Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 27. září 2016

Je to ruský ....


Tak takhle začínala věta, kterou jsem vyslechla ve frontě na lístky do divadla.
Máme už třetím rokem předplatné do Městských divadel pražských a do divadla chodíme minimálně jedenkrát do měsíce. Někdy se to sejde, že jdeme i vícekrát. Ted' v září jsme byli v divadle dokonce třikrát.
Třetí rok předplatného značí, že už jsme viděli z repertoáru MDP spoustu her. Zatím se nám ještě nestalo, že bychom z divadla odcházeli zklamaní. Naopak, to, co jsme shlédli, se nám pokaždé líbilo. Jak Divadlo ABC, tak Rokoko mají nejen velice dobrý repertoár, ale i soubor báječných herců. A živému představení se opravdu nic nevyrovná.

V červnu, v době, kdy jsme pobývali v Itálii, měly v MDP premiéru dvě hry. V ABC Evžen Oněgin, v Rokoku Strýček Váňa.
Pro lístky chodím každý měsíc a využívám výhody předplatitele, což v praxi značí, že máme možnost si zakoupit lístky s dvoudenním předstihem, oproti zahájení oficálního předprodeje. Ale i přesto je před divadelní pokladnou pokaždé fronta. A jak to tak bývá, lidé ve frontě se spolu baví a to povětšinou o divadle.

Koncem srpna, kdy u nás byly vnučky, jsem připravila věci na oběd, manželovi řekla co a jak a vydala se pro lístky. Pokladna v ABC otevírá v 11 hodin. Byla jsem tam už před půl jedenáctou a stály přede mnou dvě ženy, přibližně stejného věku, jako jsem já. Chvilku po mně přišel mladší muž, který se nás zeptal, zda jsme už viděly Holky z kalendáře a jaké to je. Obě ženy neviděly a já odpověděla, že jsem hru viděla a že opravdu stojí za to a pak dodala, at' se připraví, obrazně řečeno, na smích i slzy. První půlka je víc než veselá a pak je to hodně dojemné.
Vím, nebyla jsem tím správným člověkem, který hru viděl, abych jí mohla doporučit, či nedoporučit, protože mě se opravdu líbilo vše, co jsme tady měli možnost shlédnout.
Ne, nejsem nekritická, odešla jsem z divadla už o přestávce, někde jsem představení doslova přetrpěla a v jednom divadle, sedíc ve druhé řadě, jsem dokonce usnula. Museli mě tehdy vidět i účinkující.
Ve frontě se rozproudila živá debata o hrách a hercích a já pak pronesla, že zvažuji, zda v říjnu půjdeme na Oněgina nebo na Strýčka Váňu. Obě hry jsem už viděla, Oněgina v mládí a na Strýčkovi Váňovi jsme byli s mužem před pár roky Na Zábradlí. Můžeme pak porovnávat.
Jedna z žen se na mě pohoršeně podívala a pronesla: "Je to ruský, na to bych v životě nešla."
Ta věta mě šokovala a chvilku jsem přemýšlela nad tím, zda je žena taková vlastenka, která apriori zavrhuje vše, co by mohlo pocházet z Ruska, nebo že je jenom hloupá.

Už koncem května jsem totiž koupila lístky na hru Nikolaje Vasiljeviče Gogola Hráči.
Ano, je ruská.
Shlédli jsme jí včera a opět byli nadšeni. Spolu s námi i další diváci v hledišti Rokoka. Dlouhotrvající potlesk a opakované "děkovačky" účinkujících, nebraly konce.

Nebudu prozrazovat děj téměř zapomenuté Gogolovy hry, abych případné další diváky neochudila o zápletku.
Hra je o vášni ke hře, o podvodu a umění podvádět. Děj se odehrává v prostředí falešných karetních hráčů, jejichž filozofie je jednoznačná: "Bystrý vtip, jasný rozum a hlavně žádné ohledy."
Jedná se o podraz podle ruského klasika, který v letech 1982 - 1991 patřil mezi velice úspěšné inscenace Činoherního klubu.
Příběh okradeného podvodníka má potenciál zaujmout i současné diváky.
Ač byla hra napsána už v roce 1842, jsou její slova až krutě pravdivá i v dnešní době.

V Rokoku měla tato hra premiéru už v červnu 2008 a stále patří do repertoáru. V režii Petra Svojtky a v překladu Leoše Suchařípy, podle jehož překladu se hra hrála i v Činoherním klubu, je k vidění excelentní výkon Michala Dlouhého, jemuž zdárně sekundují Vasil Fridrich, Aleš Procházka, Lukáš Jurek a další.
Ano, hra je ruská, ale to v žádném případě nesnižuje její kvality.

P.S. Ve čtvrtek pojedu pro další lístky do divadla, tentokrát už na listopad. Manžel bude muset pohlídat nejen holky, ale i kuře v troubě.
Už s tím počítá. :-D

52 komentářů:

  1. To je výrok zhruba na úrovni spolubydlící mé kamarádky, která si kriticky přeměřila pohledem program Hubičky z Janáčkova divadla a pak prohlásila: "Víš, já na ty knížky moc nejsem."

    OdpovědětVymazat
  2. Osobně je mi zcela jedno, odkud divadelní představení "pochází". Ta žena jen prokázala, jak je přízemní a nevědomá, nesečtělá, vlastně nevzdělaná. Moc se ale nediv, dějepis se nyní "přepisuje" na události se dívá z jiného úhlu a kdo nepomluví vše, co bylo, není IN.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Kitty, tohle je výhoda života ve městě.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Ruženko, naprosto s tebou souhlasím, že někteří lidé jsou opravdu nevědomí a povrchní. Radši nebudu IN.

    OdpovědětVymazat
  5. Jedna z mých oblíbených pohádek z dětství je Finist, jasný sokol.

    OdpovědětVymazat
  6. Kolik hloupostí napovídají lidé jen proto, že chtějí říct něco chytrého.  Rozum má své meze, ale omezenost je neomezená.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Já si zase z dětství pamatuju film Pruhovaná plavba, který byl také ruský. A Mrazík? Na něm už vyrostlo několik generací diváků.

    OdpovědětVymazat
  8. Dodnes vzpomínám na nádhernou pohádku, kde se pravila slova: Jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co. Byla to ruská pohádka a nebyla vůbec špatná!

    OdpovědětVymazat
  9. Holky z kalendáře znám jako film. Výtečný film na který se vždy znovu ráda podívám a film, kterému vévodí skvělý výkon Helen Mirren. Co se týče ruských her. No, ne že bych a priori odsuzovala ruské klasiky, nicméně vadí mi ten šílený patos jejich děl. Když jsem poslouchala Racka tak jsem se už modlila aby byl konec. Revizora, představení Činoheráku jsem jakž takž překousla díky skvělému obsazení, a tím to skončilo, neb já a ruští klasikové jsme šli každý na opačnou stranu. Jediné co se mi líbilo byl film Karamazovi, protože tam byly jen střípky tohoto díla takže to mělo spád a švih, což právě těm dílům chybí. Jsou taková strááááášně umluvená a nic.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Ta slova z pohádky jsou mi také povědomá. Mrazíka vysílají v televizi každý rok a já si vzpomínám, že býval i součástí besídek u mého zaměstnavatele. Pamatuju se, že když spadly z oblohy kyje, moje dcera se rozbrečela na celé kolo, protože se lekla. Byla v té době ještě dost malá.

    OdpovědětVymazat
  11. Od Gogola jsem četla za studií nějaké povídky jako povinnou četbu a nebyly špatné. Určitě to bylo dobré představení.

    OdpovědětVymazat
  12. Byla doba, kdy jsme hodně četli ruské autory i jako povinnou školní četbu na střední škole a ruští autoři se v divadlech hráli převážně. nechodila jsem do divadla zas tak často, protože na malém městě ty možnosti takové nejsou a většinou tu herecké skupiny hostují. Jezdili jsme hodně do Zlína a párkrát do Ostravy a takové návštěvy divadel byly dost náročné. Ruské hry mi dějově přijdou docela zajímavé, ale nějak se mi zdá, že jsou jak bych to řekla zbytečně natáhlé, rozvláčné a to byly i filmy. Jinak nerozlišuji, odkud pochází autor a z jakého prostředí hra asi bude.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to vám tak trošičku závidím. Mě by stačilo i jednou do roka zajít do divadla...   

    OdpovědětVymazat
  14. Týý jo, to by se mi taky líbilo. Divadlo zvládnu s bídou jednou za rok. A ruskou literaturu mám ještě z gymnázia moc ráda, tak bych šla hned.

    OdpovědětVymazat
  15. [9]: To jse, zažíval v dětství jako realitu---sloč tam pro to, jak se tomu nadává...někdy to bylo jasné, ale občas jsem mšl asi dlouhé vedení..

    OdpovědětVymazat
  16. Holt si někdo plete carskou Rus s SSSR

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to divadlo tiež ticho závidím. Ja sa dostanem doň tak 1x do roka a aj to so zájazdom a nie podľa svojho výberu. Eugen Onegin a list Tatiany je skvelý. Ale obyčajne sú ruské diela trošku melancholické a ťažko psychoanalytické - možno preto povedala pani je to ruské - trebárs mala náladu na niečo ľahšieho. ja si púšťam večer second waltz od Šostakoviča. Skvelý valčík a to nad Straussovcov nie je Asi treba riešiť kvalitu a nie pôvod

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Ty jsi žil v pohádce? Tý jo, to se někdo měl!

    OdpovědětVymazat
  19. Pohádky  byly překrásné. Krásná výprava, dobří herci různých národů a tím i tváří. Kteří herci v divadle nepřehánějí? Podívejte se na některé moderní hry - jsou o ničem...jen kecání , řvaní, hádání. To je prostě divadlo, zesílený obraz života.Neviděli jste někdo :

    OdpovědětVymazat
  20. [20]: S odstupem času dětství někdy připadá opravdu jako pohádka...

    OdpovědětVymazat
  21. Na jednom z Novoročních koncertu jsem si takto udělala obrázek o panu řediteli učňovské školy v našem městě. Seděl v řadě nad námi s krajským inspektorem školství - oba znám. Pan ředitel prohlásil, že to bylo strašný - dnes rusáky.Vystupoval tehdy Peter Dvorský a zpíval od skladbu od Čajkovského z Oněgina Nastražila jsem obě uši a čekala odpověď pana inspektora - něco na způsob hmm s úsměvem. Chtěla jsem jim říct, pánové a to vychováváte naši mládež.

    OdpovědětVymazat
  22. Začátkem září jsme s kamarádkou byly na představení Tři sestry ve Stavovském divadle (Čechov). Představení se nám líbilo, i když, pravda, některé scény mohly být zkrácené. Vinohradské divadlo kdysi dávno uvedlo Revizora, a tak bezvadnou hru jsme dlouho neviděli. Paní byla zřejmě zastáncem rovnice ruský = blbý, tak to je mi jí docela líto   

    OdpovědětVymazat
  23. Přiznám se, že mě toto nechává naprosto chladnou, protože národnost autora je podružná...já chodím do divadla moc ráda a do stejného divadla jako Ty / třeba se jednou potkáme o přestávce      / a děkuji moc za skvělý tip     

    OdpovědětVymazat
  24. Jsem sice mlaďoch, ale k Rusku mám pozitivní vztah, pracoval jsem tam. Na Gogolovi jsem byl v divadle v Kaliningradě na hře Vij (Вий). Byl jsem nadšený! Navíc N.V.Gogol pobýval nějakou dobu dokonce i v českém Jeseníku.

    OdpovědětVymazat
  25. Dnes je moderní zavrhnout vše co je ruské. Paní chce být IN - co jiného dodat.   

    OdpovědětVymazat
  26. Je to ruský a až do konce roku vyprodaný         

    OdpovědětVymazat
  27. Dokud jsem žila v Brně, chodívala jsem do divadla, ne zrovna často, ale několikrát za rok. Nevadilo mi ani jít samotné. Tady nemám možnost a manžel divadlu neholduje, takže nejde ani nikam si zajet autem. O zájezdy zřejmě taky není zájem, nabídka místní CK žádná. Vynahrazuju si to 1x ročně na festivalu ochotnických divadel, kdy během týdne shlédnu všecko, co se dá. A bývají to vážně úžasná představení!

    OdpovědětVymazat
  28. Je to ruský, ale dobrý. Mně se zaké líbí Evžen Oněgin jako opera a a také je to ruský.

    OdpovědětVymazat
  29. Někdo je tak vymytej z Putina, že zavrhuje automaticky všechno ruské, zřejmě. Nebo to byla prostě blbá kravka. Mně ruské filmy ani knihy sice moc nelákaly, nicméně jsem jich několik přečetla a byla příjemně překvapena. Navíc, miluju ruské pohádky, ruské strašidelné povídky a třeba taková Podobizna, která je perfektně zfilmovaná v rámci filmů pro pamětníky, je tuším od Gogola. Taťánin dopis Oněginovi zná snad každý (no dobře, tahle Rusko nenávidící dáma asi ne) a ten příběh (Evžen Oněgin) byl kvalitativně hodně dobrý. Vojnu a mír jsem jen zkusila, kdysi, a bylo to na mě moc rozvláčné, možná jsem na to nebyla zralá. Přesto ji nezavrhuji, protože patří k vrcholným světovým kouskům. A ruské filmy nakonec mají taky něco do sebe, a co se týče fantasy nebo scifi, ruští spisovatelé byli velmi dobří (Piknik u cesty je jedna z nejlepších scifi knížek na téma setkání s návštěvníky z vesmíru).

    OdpovědětVymazat
  30. P.S. mile mě pobavilo tvé přiznání, že i divadlo může nudit. Já takhle usnula jednou v kině, ale to bylo protože jsem byla unavená, a ne že ten film byl nudnej. Ovšem filmu to bylo jedno, ale herci naživo z toho museli mít smíšené pocity

    OdpovědětVymazat
  31. Tak se konečně dostávám k tomu, abych reagovala na komentáře. Vnučky jsme včera večer odvezli do Košíř a předali je zet'ovi. Dcera přiletěla večer.

    OdpovědětVymazat
  32. Ta paní je opravdu hloupá. Dá se pochopit, že stalinismus 50. let, srpen 1968 a normalizace nám poznamenala život, ale co s tím má společného Puškin a Čechov? Čechova a Gogola mám mezi oblíbenými spisovateli, mám je rád jak pro jejich literární humor, tak vážnější a vážná dramatická díla.

    OdpovědětVymazat
  33. Ano, paní je hloupá a nevzdělaná. Já mám  předplatné do Národního divadla moravskoslezského v Ostravě na jeden kousek měsíčně. Činohru, operu, balet, muzikál a myslím, že je tam letos i jedna opereta.V minulé sezóně jsme měli 2 činohry lehčího charakteru a co já bych dala za ruskou klasiku! Do loňska jsem v divadle nebyla dlouho, dlouho. Nakonec jsem byla sama sebou udivená, že se mi nejvíc líbily opery, které jsem do té doby neznala. Letos začínáme až koncem října. Být u toho je úplně něco jiného, než sedět u bedny a navíc se člověk jednou za čas alespoň trošku lépe přioděje a připadá si jako člověk...   

    OdpovědětVymazat
  34. A co dětem se nelíbil - No počkej zajíci! Nu pogodi! Bylo mi kolikrát toho vlka líto, jak s ním zajíc vydrbával-omlouvám se za ten výraz.

    OdpovědětVymazat
  35. [36]: Měl tam být otazník? Nelíbil se? Myslím, že ano a hodně. Je i na internetu v Youtube.

    OdpovědětVymazat
  36. [34]: Ta paní je opravdu hloupá, ale asi si to neuvědomuje.

    OdpovědětVymazat
  37. Dřív se k nám toho "ruského" dostávalo víc. Vím, že se mi líbily jejich pohádky a taky uměli natočit velkolepé válečné filmy, na některých jsme kdysi byli se školou. Ruské klasiky jsem nečetla, ale věřím tomu, že dobře obsazená hra zaujme.

    OdpovědětVymazat
  38. Ruské klasiky mám moc ráda Vojna a mír - ruský film se mě líbí nejvíc Miluju tu ruskou zadumanost, to mohou nejlépe vystihnout jen Rusové. Jejich válečné filmy jsou vynikající. O gruzínských filmů to samé. A co film Cigáni jdou do nebe. Koupila jsem si i DVD. Překrásný film, poprvé jsem ho viděla v 17ti letech.Gogol mě provázel po všech ročnících na gymplu. Když jsem byla ,vyvolaná dostala jsem otázku na Mrtvé duše. Maturitní otázka zněla opět Mrtvé duše Chodíme do divadla u nás a jezdíme i do Prahy

    OdpovědětVymazat
  39. ......líbí se mně.......   

    OdpovědětVymazat
  40. [39]: Jarko, souhlasím s tebou. Ano, promítaly se tu ruské, tedy spíš sovětské, filmy, vycházely knížky tamních autorů a k tomu byly k vidění detektivky francouzské provenience. Dnes to nahradily americké filmy, mnohdy hodně pofiderní hodnoty. Jsem přesvědčená o tom, že ty americké ... (hledám vhodný výraz, abych nebyla moc sprostá, ale nenacházím ho) určitou měrou přispěly i k tomu, jak to tady upadá. Ztratila se slušnost a úcta a namísto ní jsou tu vulgarismy a "normální" je dát někomu přes hubu, protože se to prostě nosí a je to IN.

    OdpovědětVymazat
  41. Nejsem pro-ruský, naopak. Ale taky si říkám, jak už to tu zaznělo, co s tím má společného Puškin? Mám výhrady k ruské politice, fajn, ale to je jiná kapitola, jiné téma. Rusko je přeci nádherná země a jejich klasika má tolik co nabídnout. Knížku Bílý Bim považuji za nejlepší četbu, jakou jsem kdy absolvoval. A nedávno jsem třeba přečetl Metro 2033. Že nejsem fanda Kremlu, neznamená, že odmítnu vše Ruské. To ani náhodou :)

    OdpovědětVymazat
  42. [43]: Matěji, také nejsem fanda Kremlu, politika, která je tu dnes praktikována mi vadí. Vměšování se do konfliktů, anexe Krymu, podpora proruských sil na Ukrajině a stálá touha někoho ovládat - jde z toho hrůza. To je dnešní Rusko.

    OdpovědětVymazat
  43. [12]: No, ta knížka se jmenovala Krása nesmírná a je to nádherná knížka ruských pohádek. Jako dítě jsem jí přímo zbožňovala. Divadlo miluju a nehledím odkud kdo. A Čajkovského B moll krása...

    OdpovědětVymazat
  44. No vidím, že si užíváš kultury, taky bych občas nějak zašla. Máš štěstí, nejen, že bydlíš v naší "matičce", ale že jste s mužem na stejné vlně. To můj má raději sport, tak mám smůlu, ale dá se to přežít. A s tou kritikou ruské kultury? Je to přízemní a hloupé. Jen proto, že je to ruské, to přece není všechno špatné. My koneckonců nic jiného dřív ani nemohli, že?

    OdpovědětVymazat
  45. Někteří lidé mají odpor k Rusku už jenom z principu ... a současný Putinovo chování to moc nezlepšuje. Ale já mám ráda jak ruské hry, tak knížky i muziku. Třeba takový koncert Alexandrovců byl nezapomenutelný zážitek a vřele bych to doporučila každému.

    OdpovědětVymazat
  46. Ty jsi velice kulturní člověk, Ali, já už nebyla v divadle spoustu let.

    OdpovědětVymazat
  47. Tak tyhle zážitky ti opravdu přeju a maličko i závidím. Sehnat dobré představení v tom našem zapadákově je umění samo o sobě .

    OdpovědětVymazat
  48. Já bydlet v Praze, tak jsem v divadle snad každý druhý den. My už byli také třikrát na představení od začátku sezóny a zítra bych chtěla jít opět. Jen musím získat pro "věc" manžela, protože do divadla je nutno dojet 20 km. Drž mi pěstě! Moc bych chtěla jít.   

    OdpovědětVymazat
  49. [21]: Tyto pohádky znám, objevila jsem je při hledání úplně jiných filmů, náhodně. Kamenný kvítek - mám doma pohádkovou knihu právě s tímto názvemm, zajímavé ruské pohádky kovkopecké. Když jsem viděla, že existuje pohádka Kamenný kvítek, byla jsem zvědava, jak ji natočili - a bylo to trochu podle pohádky a trochu podle svého. Mám verzi s titulky a dost se mi líbila. Film Sadko znám taky, stejně jako Finista jasného sokola, Krásnou Varvaru, a nakonec si pamatuji, že jeden rok zrovna Nova vysílala celou sérii ruských pohádek, které do té doby u nás v televizi ani nebyly, a mnohé pro mě docela nové.Některé klasické, některé moderněji pojaté, ale v každé bylo něco zajímavého.

    OdpovědětVymazat
  50. Alenko, myslím, že "nad výrokem" ses pousmála a pomyslela si něco o "tykvi". Po přečtení článečku jsem si vzpomněla na některé výroky sousedek " na Růžovku nekoukám" "na Ulici nekoukám" ... sleduji jen vzdělávací pořady      a přitom znají celý obsah    Mluvou člověk o sobě řekne více, než značkovým oblečením. Užívej si krásnou divadelní atmosféru a jedno, zda z toho či onoho kouta světa.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤