Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

středa 24. dubna 2019

Vyznání


Probouzející se jarní příroda, někde ještě zbytky sněhu, který svým táním naplňuje koryta řek, potoků a potůčků.
Slunce, které svými paprsky ohřívá místa, kde ještě v noci mrzlo.
Zpěv ptáků, první včely a motýli, kteří roztahují křídla, aby se unaveným poutníkům ukázali v celé své kráse.
Stavby povětšinou vybudované citlivě, nenarušující okolní přírodu.
Zvěř, která tu bývala kdysi běžná, a která se sem zase postupně vrací.
Blankytně modrá obloha, zrcadlící se na vodní hladině.
Divoké horské řeky a voda valící se přes balvany, znemožnují svým hlukem rozhovor těch, kteří jdou kolem.
Křičet na sebe v té rozmanitosti a kráse nejde.
Tak mlčíme a kocháme se tou nádherou kolem a zhluboka vdechujeme čistý horský vzduch.
Pojďte na chvílku s námi.

































Mnozí určitě poznali, kde jsme trávili několik nádherných předvelikonočních dnů. Místo milé, které se stalo naší srdeční záležitostí, kam jsme jezdili, jezdíme a rozhodně ještě jezdit budeme. Vrylo se nám pod kůži.
Známe ho zejména z našich letních pobytů a výletů, kdy jsme stoupali do kopců, abychom se z výšky mohli rozhlédnout. Známe ho také zimně zasněžené, kdy jsme na běžkách volili ty výškově méně náročné trasy.
Poznat ho na jaře jsme toužili už dlouho.
Konečně jsme si vybrali poslední vánoční dárek. A ten rozhodně neměl chybu. Vlastně ano, mohlo to trvat ještě déle.

A těm, kteří nepoznali, kde jsme byli, napoví poslední dvě fotografie.




Šumavo, já se vrátím ...

41 komentářů:

  1. Ali, ráda jsem si zavzpomínala s tebou. Na stejných místech jsem byla před dvěma lety v létě. Na Šumavě je krásně i ty dvě kopule na Velkém Javoru už tam tak nějak zapadají . Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Jezdím teď občas něco udělat ne o zařídit na  halupe v Krkonoších, tam je to dost podobně... Bledule vystřídaly sassnky, sníh dosud na kopcích...

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Heli, my se tam vracíme pravidelně a rádi. Bývaly doby, kdy jsme začátkem prázdnin přitáhli karavan a já v něm trávila s dětmi dva měsíce. Muž jezdil na víkendy a pak na dovolenou. Jsem moc ráda, že se i mým dětem zaryla Šumava pod kůži a že se tam stejně jako my, stále vrací. Šumavu jsem znala jen letní a pak zimní, kdy jsme tam jezdívali na běžky. Tentokrát to byla jarní premiéra a překvapilo nás množství vody ve Vydře.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Hory mají své kouzlo v každé roční době. Je to krásný pohled na zasněžené vrcholky hor a louky, které začínají rozkvétat.

    OdpovědětVymazat
  5. Na Šumavě jsem byla jen jednou, dávno a znám ji pak z různých popisů v knihách či z filmových záběrů, ale nic nenahradí přímý zážitek. Prostřední syn s manželkou tam jezdí občas na dovolenou a vždy se jim tam moc líbilo. Díky za krásné pohledy, opět důkaz, že se u nás najde mnoho krásných míst.

    OdpovědětVymazat
  6. Nádherné fotky z mé milované Šumavy. Na špičáku jsem se učila lyžovat v 5 letech. S rodiči jsme ji prošmejdili, než jsme se odstěhovali na Moravu. Opustila jsem ji v 10. letech, ale už dvakrát jsem se tam vrátila podívat. Jednou jsme si udělali  tůru na pancíř a podruhé zašli na Boubín. Ten kostelíček je v Železné Rudě že? Tedy jestli se nepletu. Už je to přece jen hodně dávno a dost se toho změnilo. Myslím třeba i nové lanovky. Velká jsi vyfotila sama ve volné přírodě? Děkuji za krásnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
  7. Dárek, který má skutečně trvalou hodnotu a zapíše se tam uvnitř.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji ti za jarní obrazový dárek

    OdpovědětVymazat
  9. Nejdřív jsem tápala, ale vlci mne ujistili. A pak řeka....

    OdpovědětVymazat
  10. Pohraničie - mala som dojem, že je táto lesná nádhera niekde v Rakúsku. Zaujal ma ten kostolík z neomietnutých kameňov. Podobný je pred Handlovou -chystám sa tam zastaviť. Nečudujem sa,že sa tam vraciate   

    OdpovědětVymazat
  11. Člověk by neměl sedět doma, když je venku tak pěkně. Děkuju za typ kam na výlet.

    OdpovědětVymazat
  12. Na Šumavě jsme byli několikrát na dovolené, vždycky v létě. Je tam opravdu nádherně a ten kraj neomrzí

    OdpovědětVymazat
  13. Kostel prozradil Železnou Rudu.

    OdpovědětVymazat
  14. Šumava byla na dobu dvou let mým druhým domovem, a dodnes na její krásnou přírodu stále vzpomínám.   

    OdpovědětVymazat
  15. Alenko, tvá slova i fotografie pohladila po duši. Na Šumavu jsme si zajeli pouze jednou, ale bylo tam krásně.

    OdpovědětVymazat
  16. [5]: Já se s ní seznámila díky mému mužovi, který tam jezdil se svými rodiči. Byla to láska na první pohled a stále trvá. Moje děti tam trávily každé prázdniny a co mně teď nejvíc těší, je to, že tam také jezdí.

    OdpovědětVymazat
  17. [6]: Majko, takže se dokážeš vžít do mých pocitů. Já se tam vracím už víc než 40 let. Na Boubíně jsem byla mnohokrát. Kostelík je opravnu ze Železné Rudy a ten druhý je v Srní. Vlci jsou v Srní, kde mají oplocený veliký kus lesa a do jejich teritoria se chodí po vysoké lávce, na které jsou vybudovány tři pozorovatelny.

    OdpovědětVymazat
  18. [7]: Byl to opravdu krásný dárek, který jsme si užili. Báječné ubytování a k tomu místa srdci milá. V nohách 30 km, což bylo po zimním lenošení a dvou chřipkách docela náročné. Nějak se nám věkem prodloužily vzdálenosti. I přes únavu a bolavé nohy to bylo super.

    OdpovědětVymazat
  19. [8]: Kitty, není zač. Jsem ráda, že se ti s námi na Šumavě líbilo.

    OdpovědětVymazat
  20. [9]: Já si myslím, že ten, kdo tady už někdy byl, si určitě vzpomněl.

    OdpovědětVymazat
  21. [11]: Naprostý souhlas. Myslím se, že kdo jednou Šumavu navštíví, rád se vrací.

    OdpovědětVymazat
  22. [10]: Tinko, je to opravdu u nás. Kostel je v Srní a není z neomítnutých kamenů. Jsou to šindele. Ono to trochu klame na první pohled, navíc ozářený sluncem. Vracíme se tam opravdu moc rádi.

    OdpovědětVymazat
  23. [12]: Evi, my tam jezdili dlouhé roky na celé prázdniny, což mi umožnila nejprve mateřská a pak zaměstnání ve škole. Začátkem prázdnin jsme tam přitáhli karavan a odjížděli někdy až začátkem září. Dětem to tam svědčilo. Párkrát jsme tam byli i v zimě na běžkách. Toto byla naše jarní premiéra.

    OdpovědětVymazat
  24. [13]: Ano, ta poslední fotografie je opravdu ze Železné Rudy, kdy jsme se vraceli z Bavorského lesa.

    OdpovědětVymazat
  25. [14]: Šumava je opravdu nádherná. Včeliček je letos opravdu hodně málo, spousta je napadená varoázou. Sledovala jsem sousedovu meruňku v plném květu a včel tam bylo oproti minulým letem minimum.

    OdpovědětVymazat
  26. [15]: Dvojka - tedy fotografie je pořízena na Chalupské slati.

    OdpovědětVymazat
  27. [16]: Mirku, chybělo málo a my se tam málem stěhovali. Dokonce jsem si našla ve Vimperku práci v knihovně a muž měl pracovat v místní Tesle. Vše ztroskotalo na tom, že Tesla chtěla slaboproudaře a muž je bohužel silnoproudař. Kdoví, jak by se odvíjel náš život?   Dva roky - to asi byla vojna? Že by zrovna ve Vimperku a nebo na čáře?

    OdpovědětVymazat
  28. [17]: To jsem ráda, že tě Šumava pohladila. Je krásná, ale umí být někdy i pěkně drsná. Nezapomenu, jak nám krupobití poškodilo střechu karavanu a kamarádovi zničilo úplně nové auto. Nebo když nám v srpnu zamrzla voda v přístřešku, či jak několik dnů se z oblohy snášely provazy deště. Ale přesto ten kraj miluju.

    OdpovědětVymazat
  29. jů, to byla nádhera. Prásknu na sebe, že se dívám v práci. Tohle je opravdu moc příjemné odreagování

    OdpovědětVymazat
  30. Mojí srdeční záležitostí jsou Krkonoše. Vyznávám jim lásku rok co rok. Do kdy to tak bude moci být, nezáleží jen na mne.

    OdpovědětVymazat
  31. [31]: Renátko, neboj, já tě neprásknu Také jsem se kdysi dívala a dokonce i psala na blog v práci. Vypadala jsem přitom jako pilná včelka, do doby, než se za mými zády objevil šéf.

    OdpovědětVymazat
  32. [32]: Já propadla Šumavě ( a také Českému ráji). Letos jsem si musela přiznat, že se nám ty vzdálenosti nějak prodlužují, kopce jsou vyšší a únava horší, než tomu bylo dříve. Možná to způsobily dvě chřipky a dlouhá zima, bez jakéhokoliv tréninku. Ale unavený byl i muž. Asi to tak musí být - s narůstajícím věkem roste i únava.

    OdpovědětVymazat
  33. Alenko, krásné úvodní slovo, super fotky, nádherná příroda, věřím, že jste si to užili. To máme ale nádhernou rodnou zem, co? Až mám plné oči slziček.

    OdpovědětVymazat
  34. [35]: Libuško, moc děkuju za milá slova. Máme opravdu nádhernou zemi. Šumavu jsme si opravdu užili.

    OdpovědětVymazat
  35. Nádherné fotky. Ten medvěd a vlci jsou opravdiví? Také jsme byli na Šumavě a moc se nám tam líbí. V televizi vždy komentujeme - zdravíme Kvildu!!

    OdpovědětVymazat
  36. [37]: Moc děkuji. Medvěd i vlci jsou skuteční. Medvědy jsem fotila v Bavorském lese a vlci mají výběh kousek od Srní.

    OdpovědětVymazat
  37. Na Sumavu se vracím kazdý rok,ale v léte.V tom "stromovém chrámu" jsem byla taky,ale na nemecké strane.Je to úchvatné dívat se na stromy zhora

    OdpovědětVymazat
  38. [39]: My tam jezdívali pravidelně na celé prázdniny více než dvacet let. Umožňovala mi to práce ve školství. Pak už jen na kratší pobyty. Ale stále se vracíme. Stejně tak i naše děti se svými rodinami.

    OdpovědětVymazat
  39. Šumavu trochu znám, byl jsem tam 2-krát na turistické dovolené, a byl jsem docela překvapený, že s tím poničením kůrovcem to není zase taková hrůza. Z tvých krásných fotek je to také patrné.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤