Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 8. listopadu 2020

400 let

 

Karel Kryl:

„Osmého listopadu šestnáctset dvacet u letohrádku Hvězda na Bílé hoře zůstal z vojsk Království českého poslední praporec – moravský praporec Šlikův. U zdi letohrádku padl do posledního muže.

Pod bílou zdí má bláto barvu perleťovou

a zvony odletěly, za větrem do Říma,

obzor se rdí, můj táto, barvou šarlatovou,

už jsme tu osaměli, z kříže se nesnímá.

Prapory mdlé už pálí ruce vlajkonošů,

jen oči pod přilbicí snad ještě doufají,

a mlhy zlé se valí do děr od hrabošů,

i do ran na orlici, kterou už poutají.... „


Čím lépe začít článek, než úryvkem textu písně Karla Kryla - Bílá hora.

Mám vztah k oběma. Na Bílé Hoře bydlím a v roce 1968 jsem měla tu čest poznat Karla Kryla osobně.     

Dnes uplynulo 400 let od bitvy na Bílé hoře.


Takto bitvu ztvárnil belgický malíř Pieter Snayers (1592-1667)
Obraz je v expozici Muzea bavorské armády v Ingolstadtu
Zdroj: Internet

Už před deseti lety jsem tuto událost na svém blogu zveřejnila a vznikl tento článek.

Mnozí z nás si ještě z hodin dějepisu určitě vzpomenou na druhou pražskou defenestraci z 23. května 1618. Vyhozením místodržících Viléma Slavaty z Chlumu a Jaroslava Bořity z Martinic spolu s jejich písařem Filipem Fabriciem z oken Pražského hradu do Jeleního příkopu, vypuklo české stavovské povstání. Zmínění pánové pád zázrakem přežili a ani vystřelené kulky, které byly vypáleny těmi, kteří je z oken vyhodili, je netrefily. Čeští stavové oficiálně zůstali věrni panovníkovi Matyáši II. Habsburskému, ale po jeho smrti odmítli jím zvoleného nástupce Ferdinanda II. za českého krále. Českým králem byl zvolen mladý Fridrich Falcký. Stavové považovali tuto volbu za výhodnou, zejména proto, že Fridrichova manželka byla dcerou anglického krále. Žádná pomoc však z Anglie nepřišla. Pouze Nizozemí, které se chystalo na válku se španělskými příbuznými Ferdinanda II., poslalo do Čech nemalou částku na vybudování žoldnéřské armády. Mezitím byl Ferdinand II. zvolen císařem Svaté říše římské, takže žádná další finanční podpora nepřišla. I přesto stavové slavili vojenské úspěchy. Podařilo se jim na svou stranu získat nerozhodnuté moravské stavy a přitáhnout až k Vídni. Zde se setkali s armádou sedmihradského knížete Bethlena, bojujícího proti Habsburkům. Ferdinand II. vyhledával spojence na všech stranách. Někteří s nim byli svázáni příbuzenskými svazky, jiní měli shodné názory ve věci náboženské a politické. V září 1620 vtrhl představitel Katolické ligy Maxmilinán I. Bavorský s dobře vybaveným vojskem do Horních Rakous a přinutil stavy ke zrušení konfederace s Čechy. Zemi obsadil a poté se spojil s císařským vojskem, kterému velel Karel Bonaventura Buquoy, k tažení do Čech. V době, kdy do Čech vtrhli, měly české stavy jediného spojence a to Gabriela Bethlena. České vojsko bylo početně slabší, mělo zhruba 50 tisíc mužů. Maxmiilán postupoval, kdežto stavovské vojsko ustupovalo. Vojsko Katolické ligy dobylo Krumlov, Prachatice a po statečném odporu podlehl i Písek. Bavorský vévoda jej dal v plen svým vojskům, obyvatelstvo bylo krutě povražděno, město vypleněno a vypáleno. Okolní města se zalekla a bez odporu se vzdávala bavorskému vojsku. České vojsko ustupovalo k Plzni, kam jej přijel povzbudit král Fridrich Falcký. Obě vojska stála proti sobě. Někteří vůdci radili ke svedení bitvy, domnívali se, že pochodem unavené vojsko snáze přemohou. Velitel českého vojska Kristián z Anhaltu se však rozhodl k ústupu na Bílou horu. Jeho vojsko se zde dobře opevnilo a bylo odhodláno podstoupit boj.

8. listopadu 1620 přitáhlo na Bílou horu nejen vojsko Katolické ligy, ale také vojsko císařské. V poledne vojska zaútočila na české ležení. Tvrdě udeřila na pravé křídlo, české vojsko však útok odrazilo, stejně statečně si počínalo i levé křídlo, kde stáli uherští jezdci, které poslal na pomoc Čechům Gabriel Bethlen. Nenadále se ze zálohy vyřítil Buquoy na pomoc proti pravému křídlu a boj byl obnoven. Kristián mladší z Anhaltu byl zajat. Maxmilián I. Bavorský se připravil k rozhodnému útoku a uherská jízda ustoupila. Ve stavovském vojsku vypukl zmatek, hnalo se po hřebenu Bílé Hory až ke Smíchovu. Na bojišti zůstala jen malá část stavovského vojska. Skupina Moravanů, kteří se bránili u zdi letohrádku Hvězda proti obrovské přesile až do posledního dechu. V nešťastné bitvě padlo 6 tisíc mužů.


Mapa, znázorňující rozestavení vojska před bitvou. Scan z knihy Dějiny českého národa

Bitva na Bílé hoře rozhodla o osudu českých stavů, které vyvolaly povstání a na dlouhé časy bohužel  i o osudu celého českého národa.

Zimní král Fridrich Falcký den po bitvě uprchl z Prahy a spojené vítězné armády vstoupily do města. Praha kapitulovala až 12. listopadu, kdy hrozilo, že bude ostřelována.

Vlády nad Čechami se ujal Ferdinand II.

21. června 1621 bylo na Staroměstském náměstí popraveno 27 hlavních vůdců stavovského povstání.

Přijměte proto pozvání na procházku místy, kudy kráčela historie:

Vrchol Bílé hory - listopad 2020

Tentýž vrchol v zimě 2005

Polní cesta, zmáčená říjnovými dešti letošního roku

V roce 2005 jsme na vrchol nešli, nechtělo se nám brodit se sněhem. 

Listopad 2020


Leden 2005

Pod kopcem je vidět Letohrádek Hvězda

Na horním snímku je pohled na Hvězdu z roku 2005, dole je z letošního listopadu

Na vrcholku Bílé hory byla před 100 lety postavena mohyla 

Naše listopadová procházka pokračuje v mírném dešti. Letohrádek v podzimním hávu

V lednu 2005 byla zima jako "v ruském filmu"

Od mohyly jsme sešli ke Světličce. To je ta zeď, kde má bláto barvu perleťovou

Ještě jednou zeď, u které skončila bitva

Vstoupili jsme do listopadové obory

Byli jsme tu i letos v květnu...

... a také v zimě 2013

V mírném dešti a s kapucou na hlavě pokračujeme k Letohrádku Hvězda

Na horním obrázku je Hvězda focená v zimě 2013 a na spodním letos v květnu

Předjaří 2014
Před více než 10 lety jsem o této stavbě psala na svém blogu krátký článek

A opět srovnání s únorem 2014 a listopadem 2020


V květnu 2020 bylo vše nějak barevnější 

I když letošní listopad také v barvách moc nezaostává 

Hlavní cesta z obory, v dálce brána, ústící k Vypichu

Boční brána směrem do Malého Břevnova. Na poslední procházce jsem jí vyfotit nemohla, 
protože mi už v oboře došly baterky ve foťáku. Foceno letos v květnu 

Už po mnoho let se pořádá rekonstrukce této bitvy, nedaleko brány na posledním snímku. Koná se ale v předstihu už v září, protože listopadové počasí je poněkud nevyzpytatelné. Dokládají to i nejčerstvější fotky. Když nad tím tak přemýšlím, první rekonstrukce bitvy se odehrávala opravdu v listopadu za vytrvalého deště. 

Pojďte se tedy podívat na jednu z rekonstrukcí této události:

Vše se chystá

Účastní se i známé osobnosti. Václav Vydra měl původně jet na koni, 
ale zranil se a raději se na bojiště nechal odvézt v kočáře

Početné diváctvo a vlevo před nimi Václav Vydra



Boj začíná




Markytánka


Blíží se konec bitvy u zdi obory



Co dodat na závěr. Po bitvě na Bílé hoře nastalo v českých  zemích období tvrdé rekatolizace. Ti, kteří odmítli přestoupit na katolickou víru, museli zemi opustit a odejít do ciziny. Krom názvů ulic, které jsou u nás na Bílé Hoře pojmenovány podle vůdců stavovského povstání a účastníků bitvy, tu máme také Alej českých exulantů. 


66 komentářů:

  1. Každá válka je neobyčejně krutá... :-/ Mi se zrovna dnes po extra dlouhé době o válce zdálo a netušila jsem proč. Asi podprahová vzpomínka na toto výročí, jak teď zjišťuji :-)

    Ty fotky srovnávající stejné místo v odstupu let jsou moc fajn nápad.

    A Karel Kryl - tak ten měl texty opravdu úžasné! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se už od mládí vrací občas takový špatný sen, jsem v bedně na ložné ploše vagónu a nad jedoucím vlakem létají letadla. Možná to způsobilo vyprávění rodičů, kteří zažili válku. Ale ten sen se mi vrací.
      Karla Kryla považuji za jednoho z nejlepších básníků, i když v jeho případě to byl básník s kytarou. Jeho texty jsou naprosto dokonalé, promyšlené a hlavně nadčasové.
      Přeji hezký den

      Vymazat
  2. Alenko, smekám před tebou, jak jsi krásně zpracovala téma, na Bílé Hoře jsem párkrát byla, dala sis práci a je to opravdu vypovídají dokument. Válka je vůl, jak je známo a tahle byla jedna z nich. Ať se ti tam dobře bydlí a zase k tobě na blog brzy zajdu. Karla Kryla jsme nikdy nepotkala, pouze v jeho písních. Pa Jiřina z N. .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, moc děkuji. Na Bílé Hoře už žiju dlouhých 46 let, k mohyle jsme chodívali s dětmi i vnoučaty sáňkovat. Spousta procházek s dětmi a vnoučaty pak směřovala do Hvězdy. Teď tam zajdeme občas s mužem. Ale jen ve všední dny. O víkendech je to tam kvůli covidu jako na Václaváku. Potvrdili mi to jak naši mladí, tak i kamarád.
      V roce 1968 jsme byli jediná střední škola, která podpořila vysokoškolskou stávku studentů proti ruské okupaci. Karel Kryl nás tehdy přišel osobně podpořit. Malý muž s odřenou kytarou, úžasně milý, vstřícný a srdečný. Navíc vtipný, i když jeho humor byl trochu břitký. Na to se nedá zapomenout.
      Měj hezký den 💕

      Vymazat
  3. Vzhledem k tomu, že tchyně ve Hvězdě dlouhá léta pracovala, můj muž tam vyrůstal, jezdil na čundry, a pak jsme tam chodili s dětmi. S velkým nadšením lítali po celém letohrádku, z patra do patra, od sklepa až do koncertního sálu na půdě. Samozřejmě se vždycky dívali na model bitvy. Budu se muset někdy zase do letohrádku podívat, novou úpravu jsem ještě neviděla, za naší docházky byl řádně oprýskaný. Jak koukám, tak i park doznal určitých úprav. Ale vždycky si taky ve spojení s Hvězdou vzpomenu na Byli jednou dva písaři, neb se tam pánové Bouvard a Pécuchet chodili procházet.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, při psaní článku jsem si na tebe vzpomněla. 💕 Také si letohrádek pamatuji ve značně omšelé podobě. Když byly děti malé, chodívala jsem sem s kočárkem dost pravidelně. Dalo by se říci, že mé děti v oboře vyrostly. Letohrádek teď spadá pod Památník národního písemnictví a pořádají se tam různé akce. Kdysi tam bylo Muzeum Aloise Jiráska.
      Když je v zimě sníh, chodíváme tam na běžky. Spíš by se hodilo napsat - chodili jsme na běžky. Pár let už nebyly podmínky pro lyžování.
      Díky za info o "Dvou písařích". Neměla jsem o tom potuchy. 😊

      Vymazat
    2. To je hned v prvním díle, jak se seznámí. Sedí nebo se procházejí v té části před letohrádkem ;-) Já ti nevím, jestli už to nespadalo pod ten Památník před tím. Vím že tchyně něco pořád o Památníku říkala.

      Vymazat
    3. Aha, tak až to budou znovu opakovat, zaměřím se na to. 😊 Je klidně možné, že letohrádek pod Památník písemnictví spadal už dříve. Byla tam expozice věnovaná Aloisi Jiráskovi a Mikoláši Alšovi. Když jsem tam chodila s dětma, tak jsme zůstávali v přírodě. Ten nový háv je od roku 2000, kdy tam proběhla rekonstrukce.

      Vymazat
  4. Alenko, moc hezky zpracované a nádherné fotografie. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji za milá slova a jsem ráda, že se ti líbí. 💕
      Měj hezké dny

      Vymazat
  5. Skvěle zpracovaný článek, jež je důstojnou připomínkou výročí Bitvy na Bílé Hoře.
    Moc se mi líbí časosběrné fotografie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji za krásná slova. 💕 Coby obyvatel tohoto místa jsem to výročí připomenout musela.
      Děkuji též za pochvalu fotografií.
      Měj hezké podzimní dny 🍁🍂

      Vymazat
  6. Alenko, s tímhle článkem sis dala práci, ale je to fakt skvělé. Fotky letohrádku z různého časového období jsou dobrý nápad. Povedlo se, dávám velkou jedničku. Také tam občas zajedeme na procházku, většinou na podzim nebo v zimě, ale teď jsme tam nebyli delší dobu, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji. 💕 Děkuji také za tu jedničku. 😊 Trochu práce jsem si s tím článkem dala, těžší bylo vybrat starší fotografie, protože můj fotoarchiv je hodně obsáhlý.
      Třeba se někdy ve Hvězdě potkáme, máme to tam coby kamenem dohodil a zbytek doběhl.😊
      Hezké podzimní dny

      Vymazat
  7. Písně Karla Kryla mám moc ráda a ráda jsem se také podívala na místo, kde jsem nikde nebyla. Ty sehrané bitvy musí být úžasná podívaná, zírám, jak mají propracované kostýmy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bev, mám jeho písničky také moc ráda a jeho texty jsou úžasně propracované a nadčasové. 💕👍 Jsem ráda, že jsem ti mohla přiblížit kousek naší země. Třeba někdy zavítáš do těchto končin.
      Kostýmy všech skupin, které se věnují jak historickému šermu ze starších období, či obdobím pozdějším, jsou opravdu propracované. Většinou jsou to repliky původních kostýmů. Naši mladí se věnují středověku, mají dokonalá brnění a kostýmy nesmějí být šité z nějakých novějších látek. Takže do úvahy přichází vlna a len. Dokonce je u nás i několik platnéřů, ševců a brašnářů, kteří se věnují výhradně replikám. Nejen pro skupiny šermířů a bojovníků, ale i pro filmaře.
      Hezké podzimní dny

      Vymazat
  8. Nádherně zpracovaná reportáž doplněna úžasnými fotografiemi s porovnáním stejného místa v různých letech. Diky za toto krásné i když smutné připomenutí jedné epochy našich dejin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc děkuju za milá slova a za pochvalu fotek.💕👍 Od tebe si jí opravdu moc vážím.
      Měj hezké a zdravé dny

      Vymazat
  9. Alenko, moc pěkně jsi článek zpracovala. Je to zajímavé čtení a foto je perfektní, jako vždy. Já mám Bílou Horu spojenou s mou tetou Růženkou, léta tam bydlela. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuju a jsem ráda, že se ti článek a fotky líbí. 💕👍
      Bílá Hora díky tetě pro tebe není neznámým místem.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  10. nar.soc. 8. 11. 2020

    Stavovská vojska byla slabší, ale hlavně ve velení. Potok pod Bílou horou byl rozvodněný a stačilo strhnout most, což Anhalt starší opominul. Císařští se přes most dostali na nástupiště pod svahem ( v mlze) rozvinuli se a zkusili průzkum bojem, což byla vlastně "bitva". Stavovští si chtěli odpočinout po nočním přesunu v dešti, posnídat a důstojníci byli v Praze obloženi kurvama. Pak vše dopadlo jak musilo. Stavovská armáda údajně postrádala žold (27000 dukátů). Při drancování v dobyté Praze se jen v domě Václava Viléma z Roupova ( jeden z hlavních povstalců), se žoldáci zmocnili 30000 dukátů. Roupovec sám mohl poskytnout zálohu na žold a upevnit bojeschopnost stavovských vojsk. Utekl se "zimním králem", stavovský "český hrdina". nar.soc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za doplnění informací. 👍 Nechtěla jsem ve svém článku zabíhat do přílišných podrobností, aby nebyl moc dlouhý. Takže je to jen takový výcuc.
      Přes Libocký potok v té době vedla jen jedna lávka. Jezdci na koních ho však na spoustě míst přebrodili. Původně k bitvě dojít nemuselo, opravdu císařsko-ligistická armáda jen zkusila několik výpadů na které stavovská armáda zareagovala. Žold nebyl stavovské armádě vyplácen delší dobu a nebyla tudíž u mnohých motivace k boji. Údajně v Praze zůstalo asi 5 tisíc stavovských vojáků. Různé prameny se v některých detailech popisu bitvy liší.
      Další detaily bitvy jsou zkresleny různými legendami.

      Vymazat
  11. Alenko, když si u mě zmínila, že bydlíš blízko Hvězdy, hned jsem na bitvu pomyslela. Perfektní zpracování a fotky. A pan Kryl - většinu jeho textů znám zpaměti a tenhle je, taky jako většina moc krásný a moc smutný. Setkání ti můžeme jen a jen závidět...
    Děkuji a přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem moc ráda, že jsem ti mohla přiblížit místo, kde žiju.👍 Byla naplánována spousta akcí k výročí bitvy, ale většina z nich se nemohla konat. Jen jsem večer ve zprávách zaregistrovala, že se konala pieta u mohyly. My ani ven nešli, byla hustá mlha a k tomu 3°C.
      S Karlem Krylem jsem na tom podobně, většinu jeho textů znám. Jsou to v podstatě zhudebněné básně.
      I já děkuji a přeji hezké dny 💕

      Vymazat
  12. Aleno, díky za historický exkurs. Já se musím přiznat, že ač jsem z Prahy, tak přímo na msítě bitvy jsem nikdy nebyla. tak jsem si teď s tebou udělala aspoň "fotovýlet".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, bylo mi ctí ukázat druhý konec Prahy. Třeba to někdy vyjde a do těchto končin zavítáš.😊
      Měj hezké dny

      Vymazat
  13. V té spleti zájmů se může vyznat jen historik. Jirásek tuto dobu má jako dobu temna, někteří zase říkají, že pod Habsburky jsme se mohli v mnoha směrech stát vyspělejší zemí, ale "slavná porážka" vždy mít nepříjemnou pachuť. A proto také se musíme vracet až k husitům, abychom se mohli pochlubit i nějakým vítězstvím.

    Na tramvajích, které jezdí kolem Pražského hradu, vím, že bývá směr Bílá hora, ale nikdy jsem se nedostal dál než k Petřínu a Strahovu a tyto končiny vůbec neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, přesně jak píšeš, v tom všem se může vyznat opravdu jen historik, či badatel. Když jsem psala článek o bitvě před deseti lety, všude se uvádělo, že bitva trvala necelou hodinu. Teď někdo vybádal, že to byly hodiny dvě. I když ne celé. Jirásek psal čtivé příběhy, které ovlivnily názory mnohých dalších. Každopádně po bitvě, s návratem jezuitů a dalších katolických řádů vznikala na našem území nádherná barokní díla. I kostel, který je kousek od nás a o kterém jsem také už kdysi psala: https://dovrby.blogspot.com/2016/03/kostel-panny-marie-vitezne-na-bile-hore.html vznikl na místě kaple, do které byly ukládány kosti padlých v této bitvě.
      Kolem hradu k nám jezdí tramvaj č 22, jejíž konečná je v sousedství výše zmíněného kostela a odkud je to opravdu jen kousek na místa, kde se bitva odehrávala. A také to není daleko do obory Hvězda. Třeba někdy do těchto míst zavítáš.
      Měj hezké dny 💕

      Vymazat
  14. Lwetohrádek Hvězda jsme při jednom výletě viděli, ale jen zvenčí a je to již dávno. K popravě českých pánů jsem četla v Pamětech kata Mydláře. On byl na svou dobu hodně pokrokový a s Dr. Jeseniem se osobně zal. Poskytoval mu mrtvoly popravených k provádění pitev. Když mu měl jako zostřený trest vyříznout jazyk a pak ho stíti, pošeptalmu, aby rychle sklonil hlavu a kat mohl tak ukončit co nejrychleji jeho bolest. Na vyříznutí jazyka měl připravený velmi ostrý nůž , aby také řez byl okamžitý. Kat Mydlář chtěl odmítnout popravu pánů českých, ale nejen, že by se vystavil sankcím, ale věděl, že by povolali jiného kata, o kterém mu bylo známo, že své řemeslo moc neumí a prodloužil by utrpení popravovaných. Stejně jej to trápilo dlouho.
    Díky za připomenutí té nemilé události pro náš národ. Chválím též dobrý nápad s fotografiemi srovnávacími. ☻♥☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruženko, letohrádek je vidět z mnoha míst, nejblíž je vidět při průjezdu Ruzyní, kdy vede silnice téměř podél zdi. I když v posledních letech hodně povyrostly stromy, které ho částečně zakrývají. Paměti od Josefa Svátka jsem nečetla, ale prý ztupil při popravě 4 meče. Muselo to být hrozné, když musel popravit i doktora Jessenia.
      Opatruj se a měj hezké dny💕

      Vymazat
  15. Přes Bílou horu jsem během svých končících studií jezdil prakticky každý den, protože jsem měl katedru v budově bývalého ruzyňského kina :-). Pokud jde o bitvu, vždycky mi bylo trochu proti srsti považovat stavy a priori za "hodné" a katolickou stranu naopak za "zlou", ony ty motivace byly tehdy velmi různorodé a nebylo to zdaleka tak černobílé. Ale je fakt, že tahle bitva v důsledku vedla mimo jiné i k tak zásadním majetkovým přesunům, že z tohoto pohledu prakticky nezůstal kámen na kameni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, tak to já ještě kino pamatuji z dob, kdy opravdu fungovalo. 😊
      Naše generace se ve škole bohužel učila podle osnov, kde byla katolická církev tou "zlou" a z toho vyplývá, že stavy nutně musely být ty "hodné". Rozhodně to nebylo černobílé. Pravdou ovšem zůstává, že jsme se dostali na třista let do Habsburského područí. A řešit otázky, co by bylo, kdyby ...
      Měj hezké dny 💕

      Vymazat
  16. Alenko,to je precizně vypracovaný příspěvek.Obdivuji.
    A nádherné fotografie,moc děkuji za přiblížení.
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji a jsem ráda, že se ti článek a fotky líbí. 💕 Pochvaly od skvělé fotografky, kterou jsi, si moc vážím.
      Měj hezké a zdravé dny👍

      Vymazat
  17. Tak jsem se na chvíli dostala do historie.
    V Náchodě je v dlažbě na Karlově náměstí podkova - prý ji ztratil kůň Fridricha Faltského když utíkal :-)
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, až někdy zavítám do Náchoda, po té podkově se podívám. 😊
      Měj hezké dny💕

      Vymazat
  18. Včera jsi musela celý den škytat. Přečetla jsem si tvůj příspěvek a nestihla napsat komentář.
    A pak celý den jedna zpráva za druhou, Bílá hora sem, Bílá hora tam.
    Já díky tobě byla nejen informována, skvěle.
    Podařil se ti vytvořit nádherný článek, který mi rozšířil mou historickou vzdělanost, navíc je bohatý o krásné fotografie.
    Děkuji.
    Já do vaší lokality jezdila jednu dobu neustále, ale nikoliv vzpomínat na českou historii, ale na veterinu.
    Tu tam máte skvělou, ba bych řekla dokonalou.
    Příjemný týden a hlavně zdraví !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, přiznám se, že jsem neškytala. Spíš jsem občas zoufale koukala skrz okno na mlhu, do které se naše okolí zahalilo u ž v sobotu a pak na teploměr, který se nechtěl zvednout někam výš a setrvale zůstával na 3°C.
      Jsem ráda, že se ti článek líbil a že jsem mohla lehce rozšířit znalosti historie. 💕👍
      Pamatuji se, že jsi psala o návštěvách místní veteriny se slečnou Farkašovou. Byla jsem tam všehovšudy jen jednou, kdy jsem chtěla ušetřit čas před odjezdem a bylo nutné nechat očkovat kočku. Neušetřila jsem čas. Čekala jsem tam přes dvě hodiny, ač nikdo jiný, než s kočkou v čekárně nebyl. Nicméně peče, která byla kočce věnována, když jsme se dostaly dovnitř, byla nadstandartní. Kočka byla v pořádku, jen potřebovala pravidelnou trojkombinaci. Do Břevnova, kam jsem chodila od nepaměti, bych za tu dobu byla zpět, i kdybych šla pěšky. Můj bývalý kolega chová plazy a Animal Clinic si také nemůže vynachválit. Pan doktor Hnízdo je prý skvělý herpetolog.
      Moc děkuji a přeji hezké dny ve zdraví 👍💕

      Vymazat
  19. Alenko, to je krásný příspěvek. Prošla jsem se historií i současností a fotky jsme si užila. Na Bílé Hoře jsem nebyla, tak jsem se ráda pokochala Tvými časosběrnými fotkami.
    Přeji pohodový týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, moc děkuji za milá slova a jsem ráda, že jsem ti mohla přiblížit místa, která neznáš.👍💕
      Přeji také krásné podzimní dny

      Vymazat
  20. Moc hezký článek. Připomenutí důležitého historického milníku. A také hezká procházka místy, kde jsem nikdy nebyla.
    Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc děkuju. 💕👍 Mám ráda historii a bylo by smutné, kdybych nepřipomněla místo, kde už 46 let žiju.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  21. Dívali jsme se včera na čt24, která se výročí věnovala. Mládě to dost zajímá.
    Krásné fotografie.
    Přeju prima večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, děkuji za pochvalu fotek. 💕 Spousta sdělovacích prostředků se tomuto výročí věnovala, mně to na té ČT24 uniklo, dívali jsme se s mužem na film Chvilky. Zpětně si říkám, že to byla ztráta času. Film o ničem. Podívám se na to v i-vysílání.
      Je prima, že má syn zájem o historii. Naší nejstarší vnučku to také zajímá. 👍
      Měj hezké dny

      Vymazat
  22. Alenko, to je přímo časosběrná reportáž. Je vidět, že je to tady tvé oblíbené místo. Musí tam být krásný klid a pěkná procházka.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji. 💕 Bydlíme opravdu jen kousek odtud. Máme to tam dokonale prochozené.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  23. Moc hezká reportáž a připomněla jsi mi místo mě drahé. Blízko letohrádku Hvězda bydlel můj bývalý kolega a partner mé dlouholeté kamarádky, konkrétně v Zeyerově aleji. Když jsme jezdili do Prahy s dětmi , nechávali nám vždycky byt k dispozici když jeli na dovolenou. Bohužel už ani jeden z nich nežije. Na Vypichu si pamatuji spoustu autobusů a že tam pokaždé funěl vítr.
    V Římě je kostel Santa Maria della Vittoria, (Svatá Marie vítězná) nazvaný tak právě na počest vyhrané (pro ně) bitvy na Bílé hoře a je znázorněná na velké fresce.
    Váže se k tomu zajímavá pověst, popsala jsem na blogu, jestli si jí chceš přečíst , tady je odkaz
    https://rosmarino-e-salvia.blogspot.com/2018/11/dite-velkomesta-aneb-z-prahy-do-rima_20.html?m=0

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, především obrovský dík za odkaz. Článek jsem si přečetla a zavzpomínala na náš pobyt v Římě.💕
      Kostel na Bílé Hoře se také jmenuje Panny Marie Vítězné a byl vybudován na místě původní kaple, kde se shromažďovaly kosti padlých v bitvě. Podobná pověst se váže i k bělohorskému kostelu. Na oltáři je umístěn Strakonický obraz, s kterým karmelitánský mnich Dominik žehnal nastoupeným vojskům a potom s obrazem a obnaženým mečem táhl v čele katolické armády.
      Na Vypichu je stále spousta autobusů, je rozšířena tramvajová smyčka a vybudováno velké parkoviště. Jezdí odtud městské i meziměstské autobusy. Vítr tam fouká, stejně tak i na Bílé Hoře, protože je to jedno z nejvyšších míst Prahy. Prý to je čerstvý vítr z křivoklátských lesů. Od doby, kdy v nedalekých Chrášťanech postavili továrnu na psí a kočičí granule, už ten vítr občas poněkud zavání.
      Měj hezké dny a ještě jednou děkuji 💕

      Vymazat
  24. Pěkně to máš udělané. Palec nahoru.

    OdpovědětVymazat
  25. Alenko, parádní reportáž. Ty rekonstrukce historických bitev mám ráda. Hlavně mě syn vždy láká do okolí. Ale tady je ta rekonstrukce i na místě autentickém. To se cení o to více. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najko, moc děkuji. 💕 My se účastnili více rekonstrukcí bitev středověkých, protože tam účinkovali naši mladí. Rekonstrukce bělohorské bitvy je opravdu téměř na stejném místě. V místech, kde se odehrála, dnes stojí domy. Ale podmínka je splněna zdí obory Hvězda.👍
      Měj hezké dny

      Vymazat
  26. To je krásný článek. Letos jsem o bitvě na Bílé hoře už jednou četla, ale tak krásné počteníčko to nebylo včetně rekonstrukce bitvy. Muselo to výt parádí, i když bitvu já moc nemusím. Je zajímavé, že dějepis jsem moc ve škole nemusela, ale některá významná data si pamatuji stále. Mezi ně patří i datum bitvy na Bílé hoře a popravy českých pánů. Ještě je jich pár těch dat, ale moc jich v paměti nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, moc děkuji. 💕 Letos bylo výročí bitvy kulaté a byla tomu opravdu věnována velká pozornost. Rekonstrukce bitev jsou zajímavou podívanou.
      Já dějepis měla ve škole ráda, stejnou vášeň sdílí i Sára, kterou to také baví. Vydrželo mi to doteď. 😊 Možná jsem se měla ve svém životě věnovat něčemu jinému, než ekonomii. Mám to alespoň jako jeden z mnoha koníčků. A s těmi letopočty to mám podobně, také si jich ještě spoustu pamatuji.
      Měj hezké dny 💕

      Vymazat
  27. Nádherně zpracovaný článek, a chvilku si člověk připadá jako přímý účastník veškerého dění. Závěrečné fotografické části nemají chybu, a když to člověk nejméně potřebuje, dojde baterka. Já raději nosím v brašně náhradní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, moc děkuji. 💕 Jsem moc ráda, že jsem tu atmosféru mohla trochu přiblížit.
      Já většinou také nosím náhradní baterii, kterou mám trvale v tašce na foťák, nebo se beru sebou powerbanku. My se dlouho rozhodovali, zda se vydáme na procházku, protože počasí nebylo před týdnem nic moc. Přestalo na chvilku pršet, takže jsem strčila foťák do kabely a šlo se. Pak jsem ještě dál fotila v oboře mobilem, ale do článku naštěstí stačilo to, co jsem stihla vyfotit tím fotoaparátem. 😀

      Vymazat
  28. Alenko, moc pěkně jsi o bitvě napsala a doprovodila hezkými fotografiemi.☺
    Kdysi jsme v Letohrádku byli se školou. Tehdy tam byla expozice Aloise Jiráska a Mikoláše Alše. Už si z toho moc nepamatuji.
    Líbí se mi obora. Na delší procházku jsem neměla nikdy dost času.
    Přeji hezký den. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, moc děkuji. 💕 Jsem ráda, že se ti článek líbí a také, že jsem ti mohla připomenout školní vycházku. Já také pamatuji expozici věnovanou Aloisi Jiráskovi a Mikoláši Alšovi. Po rekonstrukci, která proběhla v roce 2020 jsem uvnitř nebyla.
      Obora je místem, kam chodíme hodně často, výlety s dětmi či vnoučaty byly pravidelné. Mám oboru proježděnou hlavně s kočárkem, je tam klid, takže ideální místo.👍
      Měj hezké dny

      Vymazat
  29. Je plno věcí na které bych si nevzpomněla, ale je to pěkné osvěžení :)
    Podle fotografií jde vidět že se časy trošku mění...
    Pěkně sepsaný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milá slova. 💕 Během let došlo k pár malým změnám. Kolem mohyly byly pokáceny staré stromy a vysazeny nové.
      Přeji hezké podzimní dny

      Vymazat
  30. Je tak krásné sledovat celou tu "proměnu času" když to důležité přecejen zůstává stejné...

    OdpovědětVymazat
  31. Moc hezky se mi to četlo. Nádherné fotky to jen podtrhly. Děkuji za tuhle nevšední cestu historií.❤️

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤