Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 1. února 2015

Terakotová armáda




Už jen do 8. února 2015 potrvá výstava, jejíž celý název je "Terakotová armáda a první čínský císař", která určitě, i přes nemalé vstupné, stojí za shlédnutí.

Terakotová armáda je mauzoleem prvního císaře dynastie Čchin, který vládl v letech 246 - 210 př. Kr.
Císař Čchin byl první, komu se podařilo sjednotit Čínu. Za své vlády vybudoval fungující správní aparát, zavedl jednotnou měnu, jednotné míry váhy a objemu a také znakové písmo. V jeho době také začala stavba Velké čínské zdi, která plnila obranné funkce před nájezdy severních kmenů. Čchin byl diktátorem a své odpůrce nechával zaživa pohřbít. Knihy, které odporovaly jeho ideologii, musely být spáleny. Sám však žil velmi rozmařilým životem. Kromě přepychového paláce si nechal budovat i svou hrobku, na níž pracovalo přes 720 000 lidí. Sjednocení země si vyžadovalo dlouhá léta válek, v nichž padlo mnoho válečníků a ne všichni byli se svým osudem smířeni. Císař se bál návratu mrtvých z válek a popravených odpůrců v podobě duchů a proto místo jeho posledního odpočinku měla chránit terakotová armáda. Výstavba hrobky trvala bezmála 40 roků a v době císařovy smrti nebyla ještě zcela dokončena.
Je společně s Tutanchamónovou hrobkou největším archeologickým objevem 20. století.


K objevení tohoto unikátního mauzolea, které se nachází poblíž města Šen-si, došlo náhodou v roce 1974. Tehdy se tři rolníci při kopání studny propadli do starověké chodby, jejíž stěny se začaly hroutit a oni pak stáli tváří tvář ozbrojeným vojákům.
K odkrývání archelologického areálu došlo v roce 1976.
Nejpůsobivější je první komora ve které je zhruba 6000 vojáků a 50 válečných vozů. Ve druhé menší komoře je necelá tisícovka bojovníků, jezdci a válečné vozy. Třetí komora představuje velení celé armády. Je v ní 64 vojáků, koně a vozy.
Samotná císařova hrobka nebyla dosud odkryta, kvůli obavám archeologů z jejího poškození.
V roce 1987 byla Terakotová armáda zařazena na seznam světového dědictví UNESCO a bývá také nazývána osmým divem světa..

Pražské výstaviště je prvním místem, na kterém se výstava v tomto rozsahu prezentuje.
Je zde k vidění pouhá desetina armády z první pohřební komory, a přesto je to více než tři sta detailně propracovaných replik soch v nadživotní velikosti. Jsou zde vystaveni i koně, válečné vozy, zbraně, první mince a další dobové artefakty.
Na ploše 1800 čtverečních metrů jsou repliky soch, jejichž cena se pohybuje od 5000 € výše, zbraní a bronzového brnění, které byly ručně vyrobeny v Číně, v oblasti, kde bylo mauzoleum objeveno. Je zde také možné vidět i samotnou výrobu soch z keramiky, či jejich podobu v původních barvách. Součástí výstavy jsou velkoplošné tabule s informacemi a také videoprodukce na velkých obrazovkách. Každý návštěvník při vstupu obdrží sluchátka s audio průvodcem.
Nejpůsobivější zážitek celé výstavy je rekonstrukce části mauzolea - první pohřební komory, na kterou návštěvníci pohlížejí z nadhledu z mola, které vede po jejím obvodu. Mají tak možnost vidět jí podobně, jako při vykopávkách u Šen-si.

Přijměte tedy pozvání na tuto výstavu, kterou jsme včera absolvovali v doprovodu vnuček, prostřednictvím fotografií.


Ukázka vykopávek


Bronzová kád'

Kamenná rakev, přiznám se, že mě překvapila svými rozměry - vysoká, na délku krátká

Hrnčířská mísa, v níž se míchala terakotová hlína

Bronzový zvon

Pěšák ve zbroji

Pěšák bez zbroje

Vozataj

Lučištník

Vyšší důstojník

Nižší důstojník

Generál

Císař Čchin

Detail

Zlatá rakev


Dva detaily z rakve


Ukázka výroby terakotových vojáků

Finální úprava vysokého důstojníka

Takto nějak vypadali terakotoví vojáci před 2200 roky

Ukázka informačního panelu


Zbraně

Bronzová zbroj

Tvář vozataje

Válečný vůz
Uprostřed válečného vozu jezdíval vozataj, na pravé straně lučištník, či voják s kopím, vlevo velitel







Ukázky rekonstrukce první pohřební komory


Modely vozů
Zmenšeniny těchto dvou modelů se prodávají na konci výstavy za lidovou cenu Kč 50.000,--.
No, nekup to!

Holky výstavu zvládly v pohodě. Sára byla nadšená, Emě tu možná chyběly nějaké ty panenky. :-D

Pro velký zájem a také důvod, že výstava už za týden končí, je její otevírací doba prodloužena o dvě hodiny - tedy od 10:00 do 20:00 hodin.
Jediné, co mě zamrzelo, je to, že k tak velkolepé podívané chybí jakýkoliv katalog. Ptala jsem se na něj na konci výstavy dvou prodavaček v oddělení suvenýrů k této výstavě. Prý vůbec nebyl vydán. Podle mě je to škoda, určitě jsem nebyla jediná, kdo se po něm ptal. Katalog z výstavy Tutanchámonova hrobka mám doma a občas se do něj ráda podívám.
Sára si vybrala figurku císaře, Emu nezaujalo nic.


Návštěvu výstavy mohu vřele doporučit.
Ale potrvá už jen týden.

34 komentářů:

  1. Škoda, už výstava končí a do Prahy se teď nedostanu. Ale pěkně jsi ji přiblížila, o moc jsem tak nepřišel.

    OdpovědětVymazat
  2. Když jsem zjistila, že je tato výstava v Praze, toužila jsem ji vidět. Bohužel nemám dopravu. Autobusem to nezvládnu a děti s autama nemají čas.

    OdpovědětVymazat
  3. Škoda že nejsem z Prahy. Toto by zajímalo i mne - jsem fanynka archeologie a geologie. Muselo to být famózní. Škoda přeškoda. Budete mít zážitek - i prostřednictvím tohoto článku. Díky moc

    OdpovědětVymazat
  4. Věděl jsem o výstavě, ale nijak mne nelákala. Přesto jsem rád a děkuji ti za tvoji krásnou a obšírnou dokumentaci a ušetřil jsem si vstupné hezky z tepla domova.   

    OdpovědětVymazat
  5. Je dobré, když se udělá výstava něčeho tak zvláštního. Není divu, že to bylo jmenováno 8. divem světa. Sledovala jsem i pořad v televizi a dostala jsem kdysi soubor o této armádě v životní velikosti. Muselo to dát hroznou práci.

    OdpovědětVymazat
  6. Musela to být nádherné. Škoda, že to mám do Prahy trochu daleko, a tak děkuji za zprostředkování prostřednictvím fotografií. Kdyby to bylo v Brně, tak bych se s velkou praděpodobností šla podívat.

    OdpovědětVymazat
  7. Určitě to bylo krásné. Snad se časem výstava dostane i do Brna, to bych se snad zajela podívat.

    OdpovědětVymazat
  8. Prošvihla jsem Tutanchámona prošvihnu i tohle. Holt se nedá nic dělat....je to unikát a opravdu krásná věc. Alw co mne zaujalo ta velikost mincí! to byla asi opravdu tvrdá a těžká měna

    OdpovědětVymazat
  9. Chystal jsem se na ně do Číny, ale nevyšly mi peníze...

    OdpovědětVymazat
  10. Je neuvěřitelné, jaké divy se ukrývají pod zemí. Rolníci si vybrali pro kopání studny to správné místo, jinak by tahle úžasná armáda možná zůstala skrytá ještě celé věky.

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Přiznám se, že my to také stihli téměř na poslední chvíli.

    OdpovědětVymazat
  12. Alenko určitě skvělý zážitek. Díky, že jsem mohla asoň takto vidět tu nádheru.

    OdpovědětVymazat
  13. Tato výstava s terakotovou armádou u nás není poprvé, před pár roky nazpátek na ní byl v Praze syn s rodinou a jak je vidět, je o ni zájem pořád veliký. A není divu, taky bych se podívala jen nad tím větším penízem bych se asi rozmýšlela. Takže díky za foto-procházku výstavou, mám to zadarmo.   

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Když mastné vstupné, aspoň zatopili.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Zážitek to byl opravdu výjimečný a já jsem ráda, že jsem ti jí mohla přiblížit.

    OdpovědětVymazat
  16. Prohlídka takové výstavy je určitě ojedinělým zážitkem. Rád jsem si prošel celou ukázku, protože do Prahy se tak hned nedostanu.

    OdpovědětVymazat
  17. [18]: Fotit se tam smělo. Já se hned u pokladny raději zeptala. Přiznám se, že bývám mnohdy nedisciplinovaná a fotím i tam, kde se to nesmí. Ale pokud možno tajně.

    OdpovědětVymazat
  18. Děkuji za krásný zážitek. Pěkné fotky se skvělým komentářem.   

    OdpovědětVymazat
  19. Alenko, moc pěkná výstava. Můj muž by byl u "vytržení", já bych ho klidně doprovodila. Bohužel, nejsme z Prahy a tak děkuji za zprostředkování. Až manžel vyleze z pelíšku, vezmu ho na kukandu. Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  20. [21]: Moc děkuji za pochvalu.

    OdpovědětVymazat
  21. Zajímá mě stará Čínská kultura, asi bylo zajímavé to vidět v reálu ale já často shledávám, že stále, mnohé imperiální prvky v nich přetrvávají i po 2 200 letech, jako u každé jiné, historické i současné mocnosti. Nebála se, tak trochu děvčata?

    OdpovědětVymazat
  22. Alenko, slyšela jsem o této výstavě, i něco četla, ale tato tvoje prezentace předčila mé očekávání. Nejsem moc na historii, ale tohle by mne určitě zaujalo, jen škoda, že je to pro nás nedostupné. Koukám, že i přes ty ceny vstupného je tam tedy lidí dost. My to měli jako v kině. A zadarmo. Paráda a moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Nejprve musím poděkovat za báječný odkaz.

    OdpovědětVymazat
  24. Kopie terakotové armády byly před pár lety vystavovány  v obchodních centrech jako putovní výstava, nicméně rozsah se rozhodně nedá srovnávat s obrázky tvými. Je to krásné, ale stejně to ve mně vždycky vyvolává takový ten pocit "ale vždyť to stejně není pravý" .

    OdpovědětVymazat
  25. Výstavu jsem nějak prošvihla a do Prahy už se v nejbližší době nedostanu, což mě docela mrzí.

    OdpovědětVymazat
  26. [27]: V obchodních centrech byly vystavovány jen jednotlivé sochy. Tady na mě nejvíc zapůsobila expozice, která kopíruje rozestavěné vojáky podle vykopávek u Šen-si. Vím, že to není pravé, ale zapůsobilo to na mě hodně silně. Podobný pocit jsem zažívala v Brně na výstavě o Tutanchámonovi.

    OdpovědětVymazat
  27. [24]:Jsem vpodstatě pacifista, každý pocit, že se jedná o mocenskou, nadřazující se kulturu, ve mě vyvolává spíše odpor nežli obdiv. Občas se ptám sama sebe, jestli jsem nenadělala v hlavě svých vnoučat víc škody, nežli užitku, vidím-li vývoj. A tak je asi dobře je vodit na podobná, kulturně barbarská místa a hlavně vysvětlit jim pozadí a smysl těch, pro ně pohádek? I když, jsou ještě malé...

    OdpovědětVymazat
  28. Velmi zajímavá výstavaJe zvláštní, že jsi tam mohla i fotit

    OdpovědětVymazat
  29. Výstava byla určitě zajímavá, slyším o ni poprvé. Jak asi muselo být těm rolníkům, když se ocitli mezi těmi vojáky, musel to být v první chvíli pořádný šok. Velmi mě upoutalo rozdělení vojska. zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  30. Je vlastně smutné, že právě vyšinutí megalomani po sobě nechávají nejvíc památek... ale v tomto případě (podobně jako v případě egyptských pyramid a dalších zázraků) smekám před tvůrci tohoto fantastického díla. Ty detaily, propracovanost... obdivuhodné. Můj obdiv patří spíš těm řemeslníkům a umělcům, kteří toto dílko vytvořili.

    OdpovědětVymazat
  31. [30]: I já se řadím mezi pacifisty.

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤