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, moc děkuji za komentář. Pauza byla delší, než jsem původně plánovala. Moc děkuju za držení palců a sama doufám, že se to postupem času zlepší. Ale asi to bude běh na dlouhou trať. A vánočky? Pokud na to budu mít síly, upeču tentokrát jen pro nás. Muž je má rád a já bych ho měla odměnit za to, jak o mně pečoval.
      Přeji hezké a zdravé dny.🍀💓

      Vymazat
  14. Aleno, držím palce, ať se z té potvory brzo zotavíš a jsi zas úplně fit. Je dobře, že vás doktorka poslala na monoklonální protilátky - v kombinaci s očkováním tě to asi opravdu zachránilo od špitálu a těžkého průběhu. Hlavně teď odpočívej a šetři se, Vánoce budou i bez vánoček a cukroví.
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, moc děkuji za komentář a za přání k uzdravení.💓 Naší praktickou doktorku v ÚVN chválili, že to pro nás takhle pružně zorganizovala. Jsem přesvědčená o tom, že nás očkování a protilátky zachránili od mnohem horšího průběhu.
      Odpočívám a šetřím se. Už jsme jednou podobné vánoce zažili, když jsem od druhé poloviny listopadu do půlky ledna marodila s oboustranným zápalem plic. Pro astmatika nic moc. Vánoce byly tehdy bez pečení, bez úklidu. Ale byly. 😀
      Hezké a zdravé dny. 👍💓

      Vymazat
  15. Alenko, zažila jsem loni vše co popisuješ a zopakovat si to fakt nechci. Nechala jsem se očkovat hned, jak to šlo.
    Moc ti přeji, aby bylo brzo dobře. Pamatuji, ta únava je neskutečná!
    Drž se a odpočívej! Myslím na tebe!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, naprosto ti rozumím. Ani já bych si to už zopakovat nechtěla. I my se nechali očkovat hned, jak to bylo možné a já jsem přesvědčená o tom, že kdyby tomu tak nebylo, mohlo to dopadnout ještě hůř.
      Únava je zničující, jsou dny, kdy se hrabu z postele a jsem unavená.
      Moc děkuji za podporu a přeji klidné a hlavně zdravé dny.👍💓

      Vymazat
  16. Alenko, já ti popřeju, ať už je jenom dobře. Myslím, že tvůj článek by si mělo přečíst co nejvíce lidí. Mně se ta potvora zatím vyhnula. Mám ale sousedku, která, ač 2x očkovaná, dopadla stejně, jako ty. No a hned ti rýpálkové argumentují s tím, že to očkování je na nic. Já jsem pro očkování, nevidím jiné východisko. Opatruj se. Myslím na tebe. Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuju za komentář a za přání. 💓
      Kéž by si to přečetlo víc lidí a možná by se těm odmítačům rozsvítilo v hlavě. Jsem přesvědčená o tom, že nás to očkování zachránilo od ještě mnohem horšího průběhu. Jak je vidno, nejsem sama, kdo má po očkování horší průběh. Moje neteř by všem těm odpíračům a antivaxerům ráda zařídila exkurzi na covidovém JIP. Ani prý by nemuseli dovnitř, stačilo by, aby se podíval skrz okno.
      Helenko, moc a moc ti držím palce, aby se ti to vyhnulo.👍👍
      Měj hezké a zdravé dny.💓

      Vymazat
  17. Milá Alenko, přeji vám i manželovi ať je brzy lépe. ❤
    To, co čtu, jsem z části zažila před dvěma týdny taky. Ve středu mi bylo zle - bolelo mě vše, co bolet šlo a nebyla jsem se schopna udržet na berlích. Babička byla v tom týdnu nějaká nemocná už od pondělí - asi jsem chytla jen nějakou virózu, říkala jsem si. Jenže zrovna v den, kdy ze mě byla placka, jsme se dozvěděli, že strejda, se kterým byla babička pár dní předtím, je pozitivní. Bohužel jsem neměla možnost udělat si test, ale do dnešního dne ani já, ani sestra, nemáme chuť a čich.
    První adventní neděli jsme obě proležely, teď už je to lepší, ale doufám, že už nikdy víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, doufám, že už jste obě se sestrou v pořádku. Jste ještě mladé holky, tak věřím, že obě budete fit. S tím čichem a chutí to trvá různě. Mně se čich vrátil po třech týdnech a chuť mám rozhozenou ještě teď. Snažím se dělat vánoční cukroví, v sedě to patlám a manžel peče. A dnes jsem ochutnala jednu náplň a cítila hořkost. No nazdar! Když to ochutnal muž, řekl, že je to v pořádku. Což asi já ještě nejsem.
      Moc držím palce a přeji krásné dny už ve zdraví. ✊💓🙏

      Vymazat
    2. Ano, už jsme skoro fit, pustily jsme se do pečení, já jsem hlídala troubu, sestra vykrajovala z těsta. Ochutnala jsem kokosové tyčinky a rumovou kuličku - obojí chutnalo zvláštně, ale mamka - stejně jako váš manžel - říkala, že to chutná jako vždycky.
      Věřím, že i vám se daří lépe. Mějte příjemnou třetí adventní neděli. 🙂

      Vymazat
    3. Nikolko, je mi o něco málo lépe, ale do ideálu je to daleko. On ten prevít covid dokáže chutě pěkně rozhodit. Ale už máme hotovo, oproti minulým rokům je toho menší polovina.
      Tak moc držím ✊💓, aby už zvítězilo zdraví. Moc děkuji za přání, včera jsem se vůbec nedostala na počítač.
      Hezké předvánoční dny.

      Vymazat
  18. Alenko, dnes jsem četla jedním dechem a přeji, ať je vám oběma lépe. I já věřím tomu, že očkování tě ochránilo před horším průběhem. Příští středu jdeme s mužem na třetí dávku. Odpočívej, to je teď nejdůležitější. Drž se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuju.💓 Manžel už je v naprosté pohodě, já se tu ještě plácám, ale snažím se fungovat. Jsem přesvědčená, že nás to očkování opravdu zachránilo před ještě horším průběhem. I když já zatím nic tak hnusného neměla. Kam se hrabe zápal plic.
      Třetí dávka je opravdu důležitá. My jí musíme odložit, nám by jí teď ani dát nemohli.
      Moc držím oběma palce, aby po očkování nebyly žádné vedlejší účinky.
      Přeji hezké předvánoční dny ve zdraví.👍🙏

      Vymazat
  19. Doma jsme, kromě Matýska, očkovaní, každý jinou vakcínou a stejně jsme to všichni chytli. Trvalo nám měsíc a půl, než jsme se toho svinstva zbavili, teď jsem první týden v práci a mám co dělat, abych to udýchala, jedu tak na 70%, víc nedám. Ale jsem přesvědčená, že bez očkování bychom my, dospěláci, měli daleko těžší průběh.

    Alenko, opatruj se, ono se to bez cukroví a vánoček nezblázní. Mrzí mě, že ti syn se snachou nepomohli, ale jak jsem zjistila, covid a humbuk kolem hodně odhaluje charaktery... Přeji ti hlavně hodně zdraví a co nejklidnější čas adventní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, já ten tvůj článek o covidu četla. Je to opravdu svinstvo, které je jednak nakažlivé a druhak dokáže i jinak zdravé lidi pěkně sejmout. Také jste si užili své. Mám tu výhodu, že jsem v důchodu a do žádné práce nemusím. Stejně bych tam asi nebyla co platná. Většinu věcí dělám v sedě, ale víc než jakákoliv práce, je teď odpočinek. Tak se jen rozhlížím po tom binci, který je doma. Vyhazuju kytky, které uhynuly. Nějaké cukroví mít budeme. Těsta jsem upatlala v sedě, většinu toho také udělala sedíc. Muž pekl a kupodivu nic nespálil. Byl si vědom toho, že další už neudělám. Udělala jsem to kvůli němu, vím, že to má rád. Byla to jakási odměna za to, že o mně pečoval. Na rozdíl ode mně měl téměř bezpříznakový průběh.
      Syn je kapitola sama pro sebe a svůj charakter odhalil už dávno. Snacha není špatná, ale je bohužel v jeho vleku. Soužití v domě je opravdu chůze po minovém poli.
      Jani, přeji celé tvé rodině krásné předvánoční dny a hlavně zdraví a nabytí dřívějších sil.
      Opatruj se👍💓

      Vymazat
    2. Alenko, děkuji, i já tobě přeji krásný poslední adventní víkend a hlavně hodně zdraví a pohody :).

      Vymazat
  20. Alenko, to mě nenapadlo, že to u vás bylo tak špatné. Přeji hlavně zlepšení stavu a situace, člověk si jistě uvědomí, jak ti kritikové a odmítači vakcíny a všech opatření mají "pravdu", bych je...
    Jestli mohu poradit - vykašlat se na všechno vánoční pečení a vánočky, já už vánočky nepeču pár let a ty z Globusu nám chutnají, nepotřebujeme zázraky. Ano, i doma jsem kolikrát pronesla, že tahle doba je i prověrkou charakterů a člověk zjistí, jak to ve skutečnosti je.
    Advent neadvent, hlavně zdraví! ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji za komentář. 💓 Zle bylo mně, muž na tom byl v podstatě dobře. Já si to holt vybrala za oba. Snažím se trochu fungovat, ale musím často odpočívat. Jinak to nejde.
      Ti odmítači by si asi měli vyslechnout pár lidí, kteří si tím svinstvem prošli a nebo jít na exkurzi do nemocnice. Neteř, která teď slouží na covidovém JIP, by jim exkurzi určitě domluvila. Ale nepodařilo se jí přesvědčit svou matku, na kterou neplatí ani to, že k ní dočasně nepouští vnuka.
      Hani, jak už jsem napsala v předchozím komentáři, něco málo cukroví jsem udělala a manžel to vše upekl. O vánočce z Globusu už jsem přemýšlela. Včera jsem byla s mužem už na druhém nákupu a ty vánočky tam opravdu vypadají luxusně.
      Přeji ti krásné předvánoční dny a hlavně ve zdraví. ✊🙏💓

      Vymazat
  21. Alenko, přeji, ať už je jenom lépe. Ty tvoje podzimní práce fakt obdivuji. To je už takové malé zahradnictví. :o)
    Měj hezký třetí adventní víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, moc děkuji. 🌹💓 Půjde to po pomalých krůčcích, ale jí to musí.
      Jsem cvok, který těch květin má opravdu hodně. Dokonce u těch oleandrů mám cedulky, odkud jsou. Ten nejstarší je z vysokoškolské menzy na Albertově. 😀 A musím se tu bez mučení přiznat, že jen minimum je kupovaných. Ale když jsem na jihu viděla, že je stříhají plotostřihem a pak to odvážejí na skládku, osmělila jsem se a uzmula nějakou tu větvičku. Proto ty cedulky. 😀 Opravdu je to jako v zahradnictví.
      Měj hezké a hlavně zdravé předvánoční dny. 💓🎄✊

      Vymazat
  22. Covid - potvůrka tak mrňavá, že ani není vidět, a jak nám všem zatápí! Přeji Ti brzké a zdárné uzdravení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko, moc děkuju.💓 Je to opravdu prevít, který dokáže s člověkem pěkně zamávat. Ještě to není úplně v pořádku, ale věřím, že se to časem vše srovná.
      Přeju hezké předvánoční dny. 🌲

      Vymazat
  23. Tak ještě že to dopadlo dobře..Bohuzel nemame vhodnybprostor pro zimování přenosných kvetin...tak betsinou vvtrple zime dostanou dost zabrat m

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, kdybychom nebyli očkováni, asi by to dopadlo podstatně hůř.
      Kytky jsou přes zimu všude. Ze schodiště je "bush", ve sklepě jsou regály a police. Když se vše po zmrzlých vystěhuje ven, je dům podstatně prostornější.
      Klidné a pohodové předvánoční dny. 🌲

      Vymazat
  24. Hlavně, že ses i s manželem z toho dostala. Nedávno tím prošla rodina Janinky, my už dost dávno - v únoru. Nakonec asi budeme promoření všichni a pak už snad budeme mít takové protilátky, že nás už nemůže nic ohrozit.

    Stěhování kytek z teras do bytu a do garáže na chalupě a pak zase zpět je pravidelný rituál, ale přiznám se, že ho moc nemiluju :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, dostali jsme se z toho, i když já mám ještě pořád dozvuky. Věřím tomu, že kdybychom nebyli očkovaní, dopadlo by to hůř.
      A stěhování kytek? To je hlavní důvod toho, proč nemám ráda podzim.

      Vymazat
  25. Tak je dobře, že jsi z toho venku. Covid je pěkná svině. Já jsem jej měla před rokem a 4 měsíci./tenkrát se ještě moc neočkovalo/. Nějaké potíže mám dosud./únavu, bolesti a motání hlavy/, ale plíce mám v pořádku.Také chodím jen krátké vycházky atd. Po půl roce a po roce od prodělání jsem si nechal udělat /mnou placené/ testy na obranné látky - měla jsem jich ještě dost, tak první očkování jsem absolvovala tento týden v pondělí - 4 dny jsem proležela. Tak snad to bude dobré. S tím třetím očkováním se také poraď s lékařem - máš asi dost svých protilátek.
    Brzy se uzdrav. Zahradu si pak zjednoduš - nějakou méně "pracnou sestavou" teď je dost možností - mají to sousedi - folie, mul.kůra, na tom keříky, trvalky ap. nemusí se to plet a okopávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lydie, moc děkuju za komentář. 💓 Musím se přiznat, že jsi mně moc nepotěšila s tím, že máš stále ještě potíže. Já mám lepší a horší dny a v těch lepších se těším myšlenkou, že už se vracím do normálu. A pak prásk a jsem zase jako moucha.
      Třetí očkování můžeme absolvovat nejdříve v půlce února, ale podle doktorky by bylo lepší, abychom šli na booster až koncem dubna, kdy nám bude končit imunita po prodělání nemoci.
      Zahradu už mám hodně zjednodušenou, problém jsou ty přenosné kytky a hlavně to, že si dělám sama sadbu. Ale kvůli covidu toho spousta zahynula, takže se to zjednodušilo samo.
      Měj hezké poslední dny adventu a vánoce. 💓🎄

      Vymazat
  26. Alenko, je mi moc líto, že jsi prošla takovým martýriem. Nebyla to žádná legrace. Nejvíc by mi vadila bolest hlavy.
    Doufám, že se dáš postupně dohromady, chce to čas. Vykašli se na cukroví a vánočky. Dá se to koupit, když je problém udělat si vlastní.
    Promiň, ale nechápu, jak mohli být "mladí" tak lhostejní k Tvému stavu. Ale co se divím, u nás je to podobné. Kdo ví, jak by to bylo, kdybych to chytla. Naštěstí mám dobrou imunitu a očkování. V týdnu jsem byla na 3. dávce. Neměla jsem ani po jednom očkování nějaký problém. Stačilo vpich ledovat.
    Nerozumím odpíračům očkování. Není to nic, co by nepřežili. Horší je to pak v nemocnici, třeba na JIP. Proč to riskují, že skončí na přístrojích?
    Každý rok obdivuji, jak upravuješ a množíš muškáty. Jsi v tom jednička.
    Alenko, moc Ti držím palce, ať je Ti brzy lépe a cítíš se zase fit. ♥
    Přeji krásné Vánoce. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, moc děkuju za komentář. 💓 Už jsem párkrát padla s nějakou tou chorobou, ale tohle bylo opravdu nejhorší, co jsem zatím zažila. Můj muž si jen pokašlával, ale ještě, že tak. Mohl o mně pečovat. Hlava a klouby mně bolí pořád a k tomu jsem strašlivě unavená. Ale mám dny lepší a pak ty, které stojí za starou belu.
      A soužití v domě? Už jsem se o tom párkrát na blogu zmínila a stále tvrdím, že je to "Chůze po minovém poli."
      Máme dvě dávky, po té druhé jsem měla trochu problémy, protože jsme finišovali s přestavbou obýváku a já pomáhala zvedat skříňky, místo abych zůstala v klidu. Ale nebylo to nic tragického, jen to bolelo, udělala se mi na ruce boule a měla jsem zvýšenou teplotu. Odeznělo to rychle.
      Odpíračům také nerozumím, ale co nechápu je to, jak má spousta lidí "vymytý" mozek a věří tomu, že máme díky injekci v sobě čip. A těch dalších nesmyslů je spousta.
      Jarmilko, moc děkuji za přání zdraví a krásných Vánoc.
      Přeji i tobě, aby Vánoce byly kouzelným časem. 🎄🌹💓

      Vymazat
    2. Alenko, jsem ráda, že se pomalu dostáváš z nejhoršího a do přijatelného stavu. ♥ Už to asi nebude na 100% jako před covidem, ale aby Tě raději nic nebolelo.
      Moc děkuji za přání k Vánocům.
      Kouzelný čas to je, ale jen chvíli. Většinu dní jsem sama a z nudy koukám na televizi celé dny. Tvoje přirovnání k minovému poli se mi líbí. Tady to tak hrozné není. Když jdu nahoru k mladým, tak se moc nebavíme. Oni nemají snahu si povídat. Ale tak to bylo vždycky. Je mi samotné smutno. A nedej Bože, aby se mi něco stalo. Našli by mě až druhý den. Jsou zvyklí, že si nestěžuji, nic (kromě oběda, který mi po smrti manžela nabídli) nepotřebuji a neotravuji. Už aby bylo jaro a mohla jsem na zahrádku. Tam jsem aspoň trochu šťastná, zapomenu na samotu a raduji se z kytiček. Promiň, že jsem se tak rozepsala.
      Přeji Tobě a Tvé rodině do nového roku hlavně hodně zdraví, štěstí a pohody. ♥

      Vymazat
  27. Alenko to mě mrzí že jsi ten neřád chytla a s takovým těžkým průběhem . Přečetla jsem si i komentáře a vidím že napadl kdekoho. Tady ho chytil manžel mé kamarádky , měl dvě očkováni a už ho objednávali na třetí . Naštěstí nebylo místo blízko nás , protože asi dva dny na to dostal Covid . Spolu s vakcínou by to asi byla nebezpečná kombinace . Hned to všem nahlásili, i v baráku , kamarádka si udělala 2 PCR testy a je negativní , ale jak říkáš ty, v nesnázích poznáš kdo je kdo . Jsou lidi co se k nim chovají jakoby měli oba dva lepru, přitom nevycházeli ani na práh dveří . Naštěstí příznaky měl manžel jako obyčejnou chřipku - teplotu 3 dny a kašel . Itálie je po těch loňských strašných začátcích prý nejlepší v Evropě (a z Itálie nejlepší Toskánsko , představ si! 😉) ale nákaza stoupá i tady. Pořád jsou ti, co tvrdí , že Covid neexistuje. Stačilo by pár hodin na covidovém oddělení v tom munduru co musí nosit zdravotníci a snad by pochopili …
    Držím palce ať se brzy zotavíš na 100%!!! AUGURI ! 🤞🤞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc děkuju za milý a povzbudivý komentář. 💓 Covid je svinstvo a já nejsem zdaleka jediná, kdo to chytil. Máme také s mužem dvě dávky očkování a věřím tomu, že jen díky tomu, to nebylo ještě horší. V podobných situacích se opravdu spousta lidí, obrazně řečeno - obnaží. Synovi bylo jedno, co s námi je a to bydlí s námi v domě. Dcera, která bydlí v Košířích nám nejen nakupovala, ale vozila a za dveřmi nechávala i různé pamlsky a vitamíny. Hlavně pro muže, protože mě bylo opravdu zle a mým limitem byla půlka rohlíku, která stejně chutnala jako piliny. Navíc byla rozhodnutá, kdyby mužovi bylo také zle, se sem přistěhovat (i za cenu, že se také nakazí) a postarat se o nás.
      Zprávy o stavu, který je v Itálii, jsou potěšující. 👍👍 Praha také už na tom není nejhůř. Uvidíme, co udělá Omikron, který se začal šířit i v Česku.
      Růženko, krásné a pohodové Vánoce. 💓🎄

      Vymazat
  28. Tak doufám, že přes Vánoce pookřeješ a budeš na Nový rok jako rybička.
    Opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, moc děkuju. 💓🍀 Kéž by se tvé doufání stalo pravdou. Jde to po pomalých krůčcích, je to zákeřný zmetek.
      Krásné vánoční svátky.👍🎄

      Vymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤