Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 18. dubna 2021

Nebílovy


V dnešním článku vás zavedu na další památku Západočeského kraje. I ona měla pohnutý osud. Nechybělo málo a mohly z ní zůstat jen ruiny, či jen zmínky v kronikách. Naštěstí k tomu nedošlo.

Ráda bych vám proto představila zámek Nebílovy, který byl postaven mezi roky 1706 až 1719 na půdorysu dvou proti sobě obrácených podkov se spojovacími arkádami.  Nachází se ve stejnojmenné obci, 16 km jižně od Plzně.



První zmínka o Nebílovech je datována rokem 1327. Do roku 1555 vlastnili panství Nebílovští z Drahobuze, kteří obývali gotickou tvrz.  Téhož roku se Nebílovy dostaly do majetku Jana Hradištského z Hořovic, kdy je v kronikách kromě tvrze zmiňován poplužní dvůr a pivovar se sladovnou. Od roku 1604 vlastnil Nebílovy rod Kokořovců ze Svárova a na Šťáhlavech, který rozšířil své panství. Tvrz byla přebudována v renesančním slohu a později přestavěna na čtyřkřídlý arkádový zámeček. Mezi roky 1673 – 1685 byl majitelem Servác Ignác Engel z Engelflus. V roce 1685 se panství opět vrátilo předchozím majitelům, kdy poslední z rodu Jan Jindřich Kokořovec z Kokořova prodal svůj majetek.

Roku 1705 koupil hrabě Adam Jindřich ze Steinau panství Nebílovy, Chlumčany a Žinkovy. Podle plánů rakouského císařského architekta Johanna Lukase von Hildebrandt začala v roce 1706 stavba zámku v Nebílovech, kde se hrabě rozhodl strávit své stáří. Dokončení stavby se už nedožil, zemřel roku 1712. Panství a rozestavěný zámek zdědila jeho dcera Marie Terezie z Vrtby a Steinau a ta ho roku 1715 prodala rodu Černínů.

Stavbu zámku dokončila roku 1719 hraběnka Antonie Josefa Černínová z Chudenic. Jan Vojtěch Černín, nejvyšší lovčí Království českého a poslední mužský člen chudenické větve slavného rodu, nechal provést mezi roky 1785 až 1789 rekonstrukci a opravu zámku. V zadním traktu nechal přestavět kapli a vybudovat hlavní sál, který má 180m2. Ten nechal vymalovat v letech 1789 - 1791 Antonínem Tuvorou.

Po jeho smrti v roce 1816 zdědil panství a zámek Kristián Valdštejn-Vartemberk.  Valdštejnové však zámek neobývali, centrum panství bylo ve Šťáhlavech a zámek v Nebílovech začal chátrat a přestával plnit funkci panského sídla. Byl využíván pouze k hospodářským účelům. Mezi roky 1837 – 1868 byla arkádová galerie u kaple přeměněna na lihovar. Na zámeckém nádvoří byla přesto až do roku 1851 zachována parková úprava.

Po roce 1860 nastal totální úpadek, ze zámku byl odvezen veškerý cenný mobiliář. V zámku byly sklady obilí, byty deputátníků a ve spojovacích arkádách chlévy. Až do roku 1918 zůstal v majetku Valdštejnů.

Po vzniku Československa byl celý areál zabrán v rámci pozemkové reformy a roku 1924 rozdělen mezi členy sadařského družstva a místní obyvatele. Ve 30. letech minulého století se zřítila klenba zámecké kaple sv. Antonína Paduánského a byla nenávratně zničena stropní freska. V průběhu 2. světové války vznikl spolek na záchranu zámku. I přes nepřízeň doby byly zahájeny práce, opraveny krovy zadního křídla, vyspraveno zdivo.

Roku 1948 dostal zámek MNV Nebílovy, který vyřešil bytovou otázku přidělením prostor v zámku, kde si nájemníci upravili prostory a neplatili nájem. Ze zámku se staly byty a skladové prostory JZD. Skladovala se tu veškerá úroda, šrotovalo a čistilo se obilí. Parkovaly tu traktory a byla tu uskladněna i umělá hnojiva. Byly tu mimo jiné i sklady dřevařské firmy a kanceláře MNV.  Některé místnosti už měly propadlé stropy. Od roku 1958 byl zámek už památkově chráněn, ale jeho devastace pokračovala dál.

Koncem šedesátých let 20. století byl zámek v dezolátním stavu.

Roku 1967 přešel zámek do vlastnictví státu a od roku 1968 byly zahájeny záchranné práce. Probíhalo odstraňování statických poruch, koncem 80. let byla vyměněna střešní krytina předního traktu a opraveny vnitřní a venkovní omítky. Koncem devadesátých let začala obnova zadního traktu. Jako první byla položena nová střešní krytina a opraveny renesanční místnosti včetně velkého sálu, kde byla zrestaurována malba Antonína Tuvory a zrekonstruovány parkety. Podařilo se zachránit i kapli sv. Antonína Paduánského, která hrozila zřícením.

Interiéry předního traktu zámku byly vybaveny mobiliářem a v roce 1998 zpřístupněny veřejnosti. Tématem byla zvolena květina, která je zde zobrazena ve výtvarném a užitém umění.  Mobiliář není původní, zařízení zámku bylo odvezeno již Valdštejny. Můžete zde vidět nejstarší středoevropská barokní zátiší na rozměrných plátnech od německého malíře Gottfrieda Libalta ze šedesátých let 17. století.  Nejcennějším prvkem zámku jsou původní nástěnné malby Antonína Tuvory z devadesátých let 18. století.

Přijměte tedy pozvánku na procházku zámkem:

Pohled na zámek zvenčí - přední trakt s hodinovou věží.

V průchodu zámku

Pohled na zadní zámecký trakt pod mrakem...

... a pak, když vykouklo slunce.

Přední trakt ze zámeckého dvora

Využili jsme času do začátku prohlídky a šli se podívat do kaple. 
 
Obraz v kapli sv. Antonína Paduánského.

Hlavní oltář


Zrekonstruovaný interiér kaple


Naproti kapli jsou prostory, ve kterých jsou pořádány výstavy.

K modernímu umění jsem si nevytvořila vztah, 
takže jsem vyfotila jen odkrývání původní výmalby prostor.

Pozůstatek původních arkád
 
A jdeme na prohlídku předního traktu zámku.

Zámecká chodba

Chodbu zdobí obrázky rostlin.

Tématem výzdoby je zde květina a je vidět téměř všude.

Repliky historických oděvů

Komnata inspirovaná Asií

Květinové motivy jsou k vidění i na lustrech



Květiny na porcelánu



Obrazy  německého malíře Gottfrieda Libalta


Poslední záběry z předního traktu zámku. 
Prohlídka však tady nekončí, ale pokračuje i do zadního traktu.


Vnitřek už je zrekonstruován


Pohled na přední část zámku

Schodiště na obě strany už je také zrekonstruované.

Zde ještě bude hodně práce.

Zdevastované místnosti zámku,
 na kterých se "podepsali" ti. kteří tu bydleli. či hospodařili.
Je zde nově vybudován strop, který se propadl.


Jsou to neveselé obrázky
 
Zpět na chodbu, která už je opravená.

Pravá část zadního traktu je už také opravená.


Lovecký sál.

V zrekonstruovaných komnatách je už i mobiliář.

Třeba starý klavír
 

Lustry jsou v podobném stylu jako v předním traktu,
 jsou zdobeny květinovými motivy.


Hlavní sál, kterému se také říká taneční, 
je vyzdoben malbami Antonína Tuvory (1747-1807), 
který se mimo jiné podílel na výzdobě zámku Kozel, kostela v Anníně 
a je též autorem oltářního obrazu v kostele Nejsvětější Trojice ve Smečně.

Takto vypadá hlavní sál focený profesionálem.
Zdroj fotografie: Internet - Stránky zámku Nebílovy.

Zrekonstruovaný sál byl veřejnosti zpřístupněn v roce 2014.

Po prohlídce zámku jsme zašli ještě do zahrady. Prohlédli jsme si také zadní trakt zámku zvenku.

Zámecká zahrada vznikala od počátku 18. století. Jednalo se o francouzský park, ale jeho podoba zanikla už v 19. století, kdy areál zámku sloužil hospodářským účelům. V současné době probíhají rekonstrukční práce, aby zahrada opět získala zpět svou barokní podobu.



Srovnání fasád zadního a předního traktu zámku.




Jen střecha napovídá, že by to mohl být zámek.



V místech, kde je místo okna igelit, mělo místní JZD sýpku.

Pohled z míst, kde stávaly arkády a posléze lihovar, 
je posledním záběrem na tento zámek.

Doufám, že se vám na zámku Nebílovy líbilo. Mně ano. Uvědomila jsem si, jaké měl štěstí, když se s rekonstrukcí začalo v době, kdy ještě byla šance na jeho záchranu. I když byl v roce 1993 v restitučním řízení vrácen zpět obci Nebílovy, zvítězil zdravý rozum a obec zámek roku 1995 darovala státu, který tak mohl pokračovat v jeho opravách. Zámek je ve správě Památkového ústavu v Plzni.


58 komentářů:

  1. Alenko, to si u tebe na blogu dnes zase užiju, to Plzeňsko je super ( pamatuji se na Kozel, Radyni a další místa )a pořádně vše pročtu, díky za tvé foto, snažení a práci. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, moc děkuji za milá slova. Zmíněné Kozel a Radyně byly také naším cílen, i když na Kozlu jsem byla ještě v předdigitální době, takže mám jen pár klasických fotek. Navíc nám tehdy nepřálo počasí a pršelo. Třeba tam ještě někdy zavítám.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  2. Alenko, díky, že jsi nás vzala na prohlídku krásného zámku. Někdy si říkám jak je možné, že došlo k takové devastaci památek. Nenávist ke šlechtě byla tak velká, že bylo jedno že budou zničeny krásné budovy? Naštěstí se hodně památek podařilo zachránit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, jsem moc ráda, že jsem ti mohla přiblížit tento zajímavý zámek. 👍 Nenávist k šlechtě nám byla vtloukána do hlavy a navíc platilo to, že z cizího krev neteče. I když v podstatě tady v tomto případě byl počátek zkázy už za Valdštejnů, kteří zámek využívali jen jako hospodářské sídlo. A minulý režim se vůbec nevyznamenal, spíš naopak.
      Nebílovy měly štěstí a já věřím, že až budou dokončeny opravy, stanou se barokním klenotem.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  3. Aleno, díky za výlet na zámek Nebílovy, který krásně "vstává z mrtvých". Už nějakou dobu ho mám v plánu, ale zatím na něj nedošlo, protože manžel nemá prohlídky zámků moc v oblibě a tak jako cíle výletů u nás převažují rozhledny a zříceniny. Ale musím říci, žes mne fakt navnadila a budu za zařazení zámku do našich výletových plánů bojovat :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, jsem moc ráda, že jsem ti mohla přiblížit zámek, který měl to štěstí a dočkal se opravy. Mám výhodu v tom, že mému muži prohlídky památek nevadí, takže můžeme putovat spolu. Držím palce, aby tvůj boj op návštěvu Nebílov byl úspěšný. 👍
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  4. Alenko, přiznám se, že zámek je pro mne naprosto neznámý, ale za výlet by to určitě stálo. Interiéry jsou nádherné, díky za prohlídku. O tom výletu vážně uvažuji. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  5. Evi, moc děkuji. Já o zámku věděla delší dobu a jsem ráda, že jsem ho mohla vidět. Třeba se mi povede ho navštívít, až bude celý zrekonstruován. Jsem zvědavá, zda a kdy se otevřou památky. Včera byly zpřístupněny alespoň zámecké parky a zahrady.
    Měj hezké dny.🍀

    OdpovědětVymazat
  6. Moc zajímavé a krásné místo. Pár let jsem bydlela kousek od Berouna a do Plzně jsme jezdili. Jen jsme nestihli prozkoumat všechny místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, moc děkuji. Je naprosto běžné, že člověk mine to, co má v blízkém okolí. I já jsem občas překvapená něčím, co je v podstatě za humny. O Nebílovech jsem četla článek v tisku a zatoužila je vidět. Nebýt článku v časopise, nevznikl by ani tento.😀
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  7. Název jsem ani neslyšel, ale na prvním a poslední snímku zámek vypadá nádherně. A vnitřní vybavení, i když není původní, je také reprezentativní. Ještě tu odvrácenou stranu vyspravit a bude to skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, zámek je od Brna docela daleko a patří k těm méně známým. Není proto divu. Ty rekonstruované části jsou velice hezké, stejně tak i interiéry. Snad se dočká i zadní trakt, jehož půlka je ještě vybydlená. Pak to bude barokní klenot.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  8. Alenko tak o existenci tohoto zámku jsem neměla tušení. Rozhodně zajímavé a krásné, moc děkuju za prohlídku s Tebou ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, Nebílovy patří k těm méně známým zámkům, takže jsou pro mnoho lidí překvapením. Rozhodně však stojí za návštěvu.
      Jsem moc ráda, že se ti na prohlídce líbilo. 😀
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  9. Alenko, o Bílovech vím, jen jsem zatím neměla příležitost. Máme to přece jen z ruky. Jednou to určitě vyjde, jela bych třeba hned - hlad po kultuře je fakt veliký! Díky za prezentaci jednoho smutného příběhu s dobrým koncem...
    Měj pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, zámek je tak trochu zastrčený a tím uniká pozornosti návštěvníků. Třeba se to jednou zadaří a budeš mít tu možnost vidět ho na vlastní oči. Moc děkuji za milý komentář.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  10. Alenko, moc krásný zámek a já zjišťuji, že je další, který neznám a už ho asi nestihnu. Tak moc děkuji za tvoji zajímavou reportáž. Měj pěkný vstup do nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji. 😀 Zámek je opravdu stranou zájmu návštěvníků. Jsou místa, která jsou prezentována a tím pádem častěji navštěvována. Proto využívám blogu, abych tyto opomíjené památky, které rozhodně zaslouží pozornost, přiblížila.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  11. Alenko,zámek je krásný a zaslouží rekonstrukci.Mně se hodně líbí malby v tanečním sále.
    Do Západočeského kraje se už nepodívám,je to od nás daleko a tak děkuji za zprostředkování.
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji. 😀 Nebílovy potkalo štěstí v podobě rekonstrukce. Tuvorovy malby jsou nejcennější památkou, kterou tento zámek nabízí. Jsem ráda, že jsem ti zámek mohla přiblížit.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  12. Alenko ten zámek je moc krásný a doufejme, že se podaří zrekonstruovat kompletně, ale to ještě dá moc a moc práce, Ale to, co je hotové, je úžasné. Západní Čechy bychom letos rádi navštívili, ale záleží na tom, jak se bude vyvíjet celkově situace ve které se nacházíme. Děkuji za krásnou a zajímavou podívanou i čtení a přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuji a jsem ráda, že se ti článek o zámku líbil. 😀 Vím, že máte v plánu navštívit západ Čech. Možná se i tento článek bude hodit.
      My také nic neplánujeme, začneme, až budeme očkováni. Dnes jsme zrušili středeční oslavu 40. narozenin naší dcery a sobotní oslavu svátku Jirků. Máme v domě tři. Ve firmě, kde pracuje syn a zeť se znovu rozjel covid. Nebudeme riskovat a obrazně řečeno, dráždit hada bosou nohou. Alespoň se můžeme na něco těšit.
      Měj hezké a hlavně zdravé dny. 🍀

      Vymazat
  13. Je úžasné, jak z téměř ruiny vzniklo něco tak krásného. Bude tam asi ještě potřeba hodně práce, ale když je vůle (a finance), jde prakticky všechno.
    Díky za báječný výlet! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji. 😀 Zámek byl opravdu před zahájením rekonstrukcí ruina a rovná se téměř zázraku, jak se ho daří zachraňovat. Obec na jeho údržbu, natož nějaké opravy rozhodně neměla finance a je dobře, že je v rukou státu.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  14. Nebilovy miluju, je to místo s duší. Na prohlídce nás bylo tehdy asi pět, ráda vzpomínám ....
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, jsem moc ráda, že jako jedna z mála Nebílovy znáš. 👍 Nás na té prohlídce také moc nebylo, zámek opravdu nepatří k hodně navštěvovaným památkám.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  15. Alenko, úplně mě zatrnulo při čtení - lidé si upravili zámecké prostory k bydlení. Štěstí, že se zámek opravil a dnes je z něj krásné sídlo, které máme možnost navštívit a´t už skutečně a nebo tvým prostřednictvím. Moc děkuji. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, asi jsi neviděla minulý článek, kde jsem psala o Červeném Poříčí. Tam také byly byty a dodnes je to znát. 😢 Nebílovy měly štěstí, že se opravy dočkaly dříve než předchozí zámek. Ještě to nějakou chvíli asi potrvá, ale pak to bude místo, které si zaslouží pozornost.
      Jsem ráda, že se ti na Nebílovech se mnou líbilo.😀
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  16. Zámek je pro mne neznámý a jak vidím, je to moc hezké místo. Je dobře,že se této stavbě dostalo pomoci a obnovuje se jeho krása.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jsem ráda, že jsem ti mohla přiblížit zámek, který neznáš. Zdaleka nejsi sama, Nebílovy opravdu patří k těm méně známým památkám. Měl štěstí v tom, že se dočkal opravy a věřím, že se dočká i jejího dokončení.👍
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  17. Alenko, popis i ukázky zámku jsou úžasné a všechno dokladuje jaká bohatství v takových památkách máme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, moc děkuji. Nebílovy měly opravdu štěstí, že se po letech devastace dočkaly oprav. Jednou se budou moci pyšnit svou bývalou krásou.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  18. Alenko, dík za pěkné foto a moc zajímavé informace. Také bych chtěla někdy Nebílovy navštívit. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuji. Jsem ráda, že se ti článek líbil a moc bych ti přála, abys zámek mohla vidět na vlastní oči.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  19. Prohlídka zámku se mi moc líbila, i povídání bylo zajímavé.
    Hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat
  20. Se zájmem jsem si Nebílovy prohlédla. Název znám, ale v tom kraji jsem nebyla, je to daleko. Bohužel, u nás je dost zámků, které tak dopadly, nejvíc mě "baví", když se dočtu, že v zámku se usídlilo JZD a podle toho to také vypadá. Jenže to nemusí být zrovna družstvo, také jiní nájemníci prokázali svůj "vztah" k historii. Ještě že vám tam dovolili fotit, ale možná i proto, aby se vidělo, jak to prokouklo. Je to ještě na léta práce. Díky za přiblížení této památky. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuji a jsem ráda, že jsem zámek mohla přiblížit. Tady mnohdy platí úsloví, že "z cizího krev neteče" a podle toho se někteří nájemníci chovají. A netýká se to jen zámků. Dnes je na spoustě zámků možnost fotit, někdy jsou výjimky, kdy se třeba nesmí fotit zapůjčené soukromé sbírky. Já se pokaždé ptám, zda je možno uvnitř fotit. Alespoň je příležitost ukázat zámek prostřednictvím fotek těm, kteří se tam nedostanou.
      Opravy zámku ještě nějakou chvíli potrvají, těch, které čekají na finance od památkového ústavu, je spousta.
      Přeji hezké a pohodové dny. 🍀

      Vymazat
  21. Je vidět, že není hospodář jako hospodář.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel máš pravdu, i když je to smutná pravda. 😢

      Vymazat
  22. Děkuji za zprostředkování prohlídky zámku! :-) Takové články jsou přesně pro mě. Tento mě přiměl k tomu, abych mrkla do svého archivu na fotku různých památek, které jsem kdy navštívila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lili, to jsem moc ráda, že jsem tě inspirovala k prohlídce tvého fotoarchivu. 👍
      Také mě těší, že jsem ti mohla zprostředkovat prohlídku zámku v Nebílovech.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  23. Alenko, zase pěkný výlet a je hezké vidět, že někde mají památky příběh s dobrým koncem.
    Neznám to tady a ráda jsem se s tebou prošla. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji a jsem ráda, že jsem mohla přiblížit památku, kde se opravdu blýská na lepší časy. 👍
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  24. Ač pocházím z Plzeňská, tam jsem nikdy nebyl..ostatně není divu, právě tam probíhaly rekonstrukce..dobrý tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, tohle je naprosto normální. Většina z nás podniká výlety do vzdálenějších míst a to, co máme tzv. před nosem, nám uniká. Zámek je zpřístupněn od roku 1998.

      Vymazat
  25. O tomhle zámku jsem neměla ani ponětí, zřejmě i proto že dokud jsem byla v Česku , byla to ruina. Podařilo se jim ho opravdu krásně zrenovovat. Bohužel většinou se památky nechávají chátrat protože “nejsou peníze “. To je dnes výmluva všude a na všechno . Měj se hezky! 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, Nebílovy patří k těm méně známým zámkům. Tady bylo štěstí, že se zámek dostal do správy památkářů a i když byl v restituci vrácen obci, zvítězil zdravý rozum a fakt, že by obec na jeho údržbu, natož na renovace, neměla.
      Výmluva, že nejsou peníze, je opravdu častá a já se obávám, že teď bude ještě častější. Když vidím plánovaný deficit rozpočtu, je mi jasné, že se finance na obnovu památek sníží. Navíc, když chybí i peníze ze vstupného.
      Měj hezké a zdravé dny. 🍀

      Vymazat
  26. Tento zámek jsem neznala s jeho osud je dosti pohnutý. Na zámku Červená Lhota jsem se kdysi dověděla, jak byly zámky rozdělovány do kategorií podle stavu v jakém je stát převzal. Jedny byly nabídnuty veřejnosti k prohlídkám, druha6 kategorie byly ty horší pro školy, ústavy, organizace, třetí ty nejubožejší pak sloužily jako sklady zemědělcům, lesníkům i armádě. Je hodně zámků,. které se nyní rekonstruují, moc jim přeji, aby se vše zdařilo. Já letos plánuju dovolenou do severnější části Moravskoslezského kraje a při hledání zajímavých cílů jsem zjistila, že spousta zámků v tomto pohraničí slouží jako domovy pro seniory nebo domovy mládeže, či úřadovny města. Tak tedy skoro nevím, kam půjdeme. Příroda je sice krásná, ale já už toho tolik neujdu. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, jsem ráda, že jsem ti mohla rento zámek přiblížit. Přeci jen to máš notný kus cesty. 😀 Nebílovy určitě spadaly do té třetí kategorie a je štěstí, že se opravují.
      My letos nic neplánujeme, v poslední době nějak propadám skepsi a přestávám věřit, že bude líp. Nechám vše kolem volně plynout a když se něco objeví, začnu konat. Také už toho neujdu tolik co dřív. Bolí mě záda v kříži a vystřeluje to do nohy. Možná i proto jsem taková bez nálady, uvědomuju si, že musím zvolnit a neklást si vysoké cíle. Tytam jsou naše pochody z Prahy do Prčic. Teď už opravdu jen do těch Prčic. 😂🤣
      Měj hezké a pohodové dny. 🍀

      Vymazat
    2. Alenko, už toho také moc neujdu a tak musím měřit trasy na mapách když plánuju. Pochod Praha Prčice jsem nešla,ale několik padesátek a jednu stovku mám zasunuté už hluboko ve vzpomínkách. Občas mně dost silně bolí pravá noha v oblasti kyčle, ale že to není kyčel jsem si ověřila při zlomeném levém kotníku. Pohybovala jsem se jen po té pravé noze a nic mě nebolelo.

      Vymazat
  27. Álo, to je taková nádhera. Tuto prohlídku jsme si moc užila a určitě si ji zopakuji. Moc se mi líbí opravené části zámku, ale i ty před rekonstrukcí. Je vidět, jaký kus práce restaurátoři již zvládli. Koukala jsem, že zámek leží v Plzeňském kraji a patří do seznamu míst, která chci navštívit. Jen jsem netušila, jaké je to úžasné místo. Tak až budou možné prohlídky, budu se snažit nějakou využít.
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, mně zámek mile překvapil. Měla jsem ho v plánu cest už delší dobu. Kdysi jsem četla o výmalbě, kterou tu vytvořil Antonín Tuvora. Zejména o tom, že se rekonstruuje. Restaurátoři a památkáři tady odvedli opravdu pořádný kus práce.
      Držím palce nám všem, abychom konečně mohli zase cestovat a poznávat nová místa.
      Měj hezké dny. 🍀

      Vymazat
  28. Alenko, byl to moc hezký výlet, kde jsi udělala krásné foteky. Podle pohledů na zámek zvenku, bych se neodhodlala k jeho návštěvě. Byla by to chyba. Uvnitř je úžasný porcelán, kresby květin atd. Rozhodně je na co koukat. Děkuji za přiblížení.
    Přeji hezké dny. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, jsem moc ráda, že se ti výlet s námi na Nebílovy líbil. 👍 Spousta památek na první pohled nebudí moc důvěry, ale o to je pak překvapení uvnitř větší.
      Měj hezké a zdravé dny. 🍀

      Vymazat
  29. Zámek neznám. Uvnitř vypadá docela zajímavě. Třeba ten taneční sál se mi líbí, je takový zvláštní. Ale jak jsi psala, je tam toho ještě docela dost k rekonstrukci.

    OdpovědětVymazat
  30. Je to hezky zrekonstruované a hlavně mám vždy velkou radost, kdy že zůstane "doma" a nechátrá to nebo to někdo nevezme.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤