Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 13. května 2020

Srní

Opět se nořím do svého fotoarchivu. Většina fotek vznikla loni v dubnu, dvě jsou z roku 2016.
Měla jsem pocit, že ta, která je v úvodu článku, není moc zdařilá. Je lehce rozostřená.

I když jsem článek nazvala Srní, nebudu tady popisovat tuto obec, ale zmíním dvě místa, která jsou na jejím území.
Tím prvním je bývalý královácký dvorec Antýgl, který leží 4 km jihovýchodně od Srní při silnici z Modravy.

Duben 2019 - kolem jsou ještě pozůstatky sněhu

Původně vznikl jako sklářská huť. Díky tomu také získal své jméno. Sklářská pec měla jen jednu pánev. Německy "ein Tiegel" se pak počeštilo na Antýgl. První zmínky o huti se datují do roku 1500. V té době se na Šumavě rozprostíralo území Královského hvozdu. Ten se skládal ze svobodných rychet. Základní sídelní jednotkou svobodné rychty byl dvorec, který byl tvořen roubenými i zděnými staveními. Měl hlavní budovu, která sloužila Královákům k bydlení. Pak zde byla ubytovna pro nádeníky, stodola, malá kaplička a zvonička. Sklářská huť, která vyráběla duté sklo a skleněné korálky pro růžence, zde fungovala do roku 1818. Po té byl dvorec nadále obýván Králováky, kteří si udržovali veškerá práva a privilegia svobodných sedláků do roku 1849. Vznikla tu kovárna na výrobu hřebíků. Později roku 1859 se dostal do majetku rodiny Pauknerů a sloužil jako selská usedlost a také jako ubytovací hostinec. V držení rodiny byl Antýgl do jejího odsunu v roce 1946.
Dvorec chátral do roku 1965, kdy ho koupil Svazarm Sušice. Byl opraven do původního stylu a kolem něj zřízen autokemp. Ten v současné době provozuje soukromá společnost ze Srní.
Antýgl je velmi malebný a celý areál je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.
Jako perličku ještě mohu uvést, že se zde roku 1949 natáčely scény z filmu Divá Bára.


 Tyto dvě fotografie jsou ze srpna 2016

 Vedle protéká řeka Vydra

 Po jarním tání je její koryto plné vody

 Za mostem na Antýglu je její tok klidnější. A také obarvený rašelinou z Hraniční slati

 Za mostem je královácký dvorec

Kemp je natolik oblíbený, že se rozšířil i na druhou stranu silnice

Budeme-li pokračovat z Antýglu po silnici na Srní, kousek za Rokytou je poměrně nově vybudované návštěvnické centrum. Podobné je i na Kvildě, kde lze vidět jeleny a rysy, tedy pokud má návštěvník štěstí.


Návštěvnické centrum Srní bylo otevřeno roku 2015 na rozloze 3 ha. V podstatě tu ve volné přírodě žije smečka vlků. Žijí tu v kopcích, v terénu, který je lemovaný skalisky a přírodními zákoutími. Vzrostlé i padlé stromy a bujná vegetace jim umožňují být neviditelnými.

Vlk u návštěvnického centra

Od návštěvnického centra, kde je placené parkoviště, vede lesními pěšinami do kopce 2 km naučná stezka, která na informačních tabulích seznámí návštěvníky nejen s vlky, ale i s dalšími šelmami, které se na Šumavě vyskytují. Další tabule jsou věnovány šumavské floře. Na vrcholu je 300 metrů dlouhá dřevěná lávka, která vede napříč nad oplocenou oborou s vlky. Je tak šance spatřit vlky i tam, kam by ze země šlo jen těžko dohlédnout. Díky výšce 3 - 4 metry nad terénem, ve které se návštěvníci pohybují, jsou v bezpečí. Na lávce jsou vybudovány pozorovací přístřešky a je doplněna dalšími informačními tabulemi, kde jsou informace o komunikaci mezi vlky.
Někdy se prý stane, že návštěvník vlky neuvidí. Ale vlci návštěvníky vidí, jsou skryti a pozorují, jak se návštěvník snaží zaznamenat nějaký pohyb, či důkaz, že tu jsou.
Nám se ukázali.

Cesta stoupá lesem, unavený návštěvník si může odpočinout na lavičce

 Srovnání stop


 Vyhlídková lávka nad oborou s vlky

 Vyfotila jsem jí i z boku

 První vlk

 Popadané i pokácené stromy

 Jeden z nich padl i na vyhlídkovou plošinu, kam jsme došli.
Viděli jsme jednoho vlka. Prý se stane, že je návštěvník neuvidí vůbec.

 Vracíme se zpátky v naději, že ještě třeba nějaké vlky uvidíme

 Na místech, kde jsou spadlé stromy už rostou nové.
A nad nimi dva stíny návštěvníků, doufajících, že ještě něco uvidí.

 Obloha je azurově modrá

 Jsme na prostřední vyhlídce a stále nic, krom toho jednoho, který se ukázal

Jak komunikují vlci

 Fotím kdeco. Ale chtěla jsem fotit vlky. Beru zavděk i chorošem

Jsou tu!!! Tak jen tiše, ať je nevyplašíme


















 My si teď zdřímneme, tak už můžete jít

Byla jsem nadšená. Připadala jsem si jako malé dítě, které dostalo dárek. Vzpomněla jsem si na knihu Michela Bataille Vánoční stromek, která se dotýká přátelství mezi těžce nemocným dítětem a vlky. Dokonce mi vytanul na mysl i Bílý tesák Jacka Londona.

 Pohledem skrz stromy byl vidět ještě sníh na Jezerním hřbetu  1266 m

Také jsme krátce nahlédli do budovy návštěvnického centra. 
Prostě ti živí jsou lepší.

A přeci jen krátce o Srní. Je to poměrně mladá horská obec, která byla založena roku 1726, původně jako dřevorubecká osada. Podle hojného výskytu srnčí zvěře byla pojmenována Rehberg (Srnčí hora).
V minulosti se tu těžilo zlato, o čemž svědčí zarostlé haldy v blízkém okolí. Původní obyvatelstvo bylo výhradně německé. Později tu sídlili Králováci, strážci českých hranic, kteří ale mluvili německy. Srní proslavil svými romány zejména Karel Klostermann. Typická šumavská architektura je vidět na dochovaných horských roubených chalupách, postavených na kamenné podezdívce, se stěnami chráněnými šindelem.
V současné době má Srní 224 stálých obyvatel a nabízí ubytovací kapacitu více než 1000 lůžek.
Srní a jeho okolí si oblíbili také filmaři, stalo se kulisou pro filmy s Tomášem Holým - Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem.

Kostel Nejsvětější Trojice pochází z let 1804 - 1805

Obchůdek v obci je možno vidět v seriálu Policie Modrava.
A i když už jsem seriál viděla, dívám se znovu, zejména kvůli milované Šumavě.


62 komentářů:

  1. Alenko, děkuji za krásný výlet na Šumavu. Ti vlci jsou úžasní. Tady ve výběžku jsou volně v přírodě. Jeden pán z Lipové psal na stránkách Šluknovského výběžku, že je slyšel ráno výt, když šel do práce a prý to vůbec nebylo příjemné...Děkuji za krásné fotografie i průvodní slovo. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já moc děkuji za milá slova. 😊 Četla jsem, že jsou ve Šluknovském výběžku dokonce dvě vlčí smečky. Naštěstí je pán slyšel pouze výt. Myslím si, že jsou dost plaší a že by na člověka asi nezaútočili, maximálně, kdyby se bránili, či bránili svá mláďata. Ale jsou to krásná zvířata a je dobře, že se do přírody vrací. Tak nějak tam patří.
      Měj hezký den

      Vymazat
  2. Alenko, na Modravu se dívám také podruhé, ta příroda je tam úžasná. Tvé fotky a vyprávění opět na 1***

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji. 😊 U seriálu Policie Modrava je vidět, že režisér Soukup je milovníkem tohoto kraje. Je to vidět na záběrech krajiny. Tím, že máme za ty roky spoustu míst prochozených, vracíme se teď alespoň prostřednictvím televize. Doufám, že se vrátíme i ve skutečnosti.
      Měj hezký den

      Vymazat
  3. Alenko, moc zajímavé a krásné fotky. Ti vlci jsou úúúžasní. Kochala jsem se.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji.😊 Vlci jsou opravdu úžasní a my měli to štěstí, že jsme je mohli vidět.
      Měj hezký den

      Vymazat
  4. Alenko,jsem úplně unešená.Vlky mám ráda a i tu knihu,jak zmiňuješ jsem četla,jsou i pěkné filmy.Krásná příroda a vidět vlky a zachytit je na fotografii,to bych byla v sedmé nebi.Moc děkuji za úžasnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, i já byla unešena a hlavně šťastná, jako malé dítě. Jsou to krásná zvířata, taková tajemná. Můj muž měl červenou bundu a já si z něj dělala legraci, že se vlci přišli podívat na Karkulku.😀 Ta kniha byla zfilmována, dokonce u nás. Bylo to někdy v osmdesátých letech a tatínka hrál Stanislav Šárský.
      Moc děkuji za milá slova a měj hezký den

      Vymazat
  5. Alenko, děkuji za další porci Šumavy! ta je pro nás prostě začarovaná, letos na ni mělo příští týden dojít a zase nic... Vlky bych pravděpodobně neviděla, jeli bychom se psem, a tak se kochám u tebe a naprosto chápu, tu radost.
    Přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já moc děkuji za milý komentář. 😊 Bohužel psi tam nesmí, takže jsi vlky mohla vidět alespoň zprostředkovaně. My měli jet za týden do Jižních Čech, kousek ke Třeboni se spolužáky. Měli jsme pronajatý celý penzión. Kdoví, jak to letos s cestováním dopadne.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  6. Ano, Policii Modravu máme taky rádi, kvůli té přírodě a rádi se kocháme.
    Krásné fotky, Alenko, člověk si zavzpomíná nebo aspoň virtuálně podívá na místa, kde ještě nebyl.
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, seriál je velice zdařilý a velkou měrou k tomu přispělo i prostředí, kde byl natáčen.
      Moc děkuji za pochvalu fotek a třeba to někdy vyjde, že s rodinou na Šumavu zavítáte. 😊
      Měj hezké dny

      Vymazat
  7. Na Šumavě jsem nikdy - ke své škodě - nebyla. Takže mnohá místa znám jen z dokument.filmů, různých fotek a taky ze seriálu Modrava. Takže moc díky za fotky. Ty s vlky jsou moc prima. To bych doslova slintala blahem, kdyby se mi je takto podařilo vyfotit. Tobě se to povedlo parádně!
    Klidné dny, Alenko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuju za milá slova. 😊 I já znám spoustu míst jen z filmů, fotek a také z různých blogů. Je u nás hodně míst, která jsem ještě neviděla a vidět bych je chtěla. Loni se nám povedlo krom Šumavy navštívit Vysočinu a Beskydy. Všude je krásně.
      Šumava je místo, kde jsme trávívali po mnoho let téměř celé prázdniny a kam se teď pravidelně vracíme. Jsou to mista nešemu srdci milá.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  8. Álo, tak tos trefila hřebík na hlavičku, tvůj příspěvek dám manželovi, zbožňuje vlky, chodí se na ně dívat do různých ZOO.Má ode mne o nich dvě knížky, kouká v telce na pořady o nich. Šumavu máme prochozenou a cestu z Čeňkovy pily kolem Vydry na Modravu přes Antýgl spolu s Jetřichovicemi považuji za nej v ČR.I když, všude je něco krásného.
    Fotky vlků: nádhera. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, moc děkuji. 😊 Jsem na tom podobně jako tvůj manžel, dokážu u výběhů s vlky v různých ZOO prostát spoustu času. Když měli v pražské ZOO vlci čtyři mladé, chodila jsem je pravidelně "kontrolovat".🐺 Tu trasu z Čeňkárny moc dobře znám, ale většinou jsme jí chodili obráceně, tedy po proudu Vydry. České Švýcarsko je kouzelné místo, moc mě překvapilo údolí Křinice a Jeskyně víl. Stejný vztah mám i k Českému ráji. Opravdu je u nás krásně.
      Měj krásný den

      Vymazat
  9. Také jsme tam byli. Poprvé jsme šli od vlčího výběhu k Vydře a na Čeňkárnu. Ovšem cesta po silnici do Srní a zpět k vlčímu výběhu, to byl hotový horor! Další rok jsme jeli autem na Čeňkárnu, busem k Antýglu a podél Vydry zpět na Čeňkárnu.
    Moooooc se mi líbí tvoje snímečky vlků.👏 Také jsme je zahlédli, ale podařilo se mi pořídit jediný snímeček.
    Přeji krásný den.🌞😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emi, alespoň víš, o čem jsem psala. Byla jsem nadšená z toho, že jsme mohli vlky vidět. 😊 Krpál z Čeňkárny nahoru do Srní je výživný, kdysi jsme tam málem uvařili naše staré auto. Táhli jsme tehdy za ním karavan z Annína do Vltavice. V daůším roce jsme to vzali na Svojše a Horskou Kvildu a bylo to děs. V autě horko, na podlaze nešly udržet nohy.
      Jsem ráda, že se ti fotky vlků líbí.😊
      M?ěj hezký den

      Vymazat
  10. Šumavou se kochám díky sledování seriálu - ještě jsem tam nebyla, ale ta příroda... Nádhera!
    Děkuji za "výlet", zajímavé čtení a moc pěkné fotky. Vlci jsou krásní. :-)
    Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, moc děkuji za hezká slova. 😊 Vlci se opravdu úžasná zvířata.
      Dnes večer se také budu kochat šumavskou přírodou.
      Měj hezký den

      Vymazat
  11. Hezký výlet. Vidět vlky naživo musel být opravdu zážitek. Miluji Vydru, jezdíme k ní téměř každý rok a stále mne uchvacuje. Šumava je prostě nádherná.
    Alenko, přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, moc děkuju. 😊 Je to úplně jiný pohled na vlky, kteří žiji "volně". Vydra je nádherná, zastavujeme se u ní pravidelně. Šumava má své kouzlo a kdo jednou "ochutná" je lapen a vrací se.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  12. Alenko, díky za připomenutí Šumavy. A ty vlci mě dostali, moc pěkně se ti povedlo nafotit. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji. 😊 Vlci mě nadchli a pokud se povede opět na Šumavu vyrazit, půjdeme se podívat znovu.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  13. Alenko, krásný článek o Šumavě. Obdivovala jsem hlavně nádherné fotky vlků.
    Srní mi připomnělo dětství. Odtud pocházela vnoučata našich sousedů, každý rok jezdili o prázdninách k dědovi a babičce do Jihlavy. Byli jsme ve stejném věku a hodně jsme spolu kamarádili.
    Měj pěkné dny. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc děkuji za hezká slova a jsem ráda, že se ti vlci líbili. 😊
      Život v Srní musí být hezký, ale asi jen od jara do podzimu. Když nasněží a nejsou prohrnuté cesty, je to asi dobrodružné.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  14. Na Šumavě je krásně. Oživila jsi mi vzpomínku na doby, kdy jsme tam s parou jezdívali na kola.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, Šumava je nádherná a my na ní trávívali s dětmi téměř celé prázdniny. Dnes už zavítáme jen občas, ale s láskou k tomuto koutu naší země. My byli pěšáci. V osmdesátých letech tam moc cyklistů nebylo, teď ano. Ale to je asi všude.
      Měj hezké dny 😊

      Vymazat
  15. Super, díky za skvělý virtuální výlet! Ty fotky s vykukujícím vlkem nemají chybu :). Trochu mi to připomíná Stezku v korunách stromů, taky tam byla taková dřevěná dlouhá lávka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji a jsem ráda, že se ti výlet líbil. 😊 My navštívili zatím jen jednu stezku korunami stromů a také to začínalo lávkou a pak se to kroutilo až nahoru.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  16. Lydie
    Moc pěkné povídání a fotky - ty vlčí jsou úplně nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  17. Lydie, moc děkuju a jsem ráda, že se ti naše putování za vlky líbilo. 😊
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  18. Alenko, tos fotila zoomem, že - nádhera hlavně ti vlci. Výběrem krásné přírody získal Seriál Modrava hodně diváků. Nejen pro ty krásné záběry, ale jsou tam i zajímavé případy. Díky za krásný výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruženko, moc děkuji. 😊 Je to foceno zoomem, mám docela šlušné přiblížení (až 1200x). Seriál Policie Modrava je opravdu velice povedený, je vidět, že pan režisér Soukup Šumavu miluje.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  19. Jeden ten snímek mi připomněl moje kočky, je to v momentu, když jim ovane kolem tlamky čerstvý a svěží luft.
    Je to zajímavé, jak to do sebe natahují a tady to na tom snímku je úplně identické.
    Vlci jsou nádherná zvířata, na tvých snímcích kouzelná, leží tak majestátně, doslova si to užívají.
    Děkuji za příjemné putování a přeji krásný slunečný víkend s muškáty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, máš pravdu. Všechny ty šelmy a šelmičky natahují čeníšky, aby zachytily nejen ten svěží luft, ale i pachy či vůně. Vlci jsou opravdu nádherní a já jsem ráda, že jsme je mohli vidět. 👍🐺. Jsem ráda, že se ti naše putování líbilo.
      K muškátům jsem se zatím nedostala, včera jsem posekala celou zahradu, ostříhala buxus a pak zasadila rajčata. O tom, že mě bolí celý člověk, je zbytečné psát. Večer jsem se připlouhala ze zahrady a večer padla. Dnes musím vystěhovat ty své výpěstky z domu, jsem na to sama, muž maká u mladých na koupelně.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  20. Šumavu mám také moc ráda, takže seriál Modrava mi nesmí ujít. Alenko, ti vlci to je nádhera, jak se ti je podařilo vyfotit. Byla jsi trpělivá a odměna se dostavila ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuju za pochvalu vlků. 😀🐺 Byli jsme tam poměrně dost dlouho a já si je lovila foťákem. Byla jsem nadšená, že je můžeme vidět. Seriál je opravdu báječně udělaný, také si ho nenecháváým ujít. Snad to vyjde a my na šumavu opět zavítáme. Moc bych si to přála.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  21. Je tam krásně, byla jsem v Srní hooodně dávno. Vlci a příroda kolem stálo za tuto procházku, díky.
    Přeji hezké slunečné dny. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji. Šumava je moje láska, ráda se tam vracím.👍❤
      Měj hezké dny

      Vymazat
  22. V Angyglu jsem byl, ale už jsem si to nepamatoval.. Také tam ještě nebyla ta vlčí obora... Vypadají roztomilé, skoro jako nějací psi od boudy..

    OdpovědětVymazat
  23. Antýgl nejde minout, tím, že leží na silnici, propojující Modravu se Srním, je nepřehlédnutelný. Vlčí obora byla otevřená v roce 2015, takže je vlastně úplně nová. Na některých fotkách opravdu vlci vypadají jako psi a člověk by měl chuť je pohladit. 😀
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  24. Pane jo, tam to vypadá skvěle :) Takový výlet by byl u nás fajn, ale je to docela daleko na jeden den.
    Vypadá to že vlčci jsou spokojení :) Tu stezku by bylo fajn absolvovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář a ano, vypadá to tam skvěle. A nejen vypadá, ale skvělé to tam je.😊 Mám k tomuto kraji velmi vřelý vztah, zamilovala jsem si to tam před téměř 40 lety a od té doby se tam stále vracím.
      Vlci vypadali spokojeně, moc lidí je nerušilo, jen my a chovali jsme se opravdu velice tiše. Nemohli si na nás stěžovat. 😊🐺
      Návštěvu mohu opravdu doporučit, třeba to někdy vyjde, i když je to trochu dál.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  25. Tohle je vysloveně můj fotografický "rajón" :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, moc děkuji za komentář a přiznám, že jsem si to tam opravdu s foťákem užívala. 😊🐺
      Měj hezké dny

      Vymazat
  26. Též nakupuji v malebných obchůdcích.

    OdpovědětVymazat
  27. U nás už většinou malebné obchůdky vymizely a nahradily je super a hypermarkety. Z dětství si pamatuji na podobné obchůdky, lidi se znali, paní prodavačka byla příjemná. Navíc v obchůdku voněl čerstvý chléb. 😊

    OdpovědětVymazat
  28. Krásné putování Šumavou. Tvoje články mne lákají opět navštívit tu nádheru. M.

    OdpovědětVymazat
  29. Maruško, moc děkuji. 😊 Jsem ráda, že se ti s námi na Šumavě líbilo.Také bych se tam ráda znovu vrátila.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  30. Alenko, krásná procházka a vlci mne naprosto uchvátili. Jsou nádherní.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuji a jsem ráda, že se ti procházka za vlky líbila. 👍🐺
      Měj krásné dny

      Vymazat
  31. To muselo být opravdu úžasné. První vlk samotář byl zaznamenán opět i u nás v Chřibech. Doufám, že tím nemysleli mně, ale opravdu tvora ze zvířecí říše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná si vlk samotář opatří družku a založí novou smečku. 🐺 Podobným způsobem se k nám do přírody vrací většina těchto krásných zvířat.

      Vymazat
    2. Aspon mám další výmluvu, proč se u nás nepouštět do chovu ovcí... Loni se u nás v okrese toulal i medvěd. Obávám se, že lesy v našem okolí už pro podobné šelmy nebudou moci poskytnout plnohodnotný domov a pak bude docházet k problémům a střetům s lidskými zájmy...

      Vymazat
  32. Překrásné fotky přírody a ti vlci... to je prostě nádhera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuji a jsem ráda, že se ti vlci a Šumava líbí.💕👍

      Vymazat
  33. Odpovědi
    1. Mirku, moc děkuji. 💕👍 Šumava je moje srdeční záležitost.

      Vymazat
  34. Ach Šumava.Na Antiglu jsme kempovali krátce po jeho založení.Byla jsem 10 leté dítě a tak si toho moc nepamatuju. Jen túry kolem Vydry, Srní také. Je to tam už hodně moderní, tedy i všelijaká turistická lákadla. Vlci jsou parádní fotoúlovek. Jsou nádherní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moc děkuju. 💕👍 Dnes už je Šumava poměrně dost zkomercializovaná. Je tu spousta lákadel pro turisty a z některých míst se stala vyloženě promenáda. Na druhé straně je tu stále spousta nádherných míst, kam mnoho lidí nechodí.
      Moc děkuji za pochvalu vlků. 🐺💕

      Vymazat
  35. Omlouvám se, že reaguji se zpožděním. Měla jsem problémy s počítačem. 🤔

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤