Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

čtvrtek 16. února 2023

Italský deník 2022 - 3. část

Pokračování předchozí části.



Sobota 4. června 2022

Probudila jsem se ve tři ráno. Ježišmarjá, já se z toho blbého nespaní asi zcvoknu. Převracela jsem se ve stanu na nové samonafukovací matraci a hledala polohu, ve které bych mohla znovu usnout. Současně jsem se snažila neprobudit manžela. Záviděla jsem mu, že spí. Asi po hodině se mi povedlo ještě usnout. Na druhý pokus jsem se probudila až v šest. Z tašky, kterou jsem nechtěla nechávat v autě, jsem vyndala deník a začala sepisovat předchozí den.

Když se probudil muž, absolvovali jsme ranní hygienu. Na umývárnách se uklízelo a většina obyvatel campu ještě spala. Mohutná černoška, oblečená v zeleném plášti s hadicí v ruce splachovala podlahu a když jsem jí přes to ťapala, mračila se. Za chvíli se mračila znovu, když jsem na umývárnu nakráčela s varnou konvicí. Jak se hodilo, že každé druhé umyvadlo bylo kvůli covidu zadělané překližkou. Položila jsem konvici na překližku a čekala, až se začne vařit voda. Udělala jsem kávu a posnídali jsme. Potom jsme začali balit. Když bylo vše v autě, šli jsme se podívat k moři. Slunce se koupalo na hladině a obloha byla jako vymetená.





Prostě to správné italské „azzurro“. Sebrala jsem si pár mušlí na památku a pomalu jsme se vraceli campem k autu. Ještě jsme se podívali, zda tu po nás něco nezůstalo, sedli do auta a vydali se na další cestu na jih. Nemuseli jsme čekat na otevření recepce, pobyt ve výši 23€ jsme si zaplatili už při příjezdu.

Jeli jsme po SS16 (strada statale, neboli státní silnice), která v podstatě kopíruje celé jaderské pobřeží Itálie.  Z Cesenatica až za Bellarii je čtyřproudá.


Město Rimini sdílí letiště s Republikou San Marino 

V Riccione jsme najeli na dálnici A14, která je nazývána také Adriatica. Cestou po dálnici jsme si udělali dvě zastávky, nebylo kam spěchat. Kochala jsem se rozkvetlými oleandry, které jí místy lemují.

Cestou jsem si z auta fotila poutní místo Loreto. Byli jsme tu v roce 2006. 
V Bazilice della Santa Casa je umístěna Svatá Chýše, 
která sem dle pověsti byla přenesena z Nazareta ve 13. století. 
Podle vzoru Svaté chýše byly pak budovány loretánské kaple - lorety.

Dálniční odpočívadlo u Silvi

Oleandry lemující dálnici A14

Dálnici jsme opustili v Poggio Imperiale a zaplatili 28€ mýto.


Gargano je naše srdeční záležitost už od roku 2005, kdy jsme tu byli poprvé. Od té doby se sem moc rádi vracíme. Tentokrát mi ty vzdálenosti připadaly nějaké delší. Opět jsem si vyfotila krávy na mostě, byly tu snad pokaždé, kdy jsme tudy jeli. Běžně se vyskytují na silnicích, můžete tu potkat i obrovské stádo ovcí, které se rozhodlo právě přejít na druhou stranu. Dovolenkový ráj, kde se nemusí nikam spěchat a kde se člověk může kochat nádhernou přírodou, která tu je. Silnice a silničky jsou tu místy klikaté, při cestě k moři se musí překonat značný výškový rozdíl. Gargano se tolik liší od zbytku Itálie, až má člověk někdy pocit, že se tu zastavil čas.

Krávy na mostě

Cagnano Varano

Někteří spěchají

Ischitella

Čas se ale nezastavil ve Vieste, které se za těch šest let, kdy jsme tu byli naposledy, hodně rozrostlo. V místech, kde bývaly pastviny, stojí nové domy a tam, kde se konaly tradiční trhy, stojí další domy a vedle nich vyrostl veliký supermarket s obrovským parkovištěm.

Ač máme město z přechozích pobytů několikrát projeté a prochozené, povedlo se nám v labyrintu ulic a uliček parádně zakufrovat. A to tak, že jsme některými místy projeli opakovaně.  Až po několika dnech jsme zjistili, že je uzavřena jedna z hlavních ulic Via Madonna della Liberta  a ve změti jednosměrek a zakázaných vjezdů  se zabloudí velice snadno.  Nakonec se povedlo vymotat se z jednosměrek starého města a dojet na nově vybudovaný kruhový objezd. Tak ten tu také nebýval. Ve finále jsme pak oba přehlédli místo, kde jsme měli z Lungomare Enrico Mattei odbočit do uličky, kde máme zaplacené bydlení. Zastavit nešlo, víkendový provoz byl poměrně silný. Dojeli jsme k benzínové pumpě až téměř na konci Lungomare, kde bylo možno se otočit. Zapnula jsem si data na mobilu a zadala adresu. Vraceli jsme se 1,4 km směrem k centru, abychom si teprve nyní všimli cedule se šipkou, označující rezidenci. Dva slepejši. :-)  Ulička k rezidenci je úzká a jsou místa, kde se dvě auta navzájem nevyhnou a jedno musí vycouvat. My měli to štěstí, že jsme žádné auto nepotkali.

Zaparkovali jsme a vydali se k recepci. Tam nás uvítali domácí s jedním ze synů. Všichni byli příjemní a milí. Hlavně syn, který znal několik českých slov. Došlo mi, že tady si svou italštinu rozhodně zdokonalím. Rezidence je rodinná, její majitelé tam bydlí a jsou k dispozici kdykoliv. Pan domácí nás doprovodil k apartmánu, který bude na tři týdny naším domovem a pak nám řekl, že si můžeme autem dojet až ke vstupnímu chodníku. Zpátky na parkoviště to musíme pak objet druhou stranou. Cesty v rezidenci nejsou tak široké. Muž šel zpátky na parkoviště a když přijel, vynosili jsme z auta věci, vybalili, dali vše na místo a pak si sedli na terasu a relaxovali. Po chvilce se přiřítil pes, který se dožadoval hlazení a mazlení. Byl domácích a jako první mi samou láskou oslintal koleno a upatlal tričko. Nevadí, mám toho na převlečení dostatek. Domácí mu říkali Iro, možná se to italsky píše jinak.


Náš dočasný domov. 
Fotila jsem to mobilem, abych mohla fotky přes WhatsApp poslat mladým.

První návštěvník

Po večeři jsme seděli na terase. V rezidenci moc lidí nebylo, jen vedle nás bydlela mladá maminka s holčičkou. Večer se obě hodily do gala a vyrazily někam mezi lidi. U nás už by touhle dobou děti dávno spaly. Během chvilky se znovu přiřítil Iro a chvilku po něm dorazil krásný rezavobílý kocour. Mám pro kočky slabost, zejména pro ty rezavé. Zřejmě byli ti dva kluci chlupatí na sebe zvyklí. Zatímco Iro zůstával disciplinovaně na terase, kocour se snažil dostat do apartmánu. Když jsem viděla, jak se manželovi ježí vousy, přivřela jsem dveře. A i když jsme po nějaké době zalezli dovnitř, kocour se vytrvale snažil o to, dělat nám společnost. Vyčkával, zda si to nakonec nerozmyslíme.

Ani když se umeju, tak mně dovnitř nepustíte?

První noc ve Vieste. Spalo se celkem dobře, ovšem jediná nevýhoda byl rošt na manželské posteli, který byl vcelku. Kdykoli se muž převracel a já měla pocit, že se převrací každou chvíli, byla jsem vzhůru. Věděla jsem, že když bude opravdu nejhůř a já se budu stále budit, máme ještě jedno lůžko v přední místnosti, kde je kuchyňský kout.


Pokračování příště.


36 komentářů:

  1. Alenko,krásné.Zase jsem se vrátila v čase.My jsme hodně cestovali po Itálií se stanem
    a vždy jsem tvrdila,že tak úžasné kempy jako v Itálii jsem nikde neviděla.To jsme jeli se stanem
    i do Bulharska.Tam snad ani kempy nebyly.Dávám do pořádku staré fotky,zatím jsem na ty z Itálie
    nenarazila.Zatím se u malých dětí.Ty umíš i poutavě psát,to já nikdy nedovedla.
    Tak zase příště.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, moc děkuju. Oceňujeme na italských campech to, že si "pronajmeš" tzv. "piazollu", bez ohledu na to, jak velký máš stan, či karavan. Takže každý má určitý prostor. Navíc bývají velmi slušně vybavené.
      Měj hezké dny. 🍀💓

      Vymazat
  2. Alenko, se zájmem jsem přečetla třetí díl tvého poutavého vyprávění. Ve Vieste jsem byla v r.2007 na zájezdu a do Cesenatica jezdily moje vnučky od školy na týden prázdnin. Byly tam asi 4x. Nu a Loreto jsem si na zpáteční cestě z dovolené z busu také vyfotila, ale zastavit nám tam nechtěli, že prý musí dodržet pokyny cestovky. Škoda.
    Už nyní jsem zvědavá na pokračování.Jiřiana z N.
    psisko i kočinda jsou sympaťáci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, moc děkuju. 🍀💓 Na Garganu jsme byli několikrát, poprvé v roce 2005. Vieste jsme navštívili mnohokrát, v roce 2006 jsme tam byli i ubytováni.
      Loreto je krásné a určitě stojí za návštěvu. Ale podobně jako např. v Benátkách při vstupu do Baziliky San Marco, nebo na campanillu si musí turisté v Loretu vystát frontu. Bazilika sama o sobě je obrovská a její prohlídka také trvá notnou chvíli. Možná proto tam nechtěli řidiči s vámi zajet. Určitě byste nabrali velké zdržení.
      A pokyny cestovky? Byli jsme na zájezdu v Toskánsku a v programu nebyla Siena. Takže průvodce, který s námi byl, to domluvil s řidiči a my si připlatili každý pár korun navíc. Je to o domluvě. V našem případě o čas moc nešlo, byli jsme ubytováni u moře ve Follonice, takže jsme se jen vrátili později na nocleh.
      Tvé vnučky se mají, že mohly jezdit se školou do Itálie. 👍👍
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  3. Aleno, hezké letní vzpomínky. A ubytování vypadá moc pěkně, tam se určitě bydlelo dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, moc děkuju. 💓🍀 Bydlelo se nám tam opravdu moc dobře. Rezidence je dobře řešená, je tam spousta zeleně které nabízí dostatek soukromí. Vídají se většinou jen nejbližší sousedé.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  4. Ali, tak jako minule pochválím sloh, protože jen dát fotky bez nějakého příběhu a popisu by nebylo ono. Má to šťávu 😁. Trochu mě rozesmála ta mohutná černoška, která uklízela umývárny. To proto, že něco podobného jsem zažila v Benátkách, kam jsme přijeli časně ráno a člověk by si rád zašel na toaletu. Bylo otevřeno, neviděla jsem důvod, proč by ne, ale hned vylezla asi podobná osoba, postavila se do dveří - a neprojdete, třeba se po..., ale teď tady vytírám jáá. Teď se tomu směju, ale nezbylo jít jinam a tam byly turecké záchody.
    Jinak s tím spaním to je někdy zapeklité, buď je na vině špatná matrace nebo někdo ruší, jindy horko... Ještě ty krávy na mostě je taky originální fotka, i když tam to bude asi běžné. Podobně, jak jinde ty ovce. Už se jistě připravuje další díl, tak si počkám. 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuju. 🍀💓 Dát na blog jen fotky bez popisu a příběhu by bylo v mém případě nemyslitelné. Jsem ve své podstatě ukecaná ženská a když nemůžu mluvit, píšu.😄
      Já se na té umývárce trochu obávala, aby mě ta černoška ve finále "nevzala" hadicí, když jsem jí narušovala pracovní činnost. 🤣😂 Zůstalo jen u mračení. Záchody v Benátkách je občas docela dobrodružství, dost špatně se hledají. V centru samotném jsme je objevili po dost dlouhé době a navíc za 3€. Ale když člověk musí, rád zaplatí. Další možností je sednout si někam do kavárny a doufat, že disponují "free WC". Ne každá kavárna to však nabízí.
      Spaní mám lehké, vyruší mně kdeco a také kdekdo. 😄
      Zvířata ke Garganu neodmyslitelně patří.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  5. Alenko, tvé deníky čtu moc ráda. Je to čtivé a pro mnohé tam dáš spoustu cestovatelských rad a informací. Iro je roztomilý, nechala bych se oslintat :o)
    Početla jsem si. Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuju. 💓🍀 Snažím se to textu vždy dát nějakou informaci, která by se mohla hodit. Kvůli tomu jsem blog v roce 2010 zakládala. Patřím k těm, kteří pokaždé hledají informace o místu, kam se chystají.
      Iro byl miláček a náš každodenní host.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  6. Alenko, díky za další reportáž z Itálie. Byla jsem tam několikrát, ale už se tam pravděpodobně nepodívám. Jo i já bych se nechala oslintat a i pravděpodobně přijala kocourka na návštěvu. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuju. 💓🍀 Itálie je naší srdeční záležitostí, letos, pokud se něco nepřihodí, pojedeme už po dvacáté. Přeji ti, aby ses tam ještě někdy podívala. ✊✊
      Iro byl mazlík a chodil pravidelně. A kocour? Kdybych tam byla sama, stoprocentně by chodil dovnitř. Ale můj muž byl zásadně proti.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  7. Alenko s chutí jsem si přečetla všechny tři články o cestě na dovolenou. Mám to tvoje cestování ráda a těším se další pokračování. Pejsek je krásný a mile vás přivítal, kocourka bych určitě pustila dál, vypadá jak náš Jonášek. Měj se krásně🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libby moc děkuju. 🍀💓 Na pokračování se pracuje. Miluju zvířátka, přiznám se, že přednost dávám trochu kočkám, jsem prostě kočkomil.😄 Ale psy mám také ráda. Já bych toho kluka kočičího pustila dovnitř, ale .... nevím, jak by to dopadlo. Muž byl proti.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  8. Třeba ty krávy mají jako koníčka pozorovat z mostu cvrkot na dálnici.... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, pokaždé, když jsme jeli od dálnice, byly na mostě. Nikoli na jednom, ony to střídají. Běžně je lze potkat na silnici. Kolikrát jsem si říkala, že jsou místní hospodáři docela odvážní, když je vypustí jen se zvoncem na krku a nechají je volně venku.
      Děkuju za komentář a měj hezké dny 💓🍀

      Vymazat
  9. Alenko, další skvělý díl tvého italského deníku. Moc ráda si počtu i prohlédnu fotky. Ty krávy na mostě mě také zaujaly. K tomu chrápání jedna poznámka. Moje babička bydlela s dědou celý život v garsonce a když děda chrápal už nesnesitelně, chodila spát do koupelny do vany. Zdravím, měj se hezky 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuju. 💓🍀 Mně nevadilo tolik chrápání, jako to, že muž se stále otáčel a houpal se mnou. To je nevýhoda společného roštu v posteli.
      Švagr mé kamarádky, voják z povolání, chrápal tak, že měl dovoleno i při cvičeních spát mimo. Pokud spal v kasárnách, nevyspal se nikdo jiný. Kvůli němu se sešla komise, která měřila hlučnost jeho chrápání a bylo mu sděleno, že snižuje bojeschopnost armády. Doma spal v jiném patře domu, než zbytek rodiny. Naštěstí měli dům. Ale co by dělal třeba v paneláku?
      Chudák tvoje babička. Spát ve vaně muselo být hrozné.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  10. Docela obdivuji to sportovní založení - camp, stan, spaní na lehátku. Zažil jsem to jednou 2 dny na Vysočině a pořád mě strašilo, že mně nějaký brouk vleze do ucha. A společná matrace, která se prohýbá při každém pohybu, je také radost :).
    Krávy a ovčí stádo na silnici musí být zážitkem, zřejmě už jsou trénované, že je motoristé nevzrušují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, tohle mi vůbec nevadí. V mládí jsme jezdili na vandry a mnohokrát spali pod širákem. Naposledy jsme spali od širákem v chorvatském Drveniku, kdy jsme si "ustlali" vedle auta. To bylo zaparkované ve frontě na trajekt, kdy jsme se chtěli dostat první lodí na Hvar. Takových jako my, tam bylo víc. :-) Stan se samonafukovací matrací je proti tomu luxus. Jedna až dvě noci se ve stanu dají zvládnout naprosto v pohodě. Dnes jsou stany napevno spojené s podlážkou a ve většině případů jsou dvouplášťové. Ve vchodu je síť a hmyz nemá šanci se dostat dovnitř.
      Společná matrace je horší záležitost, my měli naštěstí jen společný rošt, matrace byly dělené.
      Zvířata na Garganu jsou určitě zvyklá na motoristy. Často se pohybují na vozovce a jsou v naprostém klidu. My byli jednou poněkud neklidní, když jsme se ocitli mezi stádem býků a ti se nemínili hnout. V tomto případě bychom trénink potřebovali spíš my. :-)

      Vymazat
  11. Alenko, ráda jsem si početla v Tvém cestovatelské deniku. Taky mě zaujaly krávy na mostě,asi pozorují cvrkot... Můj muž strašně chrápe, na dovolené s tím je problém. Spal už všude možně, i na balkóně :o). Měj se hezky a těším se na pokračování, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, jsem ráda, že sis početla. Krávy a další zvířata se na Garganu vyskytují běžně.
      Můj muž také chrápe a já už asi taky.😄 Když usne, neprobudí ho nic. Na rozdíl ode mně, která se budí stále. Ve Vieste nešlo o chrápání, ale rošt pod matracemi, který byl vcelku a přenášel pohyb. Měla jsem pocit, že se muž hýbe stále.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  12. Psi a kocky ty jsou v Italii vsude

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tak. Spousty potulných psů a kočky, žijící poblíž kontejnerů a popelnic.
      Nicméně nejvíc volně žijících a polodivokých koček jsem viděla v Paříži v Jardins du Trocadéro.

      Vymazat
  13. Zamlada jsem projel stopem celou jižní Francii a často jsem nocoval jen tak pod širákem. Teď už bych to takhle nedal. Zmastňačil jsem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, i my zpohodlněli. Výraz zmastňačil je super. 😄

      Vymazat
  14. Ten kocour mi připomněl tři koťata, co se k nám kdysi nastěhovala o dovolené na pronajaté chaloupce :D. Byla velice společenská, horko těžko jsme je udrželi na zahradě :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, hlásím, že jsi vysvobozena. 👍 Kočky se velice snadno dají ochočit. Stačí kotě pohladit a je tvé. V dětství jsem podobným způsobem přiváděla kočky domů dost často a to k velké nelibosti rodičů. My si jednou ochočili toulavou mladou kočku na Šumavě, pobývala v přístřešku pod karavanem. Prázdniny končily a problém byl, že jsme další kočinu měli doma, takže jsme řešili "nerudovskou otázku". Nakonec nám vypomohla paní Šimková ze vsi, která se kočky ujala. Měla jí pak několik let.

      Vymazat
  15. Vija
    Tvé cestovatelské deníky mi zpříjemňují šedé a větrné dny o víkendu. Vyměnila jsem déšť za slunce, poutavé čtení a fotky u tebe na blogu. Těším se na další vyprávění. Smekám před nocováním ve stanu, má kyčel už není ochotná toto zvládnout. Už ani v autě nepřespáváme. Měj se hezky a piš. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, jsem ráda, že jsem mohla zpříjemnit šedé a větrné dny.
      Nocovat jednu nebo dvě noci ve stanu není takový problém. Ovšem celou dovolenou ve stanu bychom asi nedali. 😄
      Píši a přeji hezké dny.

      Vymazat
  16. Alenko, asi jsem ve spamu…
    Janinka

    OdpovědětVymazat
  17. Alenko, cesta dlouhá,vale rozhodně ne nudná. Kemp na přespání ještě jde, ale už bych nechtěla pod stanem trávit celou dovolenou. V rezidenci je to super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moc děkuji za komentář. Jsme zvyklí jezdit na dlouhé vzdálenosti, ale děláme přestávky.
      Stejně jako ty si už nedokážu představit dovolenou celou ve stanu. Takhle jsme jezdívali v mládí, než se nám narodily děti. Jedna či dvě noci po cestě jsou v naprosté pohodě.
      Měj hezké dny.

      Vymazat
  18. Jo, jo, Alenko,
    kočky jsou nej, ať už umyté nebo neumyté. :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Bezva, dojeli jste bez úhony. Jsem moc ráda.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤