Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

sobota 21. července 2012

Jsem optimista


"Máte v hlavě nádor, pošlu Vás do Motola."
Tento ortel jsem si vyslechla před více než čtrnácti lety.
Přiznám se, že jsem nečekala dobrou zprávu, tušila jsem, či spíš jsem věděla, že nejsem v pořádku, ale tahle syrová věta mě doslova posadila na zadek. "Proč zrovna já?" byla první myšlenka, která mě napadla. Mohla jsem si za to sama, svůj zdravotní stav jsem zanedbávala, bagatelizovala jsem potíže, které jsem měla. Ale hlavním motivem byl strach. Ne strach z nemoci, ale strach ze zákroku, který jsem už dvakrát absolvovala.
.
Vrátím se v čase zpět o dalších 13 let. Děti byly v té době ještě malé, syn chodil do 1. třídy a já byla s dcerou doma. Manžel pracoval jako montér, pokud měl práci nedaleko Prahy, jezdil domů, když pracoval ve větší vzdálenosti, týden jsme ho neviděli. Pohybovala jsem se v začarovaném kruhu a snažila se najít školku, kde dceru přijmou, abych se mohla vrátit zpátky do práce. "Co po nás chcete? Vždyt' nepracujete. Přednost mají děti zaměstnaných matek." Stejné a podobné věty jsem slyšela ve školkách v blízkém i širokém okolí. Marné bylo mé vysvětlování, že pokud nebude dítě umístěno ve školce, nemohu jít pracovat. Obě babičky v té době ještě pracovaly, navíc jedna byla vzdálena 150 km. Nezájem!
A do toho všeho jsem onemocněla nějakou pitomou virózou, ze které jsem se nemohla dlouhou dobu dostat. Tehdy mě naše praktická lékařka poslala na ORL a po vyšetření mi bylo sděleno, že kromě zánětu vedlejších dutin mám v nose polypy. Netušila jsem co to je. "Pošlu Vás do Motola, aby Vám to odstranili." Se čtyřletou holčičkou jsem jela do Motolské nemocnice, proseděla půl dne v čekárně a pak mi bylo sděleno: "Nastoupíte 15. dubna, musíte mít kompletní předoperační vyšetření."
Začalo kolečko běhání po doktorech a já nastoupila 15. dubna do nemocnice. Když nepočítám porody, byla jsem ve špitále poprvé v životě. Manžel si vzal paragraf, aby se postaral o děti. Nevěděla jsem, co se mnou budou dělat a když si na to ještě po těch více než 27 letech vzpomenu, mám mžitky před očima a dělá se mi zle. Nechci se rozepisovat o podrobnostech zákroku, ale v té době se nosní polypy odstraňovaly tak středověkou metodou, že tortura je proti tomu procházka po rozkvetlé louce. A to vše při vědomí, jen s místní anestezí.
Tento středověký, krvavý rituál jsem podstoupila dvakrát.
.
Po roce a čtvrt se mi konečně podařilo sehnat pro dceru školku a mohla jsem nastoupit do práce. Při vstupní prohlídce mi paní doktorka řekla, že mám nějakou rýmu, ale ta mi nebrání v tom, abych šla pracovat. O svém podezření, které už hraničilo téměř s jistotou, že se polypy vrátily, jsem mlčela. Strach má hodně velké oči a navíc jsem věděla, co by mě zase čekalo.
A jak šel čas, polypy v nose rostly a sílily. Můj strach ze středověkého zákroku byl tak silný, že jsem přestala dbát na to, že mám stále rýmu, že mám oteklý nos, ani že ztrácím čich. Začaly mi zaléhat uši, špatně jsem slyšela. Čekala jsem na zázrak? Nebo jsem si myslela, že se ráno probudím a nadechnu se nosem? Problémy se zhoršovaly a u mě navíc propuklo astma. Vše bylo o to horší, že já už několik let dýchala jen ústy. Doktorka na plicním mi řekla, že se to musí řešit a to neodkladně. Ortel byl znovu vyřčen.
Ne, nešla jsem tam hned. Dala jsem si pár dní pauzu. Strach má hodně velké oči.
Až po týdnu jsem se odhodlala k návštěvě ORL u nás na poliklinice. Pani doktorka mě prohlédla a řekla, že to je na operaci. Pak mě vzala do temné komory a prosvěcovala mi hlavu. "Pošlu Vás na rentgen." Se snímkem jsem se vrátila zpátky a vyslechla tu osudnou větu, kterou jsem napsala v úvodu článku. Seděla jsem, tupě jsem zírala před sebe a nevnímala jsem, co mi paní doktorka říká. "Proč já? Ale, vždyt' si za to můžu sama." Podívala jsem se na paní doktorku "Promiňte, já byla trochu mimo, můžete mi to říct znovu?" Usmála se, že to chápe a ujistila mě, že s největší pravděpodobností je nádor nezhoubný. Pak mi vysvětlila, že musím do Motola, že sama ani neví, kde tam ORL je, že je to nové. Napsala zprávu a předala mi obálku s rentgenem mé hlavy. "Jed'te tam co nejdříve."
Normální člověk by asi jel hned, navíc když téměř od polikliniky jezdí do Motola přímý autobus. Já jela do práce a chovala jsem se jako Scarlett O'Hara - dnes ne!
.
"Tak co, jak jsi dopadla?" zeptal se kolega a já mu oznámila: "Musím na operaci, mám v hlavě nádor." Zbledl a řekl: "Kecáš!" Vytáhla jsem rentgenový snímek z obálky, položila ho na okno a ukázala mu stín v čelní dutině, který tam být neměl. "Vidíš? Tady to je." Díval se na mě a pak řekl: "A to jsi takhle klidná?" "A co mám dělat, mám se hroutit? Prostě tam mám něco, co tam být nemá a ted' už s tím nic neudělám." Samozřejmě, že jsem si byla vědoma toho, že jsem si ten stín v hlavě zavinila sama, že mé obavy a můj strach ze zákroku byly tak silné, že ted' už opravdu hraju vabank. Kolega mě po zbytek pracovní doby pozoroval. Chovala jsem se tak jako obvykle, usmívala jsem se na zákazníky a problémy jsem odsunula. Tak, jak jsem je odsouvala už pár let.
.
Do Motola jsem jela až za dva dny. Vyšetření bylo velice nepříjemné. Pak mě byl určen termín operace. "Nastoupíte 8. června a druhý den Vás odoperujeme." Byla jsem také objednána i na CT a popsána cesta k němu, abych v novém nemocničním areálu nezabloudila. "Zařid'te si předoperační vyšetření."
Z Motola jsem jela na polikliniku na ORL. Mám ještě šest týdnů čas, říkala jsem si. Paní doktorka mi dala doporučení k dalším vyšetřením a pak mi řekla, že mi budou pravděpodobně sekat čelní kost, nebo "půjdou" do mé hlavy očním otvorem. Vzpoměla jsem si na kolegu Rudolfa, který měl po podobném zákroku propadlé čelo a současně na paní Jarmilku, se kterou jsem před těmi mnoha lety ležela ve špitále, která měla také prolomenou čelní kost. "Můžu si za to sama."
Obíhala jsem doktory, chodila do práce a na to, co mě čeká, jsem se snažila myslet co nejméně. Známí i spolupracovníci se na mě dívali jako na exota a všichni svorně tvrdili, že by se asi sesypali. Já se usmívala na zákazníky a špatné myšlenky jsem házela za hlavu. Vždyt' je ještě spousta času.
Na CT se mi udělalo zle. Seděla jsem pak ještě asi půlhodiny v šatně před ním, zhluboka dýchala a přemýšlela, jak zvládnu cestu do práce.
Když jsem zjistila, že to půjde, vydala jsem se na cestu. Ještě stále mám pár dní času.
.
Druhý den odpoledne někdo zazvonil a já zjistila, že před domem stojí pošt'ák s telegramem.
Nemám to ráda, telegram nikdy nepřináší nic příjemného.
Šla jsem dolů, podepsala převzetí telegramu a vracela se do bytu. Na schodech jsem zjistila, že telegram je z Motola a že mám nastoupit už pozítří. Můj optimismus mě na chvíli opustil a mé myšlenky se vrátili k CT: "Co když je to zhoubné? Asi proto mám nastoupit dříve."
Když přišel manžel domů, seděla jsem v kuchyni a nervy pracovaly. Ráno jsem odjela do práce, abych šéfovi oznámila, že jsem tam naposledy. Termínově vše vycházelo, udělala jsem uzávěrku
a přestala myslet na to, co mě následující dny čeká. "Tak at' ti to dobře dopadne", slyšela jsem při odchodu domů.
.
V noci jsem nespala, nervy pracovaly. Můj dosavadní optimismus se někam vytratil, možná se krčil za dveřmi ložnice a chyběl mi.
.
Ráno mě manžel odvezl do Motola.
S telegramem a obálkou s vyšetřeními jsem se hlásila na ambulanci. "Jé, vy jste hodná, že jste přišla. Nám vypadli nějací pacienti, tak jsme vás pár obeslali a budeme měnit operační plán na zítřek."
Přijímal mě přednosta kliniky a potom mě předal lékaři, který mi vysvětlil, jak bude operace probíhat a co mě čeká. Dívala jsem se na něj a slyšela, že už se hlavy neresekují, že zhruba dva týdny operují novou metodou. Při narkóze mi zavedou do nosu trubičky a operace proběhne endoskopicky. Ne všemu jsem rozuměla, ale došlo mi, že nehrozí propadlé čelo, jaké má kolega Rudolf. Panu doktorovi jsem se přiznala, že jsem měla obavu ze zákroku, který jsem dvakrát absolvovala. "Já vím, to byla řezničina."
.
Operace dopadla dobře, nádor byl opravdu nezhoubný. Ze zanedbaných polypů se vytvořil a prorostl nejen do čelní dutiny, ale i do obou nadočnicových oblouků, jak mi pak bylo později vysvětleno.
Pan doktor, který mě operoval, si mě ponechal v péči. Jen napsal zprávu pro paní doktorku u nás na poliklinice.
A já chodím každé čtvrtletí na endoskopické vyšetření. Už to nezanedbávám, i když musím přiznat, že tam ráda nechodím.
.
Už mnohokrát jsem se zamýšlela nad tím, co by bylo, kdybych se k zákroku odhodlala dříve?
Sekali by mi čelní kost? S největší pravděpodobností ano.
Takže to moje váhání, odkládání a obavy ze středověku, nakonec vedly k tomu, že jsem byla operována novou metodou, bez jakýchkoliv viditelných jizev.
Beru to pozitivně, tak jako mnoho dalších věcí.
.
Od svého manžela dost často slýchám větu: "Už zase plachtíš v kategorii Optimist?"
A já přitom plachtila, tedy spíš jachtařila, na lodi třídy Pirát, ale o tom třeba někdy jindy.

30 komentářů:

  1. Alenko obdivuji Tvůj optimismus.Já bych se, jako mnozí, sesypala.Jsem pesymista .

    OdpovědětVymazat
  2. Maruška-Fukčarinka21. července 2012 v 2:23

    Uf hororové čtení , nakonec vše dobře dopadlo. Ten kdo neokusil ten pocit kdy lékař vysloví větu: " Operace nutná" si myslí, že by se složil. Většinou to je tak, že vám hlavou proběhne: Proč já" a pak následuje otázka jak se vše tedy bude řešit pane doktore. Aspoň to bylo tak u mne. Mě to pan doktor oznámil po prohlídce mého snímku rentgenového slovy: "Není to co jsem myslel" já si oddechla, ovšem do té doby než vyslovil větu: "Je to ještě horší". Sesypala jsem se až po operaci v nemocnici až bylo po všem    Tak všem přeji ať jsme zdraví a jak něco ať se rychle dáme do kupy!

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem si takovou větu zažila, akorát tam bylo slovo "možná" a musela jsem čekat ještě několik dnů na magnetickou rezonanci, nic příjemného. Optimismu ve mně teda moc nebylo, Vy jste ho měla určitě víc. Tak ještě, že vám to všechno dobře dopadlo a operovali Vás už moderním způsobem. Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré. Sice jste to dlouho odkládala a možná si to tím zhoršila, ale aspoň jste nemusela zažívat hrozivou středověkou operaci.

    OdpovědětVymazat
  4. K tomu něco dodávat.. Jedním slovem řečeno: Kabrňačka! Pašák!

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezky jsi to napsala !! Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nějak podobně jsem si nepřipouštěla já že by něco mělo být když jsem byla na posledním mamografu. Když si mne brala doktorka ještě na vyšetření ultrazvukem říkala jsem si, že to je nějaká novinka, ale pak mi doktorka říká, no víte něco se tam objevilo co by tam nemělo být tak ještě musíme takhle a ukazovala na bílé místo na snímku. Nebojte se a přijďte ještě za čtvrt roku....Zakázala jsem si na to myslet a za čtvrt roku přišla zas. Naštěstí to byl jen shluk tukových buněk které se za ten čtvrt rok rozpustily. Takže tobě se vyplatilo čekání i když za cenu velkých obtíží....

    OdpovědětVymazat
  7. Alenko, náhodou si myslím, že ten telegram, bylo to nejlepší, co se mohlo stát, protože co snáším úplně nejhůř, je čekání na něco nepřijemného. I když se člověk tváří, jako že nic a i když jsou chvíle, kdy vážně tu nepřijemnou událost vytěsní z hlavy, stejně mu něco ošklivého sedí za krkem a vybafne to na něj při první příležitosti. A to jsem prosím ve svém životě čekala jen návštěvu zubaře, nebo ženského doktora. Jak napsal Břéťa, jsi kabrňák a pašák!

    OdpovědětVymazat
  8. Některá vyšetření byla dříve hrozná.

    OdpovědětVymazat
  9. U čtení článku mne začalo mrazit.Ale- dopadlo to dobře.Zažila jsem něco podobného a umím si představit ty stavy- mám- nemám.A strach.Ale dobře to dopadlo a to je hlavní.Možná se jednou rozepíšu o tom, co jsem prožila- ale nějak to pořád chce čas.

    OdpovědětVymazat
  10. Alenko, já před tebou smekám. Asi bych se sesypala a na operaci by mě museli dotáhnout silou.

    OdpovědětVymazat
  11. Achjé, to je hrůza, co tu popisuješ. A vůbec se nedivím, že jsi operaci i vyšetření tak dlouho odkládala. V tvém případě se ti odklad vyplatil - a navíc vše dopadlo dobře.

    OdpovědětVymazat
  12. ja našťastie som bola v nemostici na dlhšie len raz, to bolo keď mi vyberali mandle. To bolo pred rokomi. Kedže som strašný flegmatik a optimista, tak žiaden stres ani obavy, žiedne nervy. Ale neviem ako by som sa za chovala v tejkto situácií, kedže strach má každý. Takže tvoj prístup sa mi zdá v pohode. :) Tak nechc ti optimizmus vydrží a nech sa to len lepší a lepší

    OdpovědětVymazat
  13. Ne nadarmo se říká , že strach má velké oči.

    OdpovědětVymazat
  14. Ono se říká, že ženy toho vydrží hodně. Z vlastní zkušenosti, a teď i z tvojí, vidím, že na tom asi kus pravdy bude. Tím nechci jakkoliv shazovat muže a bagatelizovat jejich smrtelné nemoci na čtyři .

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Naprostý souhlas s Janinkou.

    OdpovědětVymazat
  16. No, co dodat? Hlavně, že to všechno dopadlo dobře. Matka a opatrovnice rodinného krbu se nemůže hned tak zhroutit nad špatnou zprávou. Je třeba nejprve opatřit rodinu a vyřídit všechny resty, aby mohla v klidu postoupit léčbu, nemám pravdu? Proto ten přístup vypadá optimisticky, ale spíš se jí nedostává času na nějaké trudné myšlenky.

    OdpovědětVymazat
  17. Alenko,to není jen optimismus,to je o vnitřní síle jedince,ukázněnosti a tvrdosti k sobě samé. Měla jsem to bohužel(nebo bohudík) taky tak,proto jsem dopadla podobně. Tu sílu ale lehce zlomí vážné onemocnění dětí,byť už jsou dospělé.

    OdpovědětVymazat
  18. To byl pořádný nápor na nervy. Ale já mám z vlastní zkušenosti pocit, že se všechno dost přehání. Když člověk musí, tak musí a nemá význam si to dělat představama a hlavně řečma lidí ještě horší.

    OdpovědětVymazat
  19. [1]: Děkuji moc za přání hezkého víkendu.

    OdpovědětVymazat
  20. Při čtení mi až naskočila husí kůže. Je pravda, že medicína jde mílovými kroky vpřed. Měla jsi štěstí a já ti ze srdce přeji, že to tak dobře dopadlo.

    OdpovědětVymazat
  21. Ali, zažila jsem něco podobného, když bylo synovi šest let, takže vím, o čem píšeš. Stejně jako ty, jsem se nehroutila, i když můj nádor zhoubný byl, ale nebyl v hlavě. Operace byla nutná, takže jsem nic neodkládala.

    OdpovědětVymazat
  22. [22]: Mě naskakuje ještě někdy husí kůže, když si vzpomenu na středověký zákrok za pomocí kleští. Dvakrát mi to stačilo. Mám štěstí, a nejen já, ale i ostatní, že medicína je stále kvalitnější a hlavně šetrnější.

    OdpovědětVymazat
  23. Můj bratr zemřel na nádor mozku, ale protože mu ho zjistili pozdě a léčili mu bolest hlavy na něco jiného.

    OdpovědětVymazat
  24. Strach je zdravá emoce, myslím, že vše má vždy svůj důvod, proč se věci dějí tak, jak se dějí, optimismus s tím nemá co dělat, já ať jde o cokoliv, vždy věřím, že to dopadne dobře, většinou nejsem zklamaná. S doktory mnoho zkušeností nemám, nejsou ani dobré, ani špatné, jen jednou v životě jsem poznala doktorku, která se mnou mluvila jako s člověkem, nedávala mně najevo že není povinna mně vysvětlovat něco, čemu stejně nerozumím a takoví by měli být všichni lékaři, když jsme donuceni vložit život do jejich rukou, aby jsme mohli být jak vy říkáte optimisty beze strachu, a mít k nim naprostou důvěru.

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: Tím, že člověk věří, že vše dopadne dobře, je optimistou. Nehledám za každým rohem bubáky, neděsím se toho, co by mohlo být. Snažím se brát to, co přichází s očekáváním toho lepšího.

    OdpovědětVymazat
  26. Já taky všechny návštěvy lékaře odkládám pokud možno až na dobu, kdy už lezu po zdi. A zvláštní kapitolu v mém odkládání tvoří návštěvy zubaře. Panicky se bojím už od mládí po jedné dost příšerné zkušenosti.Zubařka bere do ruky vyšetřovací zrcátko a já hystericky trvám na znecitlivující injekci. Vůbec se ti tedy nedivím, žes doktora odkládala.....

    OdpovědětVymazat
  27. [29]: Já jsem na tom podobně. Můžu si stokrát říkat, že zákrok nebude bolestivý, že se to dá přežít, že je pan doktor sympat'ák. Můžu hledat sto důvodů, proč nemít strach. Moje podvědomí způsobuje to, že nespím, část noci prosedím na záchodě a pak jdu k lékaři a ruce se mi klepou. Ale lepším se - dříve bývaly doby, kdy mi odebírali krev vleže, protože jsem většinou kolabovala. Ted' už to zvládám vsedě, i když nejásám.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤