Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pátek 27. prosince 2019

Proč tak dlouho?


Sejde z očí, sejde z mysli.
Tahle věta, prověřená generacemi, stále platí.
Sešla jsem z očí.
Tedy spíš ze stránek blogu a udělala si pauzu.
Delší, než jsem původně zamýšlela.

Po svém loňském zdravotním problému jsem částečně změnila svůj život.
Sice mi trvalo dlouho, než jsem si vše srovnala v hlavě, ale povedlo se.
Tedy snad.
Přestala jsem se pozorovat, přestala jsem myslet na to, že v mém těle tiká pomyslná časovaná bomba, která mě může zastavit.
Zpomalila jsem.
Tady to není až tak docela pravda. Zkusila jsem zpomalit. Občas však jdu do něčeho s vervou a neustávám, dokud nepadám únavou.
Naučila jsem se víc odpočívat a poslouchat signály, které moje tělo vysílá. Tady rozhodně to Zátopkovo: "Když nemůžeš, tak přidej", neplatí.
Došla jsem k poznání, že některé kopce jsou už pro mně vysoké a vzdálenosti mi připadají nějak delší.
Už nekamufluji nedostatek dechu a sil focením, ale prostě přiznám, že si musím chvíli odpočinout, abych mohla pokračovat dál.
Přehodnotila jsem své priority.
Místo vysedávání nad klávesnicí počítače a vytváření jednoho článku za druhým se raději věnuji svým vnoučatům a přátelům. Také více než dříve navštěvuji různé kulturní akce.

Můj táta zemřel na srdce ve svých 55 letech a já si až pozdě uvědomila, že toho zůstala spousta, co jsme si nestihli říct.
Až problémy s tím mým srdcem mě donutily se zamyslet nad tím, že není podstatné, kolik článků sesmolím a zveřejním. Stejně je čte jen pár lidí.

Tahle slova jsem napsala už v srpnu a byla rozhodnutá pokračovat v publikování deníku z našeho pobytu v Kalábrii. Sepsaný v té době už byl, šlo jen o to, doplnit ho fotografiemi. Prázdniny končily, vnoučata se vracela do školy a ta nejmladší na poslední rok do školky. Čas byl.
A pak mi nějaký čtenář do "Zprávy autorovi" napsal: "O co se tu snažím, stejně to nikoho nezajímá. Jen se vychloubám, kde jsem všude byla a že jsem trapná kráva."
Do komentáře pod článek, to ne. Hezky anonymně.
Takový hrdina, či hrdinka, to nebyl/a.

A já v ten moment začala vážně uvažovat o tom, že s blogem natrvalo skončím.

Čas šel a já stále přemýšlela, zda se jen tak prostě vypařit, nebo celý blog jako takový vymazat. Stále jsem nebyla rozhodnutá. Bylo mi líto spousty času, který jsem nad jednotlivými články trávila. Abych o navštívených místech podávala pravdivé informace, musela jsem často pátrat nejen na internetu, ale také v knihách a brožurách, které jsem si při našem cestování koupila.
Postupem doby mi došlo, že by to asi byla škoda jen jedním kliknutím to vše zprovodit ze světa
Vzpomínala jsem také na ty, které jsem za těch bezmála deset let díky blogu poznala.
Některé osobně, další jen prostřednictvím jejich blogů. Měla jsem možnost nahlížet do jejich životů, číst příběhy, které by stály za to, aby je někdo vydal. Někteří mě obohacovali svými zkušenostmi, další mě inspirovali tím, co dokážou vytvořit. Za ty roky vzniklo i několik přátelství.

Musím přiznat, že se mi začalo stýskat.

Jsem tady po dlouhé době.
Nemyslela jsem si, že mi takový čas potrvá, než se zase usadím ke klávesnici a pak jen ťuknu na "Hned zveřejnit".

27 komentářů:

  1. Alenko jsem ráda za váš článek.Někdo vám závidí-debil.Jen zase pište a přeji vám at jste zdravá a štastná.Jste úúúžasná.

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko, mockrát jsem si na tebe vzpomněla, co s tebou je. Chybí mi tvoje články, moc ráda je čtu, ráda "s tebou cestuju"

    OdpovědětVymazat
  3. Debilů je plný internet. Dost mne překvapuje že i tady na blogu, myslela jsem si že blogeři jsou určitá inteligentní sorta, která se k takovým urážkám nesnižuje. Bohužel jak je vidět tak je to i tady. Já si myslím, že díky tvým italským deníkům má spousty lidí možnost nahlédnout do míst kam se sami nikdy nepodívají a to je přece stokrát lepší, než si lámat hlavu nad komentem jednoho srabáckýho debila! Míša má pravdu v tom, že tady ti zůstanou jak ty vzpomínky , tak i ty fotky a že by byla blbost blog mazat. Moc se těším na další tvoje povídání!!

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den. Nevím kolik lidí čekalo na pokračování Italského deníku, já ano.. A i když se neznáme a já málokdy komentuju, tak jsem si o Vás dělala starost. Zvlášť při Vašich zdr problémech. Píšete krásně, o Itálii, ale i vnučkách, dětech. Prostě jak jde život. Já nejsem bloggerka, ale čtu a tak nakukuju do života jiných. Vždycky mě moc mrzí, když to někdo ukončí tak rázně. A já se jen dohaduju, co se stalo.  Takže i chápu, že když nějaký hnus na Vás plivl jedovatou slinu, tak to naštve.  Taková je doba, ani mezi sebou osobně ani na netu, se lidi neumějí chovat. A dělá jim dobře ublížit.. No ale jsem ráda, že došlo jen k urovnání myšlenek, a budu se těšit, že alespoň občas.... hodně zdraví Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
  5. Články byly zajímavé I fotografie míst... Vzpomínám kromě té Itálie na Solivar u Wielicky, kde jsem si udělal. představu, jak to tam vypadá..

    OdpovědětVymazat
  6. Mrzelo by mne, kdybys už nikdy nezveřejnila žádný článek.

    OdpovědětVymazat
  7. Chyběl jsi tu. Jsem rád, že jsi zpátky.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak vídíš, jen si přestaneme skypovat, tak zmizíš z blogu. Chápu tvoje důvody, taky jsem poznala pár chcípáků, kteří mi dali k článku jedovaté komentáře (tobě i anonymně). Nectím se za to, že jsem nezpozorovala, že na blogu nepřibývají tvé nové články. Občas jsi o svých snových dovolených s nádhernými fotkami psala později, čekala jsem. A teď čtu co jsi napsala. Ali, Wikipedie čeká i dál na tvé objevné líčení vašich cest i pobytů. Vnímala jsem i změnu témat vašeho cestování. A teď vidím příčinu. Je konec roku, snad se tvoje zdraví upraví podle tvých představ. Zvolnila jsi, to je třeba, vím to i já. Někdy zdraví s člověkem zatočí, je třeba se přizpůsobit. Beru to tak, že až bude zase větší nálada, přece jen se dočkám/e dalších článků na tvém blogu. Vždyť vidíš, kolik lidí znepokojilo tvé odmlčení. Zatím přeji jen dobré a to do dalších roků tvého života

    OdpovědětVymazat
  9. Občas jsem zašla na tvůj blog a doufala, že tam bude nějaká zprávička. Jsem ráda, že to byla pauza odpočinková, nikoli zdravotní. Chyběly tvoje články i komentáře, jsem moc ráda, že jsi zpátky. Určitě není nutné chrlit jeden článek za druhým, ale svým způsobem je to náš deník a když se s námi o své zážitky podělíš, je to moc fajn. Do nového roku hlavně zdraví     

    OdpovědětVymazat
  10. Alenko, Alenko, na moje, ale i spoustu dalších komentářů, si nevzpomeneš? Zazdíš je jedním hnusníkem?? Co už si nepamatuješ, že já NORMÁLNĚ cestopisy nečtu, protože mě nudí, ale NA TVOJE JSEM SE VŽDYCKY TĚŠILA? Nebo si myslíš, že kecám? (jo, něco takového mi jeden chcípák taky napsal, že mažu med kolem huby lidem - blb prostě, přestal až, když jsme s Baru odhalily jeho IP adresu). Debila prostě vymaž ze své hlavy - a smím-li poprosit, potěš nás svými výlety. Já nikam nejezdím, furt trčím doma / v práci, takže jsem za tvoje vyprávění dost vděčná. O to víc, že jsou VÁŽNĚ skvěle napsaná!

    OdpovědětVymazat
  11. To je dobře, že jsi se ozvala. Už jsem měla strach, co je s Tebou.

    OdpovědětVymazat
  12. Alenko, ráda k tobě chodím číst tvé zážitky z cest. Marne jsem obden zkoušela nahlédnout zda je u tebe nový článek a dnes je. Na zavistivce nehled,ale pokračuj v blogovani,budu se těšit 🍀

    OdpovědětVymazat
  13. Už jsem si říkala, co je s tebou. Na závistivé  zbabělce se můžeš klidně vy. I když tuším, jak ti v tu chvíli bylo. Jsou momenty, kdy člověk zapochybuje o tom, zda má něco smysl. Určitě piš dál cestopisy. Cestopis je podrobný popis cesty se všemi poznatky a určitě někomu, kdo chce vyjet ven, jsou tvé stránky přínosem. A kdo nemůže nebo nemá odvahu, tak si pocestuje na tvých stránkách. Vlastně jen díky tobě jsem se mohla podívat do uliček horských kalábrijský městeček. Přeji ti zdraví, i když tě nutí k pomalejším akcím. Blog rozhodně nemaž, i kdybys v budoucnu neměla chuť psát. Rozumím tomu, kolik práce takový cestovatelský článek představuje.

    OdpovědětVymazat
  14. Moje milá Alenko, jsem ráda, že jsi v rámci možností v pořádku. A ještě raději, že jsi se nenechala odradit hloupým anonymem. Je mi jedno, v jakých intervalech budou vycházet tvé články, pro mě je důležité vědět, že jsi a že o sobě víme . Přeji ti do nového roku hodně zdraví a jen to dobré!

    OdpovědětVymazat
  15. Jsem moc ráda, že jsi zpět A nejen proto, že se s tebou strašně ráda virtuálně procházím na místech, kam se nikdy nedostanu. Svoje okouzlení Itálií jsi nejen na mě bravurně přenesla zajímavým povídáním a fotkama. Ale nejen to, líbí se mi číst tvůj blog. Ráda nakukuju.

    OdpovědětVymazat
  16. Jarka severní Čechy28. prosince 2019 v 15:58

    Dobrý den,čtu Váš blog od začátku a jsem ráda, že budete pokračovat. Píšete skvěle, ať již o cestování, nebo o životě. Vaše fotky jsou krásné a moc se těším na bilanci roku 2019.

    OdpovědětVymazat
  17. Hezký vánoční čas všem,

    OdpovědětVymazat
  18. Alenko, jsem ráda, že jsi zpět, čtu Tvé články moc ráda. Také já jsem na čas vydechla od blogu, ani nevím, zda v něm budu pokračovat. Ale články ostatních mne stále lákají. O tom život je, ne? Předávat si zkušenosti, informace, podělit se v dobrém i zlém. Těším se na další Tvé psaní.

    OdpovědětVymazat
  19. Tu tvojí psací pauzu úplně chápu. Já měla ještě delší a vlastně ani nevím proč. Blogovala jsem už dlouho a nějak mě příprava a zveřejňování článků přestalo těšit. Přes rok máme u nás doma nastěhovanou mojí maminku, do toho často hlídáme malou vnučku a času je čím dál tím míň. Tvůj blog je moc fajn. Ať se nakonec vrátíš, nebo ne, tak ho určitě nezruš. Je plný báječného čtení a skvělých fotek! Měj hezký čas vánoční a v novém roce ti přeji hlavně hodně zdraví.

    OdpovědětVymazat
  20. Alenko, četla jsem Tvůj článek hned, jak vyšel. Jenže na komentář se dostalo až dnes.

    OdpovědětVymazat
  21. Já jsem se taky vrátila po strašně dlouhé době. A bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat. Nikdy mi nebylo lépe

    OdpovědětVymazat
  22. Ali, jsem ráda, že jsi se vrátila. Není pravda, co někdo napsal. Sama musíš vidět, kolik máš pod každým článkem pěkných komentářů. Zvláště pod těmi, "italskými". Jednou jejinkrát jsem byla v Itálii a už se tam možná nepodívám, ale vím přesně, co tě tam chytilo za srdíčko. To, že je třeba zpomalit, cítím také. Zvláště když se začíná nějaký ten orgán nesměle ozývat . Také cítím, že se člověk nesmí uzavírat doma mezi čtyřmi stěnami a musí mezi lidi. Přeji ti, nejen do nového roku, hodně zdraví a pohody. H.       

    OdpovědětVymazat
  23. Alenko, hurá! Jsem taky moc ráda, že už zase píšeš, bylo by fakt škoda, kdybys to všechno hodila za hlavu, To víš, vždy se najde nějaký šťoura nebo zlý a závistivý člověk, ale zkus být nad věcí. Když byl u mne nějaký blbý komentář, taky jsem z toho nemohla spát, ale po čase jsem ho blokla a řekla si, že mi za to nikdo nestojí, abych si z toho dělala hlavu. Vítej zpět, už jdu zase číst dál a prohlížet nádhnerzné obrázky.

    OdpovědětVymazat
  24. Prosím, nic si nedělejte z jednoho zlého člověka, za obrazovku se da schovat colokiv.

    OdpovědětVymazat
  25. Musím říct, že nyní jsem třetí měsíc ve stavu, kdy taky neustále přerovnávám hlavu a hodně věcí přehodnocuji. A blog mi k tomu docela dobře pomáhá a pomáhal i kdysi v těžších chvílích. Do blogového prostředí se vždy dost ráda vracím, a to i proto, že je takové laskavější.
    Ta zmínka o negativním vzkazu mě docela překvapila, na blozích se to často naštěstí neděje. Poslední dobou mám pocit, že negace a zloby je na internetu víc a víc... a je to opravdu škoda.
    Nenechte se negativisty otrávit a pište blog prioritně pro sebe, je pak moc fajn se vracet ke vzpomínkám :-)

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤