Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pátek 22. října 2021

Podzimní fotografická výzva - 4. část

Přicházím s posledními fotografiemi, kterými se připojuji do výzvy Jarušky na jejím blogu. Dlouho jsem přemýšlela nad tím, co vybrat na volné téma. Pokud je dané, je to pro mně snadnější. 

Zvolila jsem téma - Stromy 

Všechny fotografie byly pořízeny ve středu 20. října, kdy bylo nádherné počasí, které lákalo k výletům. Dalším důvodem bylo i to, že 20. říjen  je Dnem stromů. Myšlenka vznikla už v polovině 19. století v Nebrasce a do Čech jí přinesl Svaz spolků okrašlovacích. První oslava Dne stromů se konala roku 1906. Tradici oslav přerušila válka a komunistický režim. Byla znovu obnovena roku 2000 díky řediteli Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy RNDr. Václavu Větvičkovi a dřevosochaři Martinovi Patřičnému. 

Stromy jsou nejstaršími živými organismy naší planety. Čistí vzduch, snižují hluk, zlepšují kvalitu vody, poskytují jídlo a stavební materiál, zabraňují erozi, nabízí stín a zkrášlují naší krajinu. Mám stromy ráda, dokonce mně jeden z nich před spoustou let inspiroval k neumělým veršům, které jsem dokonce prezentovala i tady na blogu. Kdyby stromy mohly vyprávět.... 

Přijměte tedy pozvání na procházku dvěma zámeckými parky a to v Měšicích a Liblicích a i tamní přilehlou oborou. A oslavme společně Den stromů.






































Dva poslední záběry jsou z okna. Zapadalo slunce, stromy na druhé straně ulice získaly jiný odstín barvy a obloha zrůžověla. Už moje babička říkávala: "Je-li obloha růžová, bude větrno". A bylo! Ale to už by bylo na další příběh. 



 Krásné podzimní dny všem. 🍀🍁  Veliké díky Jarušce, za to, že zorganizovala tuto výzvu.🌹🌹🌹

62 komentářů:

  1. Alenko, krásně jsi výzvu pojala, jak slovy, tak fotografiemi. Stromy mám také moc ráda, za některými se vracíme. Teď na podzim nám přináší potěšení díky krásným barvám jejich listů.
    Přeji Ti hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc děkuju. 🍀 Strom je symbolem života. Mám je moc ráda. Dcera ze zetě, dokonce dostali strom jako svatební dar. Byla to jablůňka a už přináší i úrodu.
      Měj hezké dny. 🍁🍀

      Vymazat
  2. Alenko, snímky jsou moc vydařené, a barvy dokladují podzim tak, jak je příroda předkládá. I některé suché stromy jsou jako důkaz jejich života. U nás po oba dny tak foukalo, že hodně listí šlo dolů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, moc děkuju. 🍀 Podzimní listí hýří barvami, na zítřek už hlásí mráz. Dnes jsem stěhovala zbylou květenu do domu a všimla jsem si kolik je po té vichřici na zemi listí. Nejbližší javory jsou od nás vzdáleny asi 500 metrů, možná i víc a máme javorového listí plnou zahradu. U nás to foukalo hodně, krom listí nám popadala spousta kytek a trávník je pokrytý rezavými větvičkami z thují. To si zase nahrabeme. 😃

      Vymazat
    2. Pane Mirku, před nedávnem jsem navštívil Váš blog, ale nebylo možno zanechat komentář pro neregistrované u Googlu.

      Vymazat
  3. Milá Alenko,
    stromy miluju! A ještě k tomu jsou některé záběry podobné mému přechozímu bydlišti... Tady jsem sice šťastná po všech stránkách, ale strašně se mi stýská... TAM, tam jsem byla (po prvé v životě) tak nějak OPRAVDU doma (tenhle pocit jsem nezažila nikdy ani v rodném městě).
    Ať se vše daří Alenko a zdraví slouží! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmh, slovo poprvé se mi nějak rozpadlo... :-)

      Vymazat
    2. Dorko, moc děkuju. 🍀 Jsem tady doma už od roku 1974, spoustu věcí jsme vybudovali společně, přivedli na svět dvě děti a dokonce i zasadili pár stromů. Ale takové zvláštní pouto, které jsem měla ke svému rodišti trvalo hodně dlouho. Vždycky jsem měla pocit, že jedu domů. Skončilo to před deseti lety odchodem maminky.
      Měj krásné dny a opatruj se!🍀💓🌹

      Vymazat
  4. Alenko to jsou úžasné fotografie a nádherné téma sis pro výzvu zvolila. Stromy mám také ráda a k některým i pravidelně chodím a také je moc ráda fotím. Děkuji Ti za účast ve výzvě, která mě moc potěšila. Měj se moc krásně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuju za milá slova a pochvalu fotek. 🍀 Mám také pár oblíbených stromů, ke kterým čas od času zavítám. A navíc se ráda mezi stromy procházím, ať v lese, nebo parku.
      Ještě jednou velký dík za výzvu a měj hezké dny. 🍀🌹

      Vymazat
  5. Barvy podzimu jsou hezké a pestré, ale přece jen bych byl radši, kdyby se stromy znovu zazelenaly s jarním sluncem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, podzim patří k mým nejméně oblíbeným ročním obdobím, jediné, co na něm vnímám pozitivně, jsou jeho barvy.
      Jara se dočkáme, já už se na něj chystám sadbou jahod a sbíráním semínek. Čas kolem nás chvátá stále rychleji, alespoň mám ten pocit. 😃

      Vymazat
  6. Alenko, tvoje fotky, to je opravdu nádherná oslava stromů. Popasovala jsi se s volným tématem skvěle. Přeji hezký víkend 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuju a jsem ráda, že se ti fotky líbí. 🍀 Děkuju i za přání hezkého víkendu, který je pracovní. Ráno má mrznout, takže se vše muselo nastěhovat pod střechu. Část je na místě, zbytek čeká na zpracování. I když se o část postaral vichr Ignác, stále toho ještě spousta zbývá.
      Měj hezké dny. 🍁💓

      Vymazat
  7. Alenko, krásná reportáž a nádherné fotky. Stromy mám ráda v každém ročním období. Mám jich kolem sebe plno, z okna vidím na nedaleké kopečky a pozoruji, jak stromy během roku mění barvu. Měj se pěkně. Hela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuju. 🍀 Stromy naší krajinu krášlí ve všech ročních obdobích. Já jich kolem sebe moc nemám, nepočítám-li prales náletových dřevin na druhé straně ulice. Na procházky to tam není, jednak vše roste chaoticky a pak, bohužel, spousta lidí z okolí z toho začala dělat skládku. Pochopila bych, že tam někdo vysype shrabané listí, ale jsou tam i věci, které do přírody nepatří.
      Výhledy na Beskydy ti tak trochu závidím. Tam u vás je nádherně.
      Měj hezké dny. 🍁🍀

      Vymazat
  8. Krásné barvy podzimu. I když jsem celkem svobodomyslný, taky dávám přednost konkrétnímu tématu před tím volným :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, moc děkuju. 🍀 Také si myslím, že jsem svododomyslná, ale zadání je prostě zadání. 😂🤣
      Hezké dny vinšuju.

      Vymazat
  9. I ty jedna! ty si skotačíš tady nedaleko ve spadaném listí s foťákem a nedáš vědět... mohlo být pozvání na kus buchty a kávu?! Hezky ses, Alenko, popasovala s tématem. Zdravím tě a měj se hezky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, já na tebe vzpomínala už v Měšicích, protože vím, že jsi tam byla. Určitě se někdy domluvíme, až zase budu poblíž skotačit.🤣😂
      Moc děkuju a přeju klidné a pohodové dny. 🍀💓

      Vymazat
  10. Alenko, Den stromů jsi krásně oslavila svými fotografiemi. Jeden hezčí obrázek než druhý. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuju za krásná slova. 🍀
      Měj hezké dny. 💓🍁

      Vymazat
  11. Alenko,výzvu jsi pojala oslavou stromů,že je svátek stromů jsem se dočetla u Hanicky Otavinky. Fotografie jsou opravdu moc hezké.🍁🍀🍁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuju. 🍀 Já na tu informaci o Dni stromů narazila naprostou náhodou. AS bylo rozhodnuto o tématu.
      Měj hezké dny. 💓🍂

      Vymazat
  12. Alenko, krásně zvolené téma! Pokochala jsem se. Podzimní procházka zámeckým parkem, to je prostě nádhera, gejzír barev.
    Děkuji a přeji hezkou sobotu. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuju. 🍀 Zámeckými parky jsme se začali procházet hlavně s vnučkami, protože je nelákala prohlídka památky. Nutit je do něčeho, oč nemají zájem .... takže parky a zahrady se staly cílem a i když vnučky s námi už dávno nejezdí, rádi se projdeme sami. 😃
      Hezké podzimní dny🍀🍂

      Vymazat
  13. Aleno,líbí se mi,že jsi hledala pro výzvu téma.Měla jsem také asi tři,ale nakonec dala přednost těm nejposlednějším fotografiím.Stromy mám ráda a ráda je pozoruji.Moc krásně jsi je nafotila.Procházka byla určitě nádherná.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuju. 🍀 Já také přemýšlela o více tématech a tipů na výlet bylo také více. Nakonec vyhrály stromy, které mám ráda.
      Měj hezké dny. 💓🍂

      Vymazat
  14. Naše město má tu výhodu, že i přes zástavbu tu má neuvěřitelné množství zeleně, obzvláště stromy se u nás těší velkému prostoru. Nejraději ale chodím jenom k jednomu obřímu v centru města, na podzim má velice zvláštní zbarvení - po čtvrtkách je zbarven do zelena, oranžova, červena a žluta, žádná kombinace, prostě má ty barvy takhle krásně rozdělené :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ne každé město má to štěstí, že je v něm dostatek zeleně. My máme nedaleko oboru Hvězda a na druhé straně je obrovský lesopark, u kterého bydlí dcera. Díky vnučkám ho máme prochozený.
      Některé stromy se opravdu dokáží zabarvovat postupně různými barvami. 👍
      Přeji hezké podzimní dny. 🍀🍂

      Vymazat
  15. Super fotky ! Bezva nápad jak se s poslední výzvou vypořádat.
    Hezký víkend !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuju. 🍀
      Hezké podzimní dny vinšuju. 🍂🍁

      Vymazat
  16. Moc hezké téma sis, Ali, vybrala do výzvy. Podzimní příroda přímo vybízí nasměrovat objektiv výše do korun stromů, zrovna včera jsem podobně fotila v naší ZOO. Za slunečného počasí jsou i fotky hned o dvě třídy lepší. Moc se Ti to povedlo.
    Přeji příjemný víkend. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuju. 🍀 Barvy podzimu opravdu vybízí k tomu, aby člověk vytáhl foťák a zdokumentoval si to. Včera cestou na nákup jsem se snažila vyfotit měsíc, kdy slunce bylo ještě nízko. Bohužel jen mobilem. Jsou momenty, kdy mně mrzí, že nemám foťák sebou.
      Měj hezké dny. 💓🍁

      Vymazat
  17. Krásné stromové fotky! Liblice, to jsou ty u Českého Brodu? To ani nevím, že tam je zámecký park? Léta jsme tam jezdili za nevlastní sestrou která tam bydlela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, moc děkuju. 🍀 Liblice jsou nedaleko Mělníka, odtud po silnici směrem na Mladou Boleslav. Je tam krásný barokní zámek, který spravuje Akademie věd, francouzská zahrada a obora, jejíž část je přírodní rezervací. Je to slatinná louka.
      Více najdeš tady: https://www.zamek-liblice.cz/cs/ 🍀🍁

      Vymazat
    2. Aha, tak to jsou zas jiné. Já měla na mysli ty s těma dvěma obr vysílačema pro rozhlas viditelnými málem už od Kolína

      Vymazat
  18. Stromy jsou v tomto období úžasné.
    Moc ráda se procházím kolem listnatých lesů.
    Přeju pohodové podzimní dny 🍂🌾🍁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, moc děkuju. 🍀 Také miluju procházky mezi stromy, kde je klid. Už jen pohled do zeleně působí optimisticky.
      Měj hezké podzimní dny.🍁🍂

      Vymazat
  19. Alenko, krásně jsi pojala výzvu. Kochám se tvými fotkami. Měj pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuju.🍀 Neděle byla pracovní, ale kytky už jsou na svém místě všechny. Teď už jen zpracovat muškáty a připravit si safbu na příští rok.
      Měj hezké dny. 🍁🍀

      Vymazat
  20. Aleno, dobře vybrané téma (uvažovala jsem o něm také ;-)) a moc pěkné fotky. Stromy na podzim jsou pastva pro oko.
    Hezké podzimní dny - snad jich ještě pár bude hezky slunečných.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, moc děkuju. 🍀 Zvažovala jsem i jiná témata, nakonec zvítězily stromy a jejich Den.
      Doufám, že ještě pár hezkých dnů bude, u nás po ránu mrzlo.
      Měj hezké dny. 💓🍂

      Vymazat
  21. Moc hezké fotky a ten západ slunce na konci je kouzelný. 🙂
    Hezký zbytek neděle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, moc děkuju za pochvalu fotek.🍀
      Přeji hezké podzimní dny. 🍂🍀

      Vymazat
  22. Alenko, krásná procházka parkem. Vydařené fotky. Miluju stromy. Nyní hrají jejich listy všemi barvami. Když svítí sluníčko, je to nádhera.
    Středa se opravdu povedla, stejně tak pondělí 18.
    Přeji hezký nový týden. ☺ ♥ ♣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, moc děkuju.🍀💓 Stromy jsou teď opravdu krásně vybarvené. U nás jsou po čtvrtečním vichru některé už bez listí. Sluníčko je i dnes, ale oproti minulému týdnu je už pěkná zima.
      Měj hezké podzimní dny. 🍂🍁

      Vymazat
  23. Alenko, já taky ráda fotím stromy, zvlášť teď , když jsou pěkně barevné. Máš tu krásnou přehlídku.
    Západy slunce mám taky moc ráda, jsou barevnější než východy a sleduji je z pohodlí terasy :-)
    Měj pěkný týden. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, stromy jsou velice fotogenické, zejména teď, když se podzimně vybarvily.👍 Jsou vděčným tématem na focení, stejně tak i východy a západy slunce. Ty já stíhám jen v určitém ročním období, protože nemáme výhled na západ. Což mně občas mrzí.
      Moc děkuji a přeji hezké podzimní dny.🍁🍀🍂

      Vymazat
  24. Alenko, vybrala jsi pěkné téma. A fotky máš nádherné. Jako vždy !!!
    Hezké babí léto na ulovení dalších zajímavých fotek. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuji za pochvalu.🍀 Teď si dávám s focením pauzu, načas jsem se odstěhovala do garáže, kde připravuji sadbu muškátů a dalších květin na příští jaro. Kdybychom dnes nešli na koncert, ještě bvch v té garáži asi byla.😃
      Měj hezké podzimní dny. 🍂🍀🍁

      Vymazat
  25. Pěkné...Zbarvuje se to jen coz delej..Okolo mesickeho lesoparku jezdim do Nerativic.

    OdpovědětVymazat
  26. Jó, podzim...nejfotogeničtější roční období.

    OdpovědětVymazat
  27. Půvabné fotky a důstojná poklona těm listnatým i jehličnatým krasavcům a krasavicím. :)

    OdpovědětVymazat
  28. Alenko, to byl skvělý nápad, jak zpracovat čtvrté kolo výzvy. Je to tématické, fotky stromů jsou krásné a líbí se mi i ta paleta podzimních barviček, které jsi zachytila.
    Přeji krásný sváteční večer. D.

    OdpovědětVymazat
  29. Líbí se mi ty záběry do korun stromů. Ale ta poslední fotografie je třešničkou na dortu. Jak barevně tak i pocitově.

    OdpovědětVymazat
  30. Stromy... Některé se dožívají úctyhodného věku. Kdyby dovedly vyprávět nebo psát, byla by to zajímavá kronika.

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj Alenko. Kochám se tou nádherou. Moc krásné fotky.

    OdpovědětVymazat
  32. Tolik hezkých fotek, kochám se i já. J.

    OdpovědětVymazat
  33. To je stromů..., víc než v lese. ;-) Pěkné fotky

    OdpovědětVymazat
  34. Alenko, přišla jsem popřát krásný a pohodový adventní čas.😊

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤