Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 6. března 2017

Kdo za to může?


"Tak nám zabili Ferdinanda"....
Kdo by neznal tuhle větu z románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka.
Přesně tahle věta mě napadla v sobotu, když jsem stála na skoro prázdném náměstí v Hostivici.
Byla první sobota v měsíci, to znamená den, kdy se tady konají pravidelné trhy. Občas tam zavítáme a něco nakoupíme. Mám ráda atmosféru trhů a tržišt', dá se tu sehnat kdeco. Mnohdy v lepší kvalitě, než nabídne supermarket, většinou v příznivější cenové relaci.

Sobotní dopoledne, den jako malovaný. Sluníčko ozařovalo náměstí, které bývá při trzích plné a je problém v jeho okolí zaparkovat. I proto jsme volili cestu od nás přes Zličín a Sobín a přijeli z druhé strany. Před bývalou poštou jsme pohodlně zaparkovali. Stánků na náměstí bylo všehovšudy asi deset, možná abych nekřivdila, tak dvanáct. Žádné stánky s domácími uzeninami, jeden jediný Vietnamec, stánek s knihami, s kořením, záclonami a jeden opuštěný zahradník.
Na zahradníky jsem se tak trochu spoléhala. Druhá babička už dlouho touží po žlutém ibišku. V neděli pořádala oslavu Eminých narozenin a já se rozhodla, že tentokrát nepřijdeme s květinou řezanou, ale přineseme hrnkovou. Oběhla jsem v minulém týdnu tři hobby markety v našem okolí, navštívila asi osm květinářství a veliké zahradní centrum ve Střešovicích. Na ibišky jsem narazila, ale žádný nebyl žlutý.

Takovýhle petrklíč jsem viděla poprvé v životě a neodolala jsem

To jsem od těch zahradníků trochu odbočila.
Vždy jich bývala na trhu spousta a většinou, když jsem něco sháněla a oni to neměli na stánku, často mívali požadovanou květinu doma ve skleníku a opravdu nebyl problém si k nim zajet. Ten jediný, který tu byl, žlutý ibišek neměl.
Procházeli jsme poloprázdným trhem a já se podivovala nad tím, že tu skoro nikdo není.
Muž naznal, že to asi bude tím, že je teprve březen.
"Ale Jirko, my jsme tu loni v březnu byli."
"Nojo, to máš pravdu."
Až pak nám to objasnil prodejce koření, u kterého jsem chvilku okukovala jeho nabídku.
"Je to kvůli EET!"

U jednoho ze stánků jsem si koupila nové záclony do kuchyně. Ne, že bych je akutně potřebovala, ale chtěla jsem si udělat radost a navíc jsem měla pocit, že přeci nemůžu odjet z trhu s prázdnou. Zeptala jsem se na cenu a prodejce mi řekl, at' malý moment počkám, protože si nové ceny nepamatuje.
Prý museli zdražit kvůli EET.
Záclonu mi naměřil a aby vyšel vzorek, ještě kousek přidal. A potom vytáhl takový maličký přístroj a znovu se omlouval, že to asi bude chvíli trvat. Nakonec mi vyjel stvrzenku s EET. Nedalo mi to a zeptala jsem se, na kolik ta věcička přijde. Prý na dvanáct tisíc.
Muž stál vedle mně a já měla chvíli pocit, že mu došel kyslík.
"Kolik?"
"Dvanáct tisíc."
"Tak to se na to radši vykašlu."
Muž si i přes důchod ponechal živnostenský list. Jeho živnost spočívá v tom, že během topné sezóny poskytuje servis a drobné opravy těm, kterým kdysi topení instalovala firma, u které pracoval. Jsou měsíce, kdy nikdo nevolá a když se mu během zimy v jednom týdnu sejdou dvě opravy, rovná se to zázraku. Jeho zisk ze živnosti za dobu, kdy je v důchodu, je tak veliký, že poslední dva roky byla jeho daň nikoli nulová, ale byla v záporných číslech.
EET se ho bude týkat až od června příštího roku.
Snad do té doby zvítězí zdravý rozum.


Sobotní odpoledne jsme trávili na zahradě. Muž rozstříhal vánoční stromek a já hrabala a hrabala. Mech se kupil na hromádkách spolu s opadanými větvičkami tújí. Puchýř, který jsem si hrabáním udělala v pátek, jsem si nejen strhla, ale v gumové rukavici se zraněné ruce moc nelíbilo. Muž nabíral nahrabané kupky do pytlů od zeminy, odnášel je do garáže a já hrabala a hrabala....

Včera jsme cestou k druhé babičce koupili dvě kytice žlutých růží, když nebyl ten ibišek. Jednu pro hostitelku, druhou pro oslavenkyni. Na vnoučatech si uvědomuji, jak letí čas.

Ema už je osmiletá

Dobré jídlo, dobré pití, probrali jsme kdeco, i EET. Druhá babička překládá beletrii z angličtiny a se španělštiny a jí se to také bude příští rok týkat.
Dcera přispěla také se svou troškou do mlýna. Má oblíbené farmářské trhy na náplavce, tak tam v sobotu zavítala. Nákup proběhl rychle, ale dlouhou dobu se čekalo na účet. A pak prý prodejkyně ztuhla a řekla dceři, že platba neprošla, že to musí udělat ještě jednou. Dcera platila přes teminál kartou. A ted' si vůbec není jistá, zda nebyla obalamucena a neplatila dvakrát. Paní, která prodávala, jí ujistila, že platba opravdu neprošla. Prý už jí takhle dva zákazníci odešli, nečekali na účtenku.

Dnes jsme dopoledne jeli s mužem do sběrného dvora. Těch pytlů s mechem a větvičkami bylo ve finále deset a k tomu navíc řeznická bedna s rozstříhaným stromečkem.

To jsem si ale nahrabala

Cestou zpátky jsme se zastavili v zahradním centru ve Střešovicích, kde jsem sháněla žlutý ibišek a kde jsem si všimla, že mají za dobrý peníz metrové truhlíky. Ty, které máme, se už pomaloučku začínají rozpadat. Jeden jsem loni podlepovala tejpou. Vzali jsme si vozík, naložili truhlíky a zamířili k pokladnám.
"Omlouváme se, budete muset počkat, nefunguje nám ...."

Tak nám zavedli EET.....

50 komentářů:

  1. Jaký má muž telefon? Pokud má chytráka s Androidem 14 plus něco navrch, může si stáhnout zadarmo do něj aplikaci, přihlásit se na FÚ a vyzvednout si klíč s údaji a přes internet v telefonu posílat platby na FÚ. Dostane se mu zpět kód pod kterým najde u svou účtenku a tu buď zas přes telefon, nebo doma přes počítač pošle mejlem zákazníkovi. Muž to má takhle taky. A nemusí, pokud by tedy nekupoval nový telefon, dávat tisíce za všelijaké ty tahače prachů z kapes.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Vendy, muž má telefon se systémem Windows. Uvidíme, jak to všechno dopadne. Zatím ten jeho výdělek je jen jakýmsi přilepšením k důchodu a to jen  v měsících, kdy se topí - od září do března. Když se mu od zisku odečte nezdanitelná část, dostává se do mínusu. Navíc ta jeho klientela jsou většinou staří lidé, kterým to topení montoval před více než 30 roky. Dost už jich zemřelo. Spíš si myslím, že zruší živnost'ák a bude jen důchodcem.

    OdpovědětVymazat
  3. To EET je neskutečné zlo... Poctiví lidé budou muset skončit s živností a politici si opět namastí kapsy

    OdpovědětVymazat
  4. Primulka se mi moc líbí, má zvláštní barvu, kterou jsem ještě neviděla.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Zatím mám po zavedení EET několik poznatků. V první vlně skončila spousta restaurací a penziónů. V těch, které pokračují dál se zdražilo. Nedávno jsem četla článek, že se zdražilo o cca 4%. Je to omyl, protože se zdražilo o 20 - 25%. Oběd v naší oblíbené restauraci s jednou polévkou, dvěma hlavními jídly a dvěma pivy jsme do listopadu pořídili za cenu kolem 300 korun. Zašli jsme tam i v prosinci. První, čeho jsme si všimli byl nový jídelní lístek platný od prosince. V restauraci, kde bylo vždy plno, bylo minimum hostů. A ve finále nás překvapil účet za více než 400 korun.

    OdpovědětVymazat
  6. To je džínsovej pektrklíč! Nikdy jsem takovej neviděla.

    OdpovědětVymazat
  7. [8]: Ale můžou. A měli by! Jenže i kdyby teď vše hned stornovali, což nehrozí, stejně by se plno těch, co skončilo, už asi nevrátilo...

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Taky mě hned napadla džínová kytka...

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Jé, s džínovu kytkou jsi byla první Ty...

    OdpovědětVymazat
  10. Ten petrklíč je nádherný, takový jsem také ještě neviděla. S EET jsem se setkala i na blešáku a docela mě to překvapilo. Samozřejmě ten, kdo prodává jen pár šmuků, tam to třeba není, ale na živnosťák už to potřeba je. I u nás byla výborná hospůdka s dobrým jídlem, ale teď se změnil personál a už to není ono. Jídlo není tak dobré, ale cena šla nahoru Zřejmě to více pocítíme v letních měsících při dovolených   

    OdpovědětVymazat
  11. [13]: No jo, občas i do práce musím zajít...a tam na blog nemůžu, víš, milá Dorko...?!

    OdpovědětVymazat
  12. [14]: Práce se mě taky týká. A podívej se, v kolik jsem to psala.

    OdpovědětVymazat
  13. [15]: Nemůžu se tam dívat, mám z toho deprese, v poslední době jedu jen na bílý mouce a cukru...

    OdpovědětVymazat
  14. [16]: A ještě ujíždíš na Prasátku.

    OdpovědětVymazat
  15. Král Karel zavdal si a rázně utřel bradu.

    OdpovědětVymazat
  16. Petrklíč je krásný, zvláštní. Podle mého - jsem býv. účetní i obchodnice - evidence je potřebná. Poměrně hodně restaurací a kaváren, občerstvení vzniklo, bylo jich až tak, že jsme si říkali, jestli si na sebe vydělají, jestli to není nějaká pračka na peníze. Zdražovat nemusely ty  jídelny, protože bylo sníženo zpět DPH na potraviny z 21 na 15 procent.  Je také docela známé, že nakupovali hospodští v marketech pití a dávali poměrně nehoráznou marži. Tím se kryly případné ztráty z neprodaného zboží. Ztráty se musí odepisovat v nákupních cenách a přitom náklady na ně vznikly. Pochopím  tu evidenci i potvrzenky v obchodech a organizacích, ale u toho prodeje drobného na tržištích či drobných pracích poskytnutých lidemje to zbytečné. Z toho stát nezchudne ani nezíská.

    OdpovědětVymazat
  17. Ten petrklíč je naprosto užasni, já taky snad takový neviděla :)

    OdpovědětVymazat
  18. Kvůli EET u nás skončily dva skvělé obchody - textil a knihkupectví - kde jsem pravidelně nakupovala na vánoce a všechny narozeniny.

    OdpovědětVymazat
  19. Nejsem v žádném případě zastánce EET, ba naopak, ale nelíbí se mi, že spousta obchodníků jen využila vlny "zdražujeme kvůli éét" a přitom k tomu neměla důvod. Někde jsem viděl například aplikaci do mobilu, která je zdarma. Když se chce, tak podle mě lze i EET zvládnout.

    OdpovědětVymazat
  20. [9]: Určitě by se měla zveřejňovat i ta negativa.

    OdpovědětVymazat
  21. Petrklíč je nádherný! Ani jsem netušila, že něco tak krásného může existovat. A EET? No, uvidíme, ale určitě se to přehnalo, i když pořádek musí být, tak co je moc, je příliš.

    OdpovědětVymazat
  22. No mne to pripomína registračné pokladnice. Síce pred pár rokmi bola tiež panika, ale zvykli sme si. platíme často bez bločkov veselo ďalej. A keď nechceš bloka tak dostaneš aj zľavu. Pssst

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Libuško, takhle krásný petrklíč jsem ještě opravdu neměla. Paní, která stála přede mnou, si ho také koupila.

    OdpovědětVymazat
  24. [28]: Lidé jsou koumáci,  najdou si stejně kličku, jak obejít veškerou evidenci. Je to opravdu v lidech, jejich poctivosti. Neomylný není nikdo, ale šizuňk nemusí být.

    OdpovědětVymazat
  25. Takový petrklíč jsem ještě neviděla. Sněženky letos už jo, v sobotu. Vnučce blahopřeji k narozeninám. To je let, co jsme takové narozky měly my samy, že?

    OdpovědětVymazat
  26. Alenko nějak to rychle utíká, ty tvé vnučky půjdou za chvilku do tanečních?   

    OdpovědětVymazat
  27. EET - snad raději bez komentáře, jinak bych asi musela vyzvrátit večeři...

    OdpovědětVymazat
  28. [33]: To mně se pro změnu otevírá kudla v kapse.

    OdpovědětVymazat
  29. [31]: Úplně jsem tvůj komentář přehlédla. Strašně rychle to utíká a já přemýšlím v kolika dnes chodí holky do tanečních. Já šla pokud se pamatuju v šestnácti. Pokud to je ted' stejné, tak Sára by měla jít už za šest let.

    OdpovědětVymazat
  30. Máme EET už tři týdny. I když se nás povinnost týkala také až od 1.3. dlouho dopředu jsme testovali s technikem, abychom vychytali problémy. Jen dennodení přítomnost technika bude stát při jejijch hodinové částce 900kč šílenou raketu.

    OdpovědětVymazat
  31. [37]: Simčo, jsem moc ráda za tvůj komentář, protože je "z té druhé strany". Velký bratr Andrej ted' má opravdu přehled. Ty jeho povídačky o malých pořizovacích nákladech se kamsi vytratily.

    OdpovědětVymazat
  32. Zvláštní primulka. Já bych ji určitě přeskočila a vybrala si jinou barvu.

    OdpovědětVymazat
  33. [39]: Mně ta primulka zaujala právě pro svou barvu. Modrých kytek je málo.

    OdpovědětVymazat
  34. boží blog! Je vidět že vás to baví! Hezké fotky! ♥

    OdpovědětVymazat
  35. [38]:Alenko, říct, že jsme to ustáli je velice přehnané a předčasné, o tom si můžeme povídat za půl roku a za půl roku může být vše jinak. Mohu také říci, že nás to semlelo, sice jsme pravidelní plátci DPH  daní, takže nás nečeká žádná závratná situace, nežijeme na černo, máme totiž provozovnu naproti FÚ a magistrátu, takže jsme na ráně       

    OdpovědětVymazat
  36. Dodatek - zajímavý petrklíč, takový jsem zatím snad neviděla. A holky už jsou úplné slečny, to je až neuvěřitelné, jak rychle rostou!   

    OdpovědětVymazat
  37. [41]: Tak to moc děkuji za pochvalu.

    OdpovědětVymazat
  38. Petrklíč jsou letos echt gold    je krásný, já viděla plno takhle barevných

    OdpovědětVymazat
  39. [46]: Petrklíče jsou letos opravdu v hodně nezvyklých barvách.

    OdpovědětVymazat
  40. Nedávno jsem se jel vlakem, koupil si v něm kávu za 10 Kč a dostal potvrzení, které se v EET také eviduje .

    OdpovědětVymazat
  41. [48]: Při koupi kávy, nebo čehokoliv jiného to určitě půjde, ale v divadlech, kdy se nahrne po otevření spousta lidí před šatny, tisknout ještě stvrzenky EET? Včera jsme byli v Lucerně na koncertu Romama Horkého s Kamelotem. Chvíli jsme museli počkat, než nás vpustili dovnitř. Stála tam už slušná fronta lidí, která se pak nahrnula dovnitř. U šaten vznikaly obrovské fronty a představa, že se tu budou tisknout stvrzenky... to by asi museli pořadatelé vpouštět lidi dovnitř hodinu před začátkem, aby se všichni stihli odbavit.

    OdpovědětVymazat
  42. [49]:Stvrzenky na koupi kafete nebo balíčku cigaret nebo jednoho časopisu mi připadají na hlavu (leda by byly vyžádané kvůli jinému obchodu, aby bylo potvrzeno, že věc je zakoupena jinde). Chápu stvrzenky v obchodech, kde jsou větší nákupy, je to i kvůli zpětné kontrole, nebo stvrzenky při cenově vyšší platbě. Ale dávat stvrzenku na tři rohlíky mi fakt připadá padlé na hlavu (pokud není vyžádaná). Je v tom děšné plýtvání papírem, mimo jiné. Inu, co naděláme. Leda s další vládou by tohle blbé nařízení padlo, nakonec účelu bylo dosaženo, nabalilo se na tom fůra lidí, na své si přijdou mobilní operátoři, takže než se to změní, spousta lidí a organizací si slušně nahrabe. Na rozdíl od další spousty lidí a organizací, které to zabalily.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤