Mezi moje záliby patří historie, cestování, poznávání nových krajů a fotografování.
Před každou další cestou se snažím získat nějaké informace o místě, které navštívím.
Ráda se proto o své poznatky z cest podělím.

"Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu."
David Livingstone


Vítejte na mém blogu ...

neděle 13. dubna 2014

Jarním kvetením kolem vodních ploch


Nádherné sobotní počasí nás vylákalo k vycházce.
Navíc jsme měli jeden z volných víkendů, což znamená, že jsme nehlídali. Sice jsem až do poslední chvíle byla skeptická, protože už mnohokrát se naše plány měnily. Ne, nestěžuji si. Vnučky hlídáme oba rádi a užíváme si jejich společnosti. Nebude to totiž trvat moc dlouho a budou velké. Pak bude nějaká babička s dědečkem mimo sféru jejich zájmů.

Před dvěma týdny jsem si koupila nové botky - šlapky. Byly už podruhé zlevněny, ale to mi vůbec nevadí. Právě naopak.
Jsou outdoorové, celokožené a mají perfektní podrážky do terénu. Muž se na mě díval s trochu podezíravým výrazem, že si beru úplně nové boty, aniž bych si je předtím prošlápla.

V nových botách, tentokrát i s fot'ákem, který hodně často zapomínám, jsme vyrazili z Bílé Hory směrem na Ruzyni. Nadopovaná Zyrtecem, který mě chrání před všudepřítomnými pyly v ovzduší, jsem si fotila rozkvetlé stromy a keře. Opravdu jaro přišlo letos mnohem dříve, než v minulých letech. Na to, že bylo 12. dubna, byly rozkvetlé jabloně, hrušně a třešně. Jen jsem v duchu zapřemýšlela, zda a hlavně jak bude naplněna prvomájová tradice o polibku pod rozkvetlým stromem. Obávám se, že v té době už bude většina ovocných stromů odkvetlá.








Všimla jsem si, že už začíná kvést i šeřík. Nahlas jsem pronesla, že by i rudoarmějci měli smůlu, protože místo šeříků by po nich mohlo být házeno čímkoliv. Můj muž mou úvahu rozvedl a jmenoval několik možných předmětů, které by po nich s chutí hodil.



Byli jsme tak zabráni do svých úvah, že jsme špatně odbočili a svůj omyl zjistili až v momentě, kdy nás od vodní nádrže Jiviny dělily dva ploty. Chtěla jsem se vrátit, ale můj muž řekl, že půjdeme dál a vracet se nebudeme. Kolem horního plotu rostly keře, jejichž jméno neznám. Na nich bylo obrovské množství černých bobulí, které vydržely díky velice mírné zimě. Za nimi už se tlačily zelené lístky. Opravdu keř neznám, ale usuzuji, že bobule budou pravděpodobně jedovaté. Těžko by jinak ušly pozornosti ptactva.

Vodní nádrž Jiviny - za dvěma ploty

Vodní nádrž Jiviny, za níž je vidět část Pražského okruhu

Litovický potok, který Jiviny napájí. Jeho tok je regulován

Pro mě naprosto neznámé bobule

Naše cesta pokračovala směrem na Hostivici, část jsme absolvovali po krajnici. Tady se evidentně nepočítá s tím, že by se tu mohl vyskytnout nějaký pěšák. Podešli jsme pražský okruh a pak i dálnici D6. U nově vybudovaných komerčních zón byl i chodník.

Pod Pražským okruhem

Kontrast starého a nového - poutní kaplička a dálnice D6

Začala jsem si uvědomovat, že bylo chybou si botky - šlapky neprošlápnout a vyrazit v nich "na první dobrou". Prsty shora jsem měla otlačené. Napadlo mě, že se mi možná nějak shrnula ponožka, která dělá v botě rotyku. Pak se začaly ozývat prsty i na druhé noze. Ne, to nebude ponožkou. V úvahách o tom, že jsem si měla raději vzít své vyšlápnuté trekovky mě oslovil muž: "Tak co, jak se ti šlape v nových botkách?" Začala jsem se smát a přiznala, že už chvilku přemýšlím o tom, že jsem udělala chybu. Jako by mi četl myšlenky.

Došli jsme k rybníku Strnad a zůstali na jeho hrázi. Nechtěla jsem putovat po jeho břehu, protože v této době tu hnízdí labutě. Pamatuji, jak jsme je před několika roky vyrušili a jaký jsem z toho měla špatný pocit. Rybník si můžeme obejít a pak dojít k Peterkovu mlýnu kdykoliv jindy, ale na jaře raději ne. Fotila jsem si vodní plochu a vzpomínala, jaká to byla opuštěná krajina. Sice byla na jedné straně silnice, ale jinak nic. Dnes tu za silnící stojí obrovské budovy různých firem. Doklad toho, že pokrok nezastavíme. Pak jsem si všimla lysek, které nakrátko opouštěly břeh. Pravděpodobně také hnízdí. U Strnada jsme chvilku zůstali. Toužila jsem si sednout a zout na chvilku ty nové boty, ale nebylo kam.

Rybník Strnad leží na katastru Hostivice, ale je ve správě Lesů hl.m.Prahy




Lysky se držely nedaleko břehu - možná jsou i špatně vidět

Někdy se opravdu stydím za to, že jsem také člověk.

Voda za česlem, které sebralo větší kusy odpadků putuje regulovaným korytem Litovického potoka do nádrže Jiviny a odtud pak do nádrže Džbán, která je jednou z rekreačních oblastí Prahy.

Ještě pár pohledů, několik záběrů a naše cesta pokračovala směrem k mostu, který vede přes městský okruh. Takové to bývalo klidné místo. Po cestě jsme potkali několik procházejících se, které také vytáhlo krásné počasí. Ve vzduchu byla obrovitá mračna komárů. To je také důsledek teplé zimy.

Ne, to nejsou vrtulníky!
Prostě komáři se ženili, ženili, ženili, kapku vína neměli ...

Duo rhodéských ridgebacků, kteří se s námi chtěli přátelit

Přešli jsme most a zvažovali, kudy dál. "Tak si hod' korunou", pronesl můj muž a netušil, že tak učiním. V kapse vesty jsem měla desetikorunu na vozík. Vytáhla jsem jí a hodila. Můj muž se zklamaně podíval a zjistil, že nepůjdeme domů kolem kláštera v Řepích, ale že naše cesta povede přes Zličín.

Pražský okruh

Polní cesta do Zličína, vzadu věž Kostela Sv. Rodiny v Řepích

Železniční most přes Pražský okruh

Polní cestou jsme vystoupali na mírný kopeček a pak přes železniční trat' Pražského Semmeringu jsme došli k dalšímu rybníku, který se jmenuje Velký, ale je známější pod názvem Dolejšák. Moje děti sem jezdívaly autobusem z Bílé Hory bruslit.

Velký rybník ve Zličíně - alias Dolejšák

Kolem Dolejšáku jsme pokračovali na silnici spojující Zličín a Řepy, znovu překročili železniční trat'. Nohy v nových botách už pěkně bolely. Podvědomě jsem krčila prsty, což bylo možná ještě horší. U kláštera sv. Karla Boromejského jsem se zastavila, abych si ho vyfotila. Můj muž se mezi tím podíval na jízdní řád autobusu a pronesl: "Dál už pojedem."

Klášter Sv. Karla Boromejského v Řepích

Neprotestovala jsem. Sedla jsem si na lavičku a počkala s mužem na autobus. Těch osm stanic k domovu bylo příjemných.
Po vystoupení z autobusu jsem měla pocit, že už domů nedojdu.

Psi asi moc dobře věděli, jaké to je, když někoho bolí nohy "jako psa"

Pajdala jsem čtyři kroky manželem a připadala si jako muslimská žena, která také chodí v uctivé vzdálenosti za svým pánem. U mě to nebylo z úcty, já byla ráda, že jsem ráda. Až nedaleko naší ulice jsem muže dohnala a do ulice jsme vkráčeli bok po boku. Sedla jsem si na schody a zula si ty nové boty. Mnula jsem si prsty nohou v ponožkách a říkala si něco o blbých blondýnách. Měla jsem toho opravdu plné kecky. Můj muž se tvářil jako hrdina.
Uvařila jsem oběma kávu a pustili jsme si televizi. Dívali jsme se společně na krásný cestopisný film o ostrově Mayotte. Uvědomila jsem si, že jsem nad hrnkem kávy usnula a došlo mi, že se mi muž bude smát. Pokradmu jsem se na něj podívala a zjistila, že sedí se skloněnou hlavou a spí také.

Vycházka kolem vodních ploch západu Prahy nás oba notně vyčerpala.

28 komentářů:

  1. Tak jsem se dostala po delší době na net a koukám, že tu je zase tolik krásných fotek a povídání, příjemná návštěva u tebe, díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Hezké fotky, hezká vycházka. Já bych se jen pozastavil nad tím, s prominutím, hnusem - Kaplička a moderna. A taky ten mrdník na břehu, někdy se, jak píšete, taky stydím.

    OdpovědětVymazat
  3. Alenko, udělali jste si tedy pořádný výšlap.

    OdpovědětVymazat
  4. Stydět se je málo? Co ale dělat, když Člověk je jen slovo, ano fráze, marný boj s větrnými mlýny v naší vesnici, jsem vedla celý loňský rok a málem mě to zabilo.

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, Jarmilka zase byla rychlejší. Ptačí zob neboli Ligustrum. Dělají se z něj živé ploty protože rychle rostě a velmi dobře snáší řez. Akorát že na zimu opadává. Letos byla mírná zima tak měli ptáci spoustu jiného a tak ho tak nespásali

    OdpovědětVymazat
  6. Roj komárů vypadá hrůzostrašně.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc krásné fotky..pražský okruh občas fotím také je to celkem pěkné téma na fotku ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné počteníčko! Musela jsem citovat muži, jak mne Tvé slovní obraty oslovují, prostě nádhera! Fotky jsou moc povedené, s těmi květy skvostné. To jste si udělali pěknou štreku, moc lituji Tvé nožičky. Na začátku článku jsem litovala, že není fotka nových botek. Dovedu se do té bolesti vžít, taky jsem zažila. Rudoarmějci by fakt letos měli smůlu. Hejna komárů jsou síla. Jednou jsme na jedné hoře v létě zažili hejna létajících okřídlených mravenců, to bylo taky strašné! Ale konec dobrý, všechno dobrý, usnuli jste oba jak dvě batolátka.

    OdpovědětVymazat
  9. Ali taky jsem už přemýšlela o tom, že na 1.máje bude snad všechno odkvetlé.Né že by mi šlo o to políbení, ale je to všechno skutečně brzy. Lituji tvé prsty, ale čas vše zahojí a jsi o zkušenost bohatší. Koukala jsem na tu kapličku a dálnici, to je věc.

    OdpovědětVymazat
  10. Nečetla jsem ani komentáře a jen rychle chválím ze nádherné fotky a podotek o "b. b". Článek má jako obvykle švih a porci poznání. Fakt na 1****

    OdpovědětVymazat
  11. No tak před těmi komáry bych tedy prchla Ale konec dobrý, jak u nás   

    OdpovědětVymazat
  12. Ali, ani se nedivím, že tě bolely nohy, byl to pořádný výšlap, ale podle fotek to bylo krásné a užili jste si to. Ty komáry jsem původně považovala za hejno ptáků až při bližším zkoumání jsem ty potvůrky poznala.

    OdpovědětVymazat
  13. To byla krásná procházka a pak, že je Praha jen dlažba a beton. Provedla jsi nás kolem potůčku, rybníčků i pěkně se zelenající přírodou. S těmi novými botkami jsi to trochu nevyhmátla, jinak by tvůj dojem z vycházky musel být ještě lepší, ale únava by byla asi stejná. Manžel taky usnul, přestože ho boty netlačily.   

    OdpovědětVymazat
  14. [1]: Já děkuji za milý komentář s jsem ráda, že se ti návštěva u mě líbila.

    OdpovědětVymazat
  15. Ten výlet byl ale dlouhý, krásné fotky jsi pořídila a jeden by nevěřil, že i toto je Praha. Ta kaplička vedle toho mostu je jak pěst na oko, že? Jinak bylo krásně, to u nás nic moc. Ale litovala jsem tě, jak tě musely bolet nohy. Jak se zastavíš, pak to jde hoooodně ztěžka, tomu rozumím. Jen doufám, že už je zase dobře.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Mě připadal výlet hodně dlouhý, což způsobovaly boty (Sára má pro to zvláštní výraz - neútulné boty)

    OdpovědětVymazat
  17. To jste měli dlouhou procházku. Ty černé bobule jsem fotil i na Šárce a jsou prý ptačí a pro lidi těžko stravitelné.

    OdpovědětVymazat
  18. Podle fotek to byla krásná a pořádně dlouhá procházka, Ali. Chodit po Praze je pro mě utrpení, a to i v pohodlných sportovních botách, a ty jsi měla úplně nové!

    OdpovědětVymazat
  19. [17]: Dlouhá nebyla, ale kvůli botám mi připadala nekonečná. Černé bobule jsem opravdu neznala, ale ted' už si to budu pamatovat.

    OdpovědětVymazat
  20. [4]:Na horách žijeme čtyřicet let, šest natrvalo. Nikdy jsem nezažila takový příšerný přístup k přírodě jako je dnes, celý rok jsem s obcí bojovala, včetně ředitelství Českých lesů, angažoval se i sám velký šéf, pan Růžek, nezmohli jsme nic, jeden malý lump, se rozhodl a prosadil vykácení obecní zeleně. V rámci nového zákona, obec může se svým majetkem nakládat, jak je jí libo a že se tak neděje k obecnímu prospěchu, je zjevné, neb se to děje plošně a málokdo se proti tomu postaví čelem? A svinčík, ten největší, je v lidské lhostejnosti,  výchova v rodině, je moc dobrá ale jeden ze sta, ten aby se strhal, potěší, když se někdo přidá ?

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Aničko, před lety, kdy byly moje děti malé, jsme se pustily s kamarádkou do úklidu na veřejném prostranství. Bylo tam takové křovíčko, do kterého každý odhodil to, co se mu nelíbilo. Pak se k nám přidal ještě kamarádky tatínek, přinesl motorovou pilu a křovíčko prořezal. Ten kout na rohu dvou ulic vypadal najednou moc hezky. A jak to dopadlo? Sousedé kolem nás chodili a ptali se: "To vám někdo nařídil?" "Co za to dostanete?" Ti nejotrlejší se dokonce zeptali: "A kam budeme vyhazovat bordel?" Je to přesně o lidské lhostejnosti.

    OdpovědětVymazat
  22. Až na ty bolavé odřené nohy parádní vycházka, fotky nádherné. Balzám na duši projít se přírodou. Nám už pod oky se taky probudil šeřík, zlatý déšť vede.

    OdpovědětVymazat
  23. Alenko, to byl ale "rozum" vyjít si na takový výšlap v nových botkách. Nicméně, procházka byla pěkná a tobě se podařily parádní fotečky. Nejvíce se mi líbí rozkvetlé stromy a pak voda. Té si užiji celý velikonoční víkend a doufám, že i sluníčka.

    OdpovědětVymazat
  24. [19]: Ono je to jinak, v květnu jsem už v Německu.

    OdpovědětVymazat
  25. Ali, to byla nádherná procházka, až na ty boty. Znám to, také se mi to jednou stalo. Že jsi člověk, za to se nemusíš stydět. Některý lidi jsou čuňata.   

    OdpovědětVymazat
  26. [22]: Nohy byly jen otlačené z neprošlápnutých bot. Dnes odpoledne v nich znovu vyrazím, já jim dám, aby nebyly pohodlné.

    OdpovědětVymazat
  27. Já když někam jdu, tak to není jen tak, natož v nových botáoh. Namažu si nejdříve pořádně nohy a na zvlášť namáhaná místa, jako paty a prsty si nanesu vrstvu jeleního loje. Stejně ale pro jistotu nosím sebou nápasti.

    OdpovědětVymazat
  28. Krásná fotodokumentace - tedy až na ten bordel ve vodě .

    OdpovědětVymazat

MOC DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE ❤❤❤