Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

úterý 26. října 2010

To je ale zase téma ....

.... Halloween. Co se k tomu dá říct?
Jedině to, že mě to docela štve. Asi to bude tím, že už patřím mezi ty starší a dost mi vadí, že se u nás, v naší malé a krásné zemi, stále pěstuje "rektální alpinismus".

Narodila jsem se do doby, kdy vše, co bylo sovětské, bylo to nejlepší. To znamená, že se tu slavil "Měsíc přátelství", VŘSR a nepřeberné množství dalších svátků, které více či méně souvisely s "velkým bratrem na východě". Dokonce nám byl vnucován Děda Mráz.
Pak přišel rok 1989 a začalo být krásně a svobodně.
A co my? Co jsme udělali?
Když už jsme nemohli lézt do zadku Rusům a jiným bratrům, tak jsme okamžitě začali lézt do zadnice Americe a zavedly se tu svátky, které se dříve neslavily a mezi něž patří samozřejmě i Halloween a další bláznivé svátky. Ještě chybí, abychom začali slavit Díkůvzdání.

Kam se poděla naše hrdost, kam zapadla naše samostatnost, kde je konec našim tradícím?
Připadá mi to všechno, jako bychom nikdy neměli žádné tradice a museli pořád přejímat a "vypůjčovat si" něco, co nepatří do naší kultury.
Ne, opravdu nechci nikomu brát právo na to, aby slavil nově převzaté svátky.
Osobně však vyznávám svátky ryze české. Namísto Halloweenu je tu přeci Svátek všech svatých a Dušičky, které vyšly z křest'anství a mají v naší zemi tradici.
A určitě nechci, aby nám někdo bral našeho českého Ježíška a nahrazoval ho Santa Clausem, nebo dříve tím Dědou Mrázem.
Možná si někdo řekne, že jsem stará (a bude mít v tomhle případě pravdu) a nepřizpůsobivá k nově slaveným svátkům, ale ani moje děti neslaví tyto "nové" svátky a zachovávají ty naše české a tradiční.

A jak jste na tom vy, jste pro zachování tradičních svátků?

11 komentářů:

  1. Dušičky jsou ještě starší a ještě vlastenečtější než Křesťanství. Ale jestli chcete ohledně Halloweena zvednout náladu jukněte na jednoho pána, který zjistil že i halloween je vlastně původně staroslovanský svátek http://malkiel.blog.cz/1010/halahoven

    OdpovědětVymazat
  2. Právě jsem sepsala článek na toto téma v podobném duchu. Je mi 25 a mám na to naprosto stejný názor!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Už jsem to četla a moc mě to pobavilo. Samozřejmě vím, že je to původně keltský svátek, mě spíš vadí ta amerikanizace všeobecně.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Jsem moc ráda, že v tom "nejsem sama". Jsme malá zem, měli bychom si zachovat to naše tradiční, které se dědí z generace na generaci.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj je mi 12 a mám na to stejný názor =) Souhlásím s tebou

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Děkuju moc za názor a hlavně přeju brzké uzdravení. Čekají tě ted' podzimní prázdniny, tak by byla škoda si je neužít.

    OdpovědětVymazat
  7. Ona to ani není amerikanizace jako spíš komercializace. Každý svátek se dá přece zpeněžit, jen to vzít správně do ruky. Proto jsem pro velký počet svátků. O svátcích se utrácí nejvíc. Problém není vyrobit, problém je prodat. Proto optimální počet svátků pomáhá růstu národního důchodu. Musíme vyrábět? Blbost, musíme prodávat! Proto se šíří Santa Claus na úkor Ježíška - je komerčně využitelnější.

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem rád že ve svém pohledu na snahu vydělat na všem nejsem sám.Tak nám všem jen popřeji,aby naše tradiční svátky a zvyky zůstaly zachovány.Myslím,že si to určitě zaslouží a byla by velká škoda,kdybychom na ně měli zapomenout v  soubojích supermarketů o obsah našich peněženek.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Bohužel žijeme v komerční společnosti, vadí mi vystavené vánoční zboží už od srpna. Vadí mi, že při honbě za "světovostí" se kromě zráty tradic, stále víc lidí zadlužuje. Ale to už je na jiné téma.

    OdpovědětVymazat
  10. Ptáš se, kam se poděla naše národní hrdost? Nikam se nepoděla. Češi nikdy žádnou národní hrdost neměli. Česká národní hrdost se omezuje na frenetické pokřikování: "Kdo neskáče není Čech" po vyhraném titulu v hokeji.

    OdpovědětVymazat
  11. Presne tak, čas sa bohužial nevráti!

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤