Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 2. dubna 2015

Velikonočně



Počasí, které venku panuje, vůbec nevypadá velikonočně.
Déšt', kroupy, sníh a to vše navíc umocněné větrem, na náladě určitě nikomu moc nepřidá.
A mně navíc náladu kazí znovu problémy s počítačem, tedy spíš s připojením na internet. Zlobí to už týden. Něco napíšu a ejhle, je to pryč. Jdu se podívat k někomu na blog a monitor mi sdělí, že "tato stránka nejde zobrazit". Dobývám se do sítě jako havíř, ovšem normu zdaleka neplním. Spíš jsem naplněná vztekem a zlostí. Čas, který trávím u klávesnice, je časem promarněným.
Problémy s připojením se poprvé objevily na podzim minulého roku, po podepsání nové smlouvy s operátorem, který nám připojení poskytuje. Tedy spíš neposkytuje. Začala jsem nabývat dojmu, že nás ted'mají v hrsti. Muž podepsal smlouvu na dva roky a zhruba týden po podpisu nastaly problémy. Nesčetné telefonáty s operátorem se staly našimi každodenními úkony. Pořídil se tedy nový počítač, koupil se nový router, navštívil nás mechanik operátora. Pak se stal zázrak a vše fungovalo tak, jak by mělo. A to téměř celé tři měsíce! A pak? Potíže, které byly na podzim, jsou zpátky, jako přes kopírák. Dnes už vím, že koupit nový router, když ten původní fungoval, bylo zbytečné. Koupě počítače se dá snad odůvodnit tím, že ten původní měl už nepodporovaný operační systém XP a bylo rizikem se z něho připojovat do banky, ale ani tady to v podstatě "nehořelo".
Zmítá mnou zlost střídaná s bezmocí. Telefonáty operátorovi, po kterých internet chvilku funguje, mě už přestávají bavit. Kde je chyba? Už druhý den čekám na návštěvu technika od konkurenční společnosti, který by měl prověřit stav vedení. Připadám si jako "horký brambor", kterým si mezi sebou dva operátoři pohazují. Kdysi v "dávnověku" patřilo vše Českým telekomunikacím, které se však zachovaly jako "chytrá horákyně", kdy zákazníky "prodali" jednomu z operátorů a telefonní linky, po kterých je internet veden, druhému. Jsem fakt bezmocná. Napíšu dvě věty a raději je hned ukládám, aby neskončily "v propadlišti dějin". Router jsem vytáhla vedle monitoru a neustále sleduji, zda dioda, která signalizuje připojení, nezmění barvu ze zelené na červenou, či rovnou nezhasne.
Tento článek jsem začala psát už včera, krátce po té, co jsem "vypotvořila" velikonoční přáníčko. Poslat se mi ho povedlo až po třech hodinách, kdy se konečně dioda rozsvítila. Pak jsem chvilku pokračovala ve psaní těchto řádků a opět konec!! Zkusila jsem pokračovat kolem půlnoci, ale internet opět spadl. Alespoň jsem si roztřídila fotografie do souborů a udělala "pořádek" v dokumentech. Na to internet nepotřebuji.
Ráno, ještě v pyžamu, jsem se s nadějí vrhla k počítači, zda internet půjde. A ejhle! Šlo to. Bohužel jen malou chvilku, ve které jsem si stačila uvědomit, že má radost byla předčasná.
Je to jako seriál.
Dopoledne jsem chviličku psala, pak internet vypadl. Po telefonátu operátorovi to na malou chvilku fungovalo. A já opět napsala pár řádků. A znovu to vypadlo!
Pokračuji odpoledne a doufám, že článek dopíšu. Mezitím jsem stihla upéct čtyři tvarohové mazance, protože tak jako každoročně, peču i pro mladé. Zdokumentovala jsem sněhovou přeháňku skrz okno a když přijel pošt'ák s balíkem, proběhla jsem zahradu s fot'ákem. Do trouby jsem dala péci beránka v naději, že se ho tentokrát podaří dostat z formy. Toho loňského jsme dloubali lžící a stůl ve finále zdobil kupovaný. Tentokrát jsem zavrhla roky prověřený recept (možná i proto, že se mi podobně nepodařilo o vánocích vyklopit z keramické formy kapra). Bílky, které zbyly z těsta na věnec a kynutý mazanec, zužitkuji do nádivky.
Moje myšlenky se neustále vracejí k nefunkční technice, takže se mi "podařilo" zvrtat kynuté těsto na věnec a mazance. Všechny ingredience jsem měla v míse a nešlo mi to za žádnou cenu zamíchat. Proč to? Znovu a znovu jsem si ověřovala, že jsem použila všechny ingredience. Pak jsem usoudila, že to asi bude moukou. Přilila jsem mléko a znovu se hmoždila s těstem. Stále nešlo propracovat. Přilila jsem tedy další mléko a s bolavými klouby a zpocenými zády jsem tu hmotu konečně zpracovala. To, že člověku věkem ubývají síly, je známá věc. Ale takhle rychle? Vždyt' v prosinci jsem tohle těsto zvládla bez problémů. Asi už budu fakt péci jen z toho tvarohového těsta. Těsto jsem dala kynout.
Opět jsem šla zkontrolovat router. Byl beze změny.
Z lednice jsem vyndala jídlo, naservírovala ho na talíř, otevřela mikrovlnku a ztuhla jako Lotova žena. Hrnek s rozpuštěnými 20 dkg másla byl uvnitř. Hlavně, že jsem si ten recept kontrolovala, když těsto nebylo k zpracování! Máslo jsem do těsta zapracovala, protože bez něj by byl výsledek asi hodně tristní. Těsto bylo řidší, než obvykle. Bylo totiž hodně bohaté na mléko. Věnec dopadl jakž takž, mazance mají téměř tvar disku, řídké těsto se rozjelo. Dokonce i toho beránka se mi podařilo vyklopit z formy, ale chtělo ho péci asi déle. Těch 45 minut je málo, beránek je hodně světlý. Příště, bude-li ještě nějaké, ho budu péci raději hodinu.

Takže jsem už velikonočně připravena.
Jeden tvarohový mazanec jsem odnesla po vychladnutí dolů mladým, snad jim bude chutnat. Ty kynuté si s manželem sníme raději sami, nejsou moc ke chlubení.

A jako bonus přidávám fotodokumentaci 2. dubna 2015:

Začíná sněžit

Okna jsem umyla minulý týden, déšt' a sníh je myli každodenně

Růžím nevysvětlíte, že se jaro zbláznilo

Krmítko stále ještě plním, i když zjišt'uju, že ptáci si vybírají jen černou slunečnici

Narcis sklání hlavu, tohle opravdu nečekal nikdo

První várka je hotová


Napsat tenhle článek mi dalo kvůli zlobící technice hodně velkou práci a zabralo spoustu času.

Pokud ho čtete, povedlo se mi ho publikovat.

Krásné, klidné a pohodové Velikonoce Vám všem.

width="822" height="616" src="http://nd06.jxs.cz/555/804/9a4a2b2759_100677142_o2.jpg" alt="" />

27 komentářů:

  1. Alenko, myslím, že jsi vše zvládla na 1*!

    OdpovědětVymazat
  2. Aprílové počasí, zdá se, přeskočilo i do sítí internetu...

    OdpovědětVymazat
  3. Četla a dočetla jsem tvůj článek, takže se ti zadařilo. To máslo v mikrovlnce mě pobavilo: už jsem si myslela, že taky nejsi kamarádkou s kvasnicema. Máš to psaný jako detektivku a ono těsto bez másla. Nakonec to dobře dopadlo - bude chutnat jako jindy. Vypadají - samá chuť

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, dobře to dopadlo, psaní i pečení a nakonec i fotografie. Jen k tomu pečení beránka v keramické formě.  Nevím, čím to vymazáváš, ale nejlepší je sádlem, pěkně prsty místo vedle místa, vysypat moukou polohrubou. Formu dát do studené trouby a  dát nejprve na nižší stupeňa pak přidat . Samozřejmě péci déle. Nevyklápět  hned, až trochu vychladne. Myslím ale, že toto vše víš. Já to mám od paní, která prodává ve zdejší podnikové prodejně Keramiky. Já už jsem to vzdala, možná se jednou dočkám- za rok, až vnučka povyroste a bude moci beránka ocenit.   

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, internet je sviňa. Nám taky najednou přestal fungovat ale mělo se za to že to utnul operátor protože byl skluz v platbě. takže se hned jak to šlo zaplatilo a nic. Nešel. Tak napadlo manžela zavolat operátorovi a ten nejdřív na dálku kontroloval připojení ale nikde žádný zádrhel. Tak že to předají technikovi. Ten dorazil v sobotu po obědě! a jal se pátrat. Pátral a pátral až vypátral že to je vypadlé někde na ústředně ve městě. Tak tam zajel, opravil a šlo to. A ve finále si nevzal od muže ani korunu ktyž mu dával! I když byla sobota pozdní odpoledne .... zatím to jde tak se uvidí ....

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to, že Bílá hora bude brzy bílá v zimě v létě. A dostane ještě jedno příjmení: Větrná. Letos opravu dělá aprílové počasí čest svému jménu.

    OdpovědětVymazat
  7. Technika je dobrá věc, pokud funguje. Jakmile přestane, tak dokáže majitele vytáčet až k nepříčetnosti. Proto jsem se naučil všechny texty včetně komentářů psát nejprve do textového dokumentu a z něj to pouze zkopírovat. Pokud přestane internet z nějakého důvodů fungovat, text mi zůstane. I tak ses se vším vypořádala na jedničku a Velikonoce můžou začít. Hezké jejich prožití

    OdpovědětVymazat
  8. Aprílové počasí, co se dá dělat. U nás sněžilo jen jedno ráno, málem to se mnou švihlo, protože už jsem byl naladěn na jarní vlnu . Ale pravidelně se v desetiminutových intervalech střídá déšť, vítr a Slunce.

    OdpovědětVymazat
  9. Měla bych zvolat "třikrát hurá"!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Ali, přišla jsem Ti popřát pohodové a veselé Velikonoce.   

    OdpovědětVymazat
  11. Přiznám se, že jsem se na okna vykašlala a nechala si jejich umytí až na duben, aby byla čistá před májem (jsem jak za komunistů, kdy se uklízelo před svátkem práce ). Tvé mazance mě nesmírně lákají, neboť vánočky a mazance to je moje nejoblíbenější pečivo k čajíčku. Přeji ti, aby už internet nezlobil a šlapal jak má a také přeji všem u vás doma, pohodové velikonoční svátky.

    OdpovědětVymazat
  12. Alenko, přeji tobě i celé rodině krásné a pohodové prožití velikonočních svátků, hodně veselí a zdravíčka - přeje zelená žabička.   

    OdpovědětVymazat
  13. Snad se úplňkem to počasí "otočí". I tobě a tvé rodině přeji hezké svátky.

    OdpovědětVymazat
  14. Pečivo máš krásné-úplně se sbíhají sliny...

    OdpovědětVymazat
  15. Alenko tak nějak to vypadalo i u nás - počasí. Letos nic nepeču, paže pobolívá, snad jen s pomocí muže utvoříme kynuté těsto na zapečení klobásky. Přeji ti pohodu a zdravíčko. Mazanec tak ten bych si dala. Dcera přinesla ještě teplý štrůdl, taky dobrý viď.

    OdpovědětVymazat
  16. Alenko, jako bys mne letos slyšela. Taky jsem měla pocit, že mi nic nejde jako dřív. Celé roky zadělávám těsto v robotu, to je stejné, ale beránek mi při pečení tekl z formy, ale jinak byl dobrý. Mazanec se neupekl nahoře, byl moc světlý a dole tak tak, ale chuťově to šlo. Také jsem si říkala, že asi už budu raději kupovat hotové, ale kdo ví, jak to bude příští rok, no ne? Jinak k tím PC to nemáš jednoduché. Budeš si muset dupnout ať raději zruší smlouvu.

    OdpovědětVymazat
  17. Alenko, přeji tobě i tvé rodině příjemné prožití zbytku Velikonočních svátků. Doufám, že tě internet už nezlobí. Zato počasí nám moc nepřeje, jak vidno. U nás se téměř každý den probouzíme se sněhem, který zase během dne zmizí. Doma u kamen je ale také dobře.

    OdpovědětVymazat
  18. [14]: Já se na ně měla taky asi vykašlat, ale mám polovinu oken na jih a v předchozím týdnu bylo krásné a slunečné počasí. A když se to sluníčko snažilo prodrat těmi okny, bylo rozhodnuto.

    OdpovědětVymazat
  19. [22]: Na Cibulce jsme potkali dva muže, kteří si tam pletli pomlázku z osmi proutků a moc se jim to nevedlo.

    OdpovědětVymazat
  20. Taky mám často problémy s internetem, Ali. Někdy je to k vzteku!

    OdpovědětVymazat
  21. Ti operátoři jsou pěkná banda vydřiduchů, když jsme neměli na výběr a byli u UPC, platili jsme jen za internet přes 1000 Kč, a to ještě každé Vánoce posílali dopisy, jak zase zkvalitnili služby, a proto bude připojení zase dražší. Naštěstí se objevila konkurence v kabelové televize a máme internet i s televizí za asi 600 Kč a s rychlejším připojením.

    OdpovědětVymazat
  22. Alenko, tvoje problémy s internetem jsou hrozné. A ti uličníci si smlouvu ještě pojistí pokutou. Aby si nahrabali a stav připojení je jim fuk.

    OdpovědětVymazat
  23. Mazanec  máš ukázkový, kdybys viděla ten můj, smíchy bys pukla. Byl obrovský přes celý plech. Asi jako pizza, veliká Naskočil docela hezky a chutnal spíš jako vánočka

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤