Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 9. ledna 2020

Deset let


9. ledna 2010 jsem publikovala na tomto blogu svůj první článek.

Mému blogu je dnes deset let.

Rok co rok jsem na to zapomínala, vyjímkou snad byly jen jeho druhé narozeniny.
Vzpomněla jsem si pokaždé se zpožděním a přišlo mi hloupé se k tomuto datu vracet.

Deset let, to už je docela dlouhá doba. Nejen v životě lidském, ale i v případě blogu.
Prvotní impuls k jeho založení byl blog mého spolužáka, který popisoval své cesty Evropou se svým obytným autem. Ráda jsem jeho blog četla a cestovala v duchu s ním.
V době, kdy jsem blog zakládala, jsme už byli poměrně zkušení cestovatelé. Před každou naší cestou jsem se snažila najít co nejvíce informací, ale ne vždy jsem byla úspěšná. Zavzpomínala jsem na to, jak se nám "povedlo" v začátcích našich cest zaparkovat 4 km od historického centra Florencie a v horkém dni jsme šli podél řeky Arno do míst, která jsem toužila vidět. Až tam jsem zjistila, že o víkendech se dá ve Florencii parkovat v centru. Ty 4 kilometry zpátky k autu pak byly nekonečné.
Při vzpomínání na naše začátky a četbě spolužákova blogu jsem si řekla, že informace podobného druhu by se mohly hodit i dalším, kteří se sami bez průvodce pouští do objevování pro ně dosud neznámých míst. Byl to další impuls.

Narodila jsem se na severu Čech a se svými rodiči jsme podnikali spousty pěších výletů a další na kolech. V zimě jsme podnikali výlety na běžkách. Hlavně s tátou jsem poznávala blízké i vzdálenější okolí svého rodiště.
Trochu mě mrzelo, že hodně lidí nemá povědomost o Lužických horách. Nejsou to žádné velehory, ale mají své kouzlo. Spousta lidí zná České Švýcarsko. Navštěvují soutěsky, vozí se po Kamenici lodičkou a jásají u občas spuštěného vodopádu. Pak ještě skalní věže a nebo Pravčická brána a mají splněno.
Údolí Křinice, okolní skály a Jeskyni víl už tolik lidí nezná. I pro mně bylo obrovské překvapení, co tato část národního parku nabízí v zimě. Ledopády na Brtnickém potoce jsem "objevila" až ve svých 50 letech, v době kdy už jsem více než třicet let žila v Praze. Do těchto míst jsme na běžkách nejezdili.
To byl opět impuls, kdy jsem se rozhodla ukázat a představit méně známá místa.
I proto byl můj první článek věnován kraji, kde mám své kořeny.

Zpočátku byly moje články věnovány jen místům, která jsem navštívila.
Člověk míní .....
Postupem času jsem zabrousila i k jiným tématům. Zapojila jsem se do článků psaných na "Téma týdne", občas se pochlubila nějakým svým výtvorem, poreferovala o kulturní akci a začala psát i o životě.

Během té desetileté plavby v blogových vodách jsem poznala spoustu báječných lidí, z nichž některé mohu nazývat svými přáteli.


Co popřát blogu k narozeninám?
Hlavně čtenáře.
A sobě?
Abych se nenechala odradit nenávistnými slovy a vrátila se zpět do blogové rodiny.







49 komentářů:

  1. Alenko, to je dlouhá doba blogování, moc gratuluju ke kulatému výročí Ráda k tobě chodím a je nás určitě hodně

    OdpovědětVymazat
  2. Velká gratulace. Tvůj blog je rozhodně velmi užitečný, zajímavý a myslím, že brát ohled na nějaké hloupé napadání by bylo nedobré. Piš, dávej fotografie, myslím, že čtenářů budeš mít dost.

    OdpovědětVymazat
  3. Mimochodem, tím dortem jsi mi udělala chutě.   

    OdpovědětVymazat
  4. ...gratuluji ke krásnému výročí.A  piště,je to poutavé a velmi zajímavé.Na ty nenávistné hnidy,které zde někdy otravuji neberte ohled.

    OdpovědětVymazat
  5. Sama jsi si přála - mít čtenáře. Ty při tvých článcích je určitě máš, jsem mezi nimi, jak nemám cestování v krvi.

    OdpovědětVymazat
  6. Tvému blogu gratuluji k výročí, ten můj bude mít koncem ledna už 5. let, hrozně to letí. Chodím sem ráda a určitě nejen já. Nenech se odradit nějakým primitivem, ti se najdou skoro vždy a všude. Piš, piš a piš   

    OdpovědětVymazat
  7. Velikou gratulaci posílám tobě i blogu a přeji mnoho dalších spokojených blogových let! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné výročí, gratuluji a držím moc palce!

    OdpovědětVymazat
  9. Též i já posílám velkou gratulaci, dort je nádherný...

    OdpovědětVymazat
  10. Alenko,k výročí blogu Ti přeji zdraví a co víc,již nic. Zdraví to je jistota,že budeš mít elán a náladu na vyletování,tvoření i také na blog.🍀

    OdpovědětVymazat
  11. Alenko, velká gratulace ke kulatému výročí blogu.

    OdpovědětVymazat
  12. Blahopřeji k výročí. Měla jsem dětství a dospívání stejné, jako ty, až na ty běžky. My jezdili na sjezdovky po horách českých, později moravských a slovenských. Z dávné turistiky mám spoustu zážitků, ale už méně fotek, abych mohla dokumentovat. Také jsem si blog založila hlavně jako deníček z cest. Proto je mi tvůj blog hodně blízký. Ráda s tebou jezdím do Itálie, kam jsem se zatím Lužickým horám jsem byla blízko, když jsme se ubytovali v České Lípě. Moje, už zesnulá kamarádka, je měla prošmejděné křížem krážem.Jen my, cestovatelé bez auta se dostaneme jen tam, kam máme veřejné spojení. I v naší zemičce je spousta nádherných a zajímavých i neobjevených míst. Dneska už se informace cestovatelům shánějí snadno oproti mému mladí, když nebyl internet a kupovali jsme turistické průvodce a mapy oblasti, kam chceme jet. Přeju ti hodně cestovatelských zážitků, ať máš o čem psát, hodně zdraví, ať můžeš cestovat a hlavně ať blogy fungují. Občas se vyskytne nějaký Rejpal, musíme se bad ně povznést. Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to gratuluju, já mám letos to samé kulaté výročí. K tobě právě díky těm cestovatelským článkům chodím moc ráda a jsem ráda, že jsi to nevzdala a zase jsi se vrátila! V Lužických horách jsme byla jen jednou a ještě jsem to celé proležela v prázdné podnikové chatě jak kráva sama. Mužskej chodil s dětma sáňkovat a na procházky a já chcípala v posteli s chřipkou. Vylezla jsem akorát ten první den po příjezdu a pak až když jsme lezli do auta na zpáteční cestu. Hodná paní správcová mi na prosbu muže nanosila hromadu prášků a tak jsem se kurýrovala. Tolik moje jediná dosavadní cesta do Lužických hor! Tak ať ti to píše!

    OdpovědětVymazat
  14. Články jsou pěkné zpracované..

    OdpovědětVymazat
  15. Alenko moc velká gratulace.Dobré zdraví,dobré oko,krásné fotky a at máte krásný život.S blbcema se netrapte.

    OdpovědětVymazat
  16. Jarka severní Čechy10. ledna 2020 v 15:30

    Ušla jsem s Vámi deset let a doufám.že další roky budou následovat. Váš blog je pestrý a jako bonus máte krásné fotky. A čtenáři? Myslím, že těch máte dost i když  ne všichni komentují.

    OdpovědětVymazat
  17. Uf, tak jsem si oddechla při zjištění, že zase píšete. Chodím k vám číst už asi 8 let moc ráda a měla jsem obavu, co s vámi od května je. Pokračujte pořád dál na blby se vykašlete ti budou pořád. Přeju hlavně zdraví a těším se na další vaše cesty.

    OdpovědětVymazat
  18. [1]: Moc děkuji za milá slova. I já chodím k tobě, většinou se potěšit kočičkama. Pardon kožuškama

    OdpovědětVymazat
  19. [3]: Ruženko, moc děkuju za milá a povzbudivá slova.

    OdpovědětVymazat
  20. [6]: Kitty, moc oběma děkuji a zdravím na Vysočinu

    OdpovědětVymazat
  21. [8]: Jani, moc děkuji za sebe i za blog.

    OdpovědětVymazat
  22. [7]: Evi, moc děkuju a slibuju, že psát dál budu.

    OdpovědětVymazat
  23. [10]: Moc děkuji   Dorty moje dcera umí parádní.

    OdpovědětVymazat
  24. [11]: Marti, moc děkuji. Uvědomuji si, že zdraví je opravdu to nejdůležitější, bez něj je to o ničem.

    OdpovědětVymazat
  25. V Labskych piskovcich jsem byl několikrát na vanxru, jednou I v Lužických horách. Na vojenském cvičení jsme byli v Tiše a jednou v rámci akce Poznej kraj ve kterém slouží vyrazili di tisskyxh stěn..

    OdpovědětVymazat
  26. [13]: Majko, moc děkuji a přeji ti, abys někdy do mého rodiště zavítala. Měla jsem velkou mezeru v poznávání naší krásné země a severní Morava byla pro mě velká neznámá. Loni jsem to trochu napravila a "pochlubí" se v dalším pokračování bilance.

    OdpovědětVymazat
  27. [16]: Moc děkuji za milá slova

    OdpovědětVymazat
  28. [14]: Vendy moc děkuji. Vím, že tvůj blog je jen o něco málo mladší. S Lužickými horami jsi měla tedy pech, ale třeba to někdy ještě vyjde.

    OdpovědětVymazat
  29. [17]: Moc děkuji za krásná slova a jako rodačka ze severních Čech zdravím svou krajanku.

    OdpovědětVymazat
  30. [18]: Moc děkuji a zdravím věrnou čtenářku. Budu se snažit vás nezklamat

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: Ten kraj je mému srdci milý a strašně ráda se tam vracím. I když jsem k tomuto poznání došla až ve zralém věku. Já na vandry jezdívala do Českého ráje.

    OdpovědětVymazat
  32. Gratuluji k deceniu Tvého blogu. Je to taky místo, kam ráda chodím, protože zde nacházím lék na moje bolístky.Každý z nás se rád vrací ke kořenům, zejména jak mu léta přibývají.

    OdpovědětVymazat
  33. [38]: Hani, moc děkuji za krásná slova a je mi ctí, že mohu trochu ulevit bolístkám. S těmi kořeny máš pravdu, ale člověk k tomuto poznání dojde většinou až v pozdějším věku.

    OdpovědětVymazat
  34. Vážená oslavenkyně,

    OdpovědětVymazat
  35. Přeji další 10 a ten dortík je luxus

    OdpovědětVymazat
  36. Alenko, v podstatě ti chci popřát hlavně to, so sis popřála ty sama. Ať se ti daří v životě tvém i blogovém. Všichni tě máme rádi.

    OdpovědětVymazat
  37. Tak hodně štěstí do další desetiletky. Já právě teď zjistila, že mému blogu je dnes 11 let. Je to vůbec možný?

    OdpovědětVymazat
  38. [40]: Simi, moc děkuji za milá slova. Úplně jsi mě dojala.

    OdpovědětVymazat
  39. [42]: Libuško, moc děkuji za milá slova

    OdpovědětVymazat
  40. [41]: Moc děkuji za přání i za pochvalu dortu. Musím to dceři vyřídít.

    OdpovědětVymazat
  41. [44]: Renátko, moc děkuju za milá slova.

    OdpovědětVymazat
  42. [43]: Moc děkuji za pochvalu a současně blahopřeji k 11. výročí.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤