Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 28. září 2020

Ohlédnutí


Opět jsem si udělala pauzu. 

Od spousty věcí, včetně blogu. Už se to pomalu stává tradicí, i když tentokrát se nemohu vymlouvat na to, že jsem celé prázdniny hlídala děti. 

Pauza byla poněkud delší, než bych sama chtěla, ale nějak jsem se nemohla přinutit sednout si ke klávesnici počítače a pustit se do psaní. Jedinou výjimkou bylo to, kdy jsem několik dnů stahovala fotky z původní galerie, která končila.

Až podzimní počasí, které asi nikoho neláká k pobytu venku, mě "přemluvilo" k tomu, abych se ohlédla za uplynulým časem. Tak se ohlížím.

V červnu jsme měli trávit dovolenou v Itálii. Tu jsme však kvůli covidu zrušili. Nejsme už nejmladší a ani nejzdravější, takže jsme se rozhodli nic neriskovat a zůstat doma. 

Před východem Slunce

Místo dovolené do našeho domu nastoupili řemeslníci. Terasa, dle názoru syna, potřebovala novou dlažbu a také se rozhodl, že jí část nechá zastřešit. Zpočátku jsme s mužem opouštěli nemovitost, abychom unikli hluku a prachu. Před nástupem řemeslníků jsme ještě nakoupili v nedalekém hobby marketu igelitové plachty a lanka a pomocí kolíčků jsme vytvořili jakous takous ochranu kytek. Při ohlédnutí zpět, zbytečnou.

Podnikli jsme několik výletů a po návratu domů pak zametali a uklízeli zbytky po stavební činnosti. Později jsme nejprve hadicí a posléze i WAPkou omývali nejen chodník a schodiště, ale i keře a rostliny od betonování. Původní odhad, který byl dva týdny se změnil na téměř dva měsíce. 

Občas jsem si dělala legraci z toho, že tu řemeslníci vydrží až do mých narozenin. A ejhle, vydrželi. Co nevydrželo, bylo dlouholeté přátelství se sousedy. Nejdříve jim smrděl asfalt. Já to chápu, i když mě voní. Asi jsem divná. To, co následovalo pak, nemělo obdoby. Když se brousí beton, bohužel se to bez prachu neobejde. Sprosté nadávky, výhrůžky policií, polévání hadicí a výčitky, kdy sousedka obrazně řečeno "vykopala z hrobu manželova otce", aby nám vyčetla letité křivdy. Vydrželi jsme týden řvaní a pak jsme se jednoho dne otočili a odešli. Nádoba přetekla. Sousedka pak začala sprostě častovat řemeslníky, vše si fotila a vše chtěla udat. I když byli pomalí, udělali práci ve velmi dobré kvalitě, včetně přípravy pro budoucí zastřešenou pergolu. Syna stavbyvedoucí upozornil, aby si raději střechu nechal schválit stavebním úřadem, protože ... prý už na stavbách zažili hodně, ale tohle překonalo vše.

Terasa má krásnou novou dlažbu a materiál na zábradlí a pergolu je zatím na hromadě. 

Prázdniny pokračovaly, my se věnovali trpaslíkům, se kterými jsme podnikali výlety a kterým jsem vařila na přání. Za kukačkami jsme jezdili na chatu, kde se také pořádala oslava Sářiných 13. narozenin. Těch předchozích dvanáct se odehrávalo u nás na zahradě. Oslav bylo podstatně víc, jsme v rodině čtyři Lvi a jako bonus máme s dcerou o prázdninách svátek.

Trpaslíci a koza

Kukačky milují vodu

Se svými zlatíčky

Bětušce je šest let

Sára slaví 13. narozeniny

Bětušku píchla vosa, nesla to statečně

V mezičase jsem se snažila uvést zahradu do původního stavu, i když se to ne zcela podařilo. Začátkem září jsme doprovodili ke škole už čtvrté vnouče. Bětušce to také začalo. 

A v září? Opět několik výletů, houby, zahrada a stále nezbýval čas na počítač.

Náš výletník seřazený v čase od června do září:

Anglický park na Dobříši

Veltrusy

Průhonice

Labutí rodinka a labutí školka

Z naučné stezky okolo Hostivických rybníků

Ukázková obora v Lánech


Památník Karla Čapka na Strži

Českou krajinou

Zámek Lány

Kočín

Klášter Plasy

Sedím tady a vzpomínám. Nejen na dobu, která je za námi, ale mám pocit, že tento blog vypadal nějak jinak, když jsem ho opouštěla. Nebo že bych vše zapomněla? Nahrát fotky, to bylo tentokrát dobrodružství. Každopádně jsem tu strávila celé dnešní odpoledne.

Mějte krásné podzimní dny, hlavně ve zdraví.

P.S. Sára je ode dneška v karanténě, v pátek se vrátila ze školy v přírodě a jedno dítě je pozitivní. 


88 komentářů:

  1. Lekníny jsou krásné.
    Vítej opět na vlnách internetu.
    Krásný svatováclavský svátek vinšuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, moc děkuji a i já vinšuji na sklonku svátečního dne.

      Vymazat
  2. Zdravím, Alenko, je mi líto těch trablů kolem prací na terase, ale nám dělali na paneláku střechu a pomalu jsme o tom ani nevěděli a to jsem pořád doma. Je hotová, už nám kotelnička v domě topí , pro nás staré dobré bydlení v klidném domě,kde se domluvíme se sousedy na všedch úpravách. To stavwební povolení si pořiďte, mají být nové dodatky, aby vám sousedé nedělali trable připomínkami. Moc děkuji za pěkné fotky, mám vždy pocit, že se dívám do světa. Vnoučata rostou, máte z nich radost, tak hlavně všem zdraví přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruženko, mě to také mrzí, ale život musí jít dál. Se sousedy, nebo bez nich.
      Syn původně zamýšlel tu pergolu pojednat jako drobnou stavbu, kde stačí jen ohlášení. Ale po té, co se tady dělo, nechá si vše raději schválit stavebním úřadem.
      Z vnoučat mám radost, holky už jsou velké, víc si užíváme trpaslíky, které máme v domě. 💕
      Přeji krásné podzimní dny ve zdraví 👍

      Vymazat
  3. Alenko, vítej zpět. Tvé ohlížení bylo z počátku vzrůšo, myšleno zážitky se sousedy, bohužel, ty si nevybíráme. Těch výletů tedy bylo požehnaně a oslav také. Dodatečně přeji zdraví a pohodu tobě a všem kolem tebe. ☺☺☺♥♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji za přivítání a přání.🌹 Trvalo mi to dlouho, než jsem zase začala. Kdyby bylo hezky, asi bychom někde courali.
      Výlety jsme podnikali hlavně do míst, kde bylo minimum lidí a z větší části venku. Výjimkou byl klášter Plasy, kde nás bylo i s průvodcem ve skupině sedm a dodržovali jsme rozestupy. V památníku Karla Čapka jsme byli jen my dva a paní v pokladně 😊

      Vymazat
  4. Měli jste krásnou dovolenou i když ta italská nevyšla . Kupodivu jsme teď jeden z nejbezpečnějších států co se Covidu týče - vybrali jsme si to na jaře. Nicméně ani já letos do Prahy nejedu, nedoporučuje se. Škoda sousedských vztahů , ale kdyby asfaltovali silnici před domem, určitě by jim ani ten asfalt nesmrděl :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Italská nevyšla, byla domácí a "na maltě". 😊 Nám se nedoporučuje chodit mezi lidi, maximálně do parku. Na dnes jsme měli lístky do divadla /za zrušený duben/, šli místo nás mladí.
      Příští rok budou u nás předělávat kanalizaci, tp se sousedka asi zblázní.

      Vymazat
  5. Alenko, moc ráda tě tady vidím! Jak čtu, užili jste si v létě spoustu "radostí".
    Naštěstí se ty všechny útrapy vyvážily milující rodinou a krásnými výlety.
    Je to podivný rok. Pravé lidské charaktery lezou na povrch.
    Alenko, přeji příjemný večer a hlavně zdraví pro všechny tvé drahé! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tyhle "radosti" sice mrzí, ale nejde o život.
      Opravdu máme prima rodinu, čtyři krásná vnoučata a spoustu společných zájmů.
      Je to opravdu divná doba, někteří lidé se chovají naprosto neočekávatelně.
      Přeji také hezký večer a krásné podzimní dny ve zdravi.💕

      Vymazat
  6. To je zážitků. Vždyť jste toho navštívili více než dost. Nám zrušili dovolenou v termálech v Maďarsku a byli jsme jen tak 20 km od našeho domova. Jinak práce a práce na zahradě. Ale jsme spokojeni, protože zatím zdrávi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu jsme toho během uplynulé doby navštívili spoustu, jen jsme vynechali naše oblíbené hrady a zámky.😢 Je to pech, když vám zrušili dovolenou v momentě, kdy už jste byli na cestě. My jí rušili už počátkem dubna, po zralé úvaze. Po odečtení storno poplatku nám cestovka vrátila peníze.
      Ať zdraví i nadále vydrží

      Vymazat
  7. Alenko,máš za ty měsíce hodně zážitků a ty hezké převažují.Máš moc pěkná vnoučátka a je moc hezké,když se rodina sejde.
    Výletovali jste také na krásných místech,fotografie jsou nádherné.
    Měj hezké podzimní dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, máš pravdu. Zážitků je spousta a těch hezkých je opravdu víc. Navíc naše paměť ty nehezké vytěsní a vzpomíná se na to hezké. Vnoučátka je to nejlepší, co nás v téhle životní etapě potkalo. 💕 Moc děkuji za pochvalu fotek, od tebe si jí obzvlášť vážím.
      Krásné podzimní dny

      Vymazat
  8. Jojo, my jsme jeli na část dovolené do Bystřice pod Hostýn egg m, odkud jsme podnikli výlety, i do zahraničí.. Pěkně fotky vnoucat I domácích akci... Škoda toho rozkmotreni se sousedy... Sousedské vztahy jsou odjakživa zdrojem problémů..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo, my podnikali jen jednodenní výlety a v jejich rámci zavítali i na skok do Německa. Děkuji za pochvalu fotek. 😊
      Sousedské vztahy jsou opravdu zdrojem problémů, kdysi jsem psala o naší rozhádané ulici, kde už po několik generací trvá stav nemluvení, nezdravení. Je to život a není to nic výjimečného.

      Vymazat
    2. Alenko, jsem moc ráda, že ses vrátila z prázdnin na blog,
      to bylo asi vždycky, že se nekteří lidé nemusí.Jednou je zdrojem nesnášenlivost a závist, jindy něco jiného. Nade mnou slečna každý večer v osm začne cvičit a skákat a je to jako kdyby naklepávala řízky a tak se snažím tu skoro hodinu vytrpět a byla bych raději, kdyby chodila cvičit do sokolovny, ale co nadělám? Nechci, aby říkala - ta stará bába nemá pochopení.
      Měj se hezky Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Jiřinko, někteří lidé jsou opravdu bezohlední. Je mi líto, že musíš denně poslouchat zvuky jako z tělocvičny.
      Naše malá vnoučata - trpaslíci, strašně dupou. Je to jako když do domu vejdou koníci. Kolikrát už jsme si s mužem říkali, jaká je výhoda, že bydlí v přízemí a ne nad námi. Beru to s humorem, ono je to dupání přejde. Kukačky také dupaly. Bohužel tvá sousedka asi bude cvičit pořád.
      U těch našich sousedů to byla čirá a neředěná zlost, že mají zaprášenou terasu a kytky. My měli prach všude, jsem přesvědčená, že byl cement i v jídle. Ale vše se dá vyřešit v klidu. Ovšem v případě sousedů už o tom tak přesvědčená nejsem. Zejména sousedka startuje na první našlápnutí.

      Vymazat
  9. To je fajn, že zase píšeš.
    Také jsme nebyli nikde v cizině. Je zajímavé, že také u nás se dělá nová terasa/zastřešená/....my jsme na tom lépe - máme dobré sousedy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lydie, moc děkuji. 💕 Ale trvalo mi to, než jsem se přinutila k návratu. Většinou jsem prázdniny vypouštěla.
      Držím palce, aby se terasa povedla. Ta naše zatím nepokračuje, syn minulý týden dřevo, které přivezl truhlář zabalil do velkých plachet a je otázkou, kdy bude pokračování. V našem případě to asi hned tak nebude. Také jsem si ještě v červnu myslela, že máme dobré sousedy.😢

      Vymazat
  10. ...Signoro vítejte mezi lidmi...těmi svými.Těším se na vaše vzpomínky na minulost....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Johanesi, děkuji za přivítání. Jsem ostuda, trval dlouho, než jsem se vrátila.😊

      Vymazat
  11. Alenko, hezké shrnutí léta. Škoda pokažených vztahů se sousedy, ale s některými lidmi je těžké se domluvit. Držím palce, ať se vše povede dokončit podle představ a příští léto si užijete sezení v pergole...
    Výlety jste si užili parádní, spousta zajímavých míst... My toho tolik nestihli, ale ještě máme týden dovolené před sebou (pokud nám ho nezmaří koronavirus, resp. nějaká opatření)
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, moc děkuji. 💕 Pošramocené vztahy a konec přátelství mě mrzí, ale nic s tím nenadělám. Stavební činnost je zatím odložená, nevíme na jak dlouho, ale vypadá to, že k pokračování dojde až příští rok.
      My mohli výletovat do aleluja, máme coby důchodci spoustu času. Muž občas jel pomáhat bratrovi, který předělává dům. Ale času máme spoustu.
      Držím pěsti, aby ten týden dovolené vyšel. Je to nejistá doba, kdoví, jak to vše letos dopadne.

      Vymazat
  12. Alenko měla jsi zajímavé období a hlavní je, že jste stihli, co bylo třeba a užili si i výletů a. navštívili zajímavá místa. Krásné fotografie jsi pořídila a s dětmi ti to moc sluší. Krásný den přeji. Hlavně ať jste všichni v pořádku a Sára doufám Covid nechytla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruš, rozhodně jsem se nenudila. Stihli jsme toho opravdu dost a léto je za námi. Uteklo to nějak rychle. Moc děkuju za pochvalu fotek.💕
      Také děkuju za Sáru, jsme z toho všichni nervózní. V podstatě mě překvapilo, že se v téhle době jezdí na školy v přírodě, Jiřík byl také a dokonce ve stejném termínu. Nezbývá, než čekat a doufat, že to dopadne dobře.
      Měj hezké podzimní dny

      Vymazat
  13. Alenko, jsem moc ráda, že tě zase vidím a tvoje překrásné fotky. Stavěli jste, a při takové práci se prostě práší, to se nedá nic dělat. Snad jste si to vynahradili na výletech a oslavách.
    Já jsem taky už v klubíčku "blogspotu" s vámi, s minulým blogem jsem se rozloučila, nesedli jsme si. Užívejte si podzimu a těším se na další články. Taky už můj nejnovější blog funguje, pořád ještě upravuji a prosívám staré články. Mějte se zdravě a ať vám podzim pěkné utíká ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kitty, vítej na blogspotu. 💕 Musím si upravit oblíbené odkazy, u spousty lidí mám stále ještě původní blog. I když už jsem tady od jara, stále ještě něco upravuju a trochu v tom plavu.
      Ľetní čas jsme opravdu využili a užili si vnoučat, výletů, procházek či jen pobytu na zahradě, kdy se střídala práce s relaxem.
      Tak ti moc držím palce, aby ses s novým prostředím sžila a líbilo se ti tu. 👍👍
      Měj hezké podzimní dny

      Vymazat
  14. Alenko, snad vám tu zrušenou dovolenou vynahradily krásné výlety po naší zemi. Držím palce, aby se neshody se sousedy urovnaly.
    Přeji hezké podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, výlety nám tu dovolenou vynahradily, jediné, co nám chybělo, bylo moře. Rybník u chaty mladých je prostě jen rybník. 😀 Plánovali jsme vyrazit někam na týden v září, ale ... tady to udělalo takový kotrmelec, že jsme naše plány zrušili.
      Se sousedy jsme ve stavu vzájemného nezdravení se. I když tedy jejich syn už zdravit začal. Před tím to měl asi zakázané. Snad se to srovná. I když o vzájemném přátelství už to asi nebude.
      Hezké podzimní dny

      Vymazat
  15. Alenko, jsem ráda, že jsi opět na blogu. Už jsem se obávala , co je příčinou delší přestávky. Zážitků máš mnoho a fotek bude také určitě dost. Těším se na další. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc děkuju za přivítání. 🌹 Většinou si vybírám blogovou pauzu během prázdnin a ani tyto nebyly výjimkou. Jen se mi ta pauza trochu protáhla.
      Měj krásné podzimní dny

      Vymazat
  16. Jsem strašně moc ráda že jsi to nevzdala a přestěhovala se. Říkala jsem si, že už se asi na blogu nepotkáme a že to je velká škoda. Koukám, že jsi brouzdala v mých oblíbených místech na Dobříši i na Strži. Já to na Strž beru právě z anglického parku zámku. Letos jsem tam byla s Padesátkou na jaře, jenže jsme stihli zrovna Strž zavřenou. Otvírat se měla dva dny po naší návštěvě, a na zámek jsem se celá natěšená vypravila v srpnu, chtěla jsem vidět zrenovovaný francouzský park a hlavně Oranžerii a její freskovou výmalbu a další využití. Park paráda, jen ta Oranžerie mne zklamala, protože ještě nebyla hotová, prý až na konci roku. Ale pokud nám zas nezačnou zakazovat výjezdy z domu chtěla bych se v říjnu zas zajet podívat jak to pokračuje. Hned si tě dávám do sledování ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já si jen dala pauzu, tak jako každé prázdniny. Letos jsem si jí natáhla. 😊
      Dobříš bývala kdysi nepřístupná, mockrát jsme projížděli kolem. S kukačkama jsme byli ve francouzské zahradě a vždy došli maximálně k fontáně na kraji na anglického parku. Dál byly líné jít. Letos jsme to napravili a prošli si ho celý. Lehce jsme i zakufrovali, když jsme podél rybníka došli až k plotu a dál to nešlo. Museli jsme se vrátit zpátky. Na Strži jsme byli také poprvé, je to ostuda, že jsme se tam vypravili až teď. V Památníku K. Čapka jsme byli jedinými návštěvníky. Bylo to v době, kdy se ještě musely nosit roušky, ale paní v pokladně nám řekla, že když jsme sami, můžeme si je sundat. Což jsem ocenila, protože jako astmatik v roušce dost trpím. Prošli jsme si naučnou stezku. Bylo po dešti, cesta místy neschůdná. Od Kocáby nahoru jsme šli potokem, který tekl po cestě a mně luplo v zádech. Na každé zastávce NS jsou naštěstí lavičky, takže jsem si nejen sedala, ale i lehala, abych se srovnala. Byla jsem ráda, když jsem se kroutíc bolestí dobelhala k autu. Už to asi se mnou lepší nebude 😀 Vzpomínala jsem na tebe, vím, že je to tvůj oblíbený kout země. Díky tvému komentáři další návštěvu odložíme na příští rok, také bych ráda viděla zrenovovanou oranžerii.

      Vymazat
  17. Sice jsi v Itálii nebyla, ale jak jsem si přečetla, tak sousedka si s ní nezadala. Hlavně, že jste to zvládli. Jen škoda takových nepochopení.Je to zbytečné narušení sousedských vztahů.
    Ale výlety jste měli pěkné, slavili jste. Máš krásná vnoučata. Vše perfektně zdokumentováno a já se těším na Tvoje další fotky.
    Měj pohodové podzimní dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to nebyla Itálie, chyběla hlasitá odezva z druhé strany (té naší). Spíš bych to přirovnala k severočeským vyloučeným lokalitám, nebo až k amoku. Když někdo čerstvě omítnutou zeď splachuje hadicí, nemá všech pět pohromadě. Já při těch výlevech konečně uvěřila, že je sousedka v podstatě zlý člověk. Pár kamarádek mě kdysi varovalo, já se snažím vždy najít v člověku to dobré. Po té spoustě bezproblémových let a společných zážitcích jsem z toho byla chvíli smutná. Ale už je to za mnou. Byla bych ráda, kdyby opět zavládlo slušné jednání. Snad čas obrousí hrany.
      Výlety byly prima, poznali jsme pár míst, kde jsme ještě nebyli a zopakovali si návštěvu dalších, která už známe. Moc děkuji za pochvalu vnoučat, jsou to naše zlatíčka (i když někdy dokážou pěkně zlobit) 😀
      Krásné podzimní dny

      Vymazat
  18. Alenko, fotky jsou pěkné, až na Kočín ta místa znám, ale jak jsi vyfotila nakukujícího netopýra, to je záhada!A moc se mi líbí nohy vystrčené z rybníka!!! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, vím, že jsi zdatná cestovatelka a máš toho procestovaného spoustu. Kočín je víska na Plzeňsku, jižně od Kralovic.
      Netopýr byl asi zmatený, létal ve dne nad obůrkou Lány, která je na naučné stezce. Chvíli kroužil nad pasoucí se zvěří a pak se vracel na střechu plošiny nad obůrkou a tam pro změnu pozoroval lidi a vyloženě pózoval. Co ho probudilo, nebo ponouklo k létání ve dne, netuším.
      Kukačky jsou ve vodě jako ve svém živlu. Jsem ráda, že se vody nebojí a obě umí už pár let plavat (na rozdíl od naší dcery)😀 Já žila v přesvědčení, že plavat umí. Dost jsme se letos nachechtali, když jí kukačky učily plavat.

      Vymazat
  19. Krásné ohlédnutí za uplynulými měsíci. Alenko, jsem moc ráda, že jste zpět. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikolko, moc děkuji za pochvalu a také za přivítání. 🌹

      Vymazat
  20. Jsem ráda, že žiješ :), ono to někdy chce si odpočinout od internetových i blogových vod.
    O sousedech bychom si mohly vyprávět, že jo, snad se to spraví do snesitelné podoby.
    Netopýr je boží! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, i já jsem ráda. Pauzu jsem potřebovala, v podstatě pauzíruju více či méně každé prázdniny.
      Jj, sousedi. Pamatuju si na tvůj první blog. Někteří dokážou být výživní.😀 Doufám, že se vztahy u nás upraví natolik, že se budeme k sobě chovat slušně. Asi to všechno chce čas.
      Děkuji za netopýra, mám asi 40 fotek. Byl nějaký zmatený a asi si říkal, že když už se probudil, tak bude těm dole chvíli pózovat.🦇

      Vymazat
  21. Milá Alenko,
    třeba se sousedi umoudří - nebo je něco trápí - a vylévají si to takhle...
    Kosatce, nádherné lekníny a samozřejmě netopýr, srbsky skvělé pojmenování, a to šišmiš :-D, tak to jsou moji favorité. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dorko, snad se umoudří. Dnes jsme byli sbírat ořechy a soused na nás jen tak zlehka zamával. Dlouho jsme se neviděli, možná zapomněl, co rozpoutala jeho žena. A nebo je to na dobré cestě, alespoň z poloviny. 😊
      Šišmiš je kouzelné pojmenování pro netopýra. Bude to možná nějaká složenina. Ty balkánské národy mají podobných slov víc. Líbí se mi chorvatsky kišobran, což je deštník. Kiša je déšť a bran brání.
      Měj hezké dny

      Vymazat
    2. Jo, srbsky znamená taky padá kiša prší. :-)
      Tak deštník nevím, jdu se podívat: no jo! Stejný - kišobran! Díky za rozšíření mého skrovného slovníku. :-)
      Ta šišmiš mě tenkrát dostala, když to soused řekl poprvé. :-D
      I Tobě, Alenko, slunce v duši, jak říkával Ján Zákopčaník.

      Vymazat
    3. Dorko, ty jazyky jsou si dost podobné. Pamatuju se, že se u nás vyučovala srbochorvatština, tedy v době, kdy nad zeměmi vládl tvrdou rukou Tito. Dnes se obyvatelé těchto zemí většinou nenávidí. Tedy alespoň co jsem poznala z mnohých cest. Kišobran zůstal. 🤣
      Krásné podzimní dny 💕🌹

      Vymazat
  22. Alenko, koukám, jak jste měli prázdniny nabité zážitky. Máš krásná vnoučátka a moc hezky jste oslavili jejich narozeniny. Jen je škoda, těch sousedských vztahů, musí to být nepříjemné se nyní s nimi vídat. Snad to čas trošku otupí. Ale terasu budete mít krásnou.
    Plasy jsme letos také navštívili a bylo tam moc krásně, zašli jsem i na výstavu stavitelství. :o)
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, zážitků byla spousta a hrozně rychle to uteklo. Moc děkuji za vnoučátka. Dnes jsem lehce nervózní, dcera dopoledne vezla Sáru na testy na Covid. Doufám, že to dobře dopadne. 🙏 S těmi sousedy to chce čas. Říká se, o nejlepší lékař, tak doufám, že se otupí hrany.
      Plasy mě mile překvapily. Jezdíme kousek od nich na houby, máme tam svůj oblíbený les. Mockrát jsme si říkali, že bychom tam měli zavítat, ale pokaždé jsme buď jeli jinam, nebo rovnou domů zpracovávat houby. Výstava stavitelství byla bohužel zavřená.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  23. Alenko, jsem ráda, že ses vrátila na blog na který jsem se musela přestěhovat i já. Byl to trochu horor, ale jsem tady spokojená.
    Vnoučata rostou jako z vody, ale u kukaček se není co divit, když jsou to vodní tvorové. Sousedské vztahy jsou docela důležité a tak doufám, že se všechno zase uklidní i když v hlavě už to budeš mít napořád. Měj se krásně ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, vrátila jsem se po pauze, přestěhovaná jsem už od jara. Nebýt báječných lidí jako je Veruce a její manžel a také snachy, která mi také pomohla, nevím jak by to dopadlo. Stále se s tím tady peru. Holt mě ta technika potkala už hodně pozdě. 😀
      Vnoučata rostou, vidím na nich tu pomíjivost času. Stále se vidím jak stojím dojatá v Motole a dívám se na ten malý zázrak. A je to víc než třináct let a ten zázrak zrození se konal ještě třikrát.
      Se sousedy se to doufám uklidní, byla bych ráda, abychom vedle sebe dokázali slušně žít. Jak se říká, na ošklivé se zapomene. Jen už to nebude tak jako to bývalo.
      Měj krásné dny 💕

      Vymazat
  24. Alenko, je fajn být offline a užít si léto jinak než u PC. Fotky nahrávám taky celou věčnost a jsou to nervy.
    Moc pěkné fotky s dětmi i po výletech. My jsme letos byli taky po ČR a bylo to fajn.
    Pěkné podzimní dny. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, já si tu letní pauzu dělám už několik let. Letos se mi to protáhlo. 😀
      Nahrávání fotek je děs, někdy se mi "povede", že si je všechny vymažu a začínám znovu.
      Moc děkuji za pochvalu fotek. Nestěžuju si, že jsme letošní léto trávili doma, jediné, co mi chybělo, bylo moře. Ale snad se dočkáme v příštím roce.
      Krásné podzimní dny

      Vymazat
  25. V anglickém parku na Dobříši jsem byla s VendyW, moc se mi tam líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, už o tom psala Vendy. Také se mi park moc líbil, i když jsme v něm tak trochu zakufrovali. 😊
      Ale jsou horší věci. Pozitivní byl pohyb na čerstvém vzduchu a co na tom, že jsme šli dvakrát stejnou cestou.😀
      Měj krásné dny

      Vymazat
  26. Alenko, jsem ráda, že jsi se přestěhovala s blogem a že jsi tu. Myslela jsem si, že jste do Itálie jeli. Letos je to všechno jinak. Tak jste prožili dovolenou s rekonstrukcí. Terasa - jak se říká - v nouzi poznáš přítele (a nepřítele). Sousedi to potvrdili, když vytahovali špíny z minulosti. Dětičky rostou, holky tedy hrozně moc, 13 let - to už je z ní kus ženy. Kde jsou ty doby, co měly samé úrazy a Tys kolem nich pořád pobíhala. Ty menší vnoučata už nejsou tak náročná na hlídání, nebo ses už více aklimatizovala?! Děkuji za krásné fotečky, ty všechno podtrhnou. My jste taky nebyli letos v zahraničí, měli jsme obavy. Takže jsme projeli Západočeské Lázně, a taky nebylo špatně, i u nás je krásně. Měj se fajn a těším se na další Tvou zpověď. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lotty, jsem přestěhovaná od jara a dokonce i s celým původním blogem. Jen pár článků, které nestály za to, jsem vymazala. Jinak je to tady od mých začátků v roce 2010.
      Itálii jsme měli od prosince zaplacenou na tři týdny. Od února jsem sledovala zhoršující se situaci, dívala se na RAI a přestávala věřit, že by to mohlo vyjít. Nakonec jsme v dubnu oslovili cestovku, kde jsme si zajistili pobyt a vše zrušili. Strhli nám stornopoplatky a zbylé peníze nám vrátili na účet. Takže místo pobytu v Itálii, jsme byli na maltě. A to doslova.
      A sousedé? Jen jsem si vzpomněla, že oni předělávali terasu v roce 1998. Muž mě přivezl domů po operaci nezhoubného nádoru v čelní dutině a já ležela v posteli a sbíječky, které zněly, mi rezonovaly v hlavě. A nebylo úniku. Přežili jsme to a já jim nikdy ani slovem nenaznačila, jak mi bylo. Proč si ničit dobré vztahy. Holt sousedka byla letos jiného názoru, pak se přidal o soused, i když jen lehce. Týden jsme to s mužem vydrželi. Zbytek sprostot a invektiv pak odnesli řemeslníci.
      Dětičky opravdu rostou, Sára s Emou už jsou slečny. S trpaslíky je to podobné. Náplasti a dezinfekční ubrousky nosím stále sebou a ošetřuji a lepím a hlavně tiším. Jiřík, jako jediný chlap je největší cíťa, ale také uřvánek. Bětka je mnohem statečnější. Servala si kůži na koleně, já jí to zalepila a byl klid. Když to neviděla, asi jí to ani nebolelo.
      Západočeské lázně jsou báječné, jezdíme tam na krátké výlety. Je tam i krásné okolí jako je SOOS, Svatošské skály a nedaleké hrady a zámky.
      Děkuju za komentář a měj báječné dny

      Vymazat
    2. Díky za dlouhý komentář. Sousedé se u Tebe změnily, tedy jejich chování, 22 let zpět to dělali taky, jestli to lze přičíst jejich stáří? Asi ne, asi je to v člověku. Snad jste vše ustáli, a oni taky, i když nyní jste asi rozkmotření. Za rok plánujete Itálii? Už brzy bude doba zimních objednávek. Já zatím babičkou nejsem, i když mám věk, chlapcům se nějak nechce. V SOOSu jsme před pár lety byli, jinak jsme obíhali to, co se dalo pěškobusem či vláčkem, čas tam nějak hodně rychle utekl. Držte se, zatím to vypadá na příjemný podzim.

      Vymazat
    3. Lotty, snad se vše uklidní. Soused nás v sobotu po návratu z nákupu pozdravil. Takže poloviční úspěch. Se sousedkou to asi bude horší, byla to ona, kdo sprostě řval, nejen na nás, ale i na řemeslníky a naše mladý. Vím, že jsem se také mohla ozvat, ale to bychom tady byli jako na rafandě. Takže jsme to týden poslouchali, já se snažila jí klidnit, ale bylo to jako přilévání oleje do ohně. Takže tomu dáme čas.
      Dovolenou zatím neplánujeme, ještě je čas. Kdoví, jak to všechno bude. U nás to stojí za starou belu a v té Itálii se to také zhoršuje. Dokonce tam zvažují návrat k rouškám i venku.
      Babičkovství si užívám. A kluci? Ti se do ničeho nehrnou. Syn se ženil ve svých 33 letech a to jen proto, že jeho partnerka chtěla děti. On tehdy řekl - vše popořadě. Takže se v únoru zasnoubili, v srpnu byla svatba a na den přesně po devíti měsících se narodil Jiřík. Dcera, která je mladší a vdávala se s roční Sárou a tříměsíčním těhotenstvím jen ucedila, že je brácha "hnusně přesnej".
      Jinak čas na dovolené pokaždé utíká nějak rychleji, nebo je to jen pocit. 😀
      Hezké podzimní dny.

      Vymazat
  27. Alenko, ahoj zpátky. S tou terasou nás to čeká taky příští rok, rekonstrukcí jsme už zažili hodně, tak snad dáme i toto. A pěkné prázdniny sis užila s dětmi a krásné výlety. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, děkuju za přivítání. Prázdniny a v podstatě celé léto jsme si užili a "užili". 🤔
      Držím palce, abyste rekonstrukci terasy zvládli a hlavně měli tolerantní sousedy.
      Krásné podzimní dny

      Vymazat
  28. Zdravím tulačku.
    Na téma sousedi a stavební úpravy bych mohla napsat dlouhý a výživný román, ba kriminálka by byla lepší.
    To, čeho jsou lidé schopni, co ze sebe dokáží vypustit, jak se chovají, k neuvěření.
    Do té doby bezkonfliktní lidé se stali vulgárními do takové míry, že mi to hlava nebrala.
    A celé je to pouze lidská závist, nic jiného.
    Já se celý život řídím .. přej a bude ti přáno, bohužel jiní nikoliv.
    Tři roky jsem obíhala stavební povolení, včera začali bourat a já už týden nespím, co zase bude.
    Můj stavební předák je horká hlava, tak aby se mi ta neporvali :-)))
    Tak se těším na další blogová setkání, děti zase vyrostly, copak jim tam v Praze dáváte do těch dortů !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, tulačka děkuje. 😀
      Ono se říká, že člověk si nevybírá počasí a příbuzné. Už dávno jsem toto úsloví rozšířila i o sousedy. V našem případě nešlo asi ani tak o závist, ale o nastřádanou zlobu, která jako láva v sopce vyplula na povrch a spálila vše kolem. Několikrát jsem uplakanou sousedku na jaře uklidňovala, když jí namíchli ti její dva mužští. Asi to v ní bublalo dlouho a jejich zaprášená terasa rozpoutala bouři.
      Moc ti držím palce, aby stavební činnost u tebe probíhala v pohodě. Snad horká hlava předáka vychladne a nedojde ke konfliktu. Držím palce. A doufám, že období bouřek už přešlo.
      Dětičky rostou jako z vody. Bětka je ve třídě nejmladší, ale současně největší. Její táta měří skoro dva metry a než se narodila, měli pro ní mladí pracovní název Hromnice. Občas jim to připomenu.🤣 Kukačky nejedí, ty žerou. Sára už má stejně velkou nohu jako já, tedy 40 a Ema jer o číslo menší. Jiřík nezaostává se svou velikostí 36 ve svých 8 letech. A Hromnice? Ta má 32. A dorty? Já dělám ovocné - piškot, čerstvé či mražené ovoce a želé. Dcera a snacha ty dělají dorty poctivé. A dětičkám chutná.
      Měj krásné dny

      Vymazat
  29. Alenko, konečně jsem se dočkala psaní, které si vždy ráda přečtu. Vidím, že jsi měla jiné "prázdniny", než jsme si zvykli, ale máš to za sebou a bude to hezké. Bohužel, ne vždy jsou sousedi fajn. Já jsem ti chtěla poděkovat za ten odkaz na živého ježečka. Už jsem tam byal kouknout. Měj se krásně, užívej si vnoučat, která rostou jako z vody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Libuško, trvalo mi to déle, než jsem zasedla opět k počítači. Prázdniny jsou za námi a jak říká můj muž, jsou za rohem už Vánoce. Opravdu to všechno strašně letí. Sousedi byli fajn, poutalo nás dlouholeté přátelství, máme spousty společných zážitků. Možná, že jsem to za přátelství považovala jen já. Pár kamarádek mě už před lety varovalo. Doufám a pevně věřím, že čas obrousil hrany. Dnes na nás soused zlehka zamával.
      Ten odkaz se mi nedařilo k tobě vložit, ale asi se to nakonec povedlo. Je možné, tam bude víckrát. Stále v tom tady plavu. Když jsem ten článek viděla, okamžitě jsem si na tebe vzpomněla.
      Od vnoučat teď máme distanc. Sára se v pátek vrátila ze školy v přírodě, v pondělí ředitel posílal rodičům emaily a obě zúčastněné třídy dal do karantény. Jeden žák byl pozitivní na Covid. Sára byla dnes na testech, tak se v duchu modlím, aby byla negativní.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  30. Jo dobří sousedé jsou nad zlato. Jsem ráda, že nemám se sousedy žádnou společnou zeď. Z jedné strany máme naštěstí mladý manželský pár se dvěma dětmi a ty jsou super. Z druhé strany máme divného souseda, ale naštěstí v domě nebydlí na stálo a když už tam je, tak se to dá přežít. Jen kdyby neměl takovou vášeň v roundapu. Občas to odnese nějaká moje rostlina, ale mohlo by být hůř.
    Krásná místa jste navštívili. Díky tobě jsem objevila krásná místa která vůbec neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to máš s těmi sousedy pravdu. My bohužel máme společnou i tu zeď. 😢 Soužití bylo až do začátku července bezproblémové a řekla bych, že i nadstandardní. Můj muž se sousedkou vyrůstali vedle sebe od narození a jako děti si společně hráli. Asi se věkem lidé stávají nesnášenlivými. Každopádně asi to bude chtít čas.
      Z druhé strany jsme mívali také prima sousedku, měli jsme vzájemně i klíče, kdy bylo cokoli potřeba. Před dvěma lety zemřela. Nový majitel je mladý ambiciozní právník, který na zahradu z vysoka kašle. Po dva roky mi bylo líto meruněk, které nechal spadnout, či rybízu, který uschl na keřích. Průběžně pleju ze zahrady zlatobýl, kterého tam má soused učiněný prales. Semínka prolétala už loni skrz plot. Roundap by se možná hodil. 🤣 Vycházíme s ním dobře, třeba se jednou o zahradu začne trochu starat.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  31. Jo, jo... také jsem si dala pauzu. Dlouhou. Spíše jsem neměla chuť / čas / slinu / náladu... nevím. Něco z toho. Ale hlavní je se vrátit. :) Že?
    Koukám, že obliba rekonstrukcí je všude stejná. Milí sousedé jsou skutečně "nad zlato". Každopádně terasa prokoukla, vy jste si udělali radost a to je to nejdůležitější. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andělko, já si prázdninové pauzy naordinovala původně kvůli vnoučatům. Teď už tolik hlídání nebylo, ale přesně jak píše, chyběla chuť, čas a i to další. 😀
      Terasa ještě hotová není, bude se dokončovat asi až po stavebním řízení napřesrok. A sousedé? Byli prima, až do léta. Snad se hrany obrousí a budeme k sobě vzájemně slušní. Rozbité přátelství se ale asi neobnoví.
      Měj hezké dny

      Vymazat
  32. Tyhle vzteky mívají většinou jinou příčinu, stavební úpravy jsou nejspíš jenom spouštěč. Všímám si, že spousta lidí je podrážděných ze spousty různých hrozeb a nejistot. Uvidíte, jak se všechno vyvine, když prášení přestalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, budeš mít v lecčems pravdu. Je možné, že stavební činnost u nás otevřela stavidla. Sousedka si dlouhodobě stěžovala na syna, hádala se s manželem... já jí pak utěšovala, když plakala. Chápu také různé obavy, které má mnoho lidí, mezi něž se počítám i já.
      Prach a hluk a v neposlední řadě asfalt ... sousedé jsou zvyklí dlouho spát a řemeslníci od Loun jezdili brzy.
      Neprášíme, nikdo u nás není hlučných (krom vnoučat 🤣) a doufáme, že čas obrousí hrany. Přátelství to už nebude, ale budu vděčná, když se k sobě budeme chovat slušně.

      Vymazat
  33. Také přes léto blog skoro vypouštím, nezbývá zkrátka čas a vlastně ty poslední roky na blog.cz byly už takové obtížné, jak nic nefungovalo, tak mě to popravdě většinou zase hned odradilo od nějaké větší aktivity. Až s přestěhováním na blogspot jsem zřejmě chytla druhý dech (snad).
    To se sousedy je opravdu hrozné, bude to především závist. Já vím, že se nadělá velký nepořádek, zvlášť když se něco brousí - letos jsme předělávali vchod a aby se mohla natáhnout nová omítka, musela se stará taky obrousit, bylo to dva dny jak ve mlýnici - ale to taky jednou skončí a sousedi by pro to měli mít pochopení, vždyť sami můžou být za čas ve stejné situaci.
    Fotky jsou překrásné, moc vám to všem sluší, tolik vnoučat, to je velká radost i starost, zvlášť, když se jim všem má kuchařka zavděčit. :)
    Určitě jste si přese všechno užili pěkné léto a já přeju, aby byl i podzim co nejpříjemnější, bez zbytečných stresů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám stejné. Léto věnuju všemu, jen ne počítači a potažmo blogu. Také problémy na tom původním mě otravovaly dlouhodobě. Navíc si mě loni vyhlédl nějaký člověk a ten mi přes "Zprávu autorovi" posílal hnusné emaily. Takže jsem dokonce uvažovala o tom, že definitivně skončím. Nakonec jsem zůstala, zastesklo se mi po blogové komunitě. A pak začaly znovu na blogu problémy a já se zjara "přestěhovala". Ale to letní volno jsem si opět vybrala.😊
      Se sousedy mě to mrzí, ale bohužel nezbyde vyčkat, co přinese čas.
      Moc děkuji za pochvalu fotek. Vnoučata jsou to nejlepší, co nás v téhle životní etapě potkalo. Když jsou u nás, tak jim opravdu vařím na přání. Celkem se shodnou ve výběru jídel, jen musím občas dělat současně rajskou a koprovku. Naštěstí vycházím ze stejného základu. 😊
      Přeji krásné a klidné podzimní dny

      Vymazat
  34. Zdravím Tě z mého nového blogu, kde si připadám úplně ztracený. Stále s tím bojuji a nemůžu se dobrat konce. Starý blog byl podle mne jednodušší a přehlednější. Když něco nevím navštěvuji ostatní blogy a dívám se jak to má kdo srovnaný. Tady u Tebe je to přehledné, ale stejně pro mne je to jako Růženka v říší divů. Dávej na sebe pozor a vyvaruj se všech nepříznivých aktivit- Moje nová adresa je https://dedatiktak.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mirku, jsem moc ráda, že jsi se ozval a já si tvou novou adresu uložím k oblíbeným. 👍👍 Opravdu ten starý blog byl jednodušší a i já se s tím vším stále peru. Občas si něco omylem vymažu, něco neuložím, mizí mi fotky. Snažila jsem se zachovat pokud možno podobný tvar toho původního blogu.
      Měj krásné podzimní dny a také na sebe dávej pozor

      Vymazat
  35. Zdravím,Alenko, když se rekonstruuje, sousedí pochopení nemívají. Ale třeba se vztahy urovnají. Užili jste si i krásných výletů v naší krásné zemi a radostí s dětmi. Já mám také nyní pauzu od počítače, ale ze zdravotních důvodů. Komunikuji jen na mobilu. Přeji hezký podhim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moc zdravím. Jsou sousedé a sousedé. Když ti naši rekonstruovali svou terasu, přivezl mě manžel z nemocnice po operaci hlavy. Ležela jsem doma a trpěla hlukem sbíječek. Dělat nějaké scény? Prostě jsem to přetrpěla. Asi jsem divná. Pokud se vztahy urovnají, budu moc ráda. Ale přátelství to už asi nebude, vyslechli jsme si toho moc.
      Moc držím pěsti, aby se tvé zdraví dalo do pořádku.
      Měj hezké podzimní dny a opatruj se 🌹💕

      Vymazat
  36. Někteří sousedi nemají žádné pochopení, např. mladší syn s dvěma malými dětmi (teď 4 roky) je neustále šikanovaný sousedem zespodu, že děti dupou apod. Vyzvání na zvonky a pak zmizí, klepe na radiátor, sype odpadky před práh, asi i on se velkými rýhami podepsal na obou stranách auta, ... Snacha to už nebyla schopna snášet a vypravila se se stížností na policii, něco z toho se totiž objevilo i v záznamu domovní kamery a teď trnou, co to způsobí.

    Ale toho výletování sis užila víc než dost i bez Itálie, vůbec nic z toho neznám, v poznávání Čech mám velké mezery.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, moc zdravím. Já kdysi rozšířila úsloví o příbuzných a počasí, které si nevybíráme, také o sousedy. Rodiny tvého syna je mi líto, malé děti dupou, ale to přeci není důvod k tomu, aby je kvůli tomu soused šikanoval. Možná neměl děti, nebo už zapomněl. Každopádně je to zlý a mstivý člověk. Moc držím palce mladé rodině, aby šikana ze strany souseda přestala.
      S tím poznáváním to mám podobně. Znám minimum Moravy. Díky kamarádce z Brna jsme kdysi navštívili několik krásných míst, která tato část naší země nabízí. Loni jsme byli týden v Beskydech, ale na větší poznání týden málo. Mé mezery, co se Moravy týče, jsou obrovské, aneb "Hic sunt leones". Paradoxně můj muž má moravské kořeny.
      Hezké podzimní dny

      Vymazat
  37. Tak sousedka se s tím fakt nepáře. :D Takoví lidé jenom závidí, že oni sami nemají motivaci, prachy, čas ani náladu cokoliv vymýšlet,a le jakmile jde o nadávky a výhružky, to je najednou inspirace, panečku! :D Snad už bude vše v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. Vše mohlo být vyřešeno v klidu. Smrad z asfaltu vyprchal a tu jejich zaprášenou terasu jsme byli ochotni uklidit, stejně jsme denně uklízeli a těch pár metrů navíc by nás rozhodně nezabilo.
      Nastal lehký posun, se sousedem se zdravíme. Sousedka je však zaseknutá, asi nevydýchala to, že jsme opustili její představení plné řevu a sprostých nadávek a vyklidili pozice. Chce to vše čas. 😊

      Vymazat
  38. " Třicet nás v chýši !! ( otec šílí ):
    " já z postele padám !... neb každou chvíli
    někdo mne ku kraji vytlačí !
    Stavení naše už nestačí !

    .... a pokud sem další přibyde... jestli ? "

    " Tak nové patro my přistavme si !"
    ( křičí strýc ) : "Zvládnem to sami !"

    ... již začali nositi trámy !
    Nosili od rána, do noci !
    ... hovoří matka ku otci :

    "Řekněme Pepýku,-pitomci,
    ať drží trám pevně až na konci !!"

    Pepýk Pšouch ale bohužel,
    tlustý trám pevně nedržel !

    řka : " Prdím naň !" z rukou trám pustil
    a úplnou lavinu spustil !

    ... začlo to švagrem a maminou
    a pak už to šlo jak domino !
    trám padnul všem na nohy... na palce !

    " Ten Pepýk ! co je to za kance !"

    ... jak říkal pak Pepýk, ten pacholek línej :

    " Mne kolem baráku honili týden !
    cosi mi šeptá : ,,Se neohlížej,, !
    ... bohužel ale, já ohlídnul se
    a upadnul, protože zakopnul jsem !!"

    Pepýk byl zfackován následně !!

    " A nelenoš chlapče jak posledně !"
    řve tatík : " To bylo naposled !"

    Pepýk byl postaven doprostřed !

    " Hej rup!" a všicky trám zvedají....
    s trámem jdou, šmatlají, kulhají,
    ... neb palce maj´ modré, či vykloubeny

    ....oči námahou vyvaleny......

    Pepýk ? ten zuby má vyceněny,
    obličej námahou znetvořen ....

    ... strýc zařval : " ŠUP!!"..... trám je nahoře !!
    Pak nosili dál... pořád... na novo !

    Za týden bylo vše hotovo !!
    Do chýše vejdou se všicky hladce

    hovoří otec : " Teď spí se mi sladce !
    ... nemusím spáti pripažený,
    Teď nohy i ruce mám roztaženy !!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fredy, děkuji za návštěvu. Nás je v chýši málo, ještě někdo by se vešel. 😀🤣

      Vymazat
  39. Fredy Kruger

    I Pepýk spí v posteli roztažený !
    ... když vyběhne na záchod - WC

    z postele slézá teď lehce !

    dřív musel všechny přelézati...
    ... jak potom křičeli... strýc, matka, tati,
    když v noci jim někdo šláp do xichtu !!

    ... " To bylo ! ,, Já bych tě ,,!! ... ,,Já bych tu,, ! "
    ( Pepýk si pro sebe zamumlal )
    a v peřinu celý se zachumlal
    a ve mžiku usíná ,,na kutích,,

    ... v záchodu doznívá spláchnutí.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smích prý prodlužuje život. 😀
      Děkuji za jeho prodloužení.

      Vymazat
  40. Jsem ráda, že jsi zpět. Tvoje ohlédnutí se mi moc líbilo. Je moc smutné, že ze sousedů se vyklubali takoví netolerantní lidé. Jak se ti povedlo vyfotit tak krásně netopýra? Je kouzelný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, trvalo mi to, ale jsem zpátky.
      S těmi sousedy mě to mrzí. Jejich reakce mě překvapila. Snad se vše v dobré obrací, se sousedem se už zdravíme. Budu ráda, když naše vztahy budou na slušné úrovni. Přátelství už to nebude, bylo toho vyřčeno příliš.
      Netopýr poletoval nad obůrkou v Lánech, byl probuzený a asi i zmatený. Chvilkami létal nad pasoucí se zvěří a pak si sedal na střechu vyhlídky, odkud jsme se dívali na zvěř. Vyloženě nám pózoval.👍
      Měj hezké dny

      Vymazat
  41. Alenko, jsem ráda, že jsi se ozvala. ☺
    Pěkně jste si o prázdninách užili cestování. Bohužel i prachu a sousedů. Život je tak krátký a těžký, že je nesmyslné si ho kazit zbytečnostmi.
    Fotky se Ti moc povedly.
    Přeji krásné podzimní dny. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilko, trvalo mi to déle, než jsem původně zamýšlela, ale jsem zpátky.
      Prázdniny jsme si užili se vším všudy. Souhlasím s tebou, že život je opravdu krátký na to, abychom si ho zatěžovali a kazili nepříjemnostmi. Bohužel se stalo. Soused už je v pohodě, zdravíme se. Sousedka, která na nás řvala, vyčetla i to, co kdysi řekl tchán, či to, že jí náš syn, kterému je 42 let, kdysi v pubertě nepozdravil a spoustu dalšího ..., ta je zaseklá a přesvědčená o tom, že seřvat a sprostě urážet, bylo správné. Tedy z její strany. Uvidíme, co přinese čas.
      Moc děkuji za pochvalu fotek.
      Krásné podzimní dny ve zdraví 💕🌹

      Vymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤