Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

pondělí 3. prosince 2012

První adventní neděle


Je za námi první adventní neděle a byla zapálena první svíčka na adventním věnci.


Většinu plánů, které jsem měla, jsem změnila. Kašel mě neopouští, z toho důvodu jsem opustila nápad odjet do Lysé nad Labem na Vánoční trhy. Ještě budou dvakrát. Místo toho jsem se věnovala práci v teple domova, jedinou výjimkou bylo pověšení světýlek na keře a stromečky před domem.


Přiznám se, že mě tak trochu hryzalo svědomí. Měla bych se konečně pustit do předvánočních příprav. Minulý rok začal advent téměř o týden dříve, tento bude kratší. Evidentně hřeším na to, že jsem v důchodu a že mám na všechno více času. Zůstalo však jen u myšlenek.

O adventní neděli rozsvěcíme kromě první svíčky a světýlek před domem také světla v oknech bytu. Jsem v tomto případě průkopník, protože jsem byla v ulici první, kdo s tím začal. Okna jsem poprvé ozdobila už v roce 1975. U nás doma se okna zdobila, tento zvyk převzali moji rodáci ze sousedního Německa. Vždy v adventu bylo tam u nás doma na obou stranách hranic vše krásně ozdobené. Muž se tehdy na mou výzdobu moc netvářil, opak byl pravdou. Remcal a upozorňoval, že to vypadá jako na střelnici, nebo ve výloze. Až později, kdy mu mnozí sousedé hlásili, jak jsou ta okna krásná a že se mnou nechali inspirovat, začal se usmívat. Dokonce jsme tehdy vyrobili první světelnou girlandu. Muž letoval žárovičky, které jsem nabarvila několika laky na nehty, ke drátům. Česko je přeci zemí kutilů.

Okna zdobím už dlouhých 37 let. Vše bylo připravené a já už jen čekala, až se venku setmí. Po půl páté jsme provedli "slavnostní" rozsvícení a já potom zachumlaná do kabátu a v kulichu jsem s fot'ákem oběhla dům, abych si ten letošní svit žároviček zdokumentovala. Zem byla zmrzlá, zahrada pod mýma nohama křupala a já fotila a fotila. Za tmy a v zimě, navíc s obyčejným fot'áčkem. Z mnoha fotografií, které jsem udělala, jich použitelných bylo málo.






Přišla jsem domů, uvařila si další hrnek bylinkového čaje a pustila si v televizi Adventní koncert. Rozhodla jsem se, že už nebudu nic dělat. Dívala jsem se na koncert, vyšívala jsem v pořadí již třetí vánoční ubrus a přemýšlela.
Měla bych se pustit do cukroví.
Měla bych udělat .... asi sto věcí.
Ráno jsem objednaná na plicní, už od září.
Co mi doktorka řekne, až se jí tam rozchrchlám?


Dnes ráno jsem si musela nastavit budíka na mobilu. Je to zvláštní, ještě před třemi týdny jsem se budila sama ve čtvrt na šest a budík pro mě byl jen jakousi pojistkou. Jak rychle jsem si zvykla na to, že nemusím vstávat.
Mobil mi zapípal ve čtvrt na osm. Asi jsem opravdu vypadla z tempa, protože jsem byla schopná vypravit se z domova za třičtvrtě hodiny, včetně snídaně a nalíčení.

A dnes? Nelíčila jsem se, protože když se rozkašlu, tečou mi slzy. Nebudu riskovat to, že vypadám jako týraná žena s monokly na obou očích. Moje vypravování se mi trvalo o půl hodiny déle. V klidu, pohodě, bez sledování hodinek.
Tramvaj mi jela okamžitě a já dorazila na plicní deset minut před devátou. Objednaná jsem byla na devět hodin, ale paní doktorka mě vzala hned. "Vy nějak kašlete?" Přiznala jsem, že ano. V podstatě kašleme celá rodina. Začal zet' a pak Ema a od ní jsme to čapli všichni zbývající. Stačila krátká cesta autem, kdy se Ema rozkašlala a druhý den jsme kašlali všichni ostatní.

Doktorka si mě poslechla a říkala, že se jí plíce zdají čisté, ale jinak že pěkně chrčím. Jako obvykle tlak a tep. "Máte nějak vyšší tlak a ten tep se mi vůbec nelíbí." Měřila ho znovu a pak pronesla: "Máte už zase tachykardii." Vzhledem k tomu, že můj táta zemřel v 55 letech na srdce, jsem případ. Vyfasovala jsem žádanky na různá vyšetření a vydala se na pout' po poliklinice. Laboratoř, rentgen, EKG. Pan doktor na interně mě potěšil. "Není to nic tragického, máte sice tachykardii, ale ta může být způsobena nemocí, nebo jste si ráno více foukla inhalace. Ischemie tam není žádná, pumpa pracuje pravidelně, i když o něco rychleji." Vrátila jsem se na plicní s papírem z EKG. Sestřička vylezla ven a říkala, že snímek k rentgenu už má paní doktorka v počítači a odemkla mi dveře na spirometrii. Ta byla také v normě.
Paní doktorka mě ujistila, že plíce jsou tentokrát v pořádku, že mám "chycené" jen horní cesty dýchací. Napsala mi jen léky, které pravidelně užívám a pak mi doporučila, abych si v lékárně koupila lék na odkašlání. "Zítra si zavolejte, jak dopadla tak laboratoř."
Přiznám se, že se mi docela ulevilo. K praktickému lékaři jsem jít nechtěla, protože by mě stejně poslal na plicní. Měla jsem však trochu obavu, abych neměla po roce zase zápal plic. To by z mých předvánočních plánů zůstaly opravdu jen ty plány. V lékárně jsem "nafasovala" léky na tři měsíce, koupila si doporučený preparát a další krabičku čaje na kašel. Docela mi chutná.

Domů jsem dorazila v půl jedné.
Když už tedy nejsem moc nemocná, měla bych začít konečně něco chystat na vánoce. Z lednice jsem vyndala tuky a vajíčka, ze spíže přinesla hladkou mouku a cukr, aby vše mělo stejnou teplotu. Ohřála jsem si oběd.

Když jsem se chtěla pustit do jídla, zazvonil telefon. Syn: "Mami, jsi ted' doma?" Ujistila jsem ho že ano. "Ona se tam staví asi za hodinu Gábina pro Mikulášskou berli, tak jí prosímtě otevři."
Přeci se ted' nebudu pouštět do těsta!
Jurášek v autě spokojeně spal. Gábina s berlou a dárkem pro malého k Mikuláši odjela.

Znovu telefon. Dcera: "Mamčo, prosímtě, nemáš nějaký bílý šaty?" "Mám, svoje svatební, proč se ptáš?" Bylo mi jasné proč se ptá, ale chtěla jsem jí to trošku zdramatizovat. "No to je blbý, to nejde", řekla dcera. "A co by nešlo?" "No ty svatební šaty." Už jsem se chechtala nahlas. "Hele, jestli ti jde o moje svatební šaty, ve kterých tvůj bratr dělal několik let úspěšně anděla, tak si pro ně klidně přijed'."
Přeci se ted' nebudu pouštět do těsta!

Dcera přijela i s holčičkama. Ema už vypadá dobře, Sára zněla stejně jako já. Vzpoměla jsem si na pořad Zpívá celá rodina. my bychom to mohli změnit na Chrchlá celá rodina. S dcerou jsme vylezli na půdu, kde mám v kufru schované své poklady. "Ježiš, ty jsou ale krásný, " pronesla dcera. "Kdo bude dělat anděla?", zeptala jsem se dcery. Její druhá švagrová. "Ale ta je hodně malinká, to si po nich bude šlapat. Když tak jí je jen dole zastehni, na tu chvilku to snad vydrží." V minulých letech dělala anděla Gábina, ale ta má ted' Juráška.
Když holky odjely, konečně jsem se pustila do těst. Udělal jsem jich mnoho a dala je odležet.

A zítra? Asi už se konečně pustím do toho pečení.


Krásné a pohodové adventní dny všem.

34 komentářů:

  1. Zase jsi hodně akční, důchod - nedůchod. Zajímala mne ta světýlka na keřících - to taky dělal Tvůj muž? Jsou moc hezká. Hlavně, že máš výsledky u doktorů v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Světýlka na keřích jsou kupovaná. Jsou to Led diody, aby to mělo co nejmenší spotřebu.

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, ať se ti podaří cukroví, ať se ti zlepší ten kašel (nebo raději ať zmizí za hory za doly), přeji ti příjemné pečení (to bude fajn, od trouby bude hodně horko!), popíjej čajíky a nenech se zdolat. Světýlka na oknech se mi líbila, zejména ty světelné girlandy.

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Pustím se do pečení zítra. Vzhledem k tomu, že jsem jako manufaktura, bude to snad v pohodě. Kašel už je oproti minulému týdnu lepší, bylinné čajíky mi chutnají a asi i pomáhají.

    OdpovědětVymazat
  5. Tobe taky krásný advent,já taky rozsvecuji svetýlka na balkone(abych zahnalu tmu),a pecu uz taky.Hlavne at te ten kasel opustí!

    OdpovědětVymazat
  6. Máte pěknou vyzdobu, vy takovou letos ani nebudem mít.

    OdpovědětVymazat
  7. Svítíte krásně,škoda že jsi nevyfotia dům z větší dálky aby byla vidět všechna okna dohromady.Tak ti přeju ať jsi brzy fit a v klídku vše zvládneš   

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné mistře, já asi letos po letech svítit nebudu, nevím, nějak nemám tu správnou náladu a inspiraci a ani se mi do toho vůbec nechce, jediné co zatím svítí je věnec na dveřích a pak jsem si nakombinovala adventní svícen se světýlky. O nedělích budou svítit svíčky, přes týden světlíška....A letos jsem konečně po letech dokázala zredukovat i pečení cukroví, krom marokánek které ještě nejsou mám linecké,vanilkové rohlíčky a ze zbylých bílků kokosky. A šlus. To raději udělám štrúdly a štoly....

    OdpovědětVymazat
  9. [2]: Děkuji. Můj muž právě se světýlky Led diody taky doma si hraje. Moc se mi to líbí, letos tím osvítí vánoční stromeček. Zahradu s keříky sice nemáme, ale přemýšlím, že by se to dalo použít i na větvičky doma či na jiné věci. Držím palce na Tvoje dnešní výsledky z laboratoře.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Ali,jak tak čtu,tak důchodci skutečně nemají čas. Né,ted' vážně.Máte pěkně vyzdobené okna a keře před domem.My venku nezdobíme nic.

    OdpovědětVymazat
  11. Alenko, hlavně, že kromě kašle, jsi v pořádku. Snad i výsledky budou dobré.

    OdpovědětVymazat
  12. Alenko, jak vidím, tak nezahálíš. Okna máte pěkně nazdobená a vůbec všechno. Hlavně ať tě kašel brzy přejde a nekazí ti svátky.

    OdpovědětVymazat
  13. Na výzdobu oken se pamatuji jen oslav v dobách mého dětství. Vlaječky do květináčů, případně plakátek a kontroly od domovních důvěrníků.

    OdpovědětVymazat
  14. Konstatuji, že by se mi u Tebe mooooc líbilo. Já miluji vánoční výzdobu a jak jsem psala na blogu, je to čím dál horší s manželem, kterému je všechno fuk. Jsem také ráda, že jsi celkem fit a pobavila jsi mne tím, že "chrchlá celá rodina". Tak to můžeš někde navrhnout. Krásný advent i Tobě a ať vše vyjde!

    OdpovědětVymazat
  15. Přeji ti krásné a pohodové období předvánoční. A bez kašle .

    OdpovědětVymazat
  16. Milá Alenko, přeji Ti, aby kašel už netrápil a vše jsi zvládla podle gusta. Ta ozdobená okna jsou moc hezká. To vůbec neznám. Asi se nechám inspirovat.

    OdpovědětVymazat
  17. Máš moc krásnou výzdobu. U nás se také chřipka stále točí, já jsem musela i pro antibiotika a už to zas syn přinesl domů, mám rýmu a děsím se, abych zas nezačala kašlat, pak se toho nemůžu zbavit. Alenko, přeji ti, aby si byla brzy zdravá a vánoce jste měli v klidu.

    OdpovědětVymazat
  18. To je úžasný povídání, skutečný příběh a tak hezky podaný! Pěkně se čte a člověk se přímo těší na konec, jak to všechno dopadne!

    OdpovědětVymazat
  19. Jak to bylo s těmi žárovkami natřenými lakemna nehty? To ten lak vydržel? Nespálilo se to?

    OdpovědětVymazat
  20. Přeji pěknou Adventní pohodu, i když hezčí nežli jste si udělala mít nejde. Ten kašel ať vás přestane již konečně trápit, užijte si krásně a teple pečení voňavé radosti.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak přeji plné a brzké uzdravení! Ať už nechrchláš Ty, ani Tvá rodina, chrchláči :)

    OdpovědětVymazat
  22. Musím se usmívat jak jsi krásně zapadla mezi nás, teda možná některé, ale zapadla jsi. Víš s tím, že přece máš čas, jsi v důchodu

    OdpovědětVymazat
  23. Jé, máš krásnou výzdobu. My jsme dříve jezdili pro osvětlení do NDR, kupovali jsme tam i ozdoby na stromeček a táta letoval žárovičky.

    OdpovědětVymazat
  24. Světýlka už k Vánocům neodmyslitelně patří. Vypadá to krásně a navozuje to sváteční atmosféru. U nás se to ale před pár lety přestalo dodržovat ... nějak na to nejsou nervy.

    OdpovědětVymazat
  25. Ali, důchod ti tedy nezačal moc šťastně, ale snad už to bude lepší, držím palce.

    OdpovědětVymazat
  26. " Narodil se nám v adventu ...

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj, přeji ti šťastné a veselé Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  28. Předvánoční radosti, učiníme zadosti,

    OdpovědětVymazat
  29. Alenko, přeji ti krásné Vánoce, do Nového roku jen to nejlepší hodně štěstí, zdraví, lásky a pohodu. Hanka

    OdpovědětVymazat
  30. Alenko, přeji Tobě a Tvé rodině příjemné prožití svátků vánočních a do nového roku 2013 hodně štěstí a zdraví.

    OdpovědětVymazat
  31. Ali, krásné přeji tobě i Tvé rodině krásné Vánoce!!

    OdpovědětVymazat
  32. Nice post. Thanks for, commenting on my blog page dude! I shall message you some time. I didn't realise that!
    http://www.isdress.org

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤