Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 27. ledna 2014

Rok 2013 ve fotografiích


Ti, kteří chodí na můj blog ví, že preferuji psaný text.
Dnes udělám výjímku, textu bude méně a o to více bude fotografií. Inspirací pro mě byla Dáša a já se rozhodla jí napodobit, nebot' její nápad, kterým se ohlédla za minulým rokem, se mi líbil.
Vybrala jsem ze svého fotoarchivu fotky, které vznikly v daném měsíci.
Zvu vás tedy na obrázkovou bilanci mého roku 2013.

Leden

Rok byl zahájen tradičním dortem, pak se likvidovala vánoční výzdoba. Místo stromku zdobila byt kvetoucí klívie.






Únor

Volný čas jsme trávili hlídáním holčiček, podnikali s nimi výlety, pokud počasí dovolilo. Při jednom návratu jsem zachytila dramaticky zbarvenou oblohu při západu slunce. Bytem voněla mimóza.






Březen

S dětmi si teprve uvědomuji pomíjivost času. Emě byly 2. března už 4 roky. Navštívila jsem své rodiště, kde bylo o poznání mnohem více sněhu než v Praze. Zaujal mě i osamělý strom na jednom místě Lužických hor. Koncem měsíce se začalo hlásit jaro a já ho přivítala velikonoční výzdobou. Zima se však nechtěla vzdát.








Duben

Pondělí velikonoční a venku bylo stále chladno. Později se příroda už začala probouzet k životu. Byli jsme opět "hlídací" (děláme to však rádi).







Květen

Líbí se mi český název pro tento měsíc - may, mai, maggio - to nedokáží vyjádřit tak hezky, jako naše mateřština.
Jiříčkovi byl 6. května už rok - ten čas opravdu letí.





Červen

Italia bella - další slova jsou zbytečná.







<
br />

Červenec

Oslavila jsem kulatiny, hlídala vnoučátka a dohadovala se s drozdem o to, kdo dříve sklidí úrodu. Začala jsem fot'ákem "honit letadla po obloze" a rozšířila si vědomosti nejen o leteckých společnostech, ale i typech letadel. Nad naší zahradou přistávala od poloviny května až do konce září.








Srpen

Připadá mi, že to bylo včera, kdy jsem stála na chodbě v Motole a dívala se s dojetím na první vnoučátko. Letí to!
Sára už je šestiletá, 20. srpna oslavila narozeniny. Pokračovala jsem v občasném focení letadel nad domem. Naplnila jsem také heslo: "Alespoň jeden hrad či zámek ročně." Poslední srpnový den jsme trávili na motodromu v Mostě, tak jako pravidelně.








Září

Letiště nám "kompenzovalo" letadla nad hlavou pozváním na letecký den. Sára šla do všeho, jak do focení, tak i do různých atrakcí. Byl to poslední teplý víkend. Máme rádi zvířata, protože jsou .... navštívili jsme ZOO v Liberci a pak dinopark na střeše OC Harfa. Zlatá Plzeň! Dinousaři tam jsou umístěni v přírodním prostředí a vypadá to mnohem lépe, než tady mezi moderní výstavbou a jeřáby. Při loučení s létem se Sára pokusila o lezectví. Jiříček byl nachlazený, ale i tak mu chutnalo. Fotila jsem kvetoucí zahradu, zásoby na zimu a doufala, že hezké počasí vydrží.
Moc se mi líbí citát na lavičce, kterou jsem vyfotila na Zahradě Čech v Litoměřicích.
















Říjen

Začátek října se přihlásil prvními mrazíky, které vybarvily listy. Vnoučátka nám dělala jen a jen radost. S holčičkami jsme trávili celý den v pražské ZOO. Kdo ještě nebyl v "údolí slonů", je zde malá ochutnávka. Návštěvu mohu vřele doporučit. Koncem měsíce jsem navštívila svůj rodný kraj a fotila večerní Kytlici.





iv>





Listopad

Hlídací víkend, tentokrát v Košířích - holčičky mě dovedly ke školce, abych viděla výstavu toho, co všichni vytvořili. Sáře nebylo dobře, já to bagatelizovala a byla z toho spála. Marodila téměř celý měsíc, v polovině se k ní připojila i Ema, pro změnu to byl streptokok. Konečně jsem uspořádala svou sbírku modrobílé krásy, která se mi rozšířila díky životnímu jubileu. Začátkem měsíce vykvetl vánoční kaktus, jako by se nemohl dočkat. Oslavili jsme s mužem 38. výročí svatby a pak jeho narozeniny. 15. listopadu napadl první sníh. 30. listopadu jsme spolu s uzdravenými holčičkami sledovali rozsvěcení vánočního stromu na Staromáku. Dlužno podotknout, že to nebyl nejlepší nápad. Příště se raději podíváme v televizi.









Prosinec

Zdobila jsem dům, pekla a chystala vše na nejkrásnější svátky v roce. Trávila jsem čas ve společnosti vnoučat, nejen na Mikuláše a čerpala z nich energii, které se mi nedostávalo. Začátkem měsíce jsem byla na premiéře Hamleta ve Švandově divadle. Cestou domů sněžilo a já se těšila na bílé, ladovské vánoce. Sářin sněhulák v teplém počasí nevydržel. Vánoce byly, tak jako v mnoha předchozích letech na blátě. Po vánocích holčičky odjely a my se vydali s mužem na návštěvu zimního Křivoklátu. Byl uvnitř nádherně vyzdobený.
A pak už byl jen Silvestr.










36 komentářů:

  1. Úžasný nápad :) skvělé fotky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný rok ve fotografiích. Rok po roce a najednou uvidíš, jak děti rostou. Nechybí fakta i příjemnosti ročního života běhu. Pobavilo mě, že jste měli nad zahradou tolik letadel, že se je naučily mistrně rozeznávat i holčičky a udivovaly návštěvníky letiště přesností pojmenování.

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná rekapitulace. Krásné fotky a určitě i krásně prožitý rok. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Startovat rok dortem je báječné.

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasný a nápaditý článek :) Fotky jsou krásné a vnoučátka prostě nádherná :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ali, krásné zážitky i krásné fotky   

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná roční reportáž! Sama máš památku v kostce, co se dělo za rok!

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasnééé! Bez komentáře! Nejde vybrat nejhezčí, protože každá fotka je něčím krásná. Mě ale stejně zaujalo to sladké "domino" - to musela být makačka takových teček vytvořit!   

    OdpovědětVymazat
  9. Tak se mi zdá, že bych se mohla u tebe zase inspirovat já, moc se mi ten tvůj rok v "obrazech" líbil. Měla jsi rok plný událostí a taky radostí s vnoučátky, oslavila jsi své kulatiny s krásným "cibulákovým" dortíkem a zakončila pod stromečkem. Takže zbývá jen popřát, aby i ta letošní rekapiltulace byla tak pěkná.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásná přehlídka fotek... hlavně focení dětí tě asi baví stejně jako mne... ale já mám od dcery bohužel zakázáno je někde zveřejňovat.

    OdpovědětVymazat
  11. Prima nápad a některé fotografie jsem prohlížela opakovaně Dobrá práce!!

    OdpovědětVymazat
  12. Alenko, nádherně udělaná rekapitulace loňského roku a úplně vidím tvoje životní priority. Rodina, vnučky, zahrádka, milovaná Itálie a radost z pečení a rodinné oslavičky. Moc pěkné. Pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  13. P.S. taky o něčem podobném uvažuji, tohle se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  14. Taky jsem viděla u Dáši a je to moc pěkný projekt, dobrý nápad.

    OdpovědětVymazat
  15. [16]: Děkuji za tolik chvály a jen doufám, že i v letech následujících bude co fotit a o čem psát.

    OdpovědětVymazat
  16. Alenko moc se mě líbí nápad takto si připomenout uplynulý rok.Taky se chystám  si vytřídit fotografie a vytvořit vzpomínky zachycené v roce 2013. Moc hezké fotky jsou zaměřené na oblohu. Vnoučata, nevyčerpatelné téma, máš šikulky a radosti až, až. znám to u nás Nádherná je fotka s kapkami deště na tom červeném listí, kde tomu třešničku na dortu dodávají černé bobule.

    OdpovědětVymazat
  17. Nádherné fotky a krásná rekapitulace. Moc se mi líbí, co všechno podnikáte s vnoučaty, to mi chybí a myslím, že mým dětem taky...

    OdpovědětVymazat
  18. Krásné ohlédnutí za minulým rokem. Podle fotek se pozná jak nám vnoučata rostou.     

    OdpovědětVymazat
  19. Nádherné jsou fotky z Itálie, vůbec se nedivím, že jsi jejím velkým fandou.

    OdpovědětVymazat
  20. Tak tomu říkám krása! Dáša měla opravdu super nápad, taky jsem o tom přemýšlela, ale už se mi to zdá pozdě. Nejvíce se mi líbily fotky samozřejmě vnoučátek a z Itálie. Jo, kdeže ty loňské sněhy jsou. A že jsi byla "u nás", tedy vedle v Mostě, to mi nějak nedocvaklo. Být tak blízko... škoda.

    OdpovědětVymazat
  21. Shrnutí roku, to je pěkné. Krásné jsou všechny fotky, roztomilé jsou s vnoučátky.

    OdpovědětVymazat
  22. I já jsem na některém blogu koncem roku obkoukala podobnou rekapitulaci, je to fakt výborný nápad. Doufám, že se mi to podaří zrealizovat každým rokem. Tvoje rekapitulace se mi moc líbila.

    OdpovědětVymazat
  23. Ali, pěkně jsi ten rok zdokumentovala. Něco jsme v tom roce měly společné, mimo jiné, já v červnu, ty o měsíc později. Strašně to letí, čím dál víc a nedá se to zastavit. Tak snad letošní rok bude aspoň dobrý nebo raději lepší, než ten loňský.

    OdpovědětVymazat
  24. [19]: Jsem ráda, že se ti moje ročni bilance líbila a moc ráda se podívám na výběr tvých fotek.

    OdpovědětVymazat
  25. Pěkné shrnutí Ali,já jen k té Sáře,že se do všeho vrhá,je to typická lvice,má odvahu.   

    OdpovědětVymazat
  26. Alenko, tvoje rekapitulace se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  27. Teda, těch fotek a zážitků je Holčičky jsou nádherné, moc jim to sluší.

    OdpovědětVymazat
  28. [29]: Děkuji. I já jsem lvice.

    OdpovědětVymazat
  29. Tvoje rekapitulace je důkladná a moc pěkná, Ali! V podstatě celý rok sis užívala s vnoučaty. Podle fotek a povídání bych řekla, že to byl dobrý rok.

    OdpovědětVymazat
  30. Ještě k tomu fialovému stromu, taky mě zaujal. Nádhera! Bougenvilie (nebo jak se to jmenuje), to jsem viděla v nabídkách různých zahradnictví a většinou jako keře. Ovšem ten strom, to je bomba.

    OdpovědětVymazat
  31. Krásné obrázkové vzpomínání, fotky z liberecké ZOO jsem poznala okamžitě !

    OdpovědětVymazat
  32. čas strašně letí pamatuji si na tvém blogu fotky holek mnohem menších, dokonce přemýšlím, jestli si náhodou nevzpomínám i na článek o narození té mladší. Stává se mi to v poslední době hodně, začínám stárnout, protože potkávám děti, které si pamatuju jako kojence a slyším sama sebe jim říkat "páni, ty jsi vyrostl/a" ještě nedávno jsem to slýchala sama.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤