Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 15. dubna 2018

Zahradnictví


Ne, neděste se.
Rozhodně nebudu popisovat filmy, které jsou natočené podle románu Petra Jarchovského.
Za prvé, psaní recenzí mi nejde. Zkusila jsem jich napsat několik na knihy, které jsem coby naprostou novinku přečetla a o kterých jsem se domnívala, že by mohly zaujmout i další čtenáře. Skončily mezi rozepsanými články. Tedy v tom lepším případě. Ostatní jsem bez milosti smazala.
A za druhé, nebudu ani popisovat nějakou renomovanou zahradnickou firmu, kterou jsem při své vášni pro květiny, navštívila.

Zahradníkem jsem se stala sama. Tím pádem mi nezbýval čas na téměř nic jiného, tedy ani na blog.
Jaro přišlo s notmým zpožděním a já se snažila, seč mi síly a čas stačily, abych dohnala to, co nešlo dělat, když venku mrzlo.
Vyčistit jahody byla brnkačka. Hlavně proto, že už jsem v předchozích letech zrušila jahodové záhony a tudíž jsem se nemusela plazit po zemi, abych rostliny zbavila odumřelých listů. Mezi námi, klečet mně už docela bolí a být ohnutá k záhonům, už také není nic pohodlného. Jahody pěstuji v truhlících a květináčích, které zavěšuji na plot, či na ně mám různé stojánky. Výhodou je, že se nikdo nemusi při sklizni ohýbat, tedy v tom lepším případě, či se o úrodu dělit se slimáky, v tom horším. Proto jsem je pohodlně vyčistila na pracovním stole v altánku.
I rozsazení rajčat byla pohodová práce.

Okno v obýváku mi zdobí dvě akvárka s rajčaty

A pak došlo na muškáty. Už jsem se tu několikrát "pochlubila", že si muškátovou sadbu dělám sama. Vyštipuju vrcholové řízky v době, kdy muškáty ukládáme na zimu. Olámu lístky, vylomím poupě, aby se řízek nevysiloval. Bývaly doby, kdy jsem každý jednotlivě namáčela do stimulátoru růstu, ale už to pár let nedělám.
Zima, která panovala, byla divná. V lednu to vypadalo jako v předjaří a v březnu mrzlo.
Divná pro nás, ale asi ideální pro muškáty. Vrcholových řízků přežilo odhadem asi osmdesát procent.

Pondělní ráno mě přivítalo sluníčkem a já se rozhodla, že odložím endoskopii v Motole. Naštěstí nejsem objednaná na přesný datum a příští týden bude také pondělí. Proč tedy nevyužít hezkého počasí a pustit se do sázení. Odstěhovala jsem si do altánu první truhlík, manžel přivlekl pytel se substrátem a já se pustila do práce.

To je teprve začátek

Den první

Když jsem šla v poledne ohřát oběd, došlo mi, jak příšerně mě bolí nohy. Při pohledu na pracovní stůl a na minimální úbytek výpěstků v truhlíku, mi bylo jasné, že to bude práce na více dní a že si jí budu muset nějakým způsobem trochu usnadnit.
Po obědě jsem si zeminu dala na štokrdle z garáže a seděla na nízké lavičce. Končila jsem po šesté večerní a měla přesazený jeden truhlík. Manžel hotové výpěstky mezitím nanosil do chodby. Už loni mi na ně udělal veliké tácy, které leží na dřevěné konstrukci. Bylo mi jasné, že do chodby se vše nevejde. Další jsme spolu odnášeli na půdu, kde jsem je nechala v bedničkách. Zítra je také den. Následovala sprcha a pak jsem usnula u zpráv.

První část je na místě

V úterý jsem si přivstala a na půdě u okna vytvořila pomocí bedýnek a dalších táců prostor pro další rostliny. Muž vstával brzy, byl objednán na oční. Do domácí pekárny jsem uchystala ingredience na kynuté těsto a vzala si na zahradu mobil, na kterém jsem si nastavila "buzení", aby těsto nebylo v pekárně déle. A sázela a sázela. Došla mi zemina a při představě, že budu vléci pytel po schodech na zahradu, mě už předem bolela záda. Doufala jsem, že muž dorazí.
Abych jen nelelkovala, zaklekla jsem k záhonu a vyčistila ho po zimě. Dívala jsem se do sousedovic zahrady a bylo mi divné, že sousedka na ní letos ještě nesáhla. Levandule prolézala plotem k nám a já zvažovala, že jí ostříhám. Ale raději se s ní domluvím, třeba si jí bude chtít vytahat z plotu na svůj pozemek.
Záhon byl vyčištěn a muž stále nešel. Nedá se nic dělat. Klečení už bylo dost.
Z garáže jsem s přestávkami vyvlekla pytel se substrátem. Nejhorší bylo ho vytáhnout do schodů. Nakonec jsem to zvládla, ale měla jsem toho plné kecky. Síla mi ubývá. Před lety mi to takhle zabrat nedalo. Dosadila jsem to, co jsem měla vyrýpnuté z truhlíku a pak se podívala na mobil. Za 5 minut začne pípat. Sundala jsem si rukavice a šla nahoru do bytu vytvořit jahodové knedlíky.
Podívala jsem se na sousední dům a bylo mi trochu divné, že už sousedka není vyložená v okně a nekomentuje, tak jako každoročně, že těch muškátů zase mám. Nahoře jsem se umyla, opláchla jahody, osušila je a pustila se do knedlí.
Muž dorazil domů krátce před dvanáctou. Přesně v momentě, kdy jsem knedlíky dovářela. Ne, nebyla to souhra náhod, já se s ním telefonicky domlouvala, v kolik bude doma. Hned po obědě jsem šla pokračovat na zahradu.
"Proč jsi rvala na zahradu ten pytel? To sis mohla odsypat v garáži jen kyblík a já bych to tam pak donesl."
Měl pravdu a já se s ním nedohadovala.
Horší bylo, že mi začaly docházet kelímky od jogurtů. Pod dojmem, že jich máme spoustu, jsem je tentokrát vyhazovala.
Ano, měli jsme jich spoustu, ale nikdo nečekal, kolik se těch sazenic ujme. V garáži jsem pak objevila ještě nějaké, ale i to bylo málo. Nakonec došlo i na sadbovače. Muž mi odpoledne přinesl hrnek čaje a já mu říkala, že už mi z těch muškátů asi začíná pípat v hlavě. Řekl, že to není v hlavě, že to jde odněkud z ulice, asi alarm. Končila jsem v sedm večer, servaná jako rybíz. Cestou do domu pípání sílilo. Zdravila jsem se s paní z druhého konce ulice a obě jsme konstalovaly, jak je to nepříjemný zvuk.
Večer jsem ještě uvařila kuře po srbsku, abych se mohla hned od rána věnovat kytkám. Uleželé chutná lépe.
Já, která má špatný spánek a závidí manželovi jeho spaní, jsem si opět zdřímla po sprše u televize a pak se přesunula do postele. Spala jsem jako dřevo.

Ve středu jsem byla vzhůru už v půl sedmé a překvapilo mě, že muž vstává také brzy.
"Slyšela jsi něco v noci?"
"Neslyšela, spala jsem jako zabitá."
"Milena je mrtvá."
"Cože?"
A pak mi muž vyprávěl o noční bojovce. Pípání alarmu nepřestávalo, takže někdo zavolal na policii. Ti přijeli okamžitě a po nich ještě ti městští. Po nich dorazili hasiči, protože pípání pocházelo z hlásiče kouře a bylo podezření na únik plynu. Hasiči, kteří lezli po žebříku, aby se něj
ak dostali do bytu, probudili mého muže, který se šel podívat, co se děje. Vrátil se pro sousedčiny klíče, aby se nemusely vylamovat dveře. Následovala záchranka a druhý vůz policie. Sousedku našli doma mrtvou. Muž se dozvěděl, že policie volala její dceři, která asi jejich zavolání pokládala za nejapný žert, protože zavěsila. Při opakovaném volání už měla mobil vypnutý. Protože sousedka ležela v nepřirozené poloze, přijela i kriminálka. Následoval koroner a ve finále pohřebáci.

Když jsem šla ráno pokračovat v zahradničení, všimla jsem si, že dveře u domu jsou zapečetěné.
Pokračovala jsem v práci a každou chvíli jsem se dívala na okno, ze kterého už nikdy neuslyším větu: "To zas pěstuješ kytky pro celou Bílou Horu?" Provázel mě zvláštní pocit, když jsem si uvědomila, že už si v červenci společně nepřipijeme na narozeniny, které jsme měly dva dny od sebe.
Ani ta rajčata, která "zdobí" okno v obýváku, jí letos už nedám.
A divný pocit navíc umocňovalo to, že se neobjevila její dcera.
V myšlenkách mi šla práce nějak rychleji od ruky a já sázela a sázela. Po převislých muškátech následovaly klasické a pak anglické. Na závěr jsem zasadila sazenice fuchsií. A pak nastala typicky "nerudovská otázka" : "Kam s nimi?" Míst u půdních oken, kam jsem v pravidelných intervalech rozkládala nádoby s rostlinami, se začalo nedostávat.
Co ted'?
Nakonec jsem si vypomohla rozebranou dětskou postýlkou a starými židlemi, ze kterých jsem pod střešním oknem na půdě vytvořila další plochy. Předtím jsem ale pečlivě vyměřila v jednu hodinu po poledni prostor, kam přímo nedopadají sluneční paprsky.
Končila jsem se sázením před půl osmou. Tentokrát jsem po sobě nic neuklízela, tak jako v předchozí večery. Dokonce jsem už ani neměla sílu vylézt na půdu a umístit kytky na místo.
Zítra je také den.

Ve čtvrtek jsem zaspala, i přesto, že jsem šla spát už v devět hodin večer, navíc s mokrými vlasy.
Nebyl by to zase tak velký problém, kdybych nebyla objednaná na plicní.
Muž vstával také pozdě a jen ucedil: "Myslel jsem, že už jsi pryč."
"Já zaspala."
Tramvaj mi jela naštěstí hned a na plicní jsem dorazila 5 minut před časem, na který jsem byla objednaná. Tak plnou čekárnu jsem za těch dvacet let, co tam chodím, ještě nezažila. Stoupla jsem si před dveře a když sestra vyšla, podala jsem jí kartičku. Mám se prý obrnit trpělivostí, jsou ve skluzu. Už zase!
Uvolnilo se místo po paní, kterou sestra zavolala do ordinace a já se posadila. Vedle mě seděla dlouholetá známá. Její dcera chodila s mým synem od 1. třídy do školy. Začaly jsme se smát, protože nám oběma došlo, že ač bydlíme kousek od sebe, naposledy jsme se potkaly v divadle. Když jsem osaměla, pustila jsem se do knížky, kterou jsem si sebou vzala. Lidí v čekárně neubývalo. Když už jsem si myslela, že bych mohla jít, vrátil se pacient z rentgenu. Pak přišla paní, která asi měla nějaký akutní problém. Do ordinace jsem se dostala po hodině a půl od příchodu. Byla jsem domluvená s mužem, že se sejdeme v obchodě, kam já dorazím MHD a od přijede autem. Asi mu čas, který trávím u lékařů, připadal dlouhý, protože mi poslal SMS, jak na tom jsem. A to nerad na mobilu píše. Když jsem konečně opustila polikliniku, zavolala jsem manželovi, že může vyrazit. Když jsem přijela tramvají, muž už čekal. Nakoupili jsme a pak se vydali k optikovi, kde mám členskou kartu. Když jsem si jí pořizovala, bylo mi sděleno, že se týká i ostatních rodinných příslušníků. Optička nám řekla, že to už neplatí, navíc měla problém sloučit recepty a ve finále mužovi řekla, že bifokály už jsou out a jediné, co mu může nabídnout jsou skla za cca 7300,- Kč. Neochota z ní jen kapala. Bylo mi jasné, že tady nepochodíme.
Jeli jsme proto do optiky, kde nám oběma už dělali brýle v době, kdy tu ještě nebývaly optiky renomovaných firem. Tam jsme narazili na ochotného mladého muže, který se manželovi věnoval. Já figurovala v roli odborného poradce, aneb, jak se mi muž v obroučkách líbí. Optik neměl problém se sloučením receptů, bifokály nabídl ztenčené, aby šly do subtilních obrouček, které jsme vybrali.
Domů jsme dorazili v půl druhé. Ohřála jsem oběd, potom šla na půdu dokončit umístění rostlin, kde budou až do zmrzlých.




Konečně jsou sazenice na místě. Došla jsem na zahradu, kde jsem po sobě nechala večer pěkný nepořádek. Občas se můj pohled zatoulal k vyklopenému oknu sousedního domu. Zaklekla jsem k záhonu, ostříhala prolezlou loňskou levanduli. Navečer jsem ještě pohnojila hortenzie. Díky pytlům z netkané textilie, přežily až na jednu všechny.

V pátek dopoledne jsem se věnovala záhonům s bylinkami a pak se pustila do přípravy oběda. Po něm jsme jeli pro vnučky. Emu bolelo bříško, byla dost mrzutá. Sáru děda odvezl na parkour a my s Emou vymýšlely, jakou jí ušít sukni. Na chvilku se na nás přišli podívat i trpaslíci, kteří čekali, až se táta vrátí z práce, aby mohli odjet na víkend do Českého ráje. Začalo pršet. A zatímco já déšt' vítala, syn se snachou mou radost nesdíleli. Odjížděli všichni kolem čtvrté za vydatného deště.
Muž pak přivezl Sáru a večer si pro holky přijel tatínek.
A já se vydávala opakovaně na půdu, ale už jsem nesázela. Jen zalévala a zalévala.
Budu si muset přistěhovat do domu větší konev.

Sobota už byla méně pracovní. Probudila jsem se brzy a pustila se do psaní tohoto článku, kterým chci ospravedlnit to, že jsem zase začala flákat blog.
Nicméně stihla jsem toho hodně. Pohnojila jsem trávníky a pak elektrickými nůžkami trochu, možná trochu víc, ořezala dvě tůje, jejichž větve zasahovaly do chodníku. Ostříhala jsem buxus a pak vše vyhrabala a zametla. Muž dával větve do pytlů.
Po obědě vyrazil, letos už potřetí, do sběrného dvora. Odpoledne jsme se společně věnovali růžím. Měla jsem obavu, že budu muset dělat hloubkový řez kvůli březnovým mrazům, ale některé už pěkně vyrašily. Ostříhala jsem proto jen to, co bylo už na první pohled suché. Muž je všechny odkopčil. Jarní řez se ještě na pár dnů odkládá.
Měli jsme hotovo a konečně si sedli do altánu, muž s kávou a já s čajem.
Přijely holky, abychom si domluvili zítřejší výlet.
Už se docela těším. Bude to změna a já na chvíli opustím to své zahradnictví.

30 komentářů:

  1. Název článku je přesný. Opravdu se tvůj dům proměnil v zahradnictví. Já jsem si muškáty koupila, ale také jsem si už říkala, že si je nařizkuji.Jen nevím, kam bych je dala v paneláku přes zimu. pořádně sis dala do těla. Se sousedkou je to šok. Proč si dcera neověřila, zda je mamka v pořádku?Je to teda divné. S prací to holka nepřeháněj. Rostliny všechno doženou. Jahody v truhlících ti přežijí zimu nebo je někam schováváš?

    OdpovědětVymazat
  2. Taky nechápu dceru já bych okamžitě sedla do auta a jela

    OdpovědětVymazat
  3. Já už z toho mám nějaký zánět či prasácky namožený zápěstí. Matlu si ruku každý večer a ještě stahuju obinadlem. Z rytí mě včera v noci začal neskutečně bolet kotník a došlo mi, že ty tři roky do šedesátky se začínají nějak ukazovat.Dneska bude samozřejmě pokračování, práce spíš aby ubývala nějak přibývá. Ty jahody mne zajímají, mám totiž v plánu taky jimi osázet truhlíky, protože dělat nový záhon jen na pár let, kdy bude Bobuli bavit je obírat nemá cenu.

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, to byl záhul. Mě čeká pár sazenic a už  nyní přemýšlím, jak na to. Že já jsem si neschovávala kelímky. Mám jen ty velké průhledné. A zeminu musíme dokoupit. Máš můj obdiv.

    OdpovědětVymazat
  5. Tedy to sis dala. Ale když ty bez kytiček a rajčátek nebudeš. Fotky ukazují, že byla pro výpěstky "smírná" zima.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to sis fakt mákla. Takové množství muškátů bych ani neměla kam umístit a přes zimu není kam je uskladnit. Kupuji každý rok nové, ale ještě počkám. Nedočkavost se mi už párkrát nevyplatila, sadba zmrzla a já šla pro další 😀

    OdpovědětVymazat
  7. Nejsem si jistá jestli by se endoskopie měla odkládat

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, takové práce a k tomu ještě zážitek nehezký. To byl týden! Ale jinak přeji ještě víc takových plodných pracovitých dnů

    OdpovědětVymazat
  9. Naprosto ti rozumím, bolí mne úplně celý člověk, ráno než vstanu poznám, že mám svalstvo, o kterém jsem neměla ani tušení.

    OdpovědětVymazat
  10. Nemá to sázení už nějaké číslo diagnózy, Alenko...-

    OdpovědětVymazat
  11. ...nmejdříve jsem si myslel,že fakt otvíráte veřejné zahradnictví,pak mě napadlo,že odmítáte přiznat svéí majetkové poměry a v kůlně schováváte dvoukolák,na kterém naložené zboží odvážíte na místní trhy...ale nakonec jsem smekl  svůj široký klobouk BUSCHMAN,když mi došla vaše aktivita.

    OdpovědětVymazat
  12. Tedy tolik rostlinek! To jsem snad pohromadě ještě neviděla. No, máš se co činit. Nevím, kde pořád bereš tolik energie. A ještě k tomu poctivě vařit a starat se o vnoučata. Taky se těším na Tvoje rozkvetlá okna. I ty jahody na plotě bys nám pak mohla ukázat. Sousedka a dcera - podivné. Mělo to nějaké pokračování? Už dorazila? Neptala se Tě na něco? Už se zjistilo, co se jí stalo? Jsem napnutá jako kšanda. Jo, člověk si na sousedy zvykne a dlouho mu trvá, než přijme změnu, že tu nejsou.

    OdpovědětVymazat
  13. Teda Alenko, ty jsi neuvěřitelně aktivní. My zahrádku nemáme a doma toho tolik na práci není, tak mám čas na nic-nedělání. Poslední dny jsme se s manželem bavili koukáním na seriál "Hra o trůny" máme zkouknuté  čtyři řady po deseti dílech a další řady se nám kopírují.   Ty by sis mohla otevřít živnost a sazeničky prodávat.

    OdpovědětVymazat
  14. [16]: Moc děkuji za radu s jahodami. To je u mne reálné. Kdyby tak šly přezimovat i oleandry. Ty dávám do sklepa, ale tam je dost vlhko a nesvědčí jim to. Vždy částečně zplesnivi.

    OdpovědětVymazat
  15. [17]: Majko, zkus ty oleandry před zimou ošetřit nějakým fungicidem, který omezí plísně. Mám dobrou zkušenost s prostředkem Previcur, navíc má jen jednodenní ochrannou lhůtu. Osvědčila se mi i občasná zálivka do pokojovek, kde má zemina tendenci plesnivět.

    OdpovědětVymazat
  16. No páni, to sis musela pěkně máknout, ty jsi skutečně zahradnice se vším všudy!

    OdpovědětVymazat
  17. [19]: Jani, tak nějak si nejsem jistá, zda jsem ještě zahradnice, nebo už naprosto totální cvok. Ale mákla jsem si.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak at to jede..u nas zahradka v plnem kvetu, zasadil jsem fikovnik rozjedu asi papricky...v takovem rozsahu ale to nerozjizdime ....

    OdpovědětVymazat
  19. [22]: Já obvykle také ne. Tentokrát ale ta divná zima svědčila sadbě muškátů. Na podzim jí dělám pokaždé stejné množství, ale tolik jich ještě nikdy nebylo.

    OdpovědětVymazat
  20. Taky se mi letos muškáty povedly, ale sázím jich jenom pár, nemám je kde přes zimu  mít. U tebe je to jako v zahradnictví Mákla sis, ale ony se Ti v létě odvděčí, taky mi to dělá radost, jak vidím, že mi všechno krásně kvete Hezké jarní dny přeju

    OdpovědětVymazat
  21. Tedy, Alenko, ty jsi tedy jednička! Takové fofry a tys vše zvládla i s tou nepříjemnou situací sousedky. Doufám, že už se teď budeš aspoň trochu šetřit!

    OdpovědětVymazat
  22. Týden plný všech možných zážitků. To zahradničenení mi jaksi moc nepřirostlo k srdci a každý podle svého.

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Letos ta zima asi byla pro muškáty ideálním obdobím. Já mám to štěstí, že je mám kde zimovat a také množit. Mákla jsem si a ještě si pak máknu, až jimi budu osazovat truhlíky a květináče.

    OdpovědětVymazat
  24. [27]: Moje slova

    OdpovědětVymazat
  25. [28]: Docela mě potěšilo, že můj muž není se svým názorem až tak osamocen.

    OdpovědětVymazat
  26. Alenko, to byl tedy nášup, tolik práce kolem kytiček. Hned jsem si pomyslala, jak já to flákám, zahrádku náš balkon mám také osázenou. Jeden truhlík z loňsla a druhý jsem dokoupila.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤